Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4010

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1421

Krvava Devetka ::
Denaya, moram priznati da si mnogo kompetentniji od mene sto se tice mapa i pravaca napada tako da je vrlo moguce da si u pravu, vreme ce pokazati.


Okvirne pravce mogućih napada nije toliko teško pogoditi. Čak nije potrebno ni neko veliko znanje. Potrebno je pažljivo čitanje vesti sa obe strane,poznavanje tumačenja i čitanje konfigurcije terena sa mapa, zdravo rasuđivanje u kombinaciji sa logikom, kao i vreme da se sve to lepo posloži u jednu celinu.

Nego mene muči nešto drugo. Nerazumni,nelogični i nadasve neracionalni povremeni potezi obe strane pri odbrani. Kako ni dan danas ne mogu razumeti Ukre u odbrani Severodonjecka, tako ne mogu razumeti sad ni Ruse kod Limana. Da se ne vraćam na Ukre i Severodonjeck, ovaj put ću pisati o Rusima i Limanu.

Pre 10-ak dana neko je napisao da su Ukri zauzeli Belogorovku i da je ugrožen Lisičansk. Moj odgovor je bio da nije u pitanju Lisičansk, već je možda u većoj opasnosti Kremina. Pogrešio sam samo u upotrebljenoj reči "možda".

Ono što je ovde čudno, ako ja kao laik znam da Ukri vešto koriste šume, da te iste šume prave veeeelike probleme Rusima. Da će je Ukri iskoristiti da priđu Kremini i poremetiti linije, to isto ne vidi Ruska komanda tog sektora. U to ne mogu da poverujem.

Posle pada Belogorovke očekivao sam Ruski kontra napad. Baš zbog gore navedenih razloga. Rusi ne napadaju Belogorovku, već Vimku iz pravca Berestova. Rekoh sebi aj nije loše Ne mogu povratiti Sporne, ako uzmu Vimku lakše će isterati Ukre iz Sporna i Ivano-Darovke a samim ti i sva ta sela uz S. Donec Ukri u tom slučaju ne mogu držati. Međutim napad nije uspeo a Belogorovku ne diraju do daljnjeg. Čak je ni ne uznemiravaju demonstrativnim napadima.

Epilog toga je Ukro prelaz S.Donca kod Serebjanke i izbijanje pred Kreminu i ugrožavanje odbrane Limana sa levog boka. Ova situacija iz korena menja poziciju Rusa. I to me zabrinjava. Prelaz se desio 10-ak i više dana posle zauzimanja Belogorovke i početka napada na desni bok. Nisu Ukri napravili brz prodor ni na desnom a pogovo ne na levom boku, da Rus nije mogao intervenisati. Traje to danima. Ne mogu se složiti sa konstatacijom da nema ljudstva. Da nisu mogli prebaciti 1-2-3k vojnika sa nekog drugog dela Donbaškog fronta.

Pa VRS je 95. prebacivala cele brigade za 2-3 dana sa jednog ratišta na drugi.

Prodor Ukrainaca na desnom boku odbrane Limana nije me ni malo zabrinuo. Štaviše tu bi Liman sa selima blizu njega igrao odlućujuću ulogu za Ruse. A boga mi i Ukraince. Rusi su uspeli donekle stabilizovati linije u selima bliže Limanu. Šanrigolovu,Drobiševu,Zelenoj dolini. Počeli su usmeravati Ukre da ulaze sve dublje u klin tražeći slabu tačku. Da su Ukri nastavili prodor jednim krakom uz akumulaciju Oskol a drugim da ulaze sve dublje u klin pa čak i krenu ka Svatovu upali bi u nezavidan,skoro bezizlazan položaj sa Rusima u Limanu. Rusi sa sigurnom komunikacijom preko Torska sa ostatkom LNR mogli su pokrenuti kontra napad na Rubce. Iz Limana drugi napad koji bi odbacio Ukre na S. Donac pa možda i preko njega. Tako bi se stvorio kotao čiji bi spoljni prsten imao oslonac na S. Donec i akumulaciju Oskol.

Sve ovo mi je bilo u glavi još od Ukro zauzimanja Belogorovke i Ruskog izvlačenja iz šumskih predela oko Sosnove. Rusi brane Liman i Jampol odlučno ko Ukri svako mesto do tad. Kad su Ukri nastavili napredovanje posle izlaska iz šuma a Rusi se povukli iz Rubca i Lozove pomislio sam to je to. Grad i prilaze istom brane uporno, znači Rus je rešio da ostane u gradu. Malo švrljanja po mapi i ispade ideja.Zato sam napisao u onom postu o taktikama napada, da će vreme pokazati da li je i šta pripremio Rus kao odgovor na taj prodor na desnom boku.Ovo sam imao na umu.

Sad od toga nema ništa kad su im Ukri prešli S. Donec i na levom krilu i ugrozili Torsko. Zašto su Rusi dopustili da Ukri pređu reku nije mi jasno.

Ovo je razlog zašto je Liman bitan i jednima i drugima. Ukraincima ipak malo više. Sve mi se čini da je prozreo nameru Rusa i po svaku cenu rešava Liman da bi mogao nastaviti napadna dejstva dalje uz Oskol, ka Svatovu i Kremini. A Rus će morati čekati svoju šansu na nekom drugom mestu i neki drugi put sa pametnije povučenim potezima.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6896

Citat:Шведска служба безбедности преузела истрагу о Северном току
Шведско тужилаштво саопштило је данас да је служба националне безбедности преузела прелиминарну истрагу о оштећењу гасовода Северни ток 1 и 2 у Балтичком мору.

