POVR 9M133 Kornet i Kornet-E (AT-14)

90

POVR 9M133 Kornet i Kornet-E (AT-14)

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5404

Napisano: 08 Jan 2022 17:20

Tekst o ADSUR

https://www.mycity.rs/must-login.png

Dopuna: 08 Jan 2022 17:23

Subjektivnog dojma…ako je itko podijelio ovdje na forumu svega i svačega…Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 836

Ajde, kada nekako "pređosmo" (čini mi se) ovaj deo, hteo bih da se vratimo (ako ste raspoloženi) malo nazad.
Naime, još ima stvari koje su nejasne oko tog "ubacivanja raketa u snop".

Evo, na primer...jasno se navodi na svim izvorima koje sam pronašao od Rosoboronexporta pa dalje, da se Kornet na vozilu (četvoropuc) može koristiti za dejstvo na 2 cilja jednovremeno sa po 2 rakete.

Nigde se ne navodi da je moguće lansirati 4 rakete na jedan cilj, znači da oba emitera "sevaju" u jedan cilj i onda 2 rakete idu sa jednog i 2 sa drugog lansera u nekim propisanim vremenskim intervalima, čak možda i kombinovano.
Dakle, to me navodi na zaključak da oba emitera rade na isti način i imaju iste 2 mogućnosti izbora frekvencija u svetlosnom spektru, što znači da bi došlo do "opšte pometnje" u navođenju.

Ali isto tako, to bi otvorilo mogućnost da se može primeniti ovo o čemu smo diskutovali do sada. Dakle, da se sa jednog lansera "pične" raketa, a da se vodi sa drugog emitera snopa. Na kraju, udaljenost je daleko manja od 2 metra i raketa bi još ranije bila u snopu, pretpostavljam ispod 50-tog metra.
Ali ipak se nigde ništa ne navodi o tome?

Mislim da bi se Rusi (proizvođač, distributer) hvalili time? Ili pak to zadržavaju za svoje sisteme, a ne dopuštaju u izvoznim verzijama. U tom slučaju, možemo diskutovati o tome, ali mi pažnja "odmah beži na druge teme"... ako me razumete... Winkoffline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 7608
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Za Kornet E se spominje minimalna daljinja gađanja 100 m
Ali i manja brzina oko 250m/s ,

Za Kornet EM se spominje minimalna od 150 m , ali je veca brzina , oko 300 m/s

Sad je li ovo navedena najveca ili prosjecna brzina rakete ali zbog necega na Kornet E pise 100 m .

Sto se tice pogadjanja , vjerojatno je rjec o pogodku staticne mete . Ocigledno je da ne moze pratiti cilj prije te minimalne daljine . Jedino nekim "preticanjem " kao kod BST -a

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5253

@Braca 75 Mi smo na stranici 23 pa dalje detaljno analizirali varijante korneta koje se pucaju sa tronošca, meni je to trebalo za neka predavanja i dobro je poslužilo. Tamo sam po prvi put iznio tu tezu o vlakiću i prošlo je nezapaženo, bez nekog komentara.

Prije par dana sam bio ovdje popljuvan zbog teze o vlakiću, a sad ti ne samo da smatraš da je vlakić nešto normalno standardno, već širiš tezu o tome da sa četveropuca bezmalo može voditi 4 rakete na 4 tenka istovremeno , šala mala to još ne može.

Gargantua je dao filmić , ne znam koliko je on vjerodostojan, gdi leti donja raketa sa desnog lansera i donja raketa sa lijevog , vjerojatno na isti tenk.

Postavljaš dobro pitanje kako četveropuc sa dva lasera na razmaku od pol metra može voditi dvije rakete na dva različita tenka , a da ne dođe do toga da sve rakete krenu na jedan tenk.

Zamisli tek kakva je situacija kod pametnih raketa sustava ispali i bježi , kod kojih se rakete u završnoj fazi navode preko IC glave i sve krenu na zapaljeni tenk.

Ali ajde da prvo završimo ovu priču sa pucanjem i pogađanjem na 100 m sa sustavom dometa 10 km, samo mi nemojte stavljati pod nos reklamne letke.

