Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

2369

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Pridružio: 28 Jan 2008
  • Poruke: 518

Cemu etiketiranje drugh ljudi, cemu teranje na druge forume? Ja sam clan ovog foruma duze od vecine diskutanata i ovde ne pisem da bih branio bilo cije interese niti po duznosti.
Moja jedina zelja je da se ovaj sukob sto pre zavrsi i da svi sednu za pregovaracki sto jer je sve ovo besmisleno.

Takodje ne mislim da postoji samo jedna istina kada je ovaj rat u pitanju. Niti postoje dobra i zla strana.
Ja ne smatram ustanike teroristima niti sam pobornik ATO operacije. Takodje ne mislim da je ukrajinska vojska fasisticka kojoj je cilj da ubije sve rusko ispred sebe.

Takodje posto je ovo vojni forum, povremeno odreagujem na isnosenje ociglednih neistina kada su brojke u pitanju. Kada smo kod Debaljceva nesporno je da je ukrajinska vojska tamo pretrpela poraz. Ali nema potreba da taj poraz poprima mitoloske razmere jer to jednostavno nije tako. Naravno da je zrtava bilo, ali se sasvim sigurno one ne mere u hiljadama vec u stotinama, kao sto se i stradala tehnika meri u desetinama, a ne stotinama.
Ta pobeda je pre svega strateski vazna jer je teritoriju ucinila kompaktnom i nece biti veca ako se iznesu besmisleni podaci o broju unistenih tenkova ili stradale pesadije.

Takodje pricati o NATO pesadincima u Debaljcevu je smesno, jer oni tamo nemaju sta da rade, a ovde se govorilo da se njihov broj meri hiljadama. Zasto bi NATO slao svoju vojsku na tako isturene polozaje koji vrlo lako mogu pasti u okruzenje? Ako je bilo stranaca to su bili pojedinci, a nikako hiljade trupa jer se njihovo prisustvo sasvim sigurno ne moze sakriti.
Sta tek reci o 300 stradalih Belgijanaca?

Stranaca sasvim sigurno ima, neke smo i videli ali to nikako nisu organizovane profesionalne formacije vec pojedinacni slucajevi. NATO savetnika i posmatraca ima, ali takvi ne mrdaju izvan Kijeva i sasvim sigurno ne idu u borbena dejstva.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Jan 2015
  • Poruke: 241

dobri covek ::
...bice posla za razne pirotehnicare....
http://codename-it.livejournal.com/836826.html
...

Bože mi oprosti, ali ovi "zaspali" više liče na ...
Kakav haos.
Sakupljači sekundarnih sirovina su već debelo obišli ova mesta, pokradeno sve što se moglo. I treba ih pustiti da divljaju, bar će vršiti razminiravanje terena Embarassed . Ovo je sve odavno opljačkano, mislim da nema šanse da nisu i ukri pelješili. Leševi su već uklanjani, a ovi novi su ...?

Eh i danas bi ukri mogli da zaustave ovaj rat, da ima čestitih. Pohapse i pobiju fašističku i lopovsku gamad, vrate Rusima prava, vrate sebe u Ruski svet, ali ... odavno su tamo kriminalci svih boja na ceni, nije to od juče. Toliko kriminalizovano društvo, ne može drugačije da se obnovi, bez ratnih strahota. I ovo ne važi samo za ukre. Gde god se u društvu uvati klicanje najgorim gresima i porocima, to društvo je zrelo za rat i propast. A moglo je sve drugačije. Da je Janukovič žrtvovao sebe, postao tiranin i pobio 5000 kriminalaca, spasao bi društvo od ovolike propasti, ali svaki đavo je sebičan, a sad je naplata mnogo surovija, nemerljivo surovija.
"Rat je nastavak politike drugim sredstvima" - "Rat je nastavak ludila, drugim sredstvima"



offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32536

hawkeye ::30 000-40 000 mrtvih? to je od 30-50% stradalih od ukupnog broja mobilisanih. U kom savremnom ratu se to desilo?
A broj ranjih je obicno tri puta veci od broja stradalih, te iz toga proizilazi da je broj ubijenih i ranjenih i veci nego sto je ukupno bilo vojnika, tj. da ukrajinska vojska vise nema vojnika i da su zrtve cak i oni koje se nisu odazvali mobilizaciji.

