Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

5051

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25665
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Srle993 ::Sta se cekalo sa tom taktikom? Mozda uskoro I vidimo avione iznad nekih delova koji su ocisceni?

Хајде једном у стотинак страна да перманентно понављамо: Руси се за овај сукоб спремају од 1991. године, а активан програм је усвојен годину дана пре Мајдана. Све остало је сада питање њихове стратегије (коју ми можемо само да наслутимо, макар нам они повремено укажу на оно што су већ зацртали). Што се мене тиче, могу да прекрстим руке, бавим се другим стварима, пратим ситуацију и то је то. Зна се како ће се то завршти.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1957
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

^
'Rusi se za ovaj sukob spremaju od 1991 godine'

Rečenica koja je rastjerala (pošto se svaki mjesec ponavlja) masu aktivnih učesnika foruma i teme...

online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14792

Bobrock1 ::https://twitter.com/Cyberspec1/status/1608360072371138560

GP":Ruska vojska lansira simulatore krstarećih projektila s Lunebergovim lećama iznad Ukrajine kako bi otkrila položaje neprijateljske protuzračne obrane. Neprijatelj radi na njima kao na pravim borbenim projektilima.

Nakon identificiranja položaja Ukr protuzračne obrane koriste se proturadarski projektili X-31."

Тешко да би могли да реше ПВО само са противрадарским ракетама (ПРР).
Решење за њих је просто и масовно је коришћено од наше ПВО 99-те - угаси се гађани радар док не прође опасност. Тако да се са ПРР само сузбија на одређено време рад ПВО.

Такође, за рад ПРР је непотребно да се мамцима измами дејство ПВО, јер је оно већ видљиво по радарском зрачењу.

Судећи по претходним дејствима, мислим да се овде ради о компликованијој комбинованој тактици, брижљиво планираној. Ово би могла да буде шема напада:

1. Приближно се лоцира положај ПВО система
2. У склопу правог ракетног напада по инфраструктури се лансирају и мамци преко положаја ПВО. Уколико би користили само мамце, ПВО би могла да остане прикривена и да не дејствује.
3. Пре налета ракета и мамаца је потребно да се распореде осматрачке БПЛ у близини локације ПВО
4. Испаљивањем ПВО ракета остаје врло видљив траг. Са више БПЛ на растојању и до десетак км од места лансирања могуће је уочити лансирање, и одредити положај триангулацијом са прецизношћу од пар стотина метара. За дејство по батерији класичним методама то је исувише велика просторија. Али, ако су у близини БПЛ и Ланцет, могу да се приближе - раздаљину од 10км би требало да пређу за око 5 минута, чиме би могли да затекну ПВО систем близу места лансирања.
5. Дејство са ПРР како би се угасио/онеспособио радар.
6. Прилазак са БПЛ у зону лансирања ПВО ракете, откривање ПВО система и дејство по њима са Ланцетом.

Из свега наведеног, видимо да је потребно добро извиђање, планирање и координација рада ракета, БПЛ и авијације.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25665
  • Gde živiš: I ja se pitam...

novator ::^
'Rusi se za ovaj sukob spremaju od 1991 godine'

Rečenica koja je rastjerala (pošto se svaki mjesec ponavlja) masu aktivnih učesnika foruma i teme...


Искрено се надам да си у праву и да се на тај начин ослободио ''чланова'' којима историја почиње од јутрошње кафе, уз кликбејт наслове са државних портала.
Хауг.
ПС
Не бих да идем даље и дубље у историју. Ко хоће - може да чита и да извлачи закључке. Ко неће, шта се ту може...Нека потражи форум на коме може да дели савете Путину, Лаврову, Герасимову. Ето, оверио си моју идеју да се решимо тролера. Они би ионако отишли кад се ово у Украјини заврши. Ziveli

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1957
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Nema tu trolera kolega.

Iskreno, u vašim tekstovima često uživam, međutim nemogu se oteti dojmu da kod vas u pojedinim momentima emocije prevladaju.

