Vesti iz oblasti vojno-tehničkih dostignuća (bez komentarisanja)

1

Vesti iz oblasti vojno-tehničkih dostignuća (bez komentarisanja)

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5700

Tajland kupuje 12 Su-30MKT

Ugovor je potpisan prilikom posete Vladimira Putina Maleziji.

Kvalitet.!Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 31643
 • Gde živiš: ovalni kabinet

PILETINA ZA AVIONE....(Odbrana 6/2005)

Ovo je interesantan citat koji se nadovezuje na tvoju temu -

Modeli nabavke savremenih višenamenskih borbenih aviona namenjenih zaštiti vlastitog vazdušnog prostora kreću se od kupovine do iznajmljivanja novih ili polovnih letelica. Ređe se praktikuje prepuštanje zaštite vlastitog vazdušnog prostora nekoj drugoj zemlji. Kako su u pitanju ogromna novčana sredstva, država koja nabavlja takve avione, ali i ona koja ih prodaje, dovija se na razne načine da realizuje ovako skupe ugovore.

Kao jedan od takvih primera koje daje Air Forces Monthly (septembar 2005, str. 31) jesu pregovori između Tajlanda i Rusije.
Naime, Tajland, koji ima potrebu za novim višenamenskim avionima, želi da ih plati robom – u ovom slučaju smrznutim pilićima. (Tajland je jedan od vodećih proizvođača piletine). Naravno, zbog straha od ptičjeg gripa promet ove robe koja se gomila je smanjen. Sa ovakvim aranžmanom i kompenzacijom načelno su se složili samo Rusi, zbog čega je sasvim izvesno da će nad Tajlandom uskoro leteti Suhoj Su-30 a ne američki F-16 ili švedski Gripen.
Tim povodom je tokom svoje posete Tajlandu reagovao i Donald Ramsfeld, lobirajući za američke vazduhoplove kod okalnog ministra odbrane. Ipak, taj svojevrstan politički pritisak će, po svemu sudeći, izgubiti bitku sa prostom tržišnom logikom.offline
 • Pridružio: 01 Jun 2006
 • Poruke: 2091
 • Gde živiš: Malo tamo malo vamo

B92

Beograd -- Ministarstvo odbrane Srbije objavilo je da prodaje osam kompletnih vojnih aerodroma i delove kompleksa četiri aerodroma.

Prodaju se aerodromi u Lisičijem Jarku kod Beograda, Bojniku, Kovinu, Leskovcu, Sjenici, Glibovcu kod Smederevske Palanke, Trsteniku i Ečkoj kod Zrenjanina. Na prodaju će biti i delovi vojnih aerodroma u Nišu, Pančevu, Somboru i Ponikvama kod Užica.

Od aerodroma koji se prodaju, najveći po površini je aerodrom u Kovinu, koji ima 508 hektara i 44 objekta, površine 17.000 kvadratnih metara. Aerodrom u Sjenici zauzima 151,5 hektar i ima 26 objekata, površine 6.000 kvadratnih metara.

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 31643
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Kako javljaju francuski mediji, libija je izrazila želju da kupi od francuske 13 do 18 lovaca Rafale kao i borbene helikoptere tipa Tiger u vrednosti od 2,5 milijardi eura.
Izvori iz francuskog ministarstva odbrane navode kako je lično pukovnik Gadafi zainteresovan za nabavku supermodernog francuskog oružja te da su libijski piloti imali priliku lično da isprobaju ovaj avion.
Pukovnik Gadafi planira da po isteku mandata predsednika Širaka (maj 2007) poseti francusku i lično se uveri u kvalitet "poručenog" oružja.
Međutim, događaj koji već mesecima stavlja libiju na prve stranice štampe a misli se na bugarske medicinske sestre osuđene na smrtnu kaznu u libiji, mogli bi da čitav posao dovedu u pitanje i pre bilo kakvog potpisivanja pisma o namerama, jer će bugarska kao novonastala članica EU verovatno uložiti veto na bilo kakvu isporuku naoružanja libiji a verovatno će naići na podršku još mnogih članica.
Međutim, ukoliko se dođe do sporazuma, libija bi bila prva zemlja koja je kupila ove tipove vazduhoplova ne računajući francusku.

