Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

1754

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Bili smo vojnici
  • Pridružio: 19 Maj 2009
  • Poruke: 4983
  • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

cezar 35 ::@Dragan Mačak Damljanović...

To sto Ukrajina nije clanica Nato, njima nista ne znaci.
Do danas su prekrsili sva moguca pravila iz vlastitog Statuta sem toga. Sta ih sprecava da prekrse i to pravilo?....nista. Ovo je borba za opstanak Zapada ovakvog kakav jeste, a Nato je "konjica" globalista.
Sad kad su radikalni republikanci dobili izbore u SAD-u, svi scenariji su moguci sem onih koji ce Ukrajinu uvesti u mir, a Rusiju ostaviti da se normalno razvija.


Ako NATO upotrebi snage protiv Rusije, budi siguran 100% da će Rusija u tom slučaju bez imalo ustezanja upotrebiti nuklearno oružje.
Po ruskom planu odbrane od pre dve tri godine, predviđen je preventivni nuklearni odgovor Rusije.
Dakle ako Rusi budu morali da brane svoju teritoriju od napada Ukrainaca, sigurno je da će oni to i da urade. Međutim, ako u toj odbrani bude došlo i do sukoba sa NATO, računaj da će Rusija bez imalo ustezanja da sprovede svoju doktrinu odbrane i da će da upotrebi nuklearno oružje za svoju odbranu.
Tako da tvoja priča o tzv. američka tri boda u gostima ne drži vodu. Osim jedino ako su američki političari skloni samoubistvu (u što sumnjam), jer da su spremni da ratuju sa Rusijom, odavno bi oni zaratovali sa njom.

To što su u SAD Republikanci ojačali ne znači ništa u rusko-američkim odnosima. Budući da je Obama zahladio te odnose do nivoa Hladnog rata, tako će i da ostane u narednih par godina.

Rusi inače svojom braćom smatraju samo istočne Ukrajince, dok će zapadnim da naplate i za Drugi svetski rat i za ovo danas, samo je pitanje vremena kad će se to dogoditi i Ukraina kao nezavisna država biće podeljena na dva dela (e sad samo je pitanje koliku površinu će istočni deo da obuhvata).

Ako sada Republikanci u odnosima sa Rusima budu išli đonom, onda možemo računati i na nuklearni odgovor Rusa, u šta ja ipak sumnjam, jer će se Republikanci pre svega obračunati sa Obamom i Demokratama u svojoj (SAD) kući.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • VJ 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 16 Apr 2014
  • Poruke: 17736

hawkeye ::Isti argumenti koje koristite za opravdavanje akcije Rusije u istocnoj Ukrajini ili na Krimu mogu upotrebiti npr. Albanci sa Kosmeta. Jos u SR Srbiji 1989. kao posledica anitbirokratke revolucije su prava albanskog naroda znacajno ugrozena. Albanci su otpustanii, albanski jezik je proteran iz skolvstva i prava ove pokrajine su ustavnim amandmani srozana. Takodje bilo je i mrtvih albanskih demonstranata.
OVa desavanja su nam mnogo bliza jer su stariji forumasi svedoci ovih dogadjaja. Stoga postoji jako puno paralela izmedju ova dva desavanja i sto vise zalazimo u ovu tematiku bilo bi ih sve vise i vise.
Uopste nije slucajno sto je Putin potegao ovaj argument. A Kosovo i silovanje medjunardnog prava mu u slucaju KRima itetako idu na ruku.
Prava ALbanaca su 1989. i 90ih bila mnogo vise ugrozena nego prava Rusa u istocnoj Ukrajini ili na Krimu.
Da li je zbog svega toga SR Srbija il ikasnije SRJ prestala da postoji kao pravni subjekt? Da li je ALbanija imala pravo da 1989. izvrsi invaziju na Kosovo, porazi JNA i proglasi VEliku ALbaniju? Uz opravdanje da SRFJ kao takva vise postoji?
Da li je bombradovanje NATO pkata bilo opravdano bez odluke SB UN? Da li je ono opravdano ustavnim promena i nesporno losim tretmanom jednog naroda koji je cinio vecinu na toj teritoriji?
NAravno da nije! Ali jako je opasno razlicito tumaciti desavanja koja imaju jako puno slicnosti, jer se tada arumenti koje koristimo najcesce okrenu protiv nas samih!