Nema ovo veze sa povijesti, pričamo o činjenicama. Nije Rusija u svim sukobima izašla kao pobjednik, niti postoji takva zemlja.

Dajte mi molim vas jedan argument po kojem se Rusija na bilo kakav način pripremala za ovo.

Kopnene snage su smanjili, profesionalni sastav nedovoljan, flota popolovljena, procesi modernizacije u tijeku ali nedovoljni. U gotovo sve države ex SSSRa zapad se infiltrirao. Neke je u potpunosti preuzeo.

Ekonomski stoje kako stoje, solidno ali opet nije za ocjenu dovoljno pripremljeno.

Kažete pripremali se od 91. Sad ja mogu odgovoriti, ok sreća da su se pripremali od 91, kakav bi rezultat bio da nisu!?

Ovo je čitav splet okolnosti, momenata, zapadne procjene i još niza drugih razloga koji su Rusiju uvukli u nešto u čemu se još ne snalazi. Onog momenta kada dođu sebi, mogu razmatrati o ishodu. Sada mislim da je taj momenat još daleko.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1303

Удари освете: новогодишњи специјал – резиме од 29. децембра 2022. у 11:00

У протекла два дана настављени су узвратни удари на украјинске војне и инфраструктурне објекте. Јуче ујутро дошло је до удара на објекат у харковском округу Слобода, према неким извештајима, ту је погођена термоелектрана, након чега је метро стао у граду.

У ноћи са 28. на 29. децембар забележени су масивни напади у Сумској области, Дњепропетровској области, Харковској области, Херсонској области, Запорожју - пожар је избио на местима неких удара, као у Харкову.

Ово јутро је почело веома весело у Кијевској области, а затим се проширило практично на целу земљу.
Забележени су летови мета пројектила који су отворили системи ПВО, након чега су сами системи – барем у околини Одесе и Кијева – уништени
Удари се тренутно настављају, струја нестаје у градовима, такође и вода нестаје. Тренутно је познато да је метро стао у Харкову, а у Лвову је, према информацијама локалне администрације, 90 одсто града већ без струје.

💥 Тренутно знамо за ударе у:

— Кијев
— Кијевска област
— Харков
— Николаев
— Одесса
— Одеска област
— Днепропетровск
— Дњепропетровска област
— Ивано-Франкивск
— Лвов
— Хмељницки
— Винница

⚡Нестанак струје у:
— Кијев
— Харков
— Лавов
— Одеса
— Житомир
— Полтавска област

💧 Проблеми са водоснабдевањем у:

— Запорожје
— Одеса
https://t.me/SrbijaRusija/13994

Масиван ракетни напад Оружаних снага Русије на инфраструктурне објекте на територији Украјине 29. децембра – што је познато до 12.00

Оружане снаге РФ извеле су још један масиван ракетни напад на циљеве широм Украјине.

Овога пута мете нису били само енергетски објекти, већ, по свему судећи, и позициона подручја украјинске ПВО. Као и прошли пут, да би идентификовали позиционе области противваздушне одбране, прво су лансирали лажне ракете, а затим нанели ватрени пораз.

Одмах након што је проглашена ваздушна узбуна, барем у областима Сум, Дњепропетровск и Одесса, искључена је струја како би се покушала прикрити штета на инфраструктури.

▪У Кијев су позната најмање четири доласка. Погођено је индустријско предузеће у округу Голосејевски, непознати објекат у Дарњичком округу и ПВО систем С-300 украјинске ПВО. Метро не ради у граду, светло је делимично изгубљено.

▪Најмање 5 штрајкова је избројано у Одеској области. Један од њих дошао је на локацију ПВО у рејону Александровке. 160. противваздушна ракетна бригада Оружаних снага Украјине налази се релативно близу у Радостном.