LINK

offline
 • Nenad
 • Arhitetak
 • Pridružio: 16 Jan 2007
 • Poruke: 803
 • Gde živiš: Bijeljina

24.4.2006

Starija vijest ali zanimljiva!

Citat:The Russian air force proved the capabilities of its upgraded Tupolev Tu-160 bombers earlier this year, when they flew undetected through US airspace during military excercises, the Russian news agency RIA Novosti is claiming.

http://www.flightglobal.com/articles/2006/04/24/20.....-went.html

*ako je vec bilo izvinjavam se Wink *

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23033
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Na predlog uglednog i veoma aktivnog člana čiji je nickname Moriarty, pokrećemo novu temu pod opštim naslovom ''Vesti''. Pre nego što neku vest postujete, molim sve učesnike foruma da pročitaju uputstvo, odnosno pravilo za postovanje:

1) Vest treba da bude relativno aktuelna, onoliko koliko to ova tematika dozvoljava.
2) Obavezno navesti izvor vesti (ako je iz štampanog medija) ili postaviti link ka njoj.
3) Ukoliko je vest takva da izaziva komentar odnosno reakciju tada sami ili uz pomoć moderatora možete otvoriti posebnu temu na kojoj će ti komentari imati svoje vrednosno mesto.
4) Ukoliko je vest originalna, odnosno ukoliko ju je sačinio član foruma, onda je obavezno da ona sadrži sve elemente vesti profesionalnog novinarstva, odnosno da odgovori na Lasvalovo pravilo ''Pet W'' (šta, ko, gde, kada, kako ). Redosled ovih pitanje jeste proizvoljan i zavisi od vrste vesti i novinara (nekome je važnije ''ko'' pre nego ''šta'', npr). Koristeći ovih pet pitanja, može se doći i do autorskog odgovora na pitanje ''zašto''.

U ime kolega moderatora svim učesnicima želim dovoljno ambicije i novinarske upornosti, a prvi post neka napiše kolega Moriarty. To prvenstvo prepuštam njemu u počast za ideju i želju da i na ovaj način doprinese radu MC i VTD u sklopu njega.

offline
 • Pridružio: 22 Dec 2006
 • Poruke: 405
 • Gde živiš: Zemun

Uz dužno poštovanje autoru(ima) ove teme, želim da iznesem svoje mišljenje.
Nisam baš najbolje razumeo svrhu ovakve teme i njeno uputstvo. Naime, na VTD forumu je do sada postavljen zaista veliki broj vesti u vidu zasebnih tema i ne vidim ništa loše u tome, niti da je bilo ikakvih problema oko toga. Tako da ne vidim razlog zbog čega to i dalje ne bi na takav način funkcionisalo.
Drugo, takođe mi nije jasno kakva to vest ne izaziva komentar? Smatram da onaj član foruma koji sazna za neku vest iz ove oblasti i postavlja je na forum baš iz tog razloga da bi se drugi upoznali s njome i komentarisali. Naravno, u okviru pravilnika VTD-a.
Možda grešim, ali ja tako vidim stvari.

offline
 • Pridružio: 29 Okt 2006
 • Poruke: 1996
 • Gde živiš: nedaleko odavde

Zahvaljujem Sirius.
Dakle evo prve vijesti iako je stara već neko vrijeme;

