Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3210

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 11 Mar 2022
  • Poruke: 102

Napisano: 26 Jul 2022 19:48

машински превод

Путинова политика чишћења Аугијевих штала од 'грабежљивог западног капитала' је музика за уши глобалног југа , пише Аластер Крук .

Наравно, сукоб је, у свим намерама, решен – иако је далеко од краја. Јасно је да ће Русија победити у војном рату – а такође и у политичком рату – што значи да ће све што се појави у Украјини након завршетка војне акције диктирати Москва под својим условима.

Очигледно, с једне стране, режим у Кијеву би се срушио да има услове које му диктира Москва. А, с друге стране, цела западна агенда иза државног удара на Мајдану 2014. такође би имплодирала. (Због тога је скретање са рампе, осим украјинске руте, скоро немогуће.)

Овај тренутак стога означава кључну тачку преокрета. Један амерички избор могао би бити окончање сукоба – а има много гласова који позивају на договор, или прекид ватре, са разумљиво хуманом намером да се оконча бесмислено покољ украјинских младића послатих на „фронт“ да бране неодбрањиве позиције, само да буде цинично убијен без војне користи, само да би се рат наставио.

Иако рационалан, аргумент за одлазак са рампе промашује већу геополитичку поенту: Запад је толико уложен у свој фантастични наратив о неизбежном руском колапсу и понижењу да се „брзо заглавио“. Не може напредовати из страха да НАТО можда неће бити дорастао задатку супротстављања руским снагама (Путин је истакао да Русија није ни почела да користи своју пуну снагу). Па ипак, склопити договор, повући се, значило би изгубити образ .

А 'губити лице' отприлике значи да либерални запад губи .

Запад је тако постао талац свог необузданог тријумфализма, представљајући се као инфо-рат. Изабрало је овај необуздани џингизам. Међутим, Бајденови саветници, читајући руне рата – немилосрдних руских добитака – почели су да осећају још један спољнополитички дебакл који им се брзо креће.

Они виде догађаје, далеко од реафирмације 'поретка заснованог на правилима', већ оштре разоткривање граница америчке моћи пред светом – дајући предњи део бине не само Русији која се поново оживљава, већ и оној која носи револуционарну поруку за остале света (иако чињеница на коју Запад тек треба да се пробуди).

Штавише, западна алијанса се распада како се таложи ратни замор и док европске економије буље у рецесију. Савремена инстинктивна склоност да се прво одлучи, а касније размисли (европске санкције), довела је Европу у егзистенцијалну кризу.

Велика Британија је пример шире европске загонетке: политичка класа Уједињеног Краљевства, уплашена и у нереду, прво је 'одлучна' да забоде свог лидера, да би потом схватила да немају наследника који би могли да им предају гравитацију да управљају новом нормалношћу, и не идеја како да побегне из замке у коју је ухваћен.

Не усуђују се да изгубе образ због Украјине и немају решење које одговара надолазећој рецесији (осим повратка тачеризму?). А исто се може рећи и за европску политичку класу: они су као јелени ухваћени у фаровима брзог возила надолазећег возила.

Бајден и одређена мрежа која се протеже у Вашингтону, Лондону, Бриселу, Варшави и Балтику гледају на Русију са висине од 30.000 стопа изнад оне у украјинском сукобу. Бајден наводно верује да се налази на једнакој удаљености између два опасна и злокобна тренда који гутају САД и Запад: трампизма код куће и путинизма у иностранству. И једно и друго, верује он, представљају јасне и присутне опасности за либерални поредак заснован на правилима у који (Тим) Бајден страствено верује.

Други гласови – углавном из табора америчког реалиста – нису толико опседнути Русијом; за њих, 'прави мушкарци' се баве Кином. Они желе само да задрже украјински сукоб у ћорсокаку који ће спасити лице, ако је могуће (више оружја), док је окретање ка Кини активирано.

У говору на Институту Хадсон , Мајк Помпео је дао спољнополитичку изјаву која је јасно имала око на 2024. и његово преузимање места потпредседника. Суштина тога била је о Кини, али оно што је рекао о Украјини било је занимљиво: значај Зеленског за САД зависио је од његовог одржавања рата (тј. спашавања западног образа). Није експлицитно поменуо 'чизме на земљи', али је било јасно да се не залаже за такав корак.

