Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

2324

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1106

stipica1 ::A govoriti o nekoj supersnažnoj ruskoj vojsci koja može pokoriti Evropu je potpuna besmislica.
Rusi pariraju samo golim brojevima, većina oružja je iz sovjetskog doba, dakle barem 25 godina stara.
Obrambeno su toliko jaki da im nitko ne može ništa na njihovom teritoriju, ali napadački su drugorazredna sila. SAD je neusporedivo jači, njihova mobilnost je neusporediva sa ruskom. Ameri bez problema ratuju 10000 km daleko, kako bi Rusija dovela svoje snage naprimjer u Maroko, koji je puno bliže i kako bi ih financirala? Koliko košta vojna okupacije neke velike države? Pogotovo ako ta država nema nafte, pa da računaš sa nekom reparacijom troškova.
Stara tehnika je tu, brojevi oklopa su impresivni, ali koliko je oklopa iz novog milenija? Novo oružje traži veliku lovu, kao i kod svih država.
Pa mornarica im je potpuno desetkovana, osim naravno podmorničke komponente.
Avijacija ima 500-600 lovačkih zrakoplova. Koliko je najnovijih?

Broj stanovnika, vojni proračun, GDP (PPP - da bi se dala prednost Rusiji)

USA 320 M stanovnika, vojni p. 577 B$, GDP 17.400B$
Rusija 146 M stanovnika, vojni p. 61 B$, GDP 3.600 B$
Njemačka 81 M stanovnika, vojni p. 40 B$, GDP 3.600 B$
Japan 127 M stanovnika, vojni p. 42 B$, GDP 4.800 B$
Italija 61 M stanovnika, vojni p. 34 B$, GDP 2.066 B$
Francuska 66 M stanovnika, vojni p. 40 B$, GDP 2.600 B$
VB 64 M stanovnika, vojni p. 52 B$, GDP 2.400 B$

Kako zemlja sa ekonomskim parametrima Rusije može očekivati da će njena vojska dominirati drugima sa ovolikim ulaganjima? Staro oružje je sve manje upotrebljivo, za kupiti novo treba novaca. Njemačka, Britanija, Francuska i Italija imaju dva i po puta veći vojni proračun od Rusije, a sigurno će sredstva još više povećavati zbog ove krize. Imaju mnogo veće mogućnosti povećanja vojnog budžeta od Rusije.
Tako da sigurno ova kriza i sa tog aspekta ne odgovara Rusiji.
Da je sve ostalo kao prije dvije godine oni bi bili najsretniji.

A koje su napadačke mogućnosti SAD-a da bi ih tako nahvalio osim iživljavanja iz vazduha nad malenim državicama poput Srbije, a i tu su se pokazali u pm.
Baš su im se kopnene snage u Iraku i Avganistanu slavno pokazale, a o Vijetnamu da ne pričam, pa Rusi su za više godina rata imali 4 puta manje mrtvih i 6 puta manje ranjenih u AVG nego SAD u VIET.
Mogu i Rusi iz vazduha divljački da bombarduju i Palau ako im se svidi ali nije njihova doktrina da maltretiraju svaku šušu koja im nije po volji.
Pričaš o nekakvim reparacijama za okupaciju, za tvoju informaciju Rusi su u Avganistanu gradili puteve i bolnice koje i danas postoje, bolelo ih uvo za reparacije, dok je Amerima jedino bitno kako obezbediti polja maka i nafte, druga je stvar što je tvoja filozofija okupacije u skladu sa nacističkom i američkom.
Poređenje vojnih budžeta ti je na nivou Foruma B92, odakle si verovatno i pokupio ove informacije, lako je Amerikancima da pumpaju cene svega jer je u Dolarima, a ti ako stvarno misliš da 1 jedini avion može da košta milijardu Dolara to je tvoj problem.
Takođe i trtljanje o starosti opreme ti je neprimerena, Rusi modernizuju sve T72, neće valjda da ih tope u železarama, pogledaj koliko je star američki B52, pa ga oni i dalje koriste.

