Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3577

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8475
  • Gde živiš: pecina stroga

Frunze ::

Реално, ако су у опасности од окружењу на том клину, боље да се повуку.


Bolje za tu jedinicu ako joj preti okruzenje, naravno.

Mene plasi proboj fronta.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1078

Računica je prosta, ako na nekom pravcu jedan od učesnika napada nadmoćnom silom, onaj koji se brani gubi.
Rusima je očigledno problem da manevrišu snagama na desnoj strani Dnjepra jer su im mostovi onesposobljeni, sa druge strane Ukrajinci nemaju velikih problema nemaju sa logističke strane, naravno ako imaju dovoljno ljudstva i vatrene moći.

Sad je vidljivo da su svjesno žrtvovali prvi talas i uz ozbiljne gubitke ipak napravili i održali mostobran na Ingulecu i sad to eksploatišu. Negdje sam pročitao (ne mogu da se sjetim gdje) da su koncentrisali HIMARS-e na tom pravcu i da ih koriste kao art podršku, odnosno da gađaju (ruske) utvrđene položaje. Ne znam koliko je to tačno ali je svakako izvodljivo.
Odakle i kako Rusi svojim snagama pružaju art podršku ? Ako Ukrajinci dovoljno dugo održe jak pritisak, zbombaju koje terensko skladište municije, možda i koje oruđe, to će biti ozbiljno.

Mislim da će Rusi morati angažovati ozbiljnija sredstva, više avijacije + ubaciti još koju svježu jedinicu i dosta bolje osmatrati bojište po dubini, sramota je da im se noću Ukrajinci premještaju u kolonama, to treba pronaći i gađati.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8475
  • Gde živiš: pecina stroga

Mene plasi da li Rusi imaju dovoljno snaga na tom pravcu. Prevashodno da li imaju pjesadije

online
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2345
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Rocker ::Sad je vidljivo da su svjesno žrtvovali prvi talas i uz ozbiljne gubitke ipak napravili i održali mostobran na Ingulecu i sad to eksploatišu.

Извини, али где је видљиво? Осим што су прешли Ингуљец са непознатим бројем снага, заузели пар села, ништа се не зна! Руси кажу да их дробе артиљеријом, ракетама, авијацијом, а Укри ћуте. Поприлично ништа није "видљиво".

И да, интересантно на FIRMS јуче и данас у Херсонској области буквално ништа, једна тачкица и то је то. Раде ли викендом? Laughing

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3114

Frunze ::

Керченски мост - вероватно фамозни 3. корпус кренуо ка фронту. Мада, не мора да значи да је кренуо у Херсонску област. Одатле може лако у Запорожску област да оде.


Idu sigurno ovi za Kherson, jer taj grad ne smije pasti. I neče biti samo taj voz. Rusi su zakasnili, jer ovde imaju malu operativnu dubinu zbog onih mostova. Več bi trebali odavno iči na KriviRog i uzet Nikolajev. Vjerovatno je to i zadača ove treče armije koja dolazi. Ukri su to nanjušili i krenuli prvi. Sada treba da ruje izdrže još nekolko dana, dok pojačanje ne dode u večem obimu.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2124

