Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3260

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7860
  • Gde živiš: Zagreb

Apok ::Мени делује да више не знају шта ће. Они су навикли да подижу улоге
To im je genetski. Kaubojska posla. Poker, blefiranje i te stvari.

vidjet ćemo kako poker prolazi nasuprot ruskog ruleta

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 10 Mar 2022
  • Poruke: 608

Još jedna online mapa. Pretpostavljam da je proukrajinska s obzirom na komentare i ikone kojima su označene ruske jedinice. Isprike ako je već postavljena:
https://deepstatemap.live/en#9.5/48.5443/38.1444

online
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5374

Анализа руског војног новинара Владислава Шуригина са насловом "Зашто украјинска ПВО још није уништена?"

Линк

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2107
  • Gde živiš: Beograd

babaroga ::Za ove kolege sto se isikirase da Rusi ne rade nista i da je ofanziva zapela, snimak Berestovoja iz vazduha

https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_2859095


Ја се секирам јел нека ситна живуљка претекла у овом месту. Пошто људи тешко да јесу.

Ако се пазило о цивилима до сад, како изгледа кад не пазе.

offline
  • Pridružio: 13 Jun 2007
  • Poruke: 2252
  • Gde živiš: South of Heaven

^
Rečeno im je da ubrzaju malo i na žalost, evo, ubrzali su...nema ni civila odavno (nema automobila), a nema ni vojske i sitnih živinčića...

offline
  • Pridružio: 15 Maj 2019
  • Poruke: 1487

saputnik plavetnila ::nego se rat mora voditi do onog nivoa ekonomskog iscrpljivanja Zapada koji će dovesti do eksplozije haosa u zapadnim državama. To bi morao da bude konačni cilj Rusije bez obzira koliko će rat morati da traje, jer ovakva šansa se Rusiji dugo neće ukazati.
Rusi to upravo i rade....pred zimu će verovatno zatvoriti gas za EU(osom turskog toka) ,pre toga osloboditi donbas...i čekati proleće .

Tako "omekšavaju" protivnika...i ubijaju volju za borbom i EU i Ukrajine.

Rusi ne treba da poraze Ukrajinu već da ekonomski poraze EU bez čije pomoći je USA osakaćena u Evropi...nestabilne vlade u EU koje više ne pomažu vojno Ukrajinu i Ekonomski ,slabe Ukrajinsku volju za otporom.....svestan je Kremlj toga ali je potrebno vreme za realizaciju 2023-2024.

I USA je svesna toga pa je odložila otplatu Ukrajinskih kredita ,u varijantama do kraja 2023 i do kraja 2024 ako zatreba....znači da su svesni mogućnosti da ekonomski rat može potrajati i do kraja 2024.

Prve okvirne rezultate na čiju "vodenicu" ide razvoj ekonomske situacije možemo verovatno da vidimo tek krajem 2023 .

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2599
  • Gde živiš: Beograd

Уђем овде, превртим коментаре, и схватим зашто више не улазим и зашто сам напустио форум на ком сам ГОДИНАМА посвећено пратио рат у Сирији. Туга.

Citat:nije mi jasno sta tebi znaci dali Rusi imaju 600 ili 60000 poginulih kad je jasno da ce oni izgurati ovu stvar do kraja bez obzira na gubitke. Hajd sad ozbiljno objasni zbog cega je tebi bitna ta brojka poginulih Rusa.

И даље је једини аргумент сулудих оптимиста ''Руси знају шта раде'', отклониш ту претпоставку и све се руши, и открива се срж приче - јача земља је напала слабију, сиромашнију и равничарску земљу, са очигледним циљем да је целу покори, после почетних успеха изазваних фактором изнанеђења је заустављена, повукла се са трећине заузете територије, и од тада месецима води ужасно мукотрпан рат за сваки метар квадратни, у ком се линија фронта није битно изменила већ 4 месеца. Кад се гледа шира слика, Руси су заустављени у марту, и то се од тад не мења.

Русија је у овај рат кренула превише амбициозно, без познавања капацитета сопствених јединица, прецењујући како стратешку тако и тактичку способност своје војске. Шта је узрок томе, може се нагађати, али није први пут да се дешава Русима, од Јапанског рата до данас.

Руске жртве су изузетно битне јер су руске јединице биле танке чак и на самом почетку рата, кад се узме у обзир опсег овакве инвазије. Са расположивим снагама овакав рат су једино могли да добију у блиц акцији, нокаутом противника. Чим се то није десило у првих 10-ак дана, ово је постао рат који једино може добити неколико пута бројнија војска нападача. А руска војска је 150 дана касније у лошијој позицији бројчано гледано него 24. фебруара. Сваки мртав Рус Русији је много већи проблем него што је Украјини мртав Украјинац.

И то је врло очигледно - Руси одавно не изводе велике операције, концентришу се на мале тачке на фронту. Уз то, трагови лошег морала код целе војске су такође очигледни - лавовски део посла изводе одређене јединице, Чечени, Донбашчани, Вагнер, Спецназ РФ, што је још одавно био први знак Сиријизације конфликта, где је највећи део редовне војске неупотребљив за офанзивне акције.

