Ešalon - Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije

1

Ešalon - Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 836

Poštovani članovi foruma My City Military,

Koristim priliku da vas sve obavestim da je iz štampe je izašla knjiga autora Zorana Vukosavljevića i Branislava Kojadinovića pod nazivom:

EŠALON
Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije


Knjiga je izdata od strane izdavača "Scero Print" iz Niša, tekuće 2022. godine.
Knjiga je u mekom povezu, formata B5 (24 x 17 cm), sa šivenim koricama.
Pisana je ćirilicom na ukupno 212 stranica i bogato ilustrovana, sa 58 crno-belih fotografija veoma dobrog kvaliteta i 13 dijagrama i skica u ful koloru.

Autori se svima koji su pomogli izradu knjige, zahvaljuju od srca! 🙂

Iz predgovora Zorana Vukosavljevića:
"Sve veća vatrena moć i uticaj koji je vazduhoplovstvo imalo na tok i ishod rata, tražilo je razvoj kontra-mera, kako iz vazduha, tako i sa zemlje, ali i pravovremeno otkrivanje i detekciju protivničkih vazduhoplova i brz prenos informacija svim korisnicima i uzbunjivanje civilnog stanovništva radi traženja odgovarajućeg zaklona.
O svemu ovome možete čitati detaljnije u ovom pregledu istorijskog razvoja protivvazduhoplovnih, radarskih i sistema automatizacije i upravljanja u nekadašnjem Sovjetskom Savezu i današnjoj Rusiji".....


Iz predgovora Branislava Kojadinovića:
"Ova knjiga, uglavnom istorijskog sadržaja ali vezana direktno za sadašnjost, će čitaocima nadam se poslužiti za osnovno upoznavanje teme. Kako je ona pomalo zatvorenog tipa u mnogim opservacijama pa i podacima su iznete procene a ne uvek egzaktne vrednosti koje će biti poznate široj javnosti verovatno tek posle životnog veka autora.
Sam način obrađivanja tema je prilagođen što širem broju čitalaca i time rasterećen od većine stručnih detalja ali se oni na žalost u konačnom obliku nisu mogli u potpunosti izbeći.
Knjiga razmatra prvenstveno teme koje služe kao potrebno opšte znanje ka kasnijem upoznavanju PVO tehnike, vazduhoplovnih sredstava i sredstava elektronskog ometanja u ovom slučaju sovjetskog, odnosno ruskog porekla."


Knjiga se, za sada, distribuira direktno preko autora knjige. U tom smislu svi zainteresovani za knjigu, mogu se javiti u inbox članu foruma - @Braca75 ili ostaviti poruku ovde, pa ću se vas ja kontaktirati.
Cena knjige je 1300,00 dinara + PTT troškovi (Brza pošta).
Plaćanje knjige pouzećem ili na račun autora.

Preporučujem! 🙂
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 26 Nov 2017
 • Poruke: 795

Porucio sam knigu stigla danas popodne, preporucena bela koverta, lepo upakovano, sto sam ja naravno odmah razbucao i krenuo da listam knjigu Very Happyoffline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 7290

Желим да се похвалим да сам и ја купио ову књигу те ми је скоро стигла Very Happy За сваку препоруку свима који би да науче више о овим сложеним системима.

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 836

[NOVA KNJIGA] “Ešalon“: Sve o sovjetskim i ruskim radarskim sredstvima, komandno informacionim sistemima i sistemima automatizacije

Najbolje je kada o vašem delu pišu oni koji su to delo i pročitali. U tom smislu vam svima preporučujem ovu svojevrsnu recenziju knjige koju je napisao novinar vazduhoplovnog portala Tango Six, Živojin Banković!

Još jednom u svoje lično ime i u ime kolege autora Branislava Kojadinovića, pozivam sve koje ova tematika zanima, da svakako iskoriste priliku (ograničen tiraž) i nabavu ovu knjigu!

Knjiga se, za sada, distribuira direktno preko autora knjige. U tom smislu svi zainteresovani za knjigu, mogu se javiti u inbox Braca75 ili na e-mail adresu Zoranu Vukosavljeviću: zoran_vukosavljevic@yahoo.com ili Branislavu Kojadinoviću na: branislavkojadinovich66@gmail.com
.
Cena knjige je 1300,00 dinara + PTT troškovi (Brza pošta).
Plaćanje knjige pouzećem ili na račun autora.