Његова порука је била оружје, оружје, оружје Украјини, и 'крени даље' – кроз окретање ка Кини САДА. Помпео је инсистирао да САД данас дипломатски признају Тајван, без обзира на то шта се дешава. (тј. без обзира на то да ли ова акција изазива рат са Кином.) И он је убацио Русију у једначину једноставно рекавши да Русију и Кину ефективно треба третирати као једно.

Међутим, изгледа да је Бајден дирнут да пропусти тренутак и да настави са садашњом путањом. То је и оно што желе многи учесници боондогла. Поента је у томе да су погледи Дубоке државе опречни, а утицајни банкари са Волстрита сигурно не воле Помпеове идеје. Они би више волели деескалацију са Кином. Настављање је стога лака опција, пошто домаћа пажња САД постаје везана за економске проблеме.

Поента је да је Запад свеобухватно заглављен: не може да се креће ни напред, ни назад. Његове структуре политике и економије то спречавају. Бајден је заглављен у Украјини; Европа је заглављена у Украјини и њеној ратоборности према Путину; исто за УК; а Запад је заглавио у односима са Русијом и Кином. Што је још важније, нико од њих не може да одговори на упорне захтеве Русије и Кине за реструктурирањем глобалне безбедносне архитектуре.

Ако не могу да се крећу овим безбедносним планом – из страха да не изгубе образ – неће моћи да асимилирају (или чују – с обзиром на укорењени цинизам који прати било коју реч председника Путина) да руска агенда превазилази безбедносну архитектуру.

На пример, ветеран индијски дипломата и коментатор, МК Бадракхумар пише :

„После Сахалина-2, [на острву на руском Далеком истоку] Москва такође планира да национализује пројекат развоја нафте и гаса Сахалин-1 избацивањем америчких и јапанских акционара. Капацитет Сахалина-1 је прилично импресиван. Било је времена пре него што је ОПЕК+ поставио ограничења на нивое производње, када је Русија вадила чак 400.000 барела дневно, али је недавни ниво производње био око 220.000 барела дневно.

Свеукупни тренд национализације удела америчког, британског, јапанског и европског капитала у руским стратешким секторима привреде кристалише се као нова политика. Очекује се да ће се чишћење руске економије, ослобођене западног капитала, убрзати у наредном периоду.

Москва је била добро свесна предаторског карактера западног капитала у руском нафтном сектору — наслеђа из ере Бориса Јељцина — али је морала да живи са експлоатацијом јер није желела да се супротстави другим потенцијалним западним инвеститорима. Али то је сада историја. Погоршање односа са Западом скоро до тачке прекида ослобађа Москву од таквих архаичних инхибиција.

По доласку на власт 1999. године, председник Владимир Путин је приступио огромном задатку чишћења Аугијевих штала од стране руске сарадње у нафтном сектору. Процес „деколонизације“ био је страшно тежак, али Путин га је извукао“.

Ипак, то је само половина. Путин у својим говорима стално говори да је Запад аутор сопствених дужничких и инфлаторних криза (а не Русија), што доводи до великог чешања на Западу. Нека професор Хадсон ипак објасни зашто велики део остатка света види да је Запад у економском смислу „погрешио“. Укратко, погрешно скретање Запада довело га је до 'ћорсокака', имплицира Путин.

Професор Хадсон тврди (парафразирано и преформулисано) да у суштини постоје два широка економска модела која су се спустила кроз историју: „С једне стране, видимо блискоисточна и азијска друштва организована да одржавају друштвену равнотежу и кохезију држећи дужничке односе и трговачко богатство подређеним општем благостању заједнице у целини”.

Сва древна друштва имала су неповерење према богатству, јер је оно имало тенденцију да се акумулира на рачун друштва у целини – што је довело до друштвене поларизације и великих неједнакости у богатству. Гледајући кроз замах древне историје, можемо видети (Худсон каже) да је главни циљ владара од Вавилоније до Јужне Азије и Источне Азије био да спрече олигархију трговаца и кредитора да се појави и концентрише власништво над земљом у својим рукама. Ово је један историјски модел.