Bojim se da ce kriza u Ukrajini znatno oslabiti ionako losu poziciju Srbije kada je Kosovo u pitanju i da ce ubrzati donosenje nekakvog dugorocnog resenja za ovaj problem.



Наравно да нису за поређење, од историје дотичних регија и околности које су одређене историјске процесе условиле, до антропологије народа који су у сукобу.

На простору КиМ у периоду од пада под османску власт до ослобођења се догодио геноцид над Хришћанима, у периоду Првог и Дргугог светског рата страшни злочини и
укидање криво тумаченог филозофског учења (Марксизма - Лењинизма) у смислу пуне афирмације "угњетаваних" народа, односно албанског управљања САП Косовом (које се показало катастрофалним), а не мањинских права албанског народа апсолутно није за поређење.
Страдалих у насилним демонстрацијама је било, али тај број је занемарљив и кривица је искључиво на онима који су деловали насилно угрозивши притом животе припадника служби безбедности.
Уосталом, кога би за све ово овде било брига да је био другачији сплет околности и да смо ми тријумфално изашли из сукоба са НАТО на КиМ, или да ли је за то брига Албанце и њихове савезнике који су им независност донели.
Да ли је Амере било брига када су нападали онолике земље у својој историји, кршили међународна права, конвенције и сличне тричарије остварујући своје интересе.. Зашто би онда Русе требало да је брига (шта балаве бирократи по ходницима њујоршке вавилонске куле, или како лече фрустрације оне креатуре у Вашингтону) све док имају политичку и економску моћ у свету и спремне нуклеарке у силосима.
Стара је истина да се међународним правом служе слаби да би се нечим утешили, на овоме свету постоји једино сила и она се поштује и никакве правне норме нису никога спасиле од некога ко је јачи, или има јаког савезника, или је спреман да се бори за свој циљ.



offline
  • Pridružio: 16 Okt 2014
  • Poruke: 100

cezar 35 ::miljan02 ::cezar 35 ::@Dragan Mačak Damljanović...

To sto Ukrajina nije clanica Nato, njima nista ne znaci.
Do danas su prekrsili sva moguca pravila iz vlastitog Statuta sem toga. Sta ih sprecava da prekrse i to pravilo?....nista. Ovo je borba za opstanak Zapada ovakvog kakav jeste, a Nato je "konjica" globalista.
Sad kad su radikalni republikanci dobili izbore u SAD-u, svi scenariji su moguci sem onih koji ce Ukrajinu uvesti u mir, a Rusiju ostaviti da se normalno razvija.


Nije ovo nikakva borba za opstanak zapada. Ovo je borba sa opstanak ruskog uticaja na ukrajinu (bar u nekim delovima posto je vecina ukrajine izgubljeno).

Mislim da se previse fokusiras da ukrajinski sukob koji je samo zariste (eksponent) globalnog sukoba Istoka i Zapada.....drugacije, sukob nosioca agende dobra i nosioca agende zla. Sukob civilizacija po Samjuelu Hantigtonu....
Da se ne bih ponavljao, citiracu svoj prethodni post:
Citat:Posmatrajaci ovaj sukob od pocetka, njegovu genezu, skorasnju izbornu pobedu prozapadne politike i sve jasniju americku podrsku fasistickih elemenata u Ukrajini, ovome ratu ne vidim kraj, jer globalni sukob Rusije i Zapada nije poceo u Ukrajini, pa se nece tu ni zavrsiti.
Prakticno, globalni sukob je poceo formiranjem BRIKS-a. Na taj nacin BIKS je, pre svega, objavio rat dolaru i americkoj dominaciji.
Amerika nema izgleda da dobije ekonomski rat u postenoj borbi, pa se odlucila da ga pretvori u onaj oruzani na samoj granici Rusije, nastojeci da po svaku cenu u njega uvuce Rusiju.
Ovde se krije i odgovor zasto Rusije nije vec zauzela jugoistok Ukrajine. Nije, jer je njena pozicija dijametralno suprotna od pozicije u koju je stavlja Amerika i zapadni mediji. Amerika i zapadni mediji Evropu plase Rusijom predstavljajuci je kao osvajaca (slucaj Krim) i imperiju u sirenju, a sa ciljem da Zapad, kao krajem proslog veka, zbije redove, ujedini se pod americkim vodjstvom i unisti Rusiju. Ako bi se za tim javila potreba i oruzanom silom.
Rusija, suprotno, zeli da sacuva mir i da "rat" vodi ekonomskim sredstvima, posto je u njemu, do sada, ocigledni pobednik. Ambicije Rusije (zajedno sa BRIKS-om) su i sire. Pored vracanje Amerike u realne geopoliticke okvire, Rusija namerava da se obracuna i sa bulumentom svetskog olosa (svetski vladari iz senke....bankari) koji drze dolar i upravljaju njime.