Sve u svemu nabacao si gomilu paušalnih informacija iz jednog ugla, pokupljenih sa jednog mesta, i time misliš da sve znaš.
Prc, ne ide to tako Stipice...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 28 Jan 2015
  • Poruke: 74
  • Gde živiš: Srbija

sta cu kad ih volim ::www.youtube.com/watch?v=JeLApGB4Xzw&fmt=18,
Moze li neko prevesti zasto se ova dvojica tuku, odnosno zasto ga tuce. Obadvojica su dobrovoljci iz Rusije i na prethodnim snimcima su bili zajedno, zasto ga tuce sada???

0:59 ,, Кажи, ја никада више нећу бежати...!
- Никада више нећу бежати.
Нећу остављати своје момке...!
-Нећу бежати и нећу остављати.'' толико.



offline
  • Pridružio: 30 Apr 2010
  • Poruke: 552
  • Gde živiš: Beograd

@stipica 1
Citat:Ameri su ovo izveli vrhunski i oni se sad sprdaju i sa Rusijom i sa Evropom.
Postigli su svoje ciljeve.

Delimično tačno. Da se sprdaju sa Evropom i da im pokazuju gde im je mesto je apsolutno tačno. Fuck the EU - čuvena izjava još čuvenije Nulland.
Da se sprdaju sa Rusijom, to baš nije tako. Nametnuli su im sr..nje na granicama kao osvetu za neuspeh na bliskom istoku i za pokušaje uništavanja glavne poluge moći USA (petrodolara). I to su dobro izveli. Ipak, Glavni cilj nisu postigli. Cilj je bio pretvaranje Krima (Sevastopolja) u NATO luku i razmeštaj ofanzivnih komponenti raketnih sistema uvijenih u masku PRO protiv nepostojećih pretnji iz Irana i Sev. Koreje. Cilj je ponovno krvarenje i mrcvarenje Rusije uvlačeći je u Rat protiv drugog (i populaciono velikog) pravoslavnog naroda. Divide et impera na delu. Srećom, rusi čitaju i uče iz istorije i nemaju zombirane mozgove, kao većina nas ovde na Balkanu.
Citat:Putin je do ove situacije odlično igrao svoje karte. Govorite kao da je on neki rođeni borac protiv zapada a radi se o najprozapadnijem predsjedniku/vođi kojeg je Rusija ikada imala. Opet greška. Znam bar dvojicu još boljih: prvi je kao magarac izigran i dopustio je ujedinjenje Nemačke pritom načinivši najveću geopolitičku grešku u istoriji za svoju zemlju, što je shvatio tek pre 2 godine i onaj drugi koji je pucao u svoj parlament, pio votke, mamuran se klatio i igrao na konferencijama za štampu dok su se svi sa zapada smejali jednom klovnu i degeneriku. E taj je proglašen u USA za najboljeg predsednika Rusije kojeg je ona ikad imala, u anketi američkih generala i političara.
Citat:Obrambeno su toliko jaki da im nitko ne može ništa na njihovom teritoriju, ali napadački su drugorazredna sila. SAD je neusporedivo jači, njihova mobilnost je neusporediva sa ruskom. Ameri bez problema ratuju 10000 km daleko, kako bi Rusija dovela svoje snage naprimjer u Maroko, koji je puno bliže i kako bi ih financirala? Koliko košta vojna okupacije neke velike države? Pogotovo ako ta država nema nafte, pa da računaš sa nekom reparacijom troškova.
Stara tehnika je tu, brojevi oklopa su impresivni, ali koliko je oklopa iz novog milenija? Novo oružje traži veliku lovu, kao i kod svih država.
Pa mornarica im je potpuno desetkovana, osim naravno podmorničke komponente.
Avijacija ima 500-600 lovačkih zrakoplova. Koliko je najnovijih?
A što bi Rusija uopšte imala potrebu za projekcijom sile? Ovde je i ćoravom jasno da Rusija već vekovima vodi odbrambene ratove, još od Petra Velikog. Imaju svoju ogromnu državu i nedaju je nikom. I to je njihov najveći greh. Zašto samo njima da pripada šestina zemaljskog kopna prebogatog svim prirodnim resursima. Pa neće ruski dijamant sijati na kruni Engleske kraljice poput Kohinora - afričke zvezde. Nije Rusija Afrika pa da svako vršlja kuda hoće i da radi šta hoće.
Period stagnacije u OS Rusije je završen. Ono što strašno plaši i USA i EU vazale je obnova vojne moći koja je u toku. Jer vojno jaka Rusija je zid za sve planove Washingtona za dalji prodor na istok.
USA je hidra sa 5 glava. Da bi opstala potrebni su joj resursi, energija, plemeniti metali za dalji visoko-tehnološki razvoj. Sa krajnjim ciljem da zadrži po svaku cenu globalnu dominaciju. I tu za drugog igrača nema mesta. Otud i tako jaka ofanzivna komponenta u njihovoj armiji. I mogućnost brze dislokacije vojske i milion baza u svakom bespuću na planeti. I sve to važi samo dok je PETRODOLAR jak i dok se on brani VOJNOM SILOM.
Ovde na forumu ima dosta materijala, jako kvalitetnog, da se izvuku određeni zaključci i činjenice. A činjenice govore upravo to da je politika zapada oduvek prema Rusiji bila cinična, vođena interesima koristoljublja i sputavanja sa ciljem da se dođe u posed enormnih prirodnih resurasa koji se nalaze na ruskom teritoriju.
Izvinjavam se za ovoliki post.