Велики проблем који је Блиски исток бронзаног доба решило – али класична антика и западна цивилизација нису решиле – био је како се носити са растућим дуговима (периодични дужнички јубилеји) без поларизације друштва и на крају осиромашења привреде свођењем већине становништва у зависност од дуга. .

Један од Хадсонових кључних принципа је како је Кина структурисана као економија 'ниских трошкова': јефтино становање, субвенционисано образовање, медицинска нега и транспорт – значи да потрошачима заиста остаје нешто слободног расположивог прихода – а Кина као целина постаје конкурентна. Финанциализовани модел Запада вођен дугом, међутим, има високу цену, при чему делови становништва постају све сиромашнији и лишени дискреционог прихода након плаћања трошкова сервисирања дуга.

Западна периферија, међутим, без блискоисточне традиције, „окренула се” ка омогућавању богатој кредиторској олигархији да преузме власт и концентрише власништво над земљом и имовином у својим рукама. За потребе односа са јавношћу, тврдила је да је „демократија“ и осуђивала је сваку заштитну владину регулативу као, по дефиницији, „аутократију“. Ово је други велики модел, али са својим дуговима и сада у спирали инфлације, и он је заглавио, нема средстава да искорачи.

Тај последњи модел је оно што се догодило у Риму. А ми још увек живимо после. Стављање дужника у зависност од богатих поверилаца је оно што данашњи економисти називају „слободним тржиштем“. То је онај без јавних провера и равнотеже против неједнакости, преваре или приватизације јавног домена.

Ова неолиберална про-кредиторска етика, тврди професор Хадсон, лежи у корену данашњег Новог хладног рата. Када председник Бајден описује овај велики светски сукоб који има за циљ изолацију Кине, Русије, Индије, Ирана и њихових евроазијских трговинских партнера, он то описује као егзистенцијалну борбу између „демократије“ и „аутократије“.

Под демократијом он подразумева олигархију. А под „аутократијом“ он подразумева сваку владу која је довољно јака да спречи финансијску олигархију да преузме власт и друштво и наметне неолиберална правила – силом – као што је то учинио Путин. „Демократски“ идеал је да остатак света учини да изгледа као Русија Бориса Јељцина, где су амерички неолиберали имали слободне руке у одузимању сваког јавног власништва над земљом, правима на руде и основним јавним комуналним услугама.

Али данас имамо посла са нијансама сиве – у САД не постоји истински слободно тржиште; а Кина и Русија су мешовите економије, иако оне које нагињу да дају приоритет одговорности за добробит заједнице у целини, уместо да замишљају да ће појединци препуштени самим себи себичним стварима на неки начин резултирати максимизирањем националног благостања.

Ево поенте: економија Адама Смита плус индивидуализам је укорењен у западном духу времена. Неће се променити. Међутим, нова политика председника Путина о чишћењу Аугијевих штала од 'грабежљивог западног капитала' и пример који је Русија дала своје метамофозе ка економији која се углавном самоодржава, имуна на хегемонију долара, музика је за уши глобалног југа и већи део остатка света.

Узети заједно са Русијом и вођством Кине у оспоравању 'права' Запада да поставља правила; да монополизује средства (долар) као основу за намирење међудржавне трговине; а са БРИКС-ом и ШОС-ом који стално стичу 'дно', Путинови говори откривају њихову револуционарну агенду.

Остаје један аспект: како остварити 'револуционарну' метаморфозу, а да не дође до рата са Западом. САД и Европа су заглављене. Они нису у стању да се обнове, јер су структурне политичке и економске контрадикције чврсто закључале њихову парадигму. Како онда 'одлепити' ситуацију, осим рата?

Кључ, парадоксално, можда лежи у дубоком разумевању Русије и Кине о манама западног економског модела. Западу је потребна катарза да се 'одлепи'. Катарза се може дефинисати као процес ослобађања и тиме пружања олакшања од, јаких или потиснутих, емоција везаних за веровања.

