Rat u Siriji, 2018. godina

1220

Rat u Siriji, 2018. godina

offline
  • Nebojša Đokić
  • vojni istoričar
  • Pridružio: 03 Jun 2010
  • Poruke: 4066
  • Gde živiš: Novi Beograd

Babarogo, kad je reč o Matisu on je bio pre vremena smenjen i penzionisan od strane Obame. Razlog je bio njegovo agresivno držanje prema Iranu bez konsultacija sa Vašingtonom. Dakle, Matis je bio smenjen i penzionisan zbog nepoštovanja discipline. Upravo je to juče izjavio Tramp. Oni koji su pre nekoliko godina najviše vrištali na Matisa (demokrate) i kritikovali ga odjednom postaju glavni branioci lika i dela tog istog Matisa.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9415

Ssssssss ::Što se sekirate, kaže twiteraš koordinisaće sa Amerima a Turski zvaničnici kažu da će koordinisati sa RusimaCitat:Turkey to work with Russia for east of Euphrates. Turkish Presidential Spox Kalın: "We will enter into a close working schedule with Russia. In the light of the emerging new dynamics, coordination work with Russia will be initiated, in addition to those continuing, for the east of the Euphrates."


Координишу они са Русима и око Африна и Ал Баба, па сада и Идлиба. А они никад ближи независности од Сирије. Тако ће бити и за све остало где ердоганова Ал Каида крочи.

А да се присетимо теорије неких форумаша. Ердоган ће све то да заузме, обнови, изгради болнице и школе, уведе турски језик, направи аутопут(онај до Ал Баба још мало па готов), туски телеком се уводи, поште, полиција. И онда када се ситуација стабилизује, онда ће он то лепо све да преда шахисти Путину по договору који неки овде замишљају. Прво ће да врати Ал баб и Јарабус и Африн Сирији.

Пре ће Руси вратити Крим Украјини него Ердоган повући Ал Каиду из Африна и Џарабуса.

Неки су спрени да дочекају САА, сумњам да ће им нато партнери дозволити.
снимак - https://twitter.com/Bosni94/status/1077298115722600448
Citat:Shawish al-Batahawi of the dignitaries of Tell Abyad salutes the Syrian army and President Bashar al-Assad in the presence of YPG / SDF leaders and US soldiers during a meeting in Tell Abyad condemning the gathering of the Turkish army in front of the city on the Turkish side
исто и са друге стране Еуфрата, мењају се дресови.
снимак - https://twitter.com/IvanSidorenko1/status/1076277744848289793
Citat:One of the SDF soldiers in Hajin front said "that there are no soldiers like bashar's brave soldiers. Wait and see how everyone will say the same thing. The days are coming"

Амбасада Емирата у Дамаску се сређује, полако се Сирија пробија кроз блокаду.
https://twitter.com/WithinSyriaBlog/status/1077295721647349760
Citat:The UAE embassy in #Damascus is under restoration



offline
  • Pridružio: 30 Avg 2014
  • Poruke: 103

@поввСрб и ини

одавно нисам коментарисао и све ређе пратим форум управо због површног разумијевања свијета и времена у којем живимо но ево то чиним само да с времена на вријеме подсјетим поједине да постоје силе за које знате да постоје али нећете да вјерујете у њих док не буде прекасно па да вас подсјетим како о њима писаху умни људи у ближој и даљој прошлости и да смо у спирали убрзаног времена гдје се очекује та коначна олуја након које долази сунце тако ће се и ово све завршити уласком руске и муслиманске савезничке војске (наслутите Иран и Сирија) у Цариград. Свако добро

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8373
  • Gde živiš: pecina stroga

ltcolonel ::Babarogo, kad je reč o Matisu on je bio pre vremena smenjen i penzionisan od strane Obame. Razlog je bio njegovo agresivno držanje prema Iranu bez konsultacija sa Vašingtonom. Dakle, Matis je bio smenjen i penzionisan zbog nepoštovanja discipline. Upravo je to juče izjavio Tramp. Oni koji su pre nekoliko godina najviše vrištali na Matisa (demokrate) i kritikovali ga odjednom postaju glavni branioci lika i dela tog istog Matisa.

Ne znam lik i djelo Matisa. Ali ono sto je bitno je da je prihvatio Trampovu ponudu da bude ministar odbrane u momentu kad je Tramp bio otprilike ko Godzila kad je dobio izbore u Ameriki. I nosio je taj posao na ramenima posteno skoro dvije godine, u inat "swampu", dakle bari, washingtonskom establishmentu lobista, neoliberala, neocona, placenih mislilaca, ljubitelja zivotinja i boraca protiv "human trafficking", nedotpavih i prodanih lidera novog svjetskog poretka po cijenu nema veze koliko ratova u dalekim tamo nekim zemljama itd itd. Matis je uzjahao na konja kojeg mu je Tramp ponudio u januaru prosle godine. Vjerovatno mu je lakse bilo to da uradi nakon sto je vec bio smjenjen zbog stava prema Iranu od strane Obame (kako ti kazes, ne znam detalje). Ali, sve je to voda ispod mosta u ovom trenutku.

