POVR 9M133 Kornet i Kornet-E (AT-14)

83

POVR 9M133 Kornet i Kornet-E (AT-14)

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2474

Hektore, a ovo kada su dva lansera na krovu istog vozila i "onaj preklopnik" je na istoj cifri valjda može lansiranje sa jednog a vođenje sa drugog ?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5253

Hektor ::Umesto što si napisao 10 postova mogao si da postaviš izvor u kome piše da Kornet noze da lansira raketu a da je onda vodi do cilja drugim lanserom...

"Ugrej stolicu" nije argument... A nije ni izvor koji potvrduje to što si napisao.


da si otišao na 23 stranicu vidio bi link kojeg je dao drug pukovnik na patentnu prijavu, ne jednu nego deset patenata, koji opisuju rad sustava koji je primijenjen na kornetu i svim raketama koje se pucaju iz tenka , sve to radi po istom principu , koji je vrlo detaljno opisan u našem uratku. Very Happyoffline
 • Pridružio: 20 Sep 2014
 • Poruke: 1969

Како Корнет прескаче са ласерског снопа једног лансера на ласерски сноп другог лансера?

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1748

@Bogoslov
Mašta može svašta.
Citat:@Oluj.2
Hektore, a ovo kada su dva lansera na krovu istog vozila i "onaj preklopnik" je na istoj cifri valjda može lansiranje sa jednog a vođenje sa drugog ?

To bi teoretski mozda i bilo moguće (i to sam odmah naveo) jer su baš blizu pa raketa po lansiranju možda može da zajaše snop susednog lansera. Ali koja je praktična svrha toga?

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 836

Evo ja priznajem da ovo ne razumem. Laserski, kao i radarski snop, je najuži na početku i onda se širi do cilja. Zato preciznost kod vođenja u laserskom i radarskom snopu opada sa daljinom gađanja, jer dijagram zračenja na cilju bude "preširok". Nema uspešnog sistema vođenja u snopu (bilo laserski bilo radarski) preko cca 10 km.
Zato mi deluje SF da će se raketa ubaciti u snop drugog emitera, osim ako nisu odmah jedan do drugoga, ali čemu to onda?

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 5253

Braca75 ::Evo ja priznajem da ovo ne razumem. Laserski, kao i radarski snop, je najuži na početku i onda se širi do cilja. Zato preciznost kod vođenja u laserskom i radarskom snopu opada sa daljinom gađanja, jer dijagram zračenja na cilju bude "preširok". Nema uspešnog sistema vođenja u snopu (bilo laserski bilo radarski) preko cca 10 km.
Zato mi deluje SF da će se raketa ubaciti u snop drugog emitera, osim ako nisu odmah jedan do drugoga, ali čemu to onda?


Nisi ni ti bio na času kad smo to raspravljali , ili si debelo hrkao

Laserski snop je naravno vrlo uzak par milimetara na kilometar daljine ako ne i uži od toga. Šipunov ga nije raširio .ali ga je preko elektromehanički upravljanog zrcala poslao u prostor kao što projektor sličica šalje sliku sa filma na platno u kinu.

Zamisli da je na platnu u kinu nacrtano 25 kvadrata, veličine pola sa pola metra, 5 kvadrata u redu i 5 redova. Elektro mehaničkim putem se laserska zraka promjera 5 mm pomjera po tim poljima , znači šara po njima, kao što kod starinskih televizora elektronski snop šara po ekranu i stvara sliku. To je isti princip.

Dok šara sa snopom po gornjem lijevom kvadratu , on doslovce crta linije debele 5 mm i dok nacrta 100 linija završio je to polje . nakon toga prelazi na polje desno od toga .

Zar je problem da shvatite da svako polje na tom platnu laser farba u drugu boju, u neku drugu frekvenciju , boja svjetla je frekvencija , jebem mu patka pa to je gradivo 3 razreda gimnazije.

Uzmimo da je gornji red ljubičast , red ispod tamno plav , red ispod svijetlo plav, red ispod zelen ,red ispod žut . i raketa je u srednjem redu ..... koju boju svjetla vidi raketa ???? vidi plavo ako se spusti malo niže vidi zeleno svjetlo , to je znak automatu diži nos dok uđe u plavo svjetlo.


Stvarno nemam više živaca ni snage da tumačim osnove kako radi Kornet .

Ali ako me pitate da li to vaši korneti imaju , naravno da imaju to su temeljni patenti na kojima to čudo radi , ako me pitate da li vaši korneti mogu letiti u salvi, naravno da ne mogu. to vam je valjda jasno kad su rusi u pitanju. Oni nikada ne prodaju oružje koje može njih ugroziti.

Još nešto važno da ne zaboravim Šipunov tokom leta rakete 3 puta mijenja veličinu tih polja , na početku je to 100 x100 m i sve što uleti u taj ekran zna gdi je i počinje se kretati ka centru ekrana , nakon par sekundi suzi polje , zumira sliku , da bi na kraju sekundu prije udara to sveo na 2,5m sa 2,5 m i vodi raketu unutar koridora od pola metra.

apsolutno nema veze koliko se raketa nalazi u tom snopu, ljudi daj shvatite on ne navodi raketu , pa daj se maknite od maljutke , on na vrlo lukav način salvi raketa pokazuje gdi je cilj .

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 3803

Jel na ovo mislis raketas ?offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1748

Da samo i pitanju nije kvadrat već krug (konus) podeljen u četiri dela. Na osnovu detektora u zadnjem kraju rakete, raketa zna koliko je udaljena od centra laserskog snopa (na osnovu snage i kašnjenja signala) a onda zna i u kojoj je četvrtini kruga, i tako zna da se orjentiše u odnosu na centar snopa i u mogućnosti je da vrši korekciju kako bi se "nemastila" u centar. Laserski snop je kodiran i širok je, jer raketa leti putanjom vadičepa (vidi snimak iznad) i kada bi snop bio uzak, izletela bi iz njega.

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 836

@raketaš

Sve "kvalifikacije" prihvatam: i da sam hrkao na času, i da nisam bio na času i da sam pao 3. razred gimnazije, pored činjenice da me ova tematika nije previše interesovala, ali evo..."zagolicalo me"....

Pregledao sam od strane 23., pa nadalje i imam par pitanja.

Kolika je moguća udaljenost dva emitera, odnosno emitera i lansera? Da li govorimo o nekakvom dvostrukom lanseru sa dva emitera na istom vozilu ili o dva odvojena vozila?
Ako su dva odvojena vozila sa emiterima i lanserima, koliko mogu biti udaljena?

offline
 • Stručljak-Penal
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 10980

Citat: To bi teoretski mozda i bilo moguće (i to sam odmah naveo) jer su baš blizu pa raketa po lansiranju možda može da zajaše snop susednog lansera. Ali koja je praktična svrha toga?

Jedino što bi bila neka smislena mogućnost, kao back up kod onog dvostrukog četvorpuca M. Pa ako jednom četvorpucu crkne nišan, drugi potroši njegove rakete.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 528 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 0 sakrivenih i 526 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Fog of War, Parker