Да би се избегла војна катарза, чини се да руско и кинеско руководство – схватајући недостатке западног економског модела – онда мора да посети Запад са економском катарзом.

Биће болно, без сумње, али боље од нуклеарне катарзе. Можемо се присетити завршетка песме ЦВ Цафавија, Чекајући варваре,

Јер је пала ноћ, а варвари нису дошли.
А неки наши људи који тек долазе са границе кажу
да више нема варвара.

Шта ће нам сад без варвара?
Ти људи су били својеврсно решење.

Dopuna: 26 Jul 2022 19:49

strategic-culture.org/news/2022/07/18/reading-the-runes-of-war/

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7863
  • Gde živiš: Zagreb

Liz Truss jedva izvukla živu glavu u napadu desantnika Very Happy

https://t.me/boris_rozhin/58404


pouka:
zanimljivo je kako se neumoljiva i okrutna čelična lejdi v2.0 u sekundi pretvori u plašljivog zeca.
lako je biti neumoljiv na tuđoj grbači

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2222

awathorn ::Ajme kakvih se ovde tvrdnji iznosi svakih 12 sekundi, pa nikom nista.

Da gledamo po forumu, do sada je u Ukrajini zaginulo par stotina hiljada Ukronacista, par desetina NATO generala i visokih oficira, a svako mesto je po 5-6 puta zauzimano.

Nivo pisanja i diskusije tone svakim danom.


pa samo je u azovstalju unisteno pola nato komande, sve sa biolaboratorijama ko u resident evilu..ako se secas raznih pisanja po netu..
dakle nisi ni daleko od istine

offline
  • Pridružio: 25 Jun 2022
  • Poruke: 60

zdrebac ::

pa samo je u azovstalju unisteno pola nato komande, sve sa biolaboratorijama ko u resident evilu..ako se secas raznih pisanja po netu..
dakle nisi ni daleko od istine


Заборавио си укр офанзиву на Херсон са оних 35 транспортера из Словеније и Духа из Кијева са УБ два'есдеветком, а тек би се нај... кеве Русима да је имао 9.13.
Него да се вратимо на тему
СЛОВАЦИ ПРЕЛОМИЛИ....Володимир З. отворио врата хангара ,оно што је угледао запрепастило га је до краја СВО
t.me/rybar/36130

offline
  • Kibice 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2020
  • Poruke: 570

Ja opet pitam, da li to sto Konasenko nije objavio znaci da , na primer , Sofronii Stanislav Petrovic, serzant komandir odeljenja u vp 64044 u brigadi Specnaz GRU u Pskovu nije poginuo 20 jula, dakle pre sest dana..
Lupetarate ovde, nije konstruktivna diskusija jer eto nekome se ne svidja okvirna brojka koja je od 13 marta ili kad vec u martu do jula ( dakle skoro 4 puna meseca ) narasla sa 1400 na 5000 onih koji su kao i ovaj mucenik gore, poginuli i zna se ko su.




Ako treba za ove specijalne ovde da prevodim reci - nas zemljak-neka kaze slobodno. A da kacim podatke ovde za sve, stvarno mi ne pada na pamet. Izneo sam samo neke, a ko sumnja u argumente slobodan je da proveri, sam naravno, a ne sve na gotovo, a komentarise se sve prelagano.

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2222

trikomso ::zdrebac ::

pa samo je u azovstalju unisteno pola nato komande, sve sa biolaboratorijama ko u resident evilu..ako se secas raznih pisanja po netu..
dakle nisi ni daleko od istine


Заборавио си укр офанзиву на Херсон са оних 35 транспортера из Словеније и Духа из Кијева са УБ два'есдеветком, а тек би се нај... кеве Русима да је имао 9.13.
Него да се вратимо на тему
СЛОВАЦИ ПРЕЛОМИЛИ....Володимир З. отворио врата хангара ,оно што је угледао запрепастило га је до краја СВО
https://t.me/rybar/36130


meni nije problem kad se pisu takve vesti..
mislim i stampa mora da zivi od necega sa svim glupostima sto izmisljaju.

ovde se vodi i medijski rat, sa svim negativnim posledicama istog.
lazu i jedni i drugi i to opasno.