Što se tiče ovog andrejevskog mostobrana okačiću i ja jednu "impresionističku" sliku na zid.
Ne ulazeći u detalje, u tok borbi na mostobranu, usudiću se da ponovim svoj stav da još uvek ne gledamo pravu kontraofanzivu ukrajinske vojske. Ovo mi deluje više kao priprema, oblikovanje, uvertira nekakva. Istu situaciju, na istom mestu, raspravljali smo i u junu i julu. Razlika je uglavnom u intenzitetu. Tamo negde oko 3000-te strane ove teme pretpostavljali smo da OSU uskoro moraju neku kontru da potegnu, da je ta kontra najizglednija baš na ovom pravcu (nazovimo ga "hersonski") i da su alternative "zaporoški" (orijentaciono prema jugu, Melitopolju, težišno ka Vasiljevki) i "izjumski" (ka Izjumu). Sad valja postaviti neloiko pitanja. Zašto je ruski placdarm na desnoj obali baš ovakav i baš ovoliki? Zašto su Ukrajinci baš toliko zapeli za ovaj prostor kod Davidovog broda pa i treći put trpe strašne gubitke? Koja je za Ukrajince konkretna vojna korist od cele akcije?
Za odgovore, poslužiću se postovima kolega. Denaya kaže:
Denaya ::Sad sve zavisi šta će biti sa mostobranom kod Androvke i šta mogu Ukri tu uraditi. Kako mi se čini Ukri pokušavaju proširiti mostobran niz reku. Uz reku su pokušali ali Rusi odlučno brane Davidov brod. Ovim potezima pokušavajui sebi omogućiti više prelaza za koje Rusi ne bi odmah saznali. Na taj način bi mogli još snaga ubaciti preko reke. Ako Ukri uspeju da zauzmu Davidov brod , Rusi još uvek imaju mogučnost uspostavljanja linije Dudčani-Nova Kamjanka-Sadok-Čkalove-Tamarin i veza ka Snjigurevki. Ova linija je udaljena od Berislava nešto kao trenutna od Hersona. E već ako Ukri pređu i tu liniju nastaju problemi za Ruse.
Da, moglo bi stabilizovati na ovoj liniji ali čemu? Meni su upravo ove udaljenosti indikativne. Linije na Inguljecu udaljene su od Dnjepra prosečno oko 40-50 km. Do dolaska HIMARS-a i drugih zapadnih skalamerija OSU nisu imale ništa dovoljno velikog dometa. Možda poneki Smerč. Rusi su ih držali na distanci taman da ruska pozadina sa komunikacijama ne bude stalno na udaru. To se promenilo, mostovi su ugroženi ali Rusi ne čine ništa da ukrajince odgurnu još dalje. Zašto? Da li misle da artiljerija sa leve strane Dnjepra, ničim ugrožena, može iz bezbednosti držati pod kontrolom situaciju preko puta?

Na to ćemo dodati babarogina, uvek dobra zapažanja:
babaroga ::Da, sta je svrha ovog mostobrana.

Svrha svakog mostobrana je nastavak napada po dubini iza rijeke.

Najprofitabiliniji pravac bi im bio pravo na Kahovku, sa ciljem da se odsjece sjeverna sekcija ruskog fronta od tog prelaza preko Dnjepra, i time stavi pod pritisak (cak i u okruzenje) pola fronta ako ne i vise, odsjecanjem od mosta u Kahovki i prelaznog mjesta.

Alternativno, mogu da idu na Dnjepar pravo na istok, tu imaju oko 30 km do Dnjepra, opet sa ciljem da odsjeku sjever ruskog fronta i stave ga u okruzenje.

Treca opcija je da prosire mostobran, (po dubini prevashodno, jer je trenutno jako politak) i da predju u odbranu, cekajuci neku novu ofanzivu.

Opcija da vrate snage nazad mislim da nije realna, nece oni nazad bez velike sile.

Da vidimo, Glavni pravci ka Dnjepru zaista su taj od D. Broda ka Berislavu i Kahovki kao i od Snjegurovke ka Antonovu i Hersonu. Onaj pravac duž obale, preko Dudčana ka Berislavu, bio bi celom dužinom izložen vatri sa druge obale pa može biti samo pomoćni.

Rusi bi prihvatili da se nađu u okruženju ako (i samo ako) postoji velika ruska rezerva spremna da brzo uskoči, vrati Ukrajince na početne položaje i još krene u gonjenje. To nismo videli a ni stanje mostova ne obećava mnogo. Dakle, logična pretpostavka je da bi se Rusi polako izvlačili ka Berislavu i Hersonu, usput bacajući šta stignu na Ukrajince u nastupanju. Opet isto pitanje, šta Ukrajinci dobijaju takvim ishodom? Cena će im biti ogromna. Neprihvatljiva za bilo šta manje od kontrole nad celom desnom obalom, uključujući i sam Herson. Ili tu ipak ima nečega skrivenog u babaroginoj rečenici "... i da predju u odbranu, cekajuci neku novu ofanzivu". Ako to primenimo na ceo prostor, vidimo da bi se ruske pozicije na levoj obali, do sada bezbedne, našle u dometu ukrajinske cevne artiljerije (koje još uvek imaju dosta).