Погодак је забележен на трафостаници Усатово 330 кВ. Судећи по фотографији, аутотрансформатор 330/110 поново је постао мета. У селу су се чуле и експлозије. Котовски.

▪Најмање 5 погодака на Харкову. У граду је потпуно стао електрични саобраћај, укључујући метро, ​​а у појединим крајевима нестало је грејања, топле и хладне воде.

Једна од мета највероватније је била ЦХПП-3 у близини фабрике Турбоатом у Немишљанском округу.

Сасвим је могуће да су радионице Турбоатома погођене. Мештани су пријавили четири доласка у ту област. Прошле недеље смо известили (хттпс://т.ме/рибар/42234) да фабрика функционише.

▪У Лавову су локални становници пријавили најмање 3 доласка, након чега је струја скоро потпуно нестала у граду, превоз није функционисао.

Звуци летећих ракета чули су се изнад Терновице, у чијој близини се налази полигон Јаворив, где се обучавају страни плаћеници.

▪Најмање два штрајка догодила су се у Тернопољској области. У региону постоји трафостаница 330 кВ Тернопилска и постројење за поправку.

▪Локални извори известили су о експлозијама у неименованом објекту у Николајеву.

Истовремено, руске трупе су извршиле ударе из МЛРС са територије Херсонске области на Очаков.

▪Мештани чули су експлозије у близини Миргорода у Полтавској области, где се налази војни аеродром украјинског ратног ваздухопловства и истоимена електрична трафостаница 330 кВ.

▪Један ударац погодио је објекат у Черниговској области.

▪У Дњепропетровску област није било долазака, међутим, власти су саме искључиле струју непосредно пре масовног напада Оружаних снага Русије.

▪Нема тачних информација о експлозијама у Житомирској и Черниговској области, као ни у Ивано-Франкивску.

▪У областима Виница, Суми и Хмелнитски системи противваздушне одбране су радили.

🔻Две недеље су прошле од претходне велике штете од пожара. Такав период, по свему судећи, није случајно изабран: с обзиром на општу бирократију апарата руског Министарства одбране, управо толико времена је потребно за разјашњавање резултата, процену последица и планирање новог удара.

Али, као што смо раније рекли (хттпс://т.ме/рибар/42349), Украјина је успела да се прилагоди таквим условима. А ако не почнете да мењате приступ и не убрзате, онда ће резултати штете од пожара сваки пут бити скромнији.
https://t.me/rybar/42352

Uletela S300 raketa u stambenu zgradu
https://t.me/rybar/42353

online
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10909

Srle993 ::Sta se cekalo sa tom taktikom? Mozda uskoro I vidimo avione iznad nekih delova koji su ocisceni?

Pa ajde ovako. Sovjetsko vazduhopovstvo nije sebe spremalo za probijanje PVO. Za razliku od američkog. Zašto nije? Zato što je NATO drugačije koncipiro odbranu iz vazduha. Rusi danas moraju da nadknade taj zaostatak koji nije smao tehnički, no i taktički. Eto tako je prosto.

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8436
  • Gde živiš: pecina stroga

novator ::
Ovo je čitav splet okolnosti, momenata, zapadne procjene i još niza drugih razloga koji su Rusiju uvukli u nešto u čemu se još ne snalazi. Onog momenta kada dođu sebi, mogu razmatrati o ishodu. Sada mislim da je taj momenat još daleko.


Majkemi, ispada da ti se ja obavezno nakacim na vrat cim pocnes da elaboriras, ali nije tako vjeruj mi. Jednostavno moram da odgovorim jer uvazavam tvoje misljenje.

Necu da polemisemo, ali mislim da je van diskusije da se Rusija sprema za odlucujuci rat protiv zapada najmanje jos od Gruzije. Vojnicki.

Ekonomski, spremaju se od Majdana. Od prvih sankcija.

Politicki i diplomatski, spremaju se od 2007. Od Minhenske konferencije i Putinovig govora. Ovo javno. Sta rade tajno, znace se kad se otvore arhive.

