POVR 9M133 Kornet i Kornet-E (AT-14)

86

POVR 9M133 Kornet i Kornet-E (AT-14)

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 7821

Pa oni su rekli da ce ugraditi na BOV Milos taj cetvoropuc ali koliko se vidi to je bila samo prazna prica,jer ti lanseri nisu kupljeni izgleda.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 10980

Rekli su da će ugrađivati Kornet na vozila. Nisu rekli koji Kornet...offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5253

Braca75 ::@raketaš

Čitao sam malo o ovim patentima...Slabiji mi je ruski ali...
Pronašao sam ove podatke u jednoj od patentiranih metoda:
Kada raketa napusti lanser (kontejner za lansiranje), aktivira se kontaktor, a napon iz izlaza ugrađene baterije se primenjuje na ulaz "jedinice vremenskog kašnjenja" (Time Delay Mechanism), što odlaže napajanje električnom energijom pokretača mehanizma za otvaranje kormila za vreme (tp) , za koje je garantovano da će raketa pogoditi "kontrolisano polje laserskog zraka".
Predloženi metod navođenja vođene rakete omogućava povećanje tačnosti ciljanja smanjenjem odstupanja rakete od nišanske linije u zoni gađanja – sve dok raketa ne uđe u "reon određivanja koordinata".
Dalje se navodi da je uspešnost ovog metoda navođenja potvrđena kod razvoja sistema Kornet.


Po prirodi stvari Kornet nije upravljiv jedno vrijeme, i to malo buni ljude , za razliku od maljutke koja može mrdati mlaznicama čim siđe sa lansera, čim se čelična trakica odmota sa žiroskopa , žiroskop je slobodan i komutator radi i daje sam komandu raketi idi gore, Kornet to ne može.

Kornet da bi počeo mrdati sa kanarima mora dobiti dinamički tlak u glavu , a njega dobije samo od brzine leta, i to sa kvadratom brzine , po nekoj našoj analizi bi to bilo kod brzine od 250 m/s . Motor ima neki svoj maksimalan potisak i gura tu veliku i tešku raketu, motor ima dva režima potiska , prvi režim da to nagura na tih 250 - 300 m/s , a drugi da to održi na putanji slijedećih 10 sekundi.

U prvoj fazi rada motora raketa leti po balističkoj putanji i to ode dosta visoko pedesetak metara , a onda kad raketa nabije dosta brzine i kad se oslobode bravice koje drže krilca u neutralnom položaju počnu raditi krilca- kanari i tada počinje vođenje u laserskom snopu, koji je tada širok stotinjak metara , i sve što uleti u taj snop počinje jahati, ali mora ući dok je snop širok , zato salva ili vlakić idu sa 0,1 s razlike i snop se suzi nakon 3 sekunde i tada počinje vođenje.

Da li u toj balistici raketa pređe 350 m ili 500 m skoro da je svejedno jer se u ruskoj doktrini Korneti povlače na rezervne položaje već ranije i te domete preuzima pješadija sa Vampirima i slično.

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 836

A.R.Chafee.Jr. ::

Razumem te ja šta hoćeš da kažeš. Ono sa gđanjem dva mete je neka druga priča.

PS
Jesi siguran da jedan četvoropuc ima dva emitera?


Meni to tako izgleda.
Kod Korneta se od podataka može pronaći da se oruđe na tronošcu sastoji od rakete u lanseru, tripoda i nišanske sprave sa laserom. Dejstvuje na 1 cilj sa 1 raketom (naravno).
Zatim se navodi verzija sa više projektila na jednoj obrtnoj kupoli sa nišanskim spravama i laserima, koja može da dejstvuje sa 2 rakete na 1 cilj koristeći pomenute frekventno modulisane signale u optičkom (svetlosnom) spektru.
I na kraju se navodi i verzija sa 2 takve kupole sa više (4) rakete na jednoj nosećoj šasiji i mogućnost dejstva na 2 cilja jednovremeno sa po 2 rakete. To navodi na zaključak, pored vizuelno istog izgleda oba lansirna kompleta, da jedan komplet gađa "svoj" cilj sa 2 rakete, a drugi komplet gađa "svoj" cilj sa 2 rakete, opet uz frekventno modulisane signale.