Ako bi Amerika uspela da znacajnije sukobi Evropu i Rusiju, pa da ih devede i do rata, dobila bi sansu da ugrozi pozicije Rusije i njenu privredu. BRIKS bi time bio znacajno ostecen, a Americi bi ostala Kina kao najozbiljniji neprijatelj s kojim bi se lako obracunala na Pacifiku.
Ukrajina je zariste (eksponent) tog sukoba i Amerika nece dozvoliti da se ukrajinsko pitanje resi pregovorima, ili, ne daj Boze, federalizacijom drzave. Trazice za svoj plan nova sredstva za provokacuju Rusije, nebi li je uvukla u rat na bilo koji nacin.

Sudeci po svemu kljuc resenja krize pregovorima drzi Evropa. Posle nametnutih sankcija, Evropa se duboko zaglibila u ekonomske probleme i za ocekivati je njeno budjenje i konstruktivniji pristup resenju krize u suradnji sa Rusijom. Evropa to moze ako zeli, a sve sto je potrebno je da zajedno sa Rusijom osigura slobodan Majdan, a novu proamericku vladu u Kijevu da ne podrzava slepo kao do sada.


Ima nekoliko problema sa tvojim citatom. Od konstantacije da je globalni sukob poceo formiranjem BRIKS. Globalni sukob nikad nije prestao, niti je poces sa formiranjem BRIKS-a. Rusiji je bio zadat veoma tezak udarac i ona je izgubila bitku sa raspadom SSSRa ali ne I rat, al u svakom slucaju sukob nikad nije prestao, al je Rusija u stalnoj defanzivi od tada, pa i sada.

Do tvog netacnog komentara da je Rusija ekonomski vodila ili na putu do bilo kakve pobede ili da je uopste vodila bilo kakav ekonomski rat. A kamoli da je ocigledno da Amerika gubi ekonomski rat u poredjenu sa Rusijom.

Sta kod se desilo u Ukrajini posle svega ovoga (isto kao i u Siriji) situacija ce biti gora po Rusiju u odnosu kakva je bila za vreme kad su imali svog coveka na vlasti. Situacija za Ameriku, moze bit samo gora u pogledu pomeranja Rusije ka Kini (pravom protivniku koji moze da se suprostavi zapadu).

I kao sto sam rekao ovo nije borba za opstanak zapada, ovo je borba i defanzvia rusije za njen ne bih rekao opstanak, posto i ako izgubi ukrajinu, izgubice bitku, al ponovo ne rat, vec za zadrzavanje svog uticaja u tom regionu, al u svakom slucaju zapad (Amerika) ovde nije ugrozena u ovom sukobu u bilo kom obliku.

offline
  • Pridružio: 26 Apr 2014
  • Poruke: 2136

Пошто се распламсала полемика, дали би се могли сударити Русија и Нато да мало долијем уље
http://fakti.org/oruzje/odkb/odkb-postoji-opasnost.....ovima-sile

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2010
  • Poruke: 3637

miljan02 ::Yuhuuuuuu ::Ako se svi slazemo da NATO nece uci u Ukrajinu da bi je branio od Rusije i zapoceo rat (jer to ni najveci ekstremisti u USA ne razmatraju), onda mene zanima zbog cega mislite da bi eventualni vojni ulazak Rusa u Ukrajinu bilo nesto sto bi trajalo dugo i bilo iscrpljujuce za Rusiju?