Prezentacija knjige

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 836

2. Pelengaciona lokacija u ruskom PVO

Pelengator je elektronski uređaj koji pasivno prima i registruje elektronsku emisiju protivničkog radara ili radio uređaja u cilju preduzimanja kontramera. Pelengovanje protivničkih radara je prisutno u svim vidovima oružanih snaga. Kontramere izvedene na osnovu pelengacije mogu biti elektronskog tipa, odnosno neka vrsta ometanja ili borbene odnosno neka vrsta vatrenog dejstva. Pelengacija je postala jedan od najvažnijih oblika izviđanja efira. U tom smislu je i od velike važnosti u svekolikom ruskom PVO sistemu. Dijagram pokazuje različite oblike pelengacije koji se koriste u Ruskoj Armiji, od kojih svi imaju značaj za PVO ali ne svi jednako.

U svim ovim slučajevima na dijagramu, zajednička je karakteristika, da radarski zrak, u nekom trenutku vremena, obasjava cilj zračenjem, tj. česticama tipa fotona. To zračenje (u konačnici fotonske čestice) se pasivnim prijemnikom može otkriti. U osnovi, to je proces pelengacije radarskog signala.

U zavisnosti od avionskog radara i pelengatora, i mnogih drugih faktora, proces detekcije aviona može biti manje ili više uspešan. Poznavanje elektronskih karakteristika protivničkog radara, može biti važan činioc u efikasnom radu pelengatora. Zbog toga je važno, da jedinice sa pelengatorima, budu u punoj borbenoj upotrebi 24 časa, preko cele godine. Po protoku izvesnog dužeg vremena, one bi na taj način, vrlo verovatno ostvariti kontakt sa potencijalnim neprijateljem, čime bi stekli trajnu informaciju o njegovim elektronskim karakteristikama. Zato za elektronsko izviđanje ne postoje periodi mira.Više o pelengacionoj tehnici u ruskoj PVO, možete pronaći u knjizi autora Branislava Kojadinovića i Zorana Vukosavljevića: "Ešalon - istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije".

Knjigu možete nabaviti i preko MCM foruma, tako što ćete me kontaktirati u inbox, a knjiga se odnedavno može nabaviti i na sajtu Vojne knjižare:

https://www.vojnaknjizara.com/shop/esalon-istorija.....atizacije/

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 836

Iz istorije razvoja sovjetskih i ruskih radara danas možete čitati o kolosalnim radarskim instalacijama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Špaga, Mašuk, Pamir i Lena – giganti među sovjetskim radarima

Apsolutni giganti među sovjetskim uslovno rečeno klasičnim radarima mada oni osim Lene skoro nijedan to nisu bili. Naime Mašuk je bistatik sa emiterom i prijemnikom potpuno odvojenim dok je Špaga u suštini usko specijalizovani radar sektoraš sa potpuno paraboličnom antenom bez klasične rotacije, dok je Pamir bio div sa janusovskim kompletom predajno prijemnih antena koji je uvek radio u paru sa još jednim radarom.

Mašuk i Pamir su ostali na prototipovima dok je Špaga stala na nekoliko primeraka. Jedino je Lena doživela dvocifrenu seriju, ali i to manje od 20 primeraka. I to je na neki način bila i srećna okolnost jer su takvi giganti bili slepa grana razvoja koju su krstareće rakete razvejale u vetar.....
...........Nemajući taj način razmišljanja, Suhoputna PVO SSSR-a (Trupna PVO) je jedina išla pravim putem – putem *super pokretljivosti*...........

Detaljnije o ovim impresivnim gigantskim radarskim strukturama, možete pronaći u Poglavlju 1.1 Razvoj Vazdušne PVO u SSSR-u, put ka gigantizmu.

Više na sajtu Vojne knjižare:

https://www.vojnaknjizara.com/giganti-medju-sovjetskim-radarima/

offline
 • Pridružio: 07 Maj 2020
 • Poruke: 836

Poštovani članovi foruma My City Military,

Obaveštavam vas sve, da se usled povećanja potražnje, knjiga autora Branislava Kojadinovića i Zorana Vukosavljevića: "Ešalon - Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije", od sada može nabaviti i preko preduzeća Spektar, odnosno njihove prodavnice M-Hobby.