EHLHP - Evropski projekt teškog transportnog helikoptera

Na nedavnom ''Paris Air Show'' 2007 objavljeno je potpisivanje sporazuma o pokretanju razvoja novog transportnog helikoptera teške kategorije (EHLHP-European Heavy Lift Helicopter Program) koji bi trebao popuniti prazninu između helikoptera NH-90, AS-532 Cougar i budućeg evropskog transportnog aviona A400M.
Sporazum su potpisale Francuska i Njemačka čime su potvrđena nagađanja koja su postojala već neko vrijeme u vezi postojanja ove namjere.
Iako bi novi helikopter prema planu trebao poletjeti tek 2020.g. i projekat je tek u pripremi, neki izvori govore da bi trebao imati nosivost od čak 30 tona ?! Sa takvom nosivosti bio bi vrlo usporediv sa transportnim avionima. Za usporedbu danas najveći helikopter na svijetu Mil Mi-26 ima nosivost oko 20 tona, a sam je težak čak 56 tona.
Novi bi se helikopter koristio kako za prevoz vojnika tako i lakooklopljenih vozila i drugog raznovrsnog tereta, a trebao bi imati izvrsne letne perfomanse naročito pri velikim visinama i toplom vremenu što veoma utiče na letne sposobnosti helikoptera zbog rjeđeg vazduha.
Stručnjaci ovakve perfomanse drže prilično teško ostvarivim pa se nagađa i korištenju i razvoju nekih već postojećih ali revolucionarnih tehnologija kao što je npr. tehnologija žirodina.
Žirodin se može uopšteno opisati i kao avion opremljen dodatnim rotorom sa tzv. ''Tip-Jet'' mlaznicama na kraju svakog kraka rotora, a koji omogučava okomito ili veoma kratko poletanje.

-žirodin

Zasad nema informacija o tome da li će se u ovaj projekat uključiti i neka druga evropska država što ne bi bilo iznenađujuće naročito u svjetlu uspješnosti zajedničkih projekata kao što su EF 2000 i NH 90.
Iako nema podataka koliko bi razvoj ovog projekta mogao koštati za nadati je se da neće završiti kao neki drugi neuspješni evropski projekti.


Kao izvor vijesti korištene informacije ''Defense Industry Daily'';
http://www.defenseindustrydaily.com/the-european-h.....ram-03394/

Dopuna: 18 Jul 2007 1:07

VLADA-M i ostali.
Pošto sam ja na neki način inicirao ovaj topic dodatno ću objasniti njegovu svrhu i ono što Sirius možda nije napisao u uvodu.
Dakle svrha ovog topica bi imala isključivo za cilj informisanje članova foruma vezano za vojnu tehnologiju tj. vojno tehnička dostignuća.
Naime, sigurno si (ste) nekad naletio na neku informaciju koja nije toliko zanimljiva da se pokreće kao posebna tema ali opet može biti dovoljno vrijedna da se podjeli sa ostalim članovima foruma.
Sam topic je i zamišljen kao blitz vijesti koje nemoraju biti komentarisane, a ako postoji potreba za dodatnim komentarima i raspravom moderatori vijest mogu izvaditi i postaviti kao zasebnu temu.
Dakle funkionisalo bi kao npr. topic ''Vicevi'' u dijelu foruma ''Zabava i humor'', odnosno vijesti koje se nastavljaju jedna na drugu međusobno nevezane s ciljem bolje informisanosti svih članova.
Prednost bi bila više infomacija prikupljenih na jednom topicu bez da ''zatrpavamo'' forum baš svakakvim temama.Tu bi se mogle objavljivati informacije vezano za npr. nabavku vojne opreme pojedinih država i sl. što se gotovo svakodnevno događa i interesantno je za informisanje svih članova ali bi nas opet zatrpalo temama kada bi objavljivali svaku vijest o kupoprodaji posebno i sigurno ne bi bilo uvijek komentarisano.

offline
 • Pridružio: 22 Dec 2006
 • Poruke: 405
 • Gde živiš: Zemun

@Moriarty...