offline
  • Pridružio: 29 Jan 2015
  • Poruke: 1

@black venom
Bas dobro sazeto druze. Zbog ovakvih postova meni licno je uzivanje posecivati forum. Odgovoreno bez padanja u vatru. Postovanje i svim ostalim ucesnicima teme koji je dopunjavaju svezim materijalom i jos boljim komentarima.

offline
  • tesa 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 23 Dec 2011
  • Poruke: 26

gazeta.zn.ua/internal/dva-ottenka-haki-_.html

Može bit interesantno, a posebno je snazna fotografija, odnosno poruka na istoj

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2007
  • Poruke: 1090
  • Gde živiš: Republika Srpska,Banja Luka

Путин,неће бити сукоба са Украјином:
http://www.altermainstreaminfo.com.hr/vijesti/vlad.....-veceg-148

offline
  • aca018 
  • Novi MyCity građanin
  • Pridružio: 12 Nov 2014
  • Poruke: 24

ima li neko vesti sa mariopoljskog pravca. bilo je postova kako su VSN povratile sela istocno od grada, dok na militarymaps je status quo (borbe unutar shirokina)...inace, cenim kvalitet geopolitickih razmataranja clanova foruma, ali dobro je povremeno se vratiti i na desavanja na terenu.

offline
  • Pridružio: 19 Jun 2014
  • Poruke: 1402



Konvoj americke vojske na 1500 metara (!) od ruske granice.

offline
  • Pridružio: 06 Avg 2013
  • Poruke: 1708

dozorni ::

Konvoj americke vojske na 1500 metara (!) od ruske granice.

https://www.google.rs/maps/@59.379193,28.17897,3a,.....!2e0?hl=sr
Тачна локација. Све су то потези који имају индиректно значење. Војне обавештајне службе прате сва значајнија кретања НАТО трупа. Више је овде у питању та близина него што је то заиста нека реална опасност. Овим се у ствари индиректно шаље порука ,, ту смо и гледамо вас ,,.
Плус вероватно су стигли на саму границу Very Happy

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

http://www.nspm.rs/hronika/aleksandar-zaharcenko-a.....iciju.html
Zaharicenko,,,Amerika uveliko naoruzava Ukrajinu...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 732 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 4 sakrivenih i 700 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, bojcistv, Boris BM, darkangel, esx66, Frunze, HrcAk47, jackreacher011011, Joja, Komentator, laurusri, Lazarus, Mi lao shu, Miloskec, mkukoleca, nuke92, operniki, Oscar, ozzy, pavlo, Petarvu, procesor, shaja1, Shinobi, stagezin, W123, zeo