Моја предвиђања су опет била погрешна јер нисам био довољно песимистичан - Пре нека два месеца неколико нас овде је писало како ће Руси највероватније до краја ''ратне сезоне'' (септембар) завршити са чишћењем Донбаса, након чега ће Путин прогласити ''победу'' јер руска војска неће имати снаге да иде било где даље. Сада је све веће питање да ли ће Донбас уопште бити очишћен до краја године, јер слом Украјинске војске просто не долази, упркос свему.

Ово је одавно постао рат који се не може добро завршити по Русе, не може бити тзв ''net positive'', чак и Кијев да заузму изгубили су више него што су добили. А Кијев је, наравно, одавно чиста фантазија, исто као и Харков и Одеса. Мада мислим да ће Путин упркос свему форсирати да се Донбас очисти како год и кад год, јер то представља минимум минимума минимума потребног да би се прогласила ''победа''.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7860
  • Gde živiš: Zagreb

Hektor ::@daniell
Kao šti je napisao Bojank, može biti da ga je pogodio detonator, ili kamenčić koji je stojao pored... iz prakse gledano, a inajući u vidu i masu detonatora, realna opasnost postoji samo za oči...

Koliko puta te pogodi deo košuljice zrna koja rikošetira... zato su u streljani obavezne naočare... posebno kada se puca u metalne mete...

Kad neko kao klinac dobije zračnu pušku, onda prvo što mu obavezno kažu svi stričevi, ujne, tetke, babe i ostala rodbina je "izbit ćeš si oko".
Normalno, kao klinac se na to ne obazireš jer uostalom, šta oni znaju o tome. Međutim, ja sam skoro upravo to i napravio. Gađao neki čep od boce koji sam postavio na neki metalni okvir, sa jedno 5-6 metara. Pogodio okvir, diabolo se odbio i pogodio me ravno u gornji kapak, a to je toliko zabolilo i zamračilo mi se i naravno prvih minutu ne vidiš ništa, da sam ja već proplakao u uvjerenju da sam ostao bez oka. Nakon par minuta kad sam "progledao", ala sreće...

To je bilo prvi put kad sam shvatio da sve te strine, babe, ujaci itd. nisu svi baš tako glupi i da nemaju pojma, a ja pametan. U svakom zlu, neko dobro.

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6233

Citat:Русија је у овај рат кренула превише амбициозно, без познавања капацитета сопствених јединица, прецењујући како стратешку тако и тактичку способност своје војске. Шта је узрок томе, може се нагађати, али није први пут да се дешава Русима, од Јапанског рата до данас.

Svakakvih se gluposti i nebuloza pisalo na forumu ali ovo i još od Flash-a, nisam očekivao.This is the end my friend.The bottom of the bottom.
Die Zauberflöte! Mr. Green

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2599
  • Gde živiš: Beograd

Имаш ли неки аргумент за то, или чисто онако, опет уз ''Руси знају шта раде'' оченаш?

Да ли би Руси покренули онако свеобухватну инвазију да су знали колико јадно неефикасне ће бити њихове јединице у муњевитом, маневарском рату? Или смо већ заборавили изгубљене конвоје, напуштену опрему, војнике који не знају где су и предају се локалним милицијама итд?

Разлог таквом непознавању сопствених капацитета може да буде разнолик - корупција, култура лагања надређених која је веома присутна још од совјетских времена (улепшавање слике надређеним да би се побољшала своја позиција), арогантност и одвојеност од реалности политичара у највишем врху почев од самог Путина, и тако даље.

Уосталом, кад говоримо и о самим бројевима војника, и сами форумаши су овде писали, у оно доба кад смо се подсмевали западном узбуњивању око долазеће инвазије (сећате се тих времена, хех), како ''неће сигурно да изврше инвазију на целу Украјину са типа 150 хиљада људи, па то је једва довољно за Донбас'', што сам и ја мислио и подсмевао се тада западним изворима.

Најтужније је што је овај рат можда било могуће добити релативно брзо, са оваквим бројевима и оваквом способношћу снага, да је 24. фебруара напад извршен сходније томе - Да је цела инвазиона сила била фокусирана на покрет око Донбаса и са Крима на југ Украјине, са циљем да се Укр. војска порази ''на отвореном'' што пре, и после таквог пораза отвори пут ка остатку Украјине.

Уместо тога, инвазија је извршена превише широко, превише амбициозно, и чим су Украјинци ''осетили крв'' и после почетног шока укапирали да можда чак и могу да зауставе Русе, ту је шанса да се рат добије онако како су Руси испрва хтели, већ била изгубљена.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1198 korisnika na forumu :: 52 registrovanih, 7 sakrivenih i 1139 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Atomski čoban, bojcistv, brundo65, darkangel, DeerHunter, deimos25, Dežurni pod palubom, djboj, dmdr, Dragan1998, DragoslavS, elenemste, Frunze, ikan, kunktator, kybonacci, Litostroton, LUDI, Luka Blažević, Marko Marković, mercedesamg, milenko crazy north, milos.cbr, nebkv, Nemanja.M, nemkea71, Neretva, oldtimer, Romibrat, sap, sasa87, shone34, Sirius, slonic_tonic, srbijaiznadsvega, stalja, Steeeefan, stegonosa, taz1cl, tmanda323, Tvrtko I, vathra, vladaa012, voja64, wolf1, wolf431, Zi0mek, zillbg, zlaya011, 125, 79693