Prosto receno, Rusija bi moglsa da proguta Ukrajinu, al ne bi mogla da je svari. Vecina stanovnista na zapadu ne podrzava ruse. Cak i na istoku moze da se vidi da podrska nije toliko velika kao sto se ocekivalo. Necu cak ni da pricam kolko je lose izvrsiti invaziju i okupaciju tudje teritorije.


A због чега би Руси уопште улазили у Украјину?Па тамо су сви Руси...
Осим "рестлова" на крајњем западу!
Ако ћемо се држати "АнглоСтандарда"о народима(када њима треба),онда су Украјинци пали са Марса и везе немају са Руским "КРАЈИШНИЦИМА",а одвартни Руси их уништавају ето тако... Bebee Dol

offline
  • zixo  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 27 Sep 2006
  • Poruke: 23450
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Prava ALbanaca su 1989. i 90ih bila mnogo vise ugrozena nego prava Rusa u istocnoj Ukrajini ili na Krimu.
Da li je zbog svega toga SR Srbija il ikasnije SRJ prestala da postoji kao pravni subjekt? Da li je ALbanija imala pravo da 1989. izvrsi invaziju na Kosovo, porazi JNA i proglasi VEliku ALbaniju? Uz opravdanje da SRFJ kao takva vise postoji?


Права Албанаца била угрожена? А током 1990-тих у сред Београда на телевизији у 17 часова вести на албанском (Лајмет). Да не причамо о томе како нису плаћали струју, воду и остале дажбине. Бојкотовали су државу још од давнина и нису кажњени за то.

А о правима Руса у Украјини након мајдана си надам се довољно видео на оном масакру у Одеси.

СФРЈ је 1989. постојала.

Јел су КиМ некада били у саставу Албаније?

Крим у саставу Русије? Па и територија данашње Украјине.

И оно најважније. Украјина је вештачка држава исто као што су и украјинска нација и језик. Таквих примера имамо и овде на Балкану. И то ствара проблеме.

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

Da li nam je potreban još jedan teletabis?
Nama, naravno, ne, ali ukrovermaht ima dovoljno kandidata.
Evo jednog

To je Andrej Teteruk, pukovnik ukrajinske vojske unutrašnjih poslova,komandant teritorijalnog bataljona "Mirotvorac".
On je ovih dana saopštio da će njegov bataljon razbiti svaku jedinicu ruske vojske koja pokuša da napravi kopneni koridor do Krima. I to će ih samleti, kao u mašini za mlevenje mesa...
http://warfiles.ru/show-72571-andrey-teteruk-voysk.....rubke.html

Naravno da mu treba verovati. Do sada je tri puta razbio celu pskovsku vdd, par tenkovskih brigada, tamansku mehanizovanu diviziju, odred klingonaca, konjičku podvodnu pešadiju, specijalne snage iskrcane sa marsovskog intergalakitčkog nosača helikoptera.
Završio je rusku srednju vojnu školu i nekoliko godina radio kao ugovorac, komandir voda i streljačke čete.
Zbog izjave, velikog dela i svetlog lika, nominujem ga za teletabisa broj 2.

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

zixo ::Citat:Prava ALbanaca su 1989. i 90ih bila mnogo vise ugrozena nego prava Rusa u istocnoj Ukrajini ili na Krimu.
Da li je zbog svega toga SR Srbija il ikasnije SRJ prestala da postoji kao pravni subjekt? Da li je ALbanija imala pravo da 1989. izvrsi invaziju na Kosovo, porazi JNA i proglasi VEliku ALbaniju? Uz opravdanje da SRFJ kao takva vise postoji?


Права Албанаца била угрожена? А током 1990-тих у сред Београда на телевизији у 17 часова вести на албанском (Лајмет). Да не причамо о томе како нису плаћали струју, воду и остале дажбине. Бојкотовали су државу још од давнина и нису кажњени за то.

А о правима Руса у Украјини након мајдана си надам се довољно видео на оном масакру у Одеси.

СФРЈ је 1989. постојала.

Јел су КиМ некада били у саставу Албаније?

Крим у саставу Русије? Па и територија данашње Украјине.

И оно најважније. Украјина је вештачка држава исто као што су и украјинска нација и језик. Таквих примера имамо и овде на Балкану. И то ствара проблеме.