У саопштењу тужилаштва је потврђено да ће шведска служба безбедности водити истрагу јер, како се наводи "могуће је да је реч о озбиљном злочину који је, бар делимично, усмерен против шведских националних интереса, а по свему судећи извршила га је нека страна сила", пренео је Ројтерс.

Citat:Седница СБ УН на захтев Русије о штети на гасоводу Северни ток
Савет безбедности Уједињених нација састаће се у петак на захтев Русије како би се разговарало о штети насталој на два руска гасовода ка Европи и изливању гаса у Балтичко море.

Француска мисија при Уједињеним нацијама која у септембру председава 15-чланим саветом, саопштила је да ће се на састанку разговарати о гасоводима Северни ток на чију су изградњу Русија и европски партнери потрошили милијарде долара, преноси Ројтерс.

Цурење гаса на две цеви гасовода настало као резултат могуће саботаже узбуркало је тржишта енергентима и повећало забринутост за безбедност.....


https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3395/rat-.....ory-264834

offline
  • Pridružio: 22 Jul 2018
  • Poruke: 3461

Frunze ::
Извор?

Пецони.

online
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1575

Pretpostavljam, sada ce formirati komisiju (ekspertsku medjunarodnu) i na kraju ce utvrditi da, su cijevi same od sebe pukle ili da zapravo istih nije nikada ni bilo.
Orwele da si ziv pa da vids ovo, tukao bi se knjigama po glavi, istovremeno i sa 84-om i zivotinjskom farmom.
Kraj i izvinjenje za off

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6233

@Denaya
Šta misliš kolike snage su ukri angažovali na tom potezu?

@insan
Šta bi po tebi trebalo učiniti?Jedan Sarmat na USA ili Poljsku ili......sam nastavi.

offline
  • RiV 
  • Građanin
  • Pridružio: 25 Okt 2006
  • Poruke: 288

Insan ::Pretpostavljam, sada ce formirati komisiju (ekspertsku medjunarodnu) i na kraju ce utvrditi da, su cijevi same od sebe pukle ili da zapravo istih nije nikada ni bilo.
Orwele da si ziv pa da vids ovo, tukao bi se knjigama po glavi, istovremeno i sa 84-om i zivotinjskom farmom.
Kraj i izvinjenje za off


Zar ne rece Orvel na samrti, "Buducnost to je kada vidite vojnicku cizmu, koja gazi ljudsko lice"

offline
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 272

Ajde malo da diskutujemo o referendumu i vojsci sa organizacione strane.Sta mislite

Dal će od snaga ldnr ruska komanda oformiti novu armiju ili ce ih utopiti u postojece armije?

Ako se formira nova armija koliko su „strucni“ pripadnici komandnog kadra iz donbasa za armijski kadar?

Sad kad budu deo ruske vojske to će znaciti da vise nisu teritorijalno vezani.Dal će bas svi da slepo slusaju komandu ili će biti pobune jer bi svako da brani svoj kraj?

Dal će ekipa iz kremlja biti dovoljno pametna da bar na nivou brigada zadrze donbasane kao komandni kadar?

Dal će dobrovoljci ostati(jer su bili pomoc novoformiranim republikama) ili će da pakuju kofere?
Dal je realno da ih vagner vrbuje?

Sta ćemo sa zaporozjem i hersonom i regrutacijom tamo.Dal će je biti? Dal se bojite da će neki Mykola ili Volodimyr da napravi picvajz u regrutnom centru ako se pozovu gradjani na sluzenje ?

offline
  • Nixon 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 03 Apr 2022
  • Poruke: 393

S2M ::Rusija mobiliše 300k a prijavilo se 870k Shocked
I Beric je govorio prije nekoliko dana da se prijavilo oko milion dobrovoljaca.

offline
  • Pridružio: 10 Sep 2014
  • Poruke: 903
  • Gde živiš: Republika Srpska

https://www.youtube.com/watch?v=aXTTUT-uUKM

The Iskander-M missile destroys the headquarters of the Armed Forces of Ukraine near Izyum.

offline
  • Nixon 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 03 Apr 2022
  • Poruke: 393

^^ Da je to iskander pogodio,nebi ostalo ni Z od te zgrade. Mr. Green

U medjuvremenu na Ruskim zeljeznicama kod Volgograda:
Citat:Topol-M Mobile Launcher Seven Axles Filmed By An Eyewitness On A RU Military Train In Volgograd.


Prazni su,ali rakete sigurno nisu mogle stati u kontejnere na vozu.
Kuda idu i koja im je namjena,Bog samo zna.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1403 korisnika na forumu :: 56 registrovanih, 7 sakrivenih i 1340 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, amaterSRB, Apok, Atomski čoban, bigfoot, bojank, darcaud, DeerHunter, Dežurni pod palubom, Djokislav, dmdr, Dorcolac, drimer, GveX, ikan, Insan, ivan1973, ivan979, jukeboxer, kinez88, kybonacci, Litostroton, LUDI, Luka Blažević, Lukaaa, Lutvo_Redzepagic, milenko crazy north, Milometer, milos.cbr, mkukoleca, mnn2, MrNo, nebkv, Nemanja.M, nemkea71, Neretva, oganj123, panonski mornar, Romibrat, ruger357, ruma, sap, slonic_tonic, Smajser, Srle993, stegonosa, suton, vathra, VJ, vladaa012, vobo, vukdra, wolf431, yufighter, Zimbabwe, 1107