U redu je to što si napisao. Jasno je. Međutim, smatram da će veliki broj vesti biti za komentarisanje, tj. da će članovi želeti da ih komentarišu. Slažem se za neke kratke, blic vesti. Mislim da je takvih veoma malo.
Pa evo, među najpopularnijim temama na ovom forumu su zapravo vesti: Nove oznake VS, amblemi jedinica i ustanova, Migovi na remontu itd. To su sve, ipak, vesti.
Takođe, ovo što si ti napisao o projektu novog evropskog helikoptera, smatram za veoma zanimljivo i da će mnogi poželeti da iznesu neki svoj stav o tome.
Slažem se da nije dobro zatrpavti forum raznim vestima, ali takođe ne treba članove sputavati da iznesu svoj komentar. Tu pre svega mislim na stav da će moderatori izdvajati vesti koje će moći da se komenatrišu (nisam baš bio precizan u interpretaciji, ali mislim da se zna na šta sam mislio).
Bilo bi lepo da i ostali članovi iznesu svoje mišljenje ovim povodom i da u skladu s tim se i ponašamo.

offline
 • Pridružio: 29 Okt 2006
 • Poruke: 1996
 • Gde živiš: nedaleko odavde

VLADA-M. ::Slažem se da nije dobro zatrpavti forum raznim vestima, ali takođe ne treba članove sputavati da iznesu svoj komentar. Tu pre svega mislim na stav da će moderatori izdvajati vesti koje će moći da se komenatrišu (nisam baš bio precizan u interpretaciji, ali mislim da se zna na šta sam mislio).
Bilo bi lepo da i ostali članovi iznesu svoje mišljenje ovim povodom i da u skladu s tim se i ponašamo.


Pa cilj nije sputavati nikoga u komentarisanju već naprotiv podstaći sve članove da ukoliko imaju neku vijest ili informaciju, a smatraju da ne bi imala neki odjek u komentarisanju i time se nećkaju da li da je objave mogu je objaviti u ovom topicu.
Ja bar znam da kad pokrećem novu temu prvo ocijenim da li bi se ostali članovi mogli ''uhvatiti'' na nju. Imao sam bezbroj informacija koje nisam smatrao toliko interesantne za diskusiju pa ih iz tog razloga nisam niti objavio kao teme, a opet bi bile vrijedne za informisanje ostalih članova.
Topic i ima svrhu da prikuplja takve informacije i pritom nam omogući neku preglednost među postojećim temama (vijestima) koje su naišle na dobar prijem u raspravi kao što su nove oznake i sl.
Isto tako moderatori ne bi ovdje djelovali kao nekakvi cenzori koji bi odlučivali šta je za raspravu, a šta nije već bi na osnovu toga da li je neka vijest izazvala dodatne komentare istu mogli izdvojiti i omogučiti da se razvija dalje kao zasebna tema. Ovaj topic nije zamišljen kao nikakav filter zanimljivih i manje zanimljivih tema tj. nije pod moranje da se neka informacija mora prvo objaviti u ovom topicu pa ''kao vidjećemo tek onda da li zaslužuje da bude tema''.Onaj koji unaprijed smatra da je informacija koju ima zanimljiva i da će podstaći dodatne komentare ili da treba biti prokomentarisana neka je odmah postavi kao temu, nikakav problem.
Slažem se da je vijest koju sam objavio kao prvu zbog svoje zanimljivosti možda se mogla razviti kao zasebna tema ali ako izazove dodatne komentare ostalih članova to može i da postane. Inače nemam ništa protiv da se i ostali izjasne pa ako ova ideja ne bude prihvačena nemam ništa protiv da se topic ukloni.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 604 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 3 sakrivenih i 573 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., babaroga, Bahuss, darkangel, Dorcolac, Drug pukovnik, Faki-Valjevo, FOX, ivica976, Kožedub, mačković, Mercury, micoboj, MikeHammer, Mikulino, milekNS, moldway, MRUD, nadjas_515, nuke92, robertino, saputnik plavetnila, vathra, VJ, Wisdomseeker, wulfy, zexoni, Živković