Matis je dao ostavku jer mu je sef povukao potez bez konsultacija (ili uprkos konsultacijama) sa njim. I taj potez je prekretnica u amerikoj politici u Siriji, prema Rusiji i na Bliskom Istoku.

Ono gdje se ja i ti razilazimo je tvoja tvrdnja da je Matis zastupao politiku da Amerika ima da se povuce iz svih ratova i da udje u izolacionizam. To mi je novo, i nema veze sa Matisovim pismom. Naprotiv, on u pismu tvrdi suprotno, a to je da daje ostavku jer se razilazi sa Trampom po pitanju odnosa prema saveznicima, jer Matis tvrdi da Americka "vodeca"uloga u svijetu zavisi od americkih saveznika.

Nemoj da ovo uzmes licno, ali ja se protivim nategnutim konstrukcijama (tipa Matis je dao ostavku jer Tramp nije uradio ono sto je Matis htio itd, itd) Stvari su uglavnom proste. Jednostavne u PM. To sto ih mi ne vidimo kao takve je najcesce proizvod nasih zabluda i krutosti koja nas sprecava da sagledamo istinu u jednostavnom obliku, jer se takva istina suprotstavlja nasim misaonim floskulama.

Teza da se Amerika raspada po savovima, pogotovu vojnicki, je malo nategnuta. To da im ne ide dobro, tacno je. To da imaju problema da mobilisu ljude i da popune jedinice kljucnim kadrom, tacno je. To da su danas na 15% snage koju su imali devedesetih, tacno je. Ali i dalje je to najozbiljnija vojna masina na svijetu, by far. Mozda ne mogu da se suprotstave ozbiljnom protivniku u konvencionalnom ratu na sirokom frontu, jer se nisu bavili time zadnjih dvadeset godina. Ali, imaju i dalje para, a sto mogu da naprave sranje po svijetu u proksi situacijama, sto imaju Bondstilova i politicara pudlica po vazalskim drzavama po svijetu, da bog sacuva.

Tako da ja pokusavam da sprecim forum da uskace u zakljucke tipa ameri su pukli jer su prezaduzeni i ne znaju sta da rade.

Moja poenta (imas je u mom prvom postu na ovu temu) je da se desava tektonski poremecaj u americkoj spoljnoj politici. Ali, taj poremecaj nije uzrokovan vojnim razlozima. Americka vojna pozicija u Siriji je bila prilicno komforna. Poremecaj je uzrokovan politickim razlozima. Americka politicka pozicija u Siriji je bila pozicija spustenih gaca. Tramp je to vidio i ugrabio zgodan momenat da ustegne gace. Sve ostalo je spin.

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8373
  • Gde živiš: pecina stroga

cezar 35 ::@liman...
Medjutim, postoji dobar deo sveta koji ce reci da je to mudra, hrabra i racionalna odluka i odluka koja je iznudjena, jer SAD su izgubile rat u Siriji. Izgubile su ga i u Avganistanu. Preds. Tramp provodi predizborno obecanje da ce izvuci SAD iz svih ratova , jer drzava vise nije sposobna, ni ekonomski, ni moralno, ni vojnicki, ni pravno da bude svetski policajac. Definitivno, Amerika se vraca kuci zarad svog spasenje i to je sustina odluke preds. Trampa.
Dal' ces se sloziti samnom, ne verujem.


Jebote, bas ti zavidim da mozes ovaoko sazeto i jasno sve da kazes. Aferim, Cezare, potpisujem

offline
  • powSrb 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 08 Mar 2015
  • Poruke: 9415

powSrb ::
Колико су ови Курди луди, одбили су распоређивање Пешмерги на граници са Турском, кажу неће барзанијеве, слуге турске у Ројави. Нимало ме неће изненадити ако одбију и САА као у Африну и реше да се мало пуцају са Турцима и Ал Каидом. САА треба то све да згази ако тако буде, само да Амери буду уздржани, јер кажу да ваздушне операције трају до повлачења трупа, неће да чуди ако буду бомбардовали САА ако крене преко реке како би дали времена НАТО партнерима из турске.
Alexa play "hello darkness my old friend"Citat:According to both Regime and Activist Sources,the International Coalition today bombed a bridge that Regime Axis Forces were rebuilding between Halbiyah and Zalbiyah near Al-Kibar,that Regime Axis Forces intended to use to cross into SDF-Held Territory

offline
  • liman 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 27 Okt 2018
  • Poruke: 963

cezar 35 ::
Pa jes', svetski porobljivaci i ambiciozni vladari planete, ce se sloziti s tim, ali niko razuman vise ne racuna na njih.
Medjutim, postoji dobar deo sveta koji ce reci da je to mudra, hrabra i racionalna odluka i odluka koja je iznudjena, jer SAD su izgubile rat u Siriji. Izgubile su ga i u Avganistanu. Preds. Tramp provodi predizborno obecanje da ce izvuci SAD iz svih ratova , jer drzava vise nije sposobna, ni ekonomski, ni moralno, ni vojnicki, ni pravno da bude svetski policajac. Definitivno, Amerika se vraca kuci zarad svog spasenje i to je sustina odluke preds. Trampa.
Dal' ces se sloziti samnom, ne verujem.


