Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

2639

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 28 Okt 2020
  • Poruke: 324

Što to znači ako je neko snimljen prilikom hapšenja da će to da ga spasi. Snimljen je i Andrej Čikatilo, pa kad mu je dokazano da je pobio XY, ljudi, osuđen je i nad njim je izvršena smrtna kazna. Mislim da to nije nikakav argument. To ne znači da ih možda Putin u jednom trenutku neće pomilovati ako dođe do nekog povoljnog rešenja i neke drugačije retorike kod zapadnih "partnjora". U suprotnom dobit će kaznu koja je propisana zakonom.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25681
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Ово би требало да иде у тему ''СССР против сила Осовине - рат титана'', међутим, није далеко од овог топика. Опет Русија креће против сила нове Осовине и опет је то рат титана.

Да се подсетимо једне битке, како се то радило 1943. године. Наравно, не пишем ово због поређења (много тога је неупоредиво, као што знамо), већ да поново нагласим да је Украјина за совјетске стратеге исто оно што су за нас Пасуљанске ливаде или Пескови. Леп пример како треба учити из историје и како се она често понавља. Неки топоними ће вам зазвучати познато. Зато се немојте чудити неким потезима руских стратега. Добро они знају шта раде.

Донбаска стратешка офанзивна операција (Донбаская стратегическая наступательная операция)

Вођена је од 13. августа до 22. септембра 1943. године.
Операција је вођена с циљем ослобађања Донбаса уз учешће снага Југо-западног и Јужног фронта. У току борбених дејстава додатно су уведени у битку 11. тенковски и пети гардијски коњички корпус, као и четири стрељачке дивизије. У самој операцији спроведене су две нападне фронтовске подоперације: Барвенковско-павлоградска и Мијуско-Маријупољска.
Време трајања - 41 дан (41 сутки; Руси, као што знате, за дан од 24 сата кажу сутки, док ми за тај период користимо именицу дан коју користимо и за светло доба односно обданицу). Ширина фронта борбених дејстава била је 450 километара, а дубина продора совјетске војске 250-300 километара. Средњодневни темпо наступа пешадије био је 7-8 километара, а тенковских и моторизованих 10-15 километара.

Састав супротстављених снага.
На почетку операције непријатељска групација која је бранила Донбас (прва тенковска и шеста армија) из групе армија ''Југ'' (командант генерал-фелдмаршал Мајнштајн) у свом саству имала је 22 дивизије, а од тог броја две тенковске и једну моторизовану. Укупна бројност била је око 540.000 људи, 5.400 артиљеријских цеви и минобацача, 900 тенкова и јуришних оруђа и око 1.100 авиона.
Наспрам њих стајала је армада која се састојала из следећих делова:
-Југозападни фронт у чијем саставу су биле: прва, трећа, шеста и дванаеста гардијска армија, 17. ваздухопловна армија, 23. тенковски и први механизовани корпус.
-Јужни фронт је под командом имао: пету, 28, 44. и 51. ударни армију, другу гардијску армију, осму ваздушну армију, други и четврти гардијски механизовани корпус и четврти гардијски коњички корпус.
Ова два фронта су у наоружању имала око 21.000 артиљеријских цеви и минобацача, 1.257 тенкова и самоходнних топова, као и 1.400 авиона. Видно је да су Совјети применили класичан образац у коме снаге нападача морају бити значајно веће од браниочевих, с посебним акцентом на артиљерију.

Ток операције
Први су кренули 13. августа делови десног крила Југозападног фронта. Три дана касније, 16. августа главна ударна групација кренула је из центра. Битка је сместа добила на жестини и суровости, Немци су бранили положаје као да су пред Берлином. Сталним противударима Мајнштајн је покушавао да задржи утврђене линије одбране. Два дана касније Совјети су заузели град Змијов (Змиёв) што је закомликовало положај Немаца у реону Харкова. Но, развој ситуације у центру није ишао по плану. Тог, 18. августа, снаге Јужног фронта (друга гардијска и пета ударна армија уклинили су се у одбрану противника на реци Миус у дубину до 10 километара; четврти гардијски механизовани корпус, наступајући на правцу пете ударне армије пробио се према западу у дубину од 20 километара, форсирајући реку Кринку (Крынка) и учврстио мостобран на десној обали.
Развијајући наступање на Амвросијевку, војска Јужног фронта разбила је немачку шесту армију да два дела, а затим су ударили на јужни део одбране и 30. августа, уз активно садејство Аозовске ратне флотиле, разгромили су таганрогску групу противника и очистили од непријатеља легендарни град Таганрог.
На Мијуском фронту пробијена је велика бреша коју Немци нису могли да затворе, па је првог септембра Мајнштајн наредио повлачење на запад шесте армије и делова прве тенковске армије. Појачавајући темпо наступа и експлоатишући успех пробоја, Совјети су нанели низ удара у гоњењу по одступајућим немачким трупама, па су осмог септембра ослободили град Стаљино - данас Доњецк.