Poenta ove diskusije je da li raketa može biti navođena u snopu koji je "nešto udaljeniji" nego što je to "uobičajeno". Dakle, da li se sada može ispaliti raketa sa jednog lansirnog kompleta, a navoditi emiterom sa drugog? To može biti upotrebljivo ako dođe do neispravnosti na jednom od emitera ili nišanskih uređaja.
Takođe, pitanje je i da li se može 1 cilj gađati sa 4 rakete, pri čemu oba emitera ozračavaju cilj?

Uobičajeno je da raketa jedan delić sekunde svakako nije u snopu laserskog ozračavanja, za vreme dok ne postigne odgovarajuću brzinu (recimo 300 m/s) koja aktivira pokretača izvlačenja upravljačkih spoljnih površina, ali to se dešava "u deliću sekunde" jer rakete imaju startnu brzinu gotovo toliku (oko 290 m/s kod protivtenkovskog topa MT-12 sa raketom 9M117), a lanser je usmeren po vertikalnim i horizontalnim uglovima i na daljini od emitera, tako da se "garantuje" zahvat rakete laserskim snopom.

Kod Korneta se primenjuje, kako sam pronašao, "matematički" model izračuna trenutka otvaranja upravljačkih površina (kormila) i na taj način raketa može leteti praktično balistički, gotovo potpuno linearno, usmerena od strane lansera odnosno sistema upravljanja.
Kada raketa, po protoku određenog vremena, aktivira pokretače i izbaci upravljačke površine, već se treba nalaziti u polju laserskog upravljanja i onda se raketa zahvata unutar laserskog polja upravljanja i dalje znamo otprilike kako ide.

Ako raketa nema mogućnost da se upravljačke površine otvore sa vremenskim kašnjenjem, onda će se otvoriti "uobičajeno", dakle koji delić sekunde nakon lansiranja. Ako u tom trenutku raketa nije zahvaćena laserskim snopom i poljem upravljanja, ona će izgubiti kontrolu (imajući u vidu i način leta, kako je to Hektor više puta naglašavao).
To bi onda izgledalo ovako:
A ako postoji "matematika" koja izračuna vremensko kašnjenje u otvaranju upravljačkih površina, onda bi to izgledalo ovako:E sad, koje su to udaljenosti emitera i lansera, ne znam, ali pretpostavljam da je to ovo što imamo prilike da vidimo na "četvoropucu" kako ga već nazivamo.

Veće fizičko razdvajanje bi bilo besmisleno (pogotovo sa 2 lansirna vozila), jer bi uzajamna orijentacija, paralaxa i slično verovatno čak tražila i treće vozilo koje bi to računalo, a to bi zakomplikovalo ionako nepotrebnu situaciju.

Tako sam ja to shvatio. Nije me ova tematika ranije zanimala, ali dolaskom Korneta kod nas, eto....da ipak pročitam nešto....

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1748

@Raketaš

Prema svim mogućim i nemogućim izvorima, minimalan domet Korneta u zavisnosti od verzije je od 100 do 150m. Svaka im čast ako metu pogode na udaljenosti od 100-150m a raketa postane upravljiva tek posle 500m. Zaključak je, samo rusi mogu da vare pod vodom!

Dakle, sada smo od toga da jedan lanser može da lansira a tamo neki drugi da navodi raketu tako što ona balistički uleti u njen laseraki snop, došli do toga da i mete od 100/150m do 500m gađaju balističkim proračunom!? Neće to da može.

@A.R.Chafee.Jr.
Četvoropuc ima dva emitera. Zapravo, četvoropuc čini dva zasebna sistema Kornet postavljena na jedno vozilo. To se navodi u izvorima i to se vidi i golim okom.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5253

Hektor ::@Raketaš

Prema svim mogućim i nemogućim izvorima, minimalan domet Korneta u zavisnosti od vrrzije je od 100 do 150m. Svaka im čast ako metu pogode na udaljenosti od 100-150m a raketa postane upravljiva tek posle 500m. Zaključak je, samo rusi mogu da vare pod vodom!

Dakle, sada smo od toga da jedan lanser može da lansira a tamo neki drugi da navodi raketu tako što ona balistički uleti u njen laseraki snop, došlo do toga da i mete od 100/150m do 500m gađaju balističkim proračunom.