ja se cudim samo, kad to ljudi poveruju, i to bez razmisljanja, jel to moguce... ma jeste bre, rekli su rusi/ukri (za koga se bas navija) onda je sigurno istina, pa se drze toga, pa se i svadjaju dokazujuci, da su jedni ili drugi napravili to i to..

jako se malo ljudi zapita, kad procita neku takvu glupost, pa dobro bre, jel me vi to zajebavate sa takvim izmisljotinama???

ps. bio i jos jedan duh, sto je pobio gomilu rusa, neka zivotinja sto kolje ruse, dizali su ga u ukri nebesa..
a kasnije izasao je neki tekst da se neka svinja zatrcala u minsko polje sto su rusi postavljali i pobila/ranila nekoliko vojnika...ne mogu sad da nadjem taj tekst, ali znam da sam ga postavio ovde. dobro sam se nasmejao citajuci to. eto, cak se i svinja zrtvovala za ukro nezavisnost...

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2258

@vathra

Interesantno da nije samo jedna M70 nego su sve Smile. Pretpostavicu da je iz Slovenije HR ili BiH mada mozda i iz SR. Takodje najvjerovatnije je da AP M70 ne duzi ukrajinska vojska nego dobrovoljci placenici stranci sto me navodi na pomisao da su oko TE bili bas ti...interesantno ako nije bilo domacih, mora da manjak ljudstva.

offline
  • Pridružio: 31 Jan 2014
  • Poruke: 1597
  • Gde živiš: na zalasku sunca

Kbice ::Iz 331 padobranskog puka je poginulo 39 ljudi sa komandantom na celu jos 12 marta
247 p.puk 55 ljudi na celu sa komandantom
104 p.puk iz Pskova je bio kod Cernobilja i oni su na pocetku rata imali oko 20 poginulih u zasedi
234 p.puk je bio u Buci, za to nema podataka a to smo na slikama videli sta je i kako bilo
137 p.puk potvrdjeno nekoliko poginulih i nestalih itd...

Ja stvarno nemam vremena da vama ovde pisem pojedinacno koji puk je koliko imao poginulih, koja divizija je gde bila. Guglajte trazite. Neka bude da ja lupetam, a najveci teret prvih dana operacije su podneli VDV i ObrSnp GRU. Logika prosta nalaze da je gro poginulih do tog marta kad su poslesdnji put objavili broj poginulih, da je 50 % bilo momaka koji su predvodili napad.
Brojka je oko 950 samo VDV .
MI6 je u analizi naveo da je pogresna upotreba vdv i nedostatak podrske iz vazduha doveo do velikih gubitaka, kao i slaba procena otpora Ukrajinaca. Dalje da je Vdv neadekvatno oklopljen za borbe koje su bile severno od Kijeva itd itd.
Sad vama pojedinima da se objasnjava, stvarno nemam snage.

Ето, ја питај колико ВДВ има припадника јер не знам а ти, видим, јако добро бараташ бројкама па претпоставих да их је бар трећина изгинула ако им је, како ти рече, отупела оштрица.

online
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6233

Jest to sa svinjom, živa istina GUZ - Glavom U Zid

offline
  • Parker  Male
  • Zaslužni građanin
  • rudar
  • Pridružio: 15 Avg 2015
  • Poruke: 585

Ovi što prebrojavaju mrtve (što reče neko bez kapi poštovanja ko klipove kukuruza), ne znam šta je poenta.

Niko nije rekao Kolumbu - jeste, pronašao si novi svet al su ti se dva mornara udavili šesnaestog dana..

Rat je, gine se, neki ginu za ispravnu stvar a neki ne znaju ni oni za šta.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1024 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 6 sakrivenih i 991 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Boris BM, BORUTUS, CikaKURE, comi_pfc, Dimitrije Paunovic, draganca, GandorCC, Georgius, Hexe, hyla, jaeger, Još malo pa deda, Kubovac, ladro, Mi lao shu, mik7, Milometer, Mixelotti, nenad81, nesa1962, ostoja, raptorsi, S2M, skvara, stegonosa, suton, Vlada1389