Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2572

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2333
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

misa1xx ::

most je pogodjen, samo meni se cini da je bio i miniran jer je posle pogotka bilo jos nekoliko manjih eksplozija.
tako da ako ga kalibar nije sredio ukrajinci su ga sredili.

Very Happy


Teško da su Ukrajinci minirali most 200 km od fronta koji im je žila kucavica za dopremu svega iz dunavskih luka.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1465

Rocker ::Koliko znam linija oko Avdejevke je doslovno betonirana.
Bez ogromnih gubitaka tu nije moguce probiti odbranu, i svi koji su komentarisali taj dio fronta se slazu da to treba obici i okruziti.

To je razlog zbog kojeg jos uvijek gadjaju Donjeck i okolne gradove, u dometu su.


Ma nije samo oko Avdejevke, vec cela ta linija oko Donjecka je takva. Rus je od pocetka pokusavao proboj kod Marinke pa nije uspeo.

bladesu ::
Google prevod:
Битка за Северодоњецк: стање до краја 4. јуна 2022

▪Док поједине јединице Оружаних снага Украјине и трупа напуштају Северодоњецк, повлачећи се у малим групама на високу обалу Северског Донца у Лисичанску, у град се пребацују појачања од страних плаћеника и националиста.

▪Противнапад Оружаних снага Украјине у правцу Метелкина из индустријске зоне, чији је циљ била спречавање стварања котла за јединице Оружаних снага Украјине које држе Боровское, лично је организовао и водио посланица из странке Слуга народа Маријана Безуглаја, једна од главних проамеричких функционерки (хттпс://т.ме/рибар/33564) у АПУ.

Маријана је у град стигла са јединицом страних плаћеника: заједничким снагама успели су да задрже одбрану Северодоњецка од распада и спрече опкољавање Оружаних снага Украјине у Боровском.

Током контранапада јединице Оружаних снага Украјине претрпеле су значајне губитке, али су, по свему судећи, украјинске подјединице успеле да истисну Оружане снаге РФ са западне периферије Сиротина и из села Лесна дача, након чега је контраофанзива запела.

Извештаји украјинске стране о окупацији Метелкина не одговарају стварности.

▪У самом граду територијална контрола није промењена. Оружане снаге Украјине задржавају стамбени развој у административној области, јужно од Гвардејског проспекта, и на територији фабрике Азот. Остатак града контролишу савезничке снаге.


Pre tri dana sam nacrtao mapu i obelezio bas taj put preko Sirotinja kao jedini moguci pravac izvlazenja Ukra iz Borovska. Takodje u nastavku tog dana sam objasnjavao zasto je neprijatelj opasan kad je blizu zavrstetak okruzivanja. Cim se Rus priblizio da presece taj put usledila je kontra Ukrainaca da se protivnik odbaci od njega. Naselje Sirotino je sad zila kukavica sektora Severodonjecka.
Ispod je mapa stanja pre kontre.



A ovo je stanje posle kontre.


Zute linije je glavni put koji se racva u Sirotinju.

Most kod Pavlovgrada je srusen. Obala je takva da se tu premoscavanje reke tesko moze izvesti. Ovde bi Ukrima najvise odgovaralo premoscavanje reke posto se odmah sa mosta moze uci ili u naselje ili u sumom okruzen put. Rusima je tu najteze kontrolisati prelaz reke. Nije Rus bas bez veze porusio samo ovaj most. Put od industrijske zone do Sineckijskog mosta prolazi preko brisanog prostora koje je pod nadzorom Rusa sa severne strane iz sektora Rubeznoja.

Ostaje samo Juvilejni most koji se moze koliko toliko koristiti.Glavni put od njega ide do Sirotinja i sporedni koji izbija u naselje juzno od aerodoroma.

Tako da ovaj Ukrainski napad da se Rusi izbace iz Lesne Dace i odbace od Sirotinja je iznudjeni potez Ukrainaca koji su morali odraditi. On ne znaci nuzno da su Rusi tu zapeli ili da su se Ukri konsolidovali i ojacali pa ce sad da izbace Ruse iz grada u naletu. Ukri ako su pametni ovo treba da iskoriste i izvuku snage iz Metelkina (ako su tamo) i Borovskoja. Iako sam po drugi put pomislio da ce odigrati racionalno i napustiti Severodonjeck, kako se stvari odvijaju sumnjam da ce povuci takav potez. Previse su puta pokazali do sad da ne deluju bas racionalno u nekim situacijama.

offline
  • Pridružio: 28 Jan 2008
  • Poruke: 518

Donjeck ne izgleda bas lose za grad koji je 8 godina u ratnoj zoni, nije bas da sa gu Ukrajinci satirali artiljerijom.
Sa druge strane mislite da nije bilo civilnih zrtava u Volnovahi, IZjumu, Severodonjecku ili Mariupolju gde je vecina objekata tesko ostecena.
Rat je to, licemerno je optuzivati samo jedno stranu za takva dela.