Polako miki, budeš ti sve to savladao, dok prođu blagdani i sezona skijanja pa se vratimo svi u svoje kabinete budeš dobio detaljni proračun i tu balističku putanju i daljinu kad se skidaju blokade sa kanara.

Ja sam inženjer i ne padam na sisate plavuše koje na štandu na sajmu obećavaju brda i doline, mogu pasti na dobar proračun, na dobar rezultat testiranja, a ne na neku šuplju priču .

Moj mozak to gleda drukčije , znamo konačnu brzinu leta , brzinu krstarenja , znamo aerodinamiku rakete , iz toga nalazimo potreban potisak motora u marševskoj fazi , znamo koliko vremena ta faza traje i iz toga znamo koliko goriva potroši na maršu , preostalo gorivo troši na ubrzanje, ali to ubrzanje ne može biti veliko . Rusi imaju dobre inženjere, vrhunske matematičare, ali zakoni fizike i za njih važe. Ako motor u marševskoj fazi ima potisak 500 N onda on u fazi ubrzavanja rakete ne može imati 5000 N. Uz svo znanje uz sve trikove može imati 1500 N, a to već određuje dužinu putanje na kojoj raketa ubrzava i nije upravljiva.


Pitam se da li si shvatio taj dio priče sa kanarima i kako se upravlja sa njima , kako ih mrda , otkud energija za to mrdanje, imaš li viziju koji je tlak u tim cilindrima koji mrdaju sa kanarima. Nema tu puno filozofije, to se sluša na nekom početnom kursu iz mehanike fluida, ima tu mlađih od mene i vičnijih programiranju , drug Pukovnik i Lucije Kvint ti budu nabacili neku matematiku, ako ih zaintrigiramo sa pričom. a dotle Ziveli

online
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 10980

Predpostavio sam ja, da je četvorpuc zapravo spojena dvocevka i da je svaka zadržala svoj emiter (kao vide se jasno). I koliko sam mogao da vidim Kornet D ispaljuje u šemi jedna gore, jedna dole raketa. No čekao sam potvrdu, jer sam ostavio mogućnost da je drugi emiter back up.


No ja nikako da vidim koja je prednsot da se dva Korneta na tronošcu dobacuju raketama?

offline
 • Elektroteh. automatike
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 696
 • Gde živiš: Novi Sad

Значи ако није набављен овај "ем" (Д?) 2 х 4 ракете за надоградњу на возило ми са овим корнетом немамо "fire and forget" који Руси рекламирају управо само у тој варијанти?
Што рече A.R.Chafee.Jr. јесу рекли монтирати на возило али не коју верзију ће монтирати...?

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 19310

A.R.Chafee.Jr. ::....
No ja nikako da vidim koja je prednsot da se dva Korneta na tronošcu dobacuju raketama?


U nekoj surovoj teoriji lanser koji je zaklonjen moze ispaliti raketu, a vodjenje preuzeti lanser koji ima cist vidik do mete. Naravno pitanje je koliko i kako je to izvodivo u praksi.

offline
 • Pridružio: 29 Jul 2015
 • Poruke: 151

Pre neki dan je Lijaković rekao da će biti isto kao na gaz tigru.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 885 korisnika na forumu :: 73 registrovanih, 5 sakrivenih i 807 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, A.R.Chafee.Jr., Alibaba1981, anbeast, Apok, aramis s, babaroga, bigfoot, Bloody, Bobrock1, Bubimir, cifra, darcaud, ddjxxi, Denaya, Dogma21, Dragan1998, draggan, Dukelander, ElJugoLoco, FileFinder, hyla, ikan, ILGromovnik, Insan, Jethro, Jozar8, Još malo pa deda, Karla, Kozi-RS, kraJo, Krusarac, Kubovac, kunktator, kybonacci, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, Metanoja, Milometer, Miškić, nenad81, nick79, nikoladim, Panter, pein, powSrb, raf87, rasok, RED4G-304, Ripanjac, RJ, sabros, saputnik plavetnila, ser.hill, Shilok, solic, Srle993, UAV operator, Vlada1389, vladaa012, vladulns, vlahale, voja64, Webb, wolf431, YugoSlav, zastavnik, ZetaMan, Zimbabwe, zixmix, zzapNDjuric99, 79693