Odužio sam, moram da prekinem, nastavak malo kasnije.

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1078

@flokac i ostali koji "ne razumiju ruski".

Okačio sam Strelkova jer je bila rasprava u vezi Ribara i njegovih informacija i mapa. Strelkov je jedini "skeptik" od ruskih izvora, i ni na kraj pameti mi nije bilo da ima neko na forumu ko ne zna ćirilicu i baš nimalo ne razumije ruski. Kopirao sam sa telefona pa nije jednostavno "u par klikova" prevesti i kopirati.
I dalje ne mogu da vjerujem da je bilo kom slovenu ruski potpuno nerazumljiv, ali možda je do mene.
Što se mene tiče nemam ništa protiv tekstova na ruskom, engleskom, ukrajinskom a može i makedonski/bugarski.
Samo ne poljski Mr. Green

Nema potrebe za toliko histerisanja, na kraju ako nešto ne razumiješ prosto to preskoči, a mogao si poslati i PP, a ja bih okačio prevod sa računara (namjeravao sam upravo sad).

offline
  • Pridružio: 17 Mar 2020
  • Poruke: 569

Treći korpus je novoformirana jedinica,borbeno neiskusna i šarolikog sastava...
Neki elementi su već ranije raspoređeni u oblasti Zaporožija i Harkova.
Stiže vše informacija da su Ukri prešli na levu stranu Severskog Donca i ušli u selo Ozerne.
https://twitter.com/ebany_patriot/status/156633865.....llage-near
Ukrajinska kolona,koja su ovo vozila?
https://twitter.com/2uwmp/status/15663535746779463.....aXYFy7jtrg

online
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2345
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

ZoranB. ::
Neki elementi su već ranije raspoređeni u oblasti Zaporožija i Harkova.


Извор за ову тврдњу?

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1078

Frunze ::

Извини, али где је видљиво?

Na kartama, a i po ruskim izvorima danas su se Rusi povukli npr iz Visokopolja. Dakle, djelimičan uspjeh ukrajinske strane je vidljiv na terenu, a za žrtve smo takođe mogli vidjeti dovoljno validnih izvora i dokaza (da su ozbiljne).

Citat: Осим што су прешли Ингуљец са непознатим бројем снага, заузели пар села, ништа се не зна! Руси кажу да их дробе артиљеријом, ракетама, авијацијом, а Укри ћуте. Поприлично ништа није "видљиво".

И да, интересантно на FIRMS јуче и данас у Херсонској области буквално ништа, једна тачкица и то је то. Раде ли викендом? Laughing

Ja ne sumnjam da ih Rusi drobe artiljerijom i ostalim sredstvima, samo je pitanje kako su onda uspjeli izgubiti Visokopolje ?
Ja bih rekao da ih ne drobe dovoljno, i da iz nekog razloga ipak nemaju dobar pregled bojišta po dubini, inače bi ih poklapali uraganima i smerčovima, kasetne glave bi napravile odličan učinak.
Ne bih rekao da je sve to "maskirovka" da ih Rusi navuku u neki kotlić, to je budalaština. Svako naselje koje Rusi ovdje napuste, Ukrajinci će braniti grčevito.

Apropo HIMARS-a, rekoh da sam negdje pročitao, i da ne znam koliko je to tačno.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 826 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 9 sakrivenih i 783 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bojanM84, ccoogg123, cenejac111, dane007, Dimitrije Paunovic, Dimitrise93, dragoljub11987, Frunze, Gargantua, HogarStrashni, hologram, JOntra, Karla, krkalon, kybonacci, ljuba, mercedesamg, Milos ZA, milutin134, nemkea71, Neutral-M, operniki, pera12345, Ripanjac, robert1979, ser.hill, slonic_tonic, theNedjeljko, vaso1, Webb, wizzardone, YU-UKI, zdrebac, šumar bk2