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 836

@raketaš

Znaš kako...kada ste vi to raspravljali na str. 23, ja sam se tek priključio MCM-u i to u "prošlom životu". Dakle, bio sam "gušter" i verovatno prvih pola godine pisao samo na jednoj jedinoj temi - Kub, tako da ne samo da mi je to "promaklo" nego uopšte nisam ni gledao na "ovu stranu"...
Takođe, u ovoj raspravi ja nisam "pljuvao" nikoga (pretpostavljam da nisi ni mislio na mene), ali sam ja bio "vraćan u 3. gimnazije" uz opasku da sam "hrkao na času"....
Ja to ne zameram, diskusije nekada budu "vatrenije", pa bude i "kolateralne štete"....

Elem...Ja nisam tvrdio da četvoropuc može gađati 1 cilj sa 4 rakete, nego sam upravo izrekao "tezu" da ne može, jer bi to dovelo do potpune pometnje u navođenju raketa, a onda sam izvukao zaključak da bi to značilo da postoje jedinstvena 2 frekventna opsega koja primenjuju i "levi" i "desni" lanseri odnosno laserski označavači.

U tom smislu je verovatno moguće (mada opet nigde se konkretno i precizno tako nešto ne navodi) da se po jedna raketa ispali sa "levog" i sa "desnog" lansera, a da se navode sa jednog laserskog označavača, na primer "levog" (ili "desnog"). U tom smislu imamo opet funkciju "vlakića" kako ti to zoveš ili seriju od 2 rakete na jedan cilj, sa jednim laserom u funkciji. Kao što smo zaključili, udaljenost "levog" emitera od "desnog" lansera je pola metra, što bi značilo da bi raketa već posle cca 20-25 metara bila u snopu.
Možda proizvođač to ne navodi, jer se to možda podrazumeva?

A što se tiče sekvenci navođenja, po meni, jasno se vidi "podizanje" laserskog snopa iznad mete u početnoj fazi navođenja, što bi odgovaralo opštim zakonitostima leta ovakvih horizontalno lansiranih raketa o kojima si pisao. Kako se raketa bliži cilju, tako se snop "spušta" ka cilju i sužava prema liniji vidljivosti, nišanskoj liniji ili liniji laserskog daljinomera.
Verujem da se "podizanje" i "spuštanje" snopa upravo radi na osnovu daljine do cilja i već poznatih podataka o brzini leta rakete...

Što se tiče minimalnih daljina od 150 metara, ja ne vidim tu ništa sporno. Raketa je u snopu gotovo odmah nakon lansiranja, a evo @Drug Pukovnik je izneo materijale "iz Tule" koji govore da bi to moglo biti moguće što se tiče same rakete, njenih pogonskih i upravljačkih mogućnosti, uz moguću slabiju preciznost.
Raketa se faktički lansira prema cilju, odmah praktično "upada u snop" i samo u poslednjim trenucima je laser "tek toliko" koriguje. Širina snopa (granice polja upravljanja) na 150 metara sigurno nije prevelika (na onoj skici svega oko 2 metra) tako da bi raketa gotovo balistički pogodila.
E sad, kod pokretnih ciljeva...tu već mogu biti veći izazovi.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5253

$Braca 75 ima jedan vic .. bježi zec iz Bosne, i pita ga na granici lisica zašto bježiš, pa štroje bikove u Bosni , pa ti nisi bik .. ma dok dokažem da nisam odoše jaja, tako i ti nadrapao.

Sve što si napisao je točno i da ne ponavljamo to. Drug pukovnik i ja se " prepucavamo" na jednoj drugoj temi koja je slabo posjećena i tamo natežemo kožicu tom Kornetu i pokušavamo ga nategnuti na veću brzinu od 100 m/s na kraju lansera , i pokušavamo ga ubrzati na 200 m / s u prvoj sekundi , ali ne ide , a bez tih 200 m/ s nema smisla upravljanje , nema ni momenta na kanarima , a nema ni brzine odziva.

Ono što pokušavam riješiti je tih zadnjih 10 m prije udara u cilj koji je dalek 150 m, kojom se brzinom vrti raketa u tom trenutku ?koliko joj treba vremena da se okrene za četvrt kruga? koliko treba vremena da kanari daju komandu diži nos gore i što ako je digla nos previše ? koliko metara preleti dok može dati komandu odi metar dolje?

Naravno može se opaliti ravno u tenk , i na 150 m ga garantirano promašiti , netko me je tu pitao znam li koliko je to 500 m u ratu , znam bio sam u ratu, a onako usput moji su potpisi na nekoliko šarafa na RBR OSA i znam kako je sa njom teško pogoditi nepokretan tenk na 150 m.