Kao ilustracija, mozda ce sad nekima biti jasnija ruska reakcija na obaranje Su-24 u Siriji. Ili je i dalje komplikovano da se razumije. Da Putin igra na duge staze.

Kazes "uvukli Rusiju u nesto u cemu se jos ne snalaze"?

Uvukli je u sta? U rat? Rat je Ruski izbor. Rusija je pocela rat u februaru, jer su tako ocijenili da moraju da pocnu. Dali su bili ultimatum NATO i US u novembru - decembru prosle godine, i rekli ako nema odgovora slijede vojno tehnicke mjere.

I uslijedile su vojno tehnicke mjere. I uslijedila je totalna konfrontacija sa zapadom, potpuni prekid odnosa, proglasavanje zapadnih zemalja za neprijateljske, raskid ekonomskih, kulturnih, sportskih, i svih drugih veza. Sukob u kome samo fali oruzani sukob da bi bio pravi rat.

Poenta je da je Rusija pocela rat, da nije uvucena u rat. Pocela ga je jer je tako procijenila da mora. To je ona klasicna dilema, imas je u istoriji. I Hitleru je govoreno da nije vojska spremna za pohod na istok, on je cijenio da mora da krene, jer ce ako ceka da bude jos gore.

U pravu si, ima tu mnogo cinilaca, i nisu svi razumljivi binarnim umovima. A nisu svi ni poznati nama smrtnicima. Jeste, kopnena vojska je mala, i nije potpuno modernizovana, osim vozila, sva glavna orudja (tenkovi, artiljerija, transporteri) su iz proslog stoljeca, Avijacija isto.

Ali je zato nuklearna trijada tip top. I PVO je moderan. I PEB sredstva. Konvencionalna stand - off oruzja (raketna) su bez premca.

Ti i ekipa za koju nastupas imate problem, na koji vam je stotinu puta ukazano, da ovom ratu sudite iz vase perspektive kako Rusi treba da ratuju. A perspektiva vam se zasniva na "druga sila svijeta", "pogodili aerodrom, samar i sramota", ovo ne smije da traje ovoliko, ovo je moralo da se zavrsi za dvije nedjelje, gube se mladi zivoti.

Da ne sirim dalje, sto rece Sirius, bogu hvala da su se smirili binarni trolovi, bar moze da se diskutuje.

offline
  • mnn2 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 05 Avg 2006
  • Poruke: 321
  • Gde živiš: tamoDaleko

novator ::
Dajte mi molim vas jedan argument po kojem se Rusija na bilo kakav način pripremala za ovo.

S500, Kindžal, Posejdon...
Priprema ekonomije na sankcije...
Sirija, Turska,Iran, Saudi, Kina...

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 650
  • Gde živiš: United Kingdom

Kuku lele, ako su se Rusi pripremali za ovo od ‘91. Da im je Grunf bio strateg bolje bi se pripremili.
“Tko leti vrijedi; tko ne leti ne vrijedi”. -Grunf

Nesto slabo leti kozmicka avijacija iznad Ukrajine.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 984 korisnika na forumu :: 54 registrovanih, 9 sakrivenih i 921 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, babaroga, Ben Roj, Bubimir, CikaKURE, Dannyboy, Denaya, Dimitrise93, djboj, draganca, dragoljub11987, FileFinder, Georgius, goxin, grenadir, hatman, HrcAk47, ILGromovnik, Još malo pa deda, Karla, kolle.the.kid, kybonacci, Luka Blažević, mercedesamg, mile23, milenko crazy north, Mlav, Oscar, Parker, pein, Petar35, raptorsi, RJ, SlaKoj, slonic_tonic, SR-3m, Srle993, stegonosa, Stoilkovic, theNedjeljko, tmanda323, Trpe Grozni, trundle, tubular, Tvrtko I, vaso1, vathra, Vatreni Zmaj, Vlada1389, Webb, YU-UKI, zillbg, šumar bk2