Резуталти операције:
Током офанзиве војска ова два фронта (Југозападног и Јужног) ослободила је Донбас, изашла у реон Запарожја и на реку Молочнаја (Молочная) и заузела мостобран на десној одбрани стратешке препреке највише важности - Дњепра; излазак совјетских армија на ове две реке створио је одличне услове за наступање ка јужним реонима десног приобаља Украјине и Северне Тавриде. Држави је враћен стратешки важан економски реон.
Цена победе:
Од укупно 1.011.900 ангажованих бораца бесповратни губици износили су 66.166 људи, или 6,5% укупног састава. Санитарни губици били су 207.356 рањених, што укупно чини 273.522 борца, односно 6.671 борац дневно.

Ево и данас, после готово осам деценија, опет Св. Георгије, заштитник Москве и целе Русије, мора да убија аждају.
Нека вечно бљешти сјај словенског оружја! Слава херојима!

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5388

Jel uspio tko geolocirati položaj poklopljenog Piona? Navode da je u pitanju okolina Arjemovska, ali ja nigdje okolo nešto slično ne mogu naći na Google maps.
Kažu da su nedaleko od toga i oni Paladini poklopljeni.

Ako je ista ekipa onda svaka čast, dobri su. Stvarno dobro poklapanje u oba slučaja

online
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2277

Napisano: 09 Jun 2022 19:34

posto je u drugoj temo pominjano zmijsko i ruska pojacanja...da ne pitam tamo.

sad kad je tamo vec jaka pvo, pa su avioni i helikopteri, pa i dronovi izbaceni iz igre, da li ukri, mogu artiljerijom nekako da poklope to ostrvo?
jer ako ne mogu, onda je za njih ta prica oko ostrva zavrsena.

Dopuna: 09 Jun 2022 19:42

Drug pukovnik ::Jel uspio tko geolocirati položaj poklopljenog Piona? Navode da je u pitanju okolina Arjemovska, ali ja nigdje okolo nešto slično ne mogu naći na Google maps.
Kažu da su nedaleko od toga i oni Paladini poklopljeni.

Ako je ista ekipa onda svaka čast, dobri su. Stvarno dobro poklapanje u oba slučaja


ako mislis na ovo, spominje se bakhmut i njegova okolina.
https://twitter.com/i/status/1534866398303948801

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6280

zdrebac ::
samo su onomad ameri imali precednika koji je znao tu krizu da kontrolise, pa se sve zavrsilo bez razmene raketa.


Jedino je predsednik dotični dobio metak, komada više.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5388

@zdrebac
Bahmut je Artjemovsk…

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32556

I utterly condemn the sentencing of Aiden Aslin and Shaun Pinner held by Russian proxies in eastern Ukraine.

They are prisoners of war. This is a sham judgment with absolutely no legitimacy.

My thoughts are with the families. We continue to do everything we can to support them.
https://twitter.com/trussliz/status/1534913977083469831

Oglasio se blistavi um GB spoljne politike

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1475

https://twitter.com/i/status/1534899834938871813

Kupas se i doleti ti raketa......

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1850
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

@fantom s hvala za tekstove o ženevi ovo mnogo opsirno i sirokoumno
Kako bese u alisi kaze jedna od kraljica nesto u vezi glava nezvuči bas najbolje za glavu
Nazalost ipak se okreće i istorija se ponavlja nova sveza krv natapa zemlju kao i pre mnogo puta pre pa hoće li se ovaj narod opametiti imamo zivot na ovom kamičku dovoljno i blizu i daleko od sunca i umesto da uzivam ko niko u svemiru mi se koka o i roka o medju sobno da bi nam sve gori i gori ludaci komandovali ajmo jos malo pa će mo da pobedim ajde vise dosta stvarno onoliko ljudi izginu zbog glumca pa dokle vise

offline
  • Pridružio: 10 Apr 2020
  • Poruke: 270

Denaya ::https://twitter.com/i/status/1534899834938871813

Kupas se i doleti ti raketa......


Ne zna se ko je luđi...ovi što plavajut ili ovi drugi što ih rokajut...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 863 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 7 sakrivenih i 822 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, aleksandarbl, Bloody, Bubimir, crnitrn, Djokislav, DonRumataEstorski, flash12, FOX, Insan, JimmyNapoli, laganini123, laki_bb, Mercury, mikrimaus, milenko crazy north, milutin134, Niko Bitan, nuke92, opt1, Raso75, Ripanjac, Sir Budimir, Sirius, slonic_tonic, Srle993, t84dar, Tragač, vlajkox, W123, wolf431, zdrebac, zillbg, |_MeD_|