Možda u prvom zalivskom ratu protiv Iraka osgm ako tvoji nisu napumpali stotine iljada/tisućat mrtvi nekoliko iljada/tisućat ranjeni i zarobljeni ;-)
Pa otud i nečude toji gubitci ukro wermahta jer srljaju kaoda misld da AHP nema puške i otvaračetkonzervi koji se lansiraju sa ramena nego da ćetih dočekati masa sa ciglama i kamenicama + dodaj tome prošlogodišnja masovna dezerterstva preko 20000 prema wiki. A ni danas im mobilizacija neide najboljim tokom momci masovno beže u Rusiju.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1096

Ukrajincima gas poskupljuje 285%
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2015&am....._id=964238
Citat:IZVOR: TANJUG
Kijev -- Prosečna cena gasa za građane Ukrajine od 1. aprila biće veća 285 odsto, odlučila je Nacionalna komisija za regulisanje energetike i stambeno komunalne usluge.
Minimalna tarifa utvrđena na nivou od 3.600 grivni (121 evro) za hiljadu kubnih metara, porasla je za 1.791 grivnu.
Tarifa važi u grejnoj sezoni od 1. oktobra do 30. aprila i odnosi se na mesečnu potrošnju do 200 kubnih metara. U ostalim slučajevima gas košta 7.188 grivni (242 evra) za hiljadu kubnih metara.
Cena grejanja za preduzeća poskupela je 2,2 puta, na 2.934 grivni (99 evra).
Povećanje cena komunalnih usluga je jedan od uslova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za dobijanje pomoći. Povećanje tarifa je neophodno da bi one odgovarale cenama uvoznog goriva. Obim odobrene pomoći MMF-a je 17,5 milijardi dolara. Od toga Ukrajina očekuje da će 10,8 milijardi dobiti ove godine.
Ranije je objavljeno da su u februaru Ukrajinci u proseku platili gas za pripremu hrane oko 15 grivni (0,5 evra) mesečno, a za grejanje 460 grivni (15,5 evra za stan od 50 kvadrata). U aprilu će cene biti povećane na 62 grivne, odnosno 760 grivni, respektivno.
Ukrajina se našla među pet "najjadnijih" ekonomija, prema danas objavljenoj listi ekonomskog portala Blumberg. "Indeks bede", dobijen kao jednostavan zbir stope nezaposlenosti i promena indeksa potrošačkih cena, u Ukrajini iznosi 27 procenata.
Prema proceni profesora Stiva Hankea sa američkog Univerziteta "Džons Hopkins", realna godišnja inflacija u Ukrajini dostigla je 272 odsto. Prema zvaničnim podacima cene su porasle 28,5 odsto.
Pri tome minimalna plata u Ukrajini je pala na 43 dolara (1.218 grivni) zbog deprecijacije nacionalne valute, navodi Interfaks Ukrajina.
Prema rečima ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka, povećanje plata i penzija u Ukrajini nije moguće. "U ovoj fazi zemlja nema takav resurs, jer se sve daje za odbranu, bezbednost, armiju, tenkove, oružje, za jačanje linije bezbednosti i izgradnju državne granice", rekao je on pre nekoliko dana.
Šef vlade je dodao da zemlje na opremanje armije troši 5,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

offline
  • Pridružio: 19 Jul 2012
  • Poruke: 1097
  • Gde živiš: Banja Luka

offline
  • Pridružio: 01 Sep 2011
  • Poruke: 440

dobri covek ::Na pocetku
http://en.wikipedia.org/wiki/Hero_of_Ukraine

Orden heroja ukradine je dodeljen 408 puta, za herojska dela u vojsci ili za zasluge za drzavu, a dva poslednja me najvise interesuju.

Pretposlednju nagradu je dobio pukovnik Sergej Shaptala, komandant 128. samostalne brdske brigade.
Herojsko delo koje je on izveo je da je "izvukao" iz kotla oko 1000 boraca brigade. Sto je u redu, osim zbog cinjenice da brigada u ratu broji barem dva i po puta vise ljudi. Dakle, shaptalo je u kotlu izgubio dve trecine borackog sastava i dobar deo tehnike (po nekim podacima skoro svu tesku tehniku i polovinu moto tehnike). Od spasenih (mora se govoriti o njima kao o ljudima koji su spaseni iz kotla, nema druge...) oko hiljadu ljudi, mnogi nemaju ni streljacko oruzje, mnogi su ranjeni i bolesni i njihov povratak u borbu je pod veeelikim znakom pitanja.
Licno mislim da u slucaju ukrajinskih boraca ne vazi ona ruska, rekao bih ruska ali je mozda i ukradinska, poslovica "za bijenog dva nebijena daju...", vec da je posle prezivljenog u kotlovima, veoma tesko vratiti vojnike nazad u stroj. To je pokazalo kako ponasanje tih vojnika u kotlu, tako i samo izvlacenje, kao i ponasanje u i oko Kramatorska, gde se okupljaju.

Dakle, herojsko delo pukovnika shaptale je sto je izgubio brigadu. Svaka mu cast!