Kod Zarkovica je problem sto je otisao u ulozi ratnog reportera, a nedostaje mu objektivnosti. Rat nije ni crn ni beo, uvek je istina siva. Previse drzanja strane, previse opravdavanja i trazenja izgovora kada su Rusi u pitanju.
Dobro je da je otisao i da ima nekog naseg tamo, ali cisto novinarski ne radi dobar posao.

offline
  • Pridružio: 01 Jan 2012
  • Poruke: 67



ИН4С у Северодоњецку

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2333
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

hawkeye ::
Rat je to, licemerno je optuzivati samo jedno stranu za takva dela.


Постоји нешто што се зове намера. Поступци украјинске стране у овом сукобу већ 8 година недвосмислено доказују да је та страна убијала цивиле са намером, гађајући густо насељена подручја у чијој близини није било војних или стратешких циљева. Примера има гомила. Да ли има примера да су Руси радили тако нешто у овом сукобу? Осим постчињеничних провокација као што је Буча, нема.

offline
  • Pridružio: 09 Okt 2015
  • Poruke: 107

Frunze ::shadow200 ::
Nego koliko se cini rusi za sada uglavnom kontroliraju izlaz na Crno more, sta je sa rudnicima Litija, ako slucajno ima netko neku detaljniju, da se bolje vide obliznji gradovi.


U Ukrajini ne postoje rudnici litijuma. Uostalom, u Evropi postoji samo jedan rudnik litijuma, u Portugaliji. Ni u Rusiji ne postoje rudnici litijuma. Po procenama, u Rusiji ima oko milion tona rezerva litijuma, dok je u Ukrajini oko pola miliona, najviše u okolini Mariupolja.


Da, tocno, krivo sam se izrazio, rezerve su.

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1465

https://twitter.com/UAWeapons/status/1533053184645.....g&s=19

Na ovom snimku se vidi Rusko ciscenje Jarova. Kako se moze primetiti stambeni objekti u okolini su neosteceni.

U kakvom su stanju posle ovog snimka ne znamo ali mozemo pretpostavljati. Tako da kad nakon par dana, izadje neki snimak sa Ruske strane sela Jarovo i ugledamo unistene i devastirane objekte, iako je Rus napadao na to selo ne mora nuzno da znaci da ih je on unistio.

online
  • Pridružio: 07 Apr 2022
  • Poruke: 84

hawkeye ::Donjeck ne izgleda bas lose za grad koji je 8 godina u ratnoj zoni, nije bas da sa gu Ukrajinci satirali artiljerijom.
Sa druge strane mislite da nije bilo civilnih zrtava u Volnovahi, IZjumu, Severodonjecku ili Mariupolju gde je vecina objekata tesko ostecena.
Rat je to, licemerno je optuzivati samo jedno stranu za takva dela.


Ma kakva je sad ovo moralna perverzija? Kakve veze ima ono sto se desavalo u Izjumu ili Mariupolju sa Donjeckom? Kako te nije sramota da poredis te dve stvari. U Mariupolju su ukr snage ne samo krile vojnu tehniku medju civilnim objektima vec i pucali iz tako pozicionirane tehnike i to nedeljama. Gde je ta vojna tehnika u Donjecku pa da kazemo da to ima veze sa ratom? Pucaju neselektivno po gradu, cak ne gadjaju ni koncentracije neprijateljskih snaga ili stvari koje su zaposlene u tom cilju vec onako - ranodm pa gde padne dobro je. I ti poredis te dve stvari i pricas o ratu?

offline
  • Pridružio: 28 Jan 2008
  • Poruke: 518

Da li je Mariupolj slabo naseljen? Ili je grad sa pola miliona stanovnika? Da li je bombardovan surovo ili selektivno? Da li je teze postradao Mariupolj ili Donjeck?
Rat je to, dajte malo objektivnosti.

online
  • Pridružio: 07 Apr 2022
  • Poruke: 84

Zbog ovakvih ko Hawkeye ne bi me nista vise radovalo nego sedmodnevno tepih bombardovanje Kijeva iz Tupoljeva sa krmacama. Rat je ,sta da se radi...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1123 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 10 sakrivenih i 1063 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., AC-DC, armor, bankulen, bladesu, Bluper, bojcistv, BORUTUS, BRATORIII, cavatina, ccoogg123, dekan.m, Denaya, djboj, goxin, ikan, Istman, jaeger, Krvava Devetka, Kubovac, KUZMAR, laki_bb, Lucije Kvint, madza, mean_machine, milenko crazy north, milutin134, mnn2, mrav pesadinac, panzerwaffe, pedjolino76, Petarvu, RJ, SR-3m, Srki94, Srle993, stalja, Tas011, Torpedo964, Trpe Grozni, tubular, vasa.93, Volkhov-M, vukovi, W123, wizzardone, wolf431, Zoca, šumar bk2