OSA je savršena, ima dobru brzinu, nije teška, ne propada puno , pa par godina nismo mogli pogoditi tenk na 150 m, zašto ??? zato što se profesor Janković popičkarao sa generalim u Beogradu , i okačio uniformu pukovnika JNA u VTI i kao civil došao na fakultet u Zagreb. A mi smo udarali glavom u zid , pet , šest godina , pucali , napravili milione troška i ništa , pušiona . A onda je kolega sjeo sa profesorom i za dva dana na računalu dobio simulaciju .. nama brzina otvaranja krilaca nije bila usaglašena sa vlastitom frekvencijom uzdužnih oscilacija rakete, i brzinom rotacije .. ludost , ali eto nakon toga smo promijenili neki kut na mlaznici pogađali tenkove.

Osa je svršeno simetrična uravnotežena ima dugačak lanser ma sve za pet, ima punu brzinu na ustima cijevi , a Kornet .. bože me sačuvaj one dvije mlaznice sa strane , koja se prva otvori i počne puhati u stranu , u koju stranu gore ili lijevo ???

Dečki dragi 350 -500 m nema vođenja , a i na plotu je pisalo pi.ka pa se Suljo nažuljao na plotu

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 836

@raketaš


hehehehe...e vidiš...a možda je moguće da isto kako tada niste mogli rešiti to sa Osom (čak godinama), pa došao čovek i rešio za 2 dana, sada ne možeš "zmozgati" kako ide ovo sa Kornetom....Ja bih ti rado pomogao, ali u ovoj oblasti raketnog pogona nemam dovoljna znanja...Čovek se može "pružiti" samo koliko je dugačak.... Wink Smile

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5253

Braca75 ::@raketaš


hehehehe...e vidiš...a možda je moguće da isto kako tada niste mogli rešiti to sa Osom (čak godinama), pa došao čovek i rešio za 2 dana, sada ne možeš "zmozgati" kako ide ovo sa Kornetom....Ja bih ti rado pomogao, ali u ovoj oblasti raketnog pogona nemam dovoljna znanja...Čovek se može "pružiti" samo koliko je dugačak.... Wink Smile


Miki to je bilo 1976 ili 77 godine kad se ti možda nisi ni rodio , a mi smo od onda učili i neki k.rac naučili , dakle možemo razgovarati o tenku na 350-500 m , a o nekom soliteru i na 100 m, ma nije beg cicija može Kornet odoka i preko ulice samo da upaljač armira. A bilo je takvih kretena u ratu s obje strane koji su prišli na 10 m od tenka i pucali sa Zoljom i čudili se što nije puklo, a mi se satrasmo da napravimo upaljać osiguran da ne pukne na 8 metara, a sigurno pukne na 15 m.

Pitam se pitam koliko je nas sa ovog foruma u stanju pogoditi tenk sa čela na 150 m iz puške M48, 2 -3 %, iz kalaša 0,5 % ili manje Very Happy

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 4620

@Raketaš & @...

GIF-ovi na 87. strani su pravljeni na osnovu video materijala koje je Tula pustila u javnost. E, da je postavljeno pravilno pitanje da li je baš tako kako izgleda, postavljeno je. Naime krupni plan pokazuje nam lansiranje iz desnog lansera gore desno a iz levog lansera iz donje desne cevi. Međutim. drugi snimak iznad ovog gde se tandem raketa ispaljuje sa vozila sa ev. brojem 103 i vidi se lepo da se tandem ispaljuje samo iz levog lansera, iz gornje dve cevi. Da li je Tula namerno ubacila u video dve varijante od kojih je samo jedna prava zbunjivanja radi ili zaista postoji mogućnost da su obe varijante moguće ostaje nam da razbijamo glavu.

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 836

raketaš ::

Miki to je bilo 1976 ili 77 godine kad se ti možda nisi ni rodio , a mi smo od onda učili


Eh, kada bi još neki koji me uporno "guraju" u JNA i u penziju ovo pročitali.... Wink
Mada, ovo oko penzije i ne zvuči loše. Naradih se pošteno, bez obzira na godine starosti... Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 748 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 7 sakrivenih i 708 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Ana820, Bobrock1, cavatina, ccoogg123, cenejac111, Chainsaw, comi_pfc, dankisha, dragon986, DragoslavS, eaglehawk, ElJugoLoco, Georgius, ikan, ivica976, Karla, ksyyaj, kybonacci, ljuba, Metanoja, mikrimaus, milimoj, opt1, rovac, S2M, Srki94, Srky Boy, tmanda323, Vlajman1957, zdrebac, |_MeD_|, 79693