Kada raspravljamo o temi, stalno zaboravljamo jednu stvar...
Krim je bio sastavni deo Rusije, kao dela SSSR.
Nevažećom i protivzakonitom (da, čak i u ono vreme protivzakonitom) odlukom Hruščova, Krim je dodeljen ukrajini. Valjda su pravnici izmislili ono da protivzakonita odluka nema pravne posledice, nepravo ne može biti pravo ili tako nekako.
Prilikom "formiranja" "samostalne" ukrajine, ta ista ukrajina nije ratifikovala sporazum o medjusobnim granicama sa Rusijom. Samim tim, ni granica ne mora da bude priznata ni sa koje strane.
Krim je formirao svoju autonomnu republiku još u sastavu ukrajine. To njena vlast nije poštovala, iako je postupak i procedura bio u potpunosti u skladu sa ustavom ukrajine.

Ukidanjem ustava, državnim udarom i nasilnom smenom svih organa vlasti, uvodjenjem prinudnih upravnika na svim nivoima vlasti, ukrajina je prestala da postoji. Otcepljenje Krima se može posmatrati kao akt samozaštite naroda.

Pravno gledano, "vežljivi" nisu stigli niotkuda, oni su već bili na teritoriji Krima. Sporazumom ukrajine i Rusije je bilo dozvoljeno da ruska armija i flota budu na Krimu. Rusija je to zadovoljstvo plaćala, za razliku od ukrajine koja nije redovno plaćala gas.

Odmah se ogradjujem i javno saopštavam da sam, svojevremeno, bežao sa časova medjunarodnog prava. Zašto da ga učim, kada ono i onako ne postoji. Ukidano je nekoliko desetina puta, od raznih, a najčešće od onih koji smatraju da su ga izmislili, a da pojam "Rimsko pravo" dolazi od istoimenog grada u Džordžiji, koji je dva tri ćoška od kokakolalenda...
Samo je učenik prevazišao učitelje

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2014
  • Poruke: 837

Imam par pitanja.
Na svim kartama naši su kod Luganskog došli do rijeke Sjeverni Donjezk. Zašto ovi u Schasnye govore o nekom opkoljavanja?
Zašto se govori o zauzimanju Bahmutovke kad nas nema sjevernije od rijeke?
Ja pretpostavljam da su to MALE partizanske grupe.

Ovi kod Debeljaceva su već jednu vječnost u poluokruženje. Ja znam da je tamo par hiljada vojnika sa tenkovima. Ali koliko su još u stanju napraviti jednu ofenzivu? Rusi sigurno daju našem topništvu satelitske slike njihovih tenkova. Opskrba im nije nešto jaka. Svaki dan ih gadjamo. Ti bi morali polako iskrvariti. Dali griješim?

Svi Mediji su javili pomjeranje fronta na jugu. Ja to nisam još na nijednoj Karti vidio. Danas na voicesevas.ru skroz na jugu imam osjećaj da smo se malo približili Maripolju.

Ja znam da je nemoguce zauzet Peski i Adjevku. Ali zar nije moguće je u velikom luku opkolit? Bar im opskrbu spriječiti?

Dali NETKO zna nešto točnije?

offline
  • nemam
  • Pridružio: 30 Nov 2011
  • Poruke: 657

Ne znam jel bilo postavlkjeno ovdje. Intervju s bivšim načelnikom FSB-a. Zanimljive opservacije. Iako imam na trenutke dojam kako se onaj tko je radio opremu teksta malčice previše trudio ograditi od iznesenih stavova.

http://russia-insider.com/en/print/859

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1078 korisnika na forumu :: 41 registrovanih, 4 sakrivenih i 1033 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Alibaba1981, antonije64, Apok, bankulen, Boris90, Brana01, CikaKURE, Denaya, dijica, Dimitrije Paunovic, draganca, esx66, Frunze, gorozup, goxin, kunktator, ljuba, milenko crazy north, mnn2, moldway, mrav pesadinac, MrNo, nemkea71, nikoladim, Nobunaga, Panonsky, pein, procesor, rajkoplje, raketaš, RJ, sasa87, Sumadija34, suton, Trpe Grozni, Tvrtko I, virked, Vlajman1957, voja64, zlaya011