Ima negdje snimak koji u nekoj mjeri moze da objasni zasto je taj tip dobio oredn heroja. S jedne strane, dobio ga je od Porosenka da bi cutao, sa druge strane, taj tip, kakav god on bio, je bio jedini oficir koji je stisnuo m...a i izdao naredbu za povlacenje, dok su njegovi nadredjeni bjezali iz kotla samostalno ili sjedili u misijim rupama.
Nije da branim covjeka, al to su nekakve cinjenice

offline
  • Željko
  • Arhitekta
  • Pridružio: 04 Avg 2014
  • Poruke: 37
  • Gde živiš: Zrenjanin

[/quote]carasco ::popzex ::New evidence of Israel participation in Kiev junta war
Israel makes a profit by selling shells to Kiev junta

Израел малко продаје Кијеву свашата нешто ..... ко се више разуме могу да убацим и цео текст, али на ЕНГ....






Sources of information
1. New weapons of the IDF in 2014 (Russian language)
stop-news.com/4689-novoe-oruzhie-cahal-v-2014-godu.h…
2. Tank Ammunition Overview
imi-israel.com/home/doc.aspx…
3. 120mm HE-MP-T, M339 Cartridge imi-israel.com/home/doc.aspx?mCatID=68059
4. idf-fields-merkava-tanks-with-m339 doubletapper.blogspot.com/…/idf-fields-merkava-tanks…


Pa u čemu je problem? Izrael je jedan od najvećih izvoznika oružja na svijetu i prodaje ga suverenoj držžavi,dovraga,i vi i mi imamo bespilotne letjelice njihove i još štošta....u šta je to Izrael umješan kod nas onda?


Nije problem, ovo je informacija i konstatacija iste. Prosleđena kolegama sa većim znanjem o oružju na analizu i eventualno neki stručniji komentar (poželjno).

offline
  • Pridružio: 19 Jul 2012
  • Poruke: 1097
  • Gde živiš: Banja Luka

hawkeye ::30 000-40 000 mrtvih? to je od 30-50% stradalih od ukupnog broja mobilisanih. U kom savremnom ratu se to desilo?
A broj ranjih je obicno tri puta veci od broja stradalih, te iz toga proizilazi da je broj ubijenih i ranjenih i veci nego sto je ukupno bilo vojnika, tj. da ukrajinska vojska vise nema vojnika i da su zrtve cak i oni koje se nisu odazvali mobilizaciji.

hawkeye...šta ti misliš da ćeš postići sa tim tvojim postovima, koga ti ubjeđuješ... nas ili sebe ? Šta ti je čudno kod te brojke od 30-40 000, gledaš li ti snimke iz Donbasa, vidiš li da "gradovi" preoravaju ogromna područja a Ukri na sred njive. Novo oružije=više žrtava. Usput priznali su i brojku od 7000 svojih gubitaka i na to se ne osvrćeš...žao ti samo Ukra ili...
Moj ti je savjet da se maneš ćoravog posla.

offline
  • Željko
  • Arhitekta
  • Pridružio: 04 Avg 2014
  • Poruke: 37
  • Gde živiš: Zrenjanin

hawkeye ::30 000-40 000 mrtvih? to je od 30-50% stradalih od ukupnog broja mobilisanih. U kom savremnom ratu se to desilo?
A broj ranjih je obicno tri puta veci od broja stradalih, te iz toga proizilazi da je broj ubijenih i ranjenih i veci nego sto je ukupno bilo vojnika, tj. da ukrajinska vojska vise nema vojnika i da su zrtve cak i oni koje se nisu odazvali mobilizaciji.



Informacija preneta, a eto svima je na komentar i analizu. Malo je tekst bio nezgodan za prevod (pisao ga je neko kome eng. nije maternji-lično mišljenje). Ako se malo poveže elementarna logika, mislim da je u tekstu navedeno da se radi o procenama i o gubicima koji se odnose na sve ( teže ranjeni-duže ili zauvek van stroja, dezerteri, poginuli, lako ranjeni ( možda isti više puta ) pa vraćeni na front......itd)

offline
  • Pridružio: 23 Maj 2014
  • Poruke: 1163

v_antic ::Interesantant clanak, intervju sa Ruskim tenkistom povredjenim u kotlu.
Ukrainski sajt.


'Intervju' je sa Nove gazete. Sto ne uradise neki video zapis ? Momka su snimili sa Kobzonom, ima video na YT.
"Личный номер 200220, военный билет 2609999", mogli su malo bolje brojeve da smisle Smile

"— Нет. Мирное население сами к нам подходили много. Мы старались с ними шибко не разговаривать. Командование сказало: в контакты не вступать. Когда мы были в Макеевке, они вообще нам сказали, что 70 процентов мирного населения здесь — за укропов, «так что вы будьте на чеку, ребята»

Mdaa, stvarno je interesantan 'intervju'.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 870 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 8 sakrivenih i 834 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, Apok, babaroga, Battlehammer, ccoogg123, Denaya, DonRumataEstorski, DPera, dragoljub11987, Duh sa sekirom, GandorCC, Georgius, ivica976, Koridor, lucko1, milimoj, nemkea71, Neutral-M, Nikolaa11, Nobunaga, Rogan33, Shinobi, Sumadija34, suton, YU-UKI, šumar bk2, 79693