U tom smislu svako ko, iz bilo kog razloga, želi nabaviti knjigu preko ove prodavnice, posebno poznate po maketarskim proizvodima, sada postoji i ta mogućnost.

Link:

https://spektar-mhobby.com/prodavnica/literatura/k.....atizacije/

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5222

Ešalon na Sajmu knjiga u Beogradu!

Poštovani članovi Foruma My City Military,

Ovaj vikend smo odlučili da prvi put izložimo jednu našu knjigu na Sajmu knjiga u Beogradu.
U pitanju je najnovija knjiga autora Zorana Vukosavljevića i Branislava Kojadinovića, pod nazivom "Ešalon - Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije".

Prvi dan, subota, je ocenjen kao više nego uspešan. Pozivam sve zainteresovane, koji žive u Beogradu i okolini, ali naravno i u ostalim krajevima Srbije koji imaju nameru da sutra (nedelja) dođu na Sajam knjiga u Beogradu, da nas pronađu na štandu "Udruženja veterana 3.rd PVO - Slobodno nebo Srbije" i "Udruženja srbski kulturni centar - Ćirilica", u koridoru između Hale 1 i Hale 4.

Posetioci će imati priliku da u periodu između 10 - 16 časova upoznaju i autore knjige (ili barem jednog) i da knjigu kupe sa posvetom (ukoliko žele) sa posebnim sajamskim popustom, te cena knjige iznosi 1000,00 din.

Očekujemo Vas da se upoznamo!

Dobrodošli! Very Happy


offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5222

Vreme kao stvoreno za jednu dobru knjigu! Smile

Poštovani članovi MCM Foruma,

Ima li išta bolje tokom maglovitih i hladnih dana koji su ispred nas, obradovati sebe jednim dobrim stručnim i istorijskim štivom koje će vam skrenuti pažnju sa "temperature u radijatorima", na "frekvencije zračenja iz radijatora"! 😉 🙂

U tom smislu vas sve podsećam na, barem za sada, jedinstvenu studiju Istorije razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije "Ešalon", koju možete nabaviti ekskluzivno preko foruma MCM, kontaktirajući Kubovca u inbox ili ostavljanjem komentara ispod objave.

Kome je, iz bilo kog razloga, praktičnije da nabavi knjigu iz knjižara, mogu to uraditi preko sajta Vojne Knjižare:

https://www.vojnaknjizara.com/shop/esalon-istorija.....atizacije/

I preko prodajnih centara Spektar M-Hobby:

https://spektar-mhobby.com/prodavnica/literatura/k.....atizacije/


offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5222

Autori knjige predstavljaju "Ešalon" na XV Maketarskom novogodišnjem Kupu na Sajmu u Beogradu!

Dakle, evo nove prilike da se družimo, pa pozivam sve koji su iz ovog ili onog razloga propustili dolazak na Sajam knjiga, da posete XV Maketarski novogodišnji kup 2022, u organizaciji maketarskog kluba "Oluj" i Muzeja Vazduhoplovstva.

Pozivam vas 10. i 11. decembra 2022. a evo i satnica:

10.12.2022. Subota
– 09-13h Prijava maketa
– 13-16h Izložba
– 16h Suđenje

11.12.2022. Nedelja
– 09-13h Izložba
– 13-14h Izdavanje maketa
– 14-16h Dodela priznanja

Poseta takmičenju je besplatna za sve posetioce, a u samoj blizini Sajma postoje dva besplatna parkinga, jedan je na platou kod stare biletarnice a drugi na izlazu iz Sajma kod novog mosta.Parking u krugu Sajma se plaća po započetom satu.

Dakle, vidimo se ovog vikenda u Velikoj Hali 4 Beogradskog Sajma!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 649 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 2 sakrivenih i 618 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, bokisha253, brundo65, ccoogg123, Chainsaw, dekir, Djokislav, DonRumataEstorski, Dorcolac, Georgius, havoc995, kikisp, kybonacci, Lazarus, Leonov, ljubacv, mikki jons, milenko crazy north, Nemanja.M, radionica1, Regrut Boskica, rovac, royst33, Sir Budimir, Stija zmija, trutcina, tubular, Wrangler, Čivi