Problem je što ti u ovom potezu polaziš od same Sirije. A sama Sirija je nebitna, Siriju je još Obama izgubio 2014. godine. sve ovo posle toga je spašavanje šta se spasiti može za SAD.

Glavni problem Trampove spoljne politike je to što SAD polako gubi prestiž u svetu i to ne kod tamo nekih banana država nego baš kod svojih najbližih saveznika. Pogledaj samo kakve je poruke slao Evropi i pogledaj kakve će ovo posledice imati po Bliskom istoku i Afganistanu (i tamo će ovo najverovatnije da sledi). Postoji mogućnost da izgubi i one najvervnije saveznike tipa SA i UAE.

Kada jednom izgubiš taj neki prestiž i postaneš nepoželjan širom sveta džabe ti i 2 triliona vojni budžet jer nećeš imati istu moć kao danas. Danas kada SAD uvede nekom sankcije prati ih 2/3 sveta. I Rusija i Kina su sile ali njih skoro niko ne isprati u takvim situacijama.

Zašto bismo se morali složiti ? Baš to što imamo različita mišljenja a možemo civilizovano da ih razmenimo je suština svakog normalnog razgovora.

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2018
  • Poruke: 809

Turci dovlače komandose i najavljuju ulazak u Manbij

https://mobile.twitter.com/op_shield/status/1077229875449208835?s=09




Sukobi izmedju SDF-a i TFSA u pokrajini Manbij

https://mobile.twitter.com/VivaRevolt/status/1077303606519492609

Turci ako napadnu SDF zauzeće Sever Sirije i to je to, naftna polja mogu preko satelita da gledaju. Qamishli i Hasakhu će naravno obići i krenuti da rade to što rade po Afrinu/Severnom Alepu, a paralelno će da odvajaju "umerene" od "ekstremnih" milintanata, onda će reći kako je to ustvari ISIL i Al-Kaida i povesti vojnu operaciju protiv istih. Eliminisaće ih, evakuisati, pustiti ih u Evropu...(dobiti pare od EU za izbeglice) onda će proglasiti pobedu nad teroristima i predstaviti sebe kao heroje koji su spasili Kurde od PKK, ISIL-a i Al- Kaide. Onda idu pregovori sa Assadom, Turci se povlače uspostavlja se turska autonomna pokrajina u tom pojasu izmedju Sirije i Turske sa lokalnim umerenim snagama koje će tu biti prisutne i sa SAA na granici i to je to. Tako se rade stvari na duže staze. Turci bi tako ostavili dubok trag na Severu Sirije i imali bi uticaj i čime da ucenjuju Damask koji će realno krenuti u rat ako Turci pokušaju da otkinu deo države. Imaju S-300, uvezan PVO, Kurde na svojoj strani pa šta bude biće i odnosi sa Rusijom se vraćaju u vreme pre pokušaja puča.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14764

powSrb ::Citat:According to both Regime and Activist Sources,the International Coalition today bombed a bridge that Regime Axis Forces were rebuilding between Halbiyah and Zalbiyah near Al-Kibar,that Regime Axis Forces intended to use to cross into SDF-Held Territory
Ima li još neka potvrda o ovom bombardovanju? Krupan događaj, a malo izvora. AlMasdar navodi nekog iz Damaska, a opozicioni izvori ko zna gde su.

offline
  • Pridružio: 19 Jul 2012
  • Poruke: 1096
  • Gde živiš: Banja Luka

Hiperborejac ::@поввСрб и ини

одавно нисам коментарисао и све ређе пратим форум управо због површног разумијевања свијета и времена у којем живимо но ево то чиним само да с времена на вријеме подсјетим поједине да постоје силе за које знате да постоје али нећете да вјерујете у њих док не буде прекасно па да вас подсјетим како о њима писаху умни људи у ближој и даљој прошлости и да смо у спирали убрзаног времена гдје се очекује та коначна олуја након које долази сунце тако ће се и ово све завршити уласком руске и муслиманске савезничке војске (наслутите Иран и Сирија) у Цариград. Свако добро

Jesi ovo pokupio od Tarabica ili...😂😂😂

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 970 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 9 sakrivenih i 910 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 357magnum, 5.56, 8u47, _Rade, A.R.Chafee.Jr., babaroga, Battlehammer, Boris Bosiljčić, bufanje, cemix, Centauro, DENIRO, Dimitrise93, Djokislav, Duh sa sekirom, dzoni19, FileFinder, Georgius, h8propaganda, ILGromovnik, jackreacher011011, JOntra, Kubovac, kybonacci, ladro, Lieutenant, ljuba, Magistar78, maiden6657, mile23, Milometer, MiroslavD, misa1xx, mkukoleca, mnn2, muaddib, Nemanja.M, opt1, Panter, Posmatrac77OKB, prle122, RJ, Shinobi, SlaKoj, stegonosa, VJ, vladulns, wolverined4, zziko, Čivi