Navođenje lovačke i civilne avijacije i prateći radarsko-računarski i sistemi automatizacije u JNA/VJ/VS/SUKL

1

Navođenje lovačke i civilne avijacije i prateći radarsko-računarski i sistemi automatizacije u JNA/VJ/VS/SUKL

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4379

Pitanje je verovatno vezano i za borbena iskustva naših lovaca 99-te, a možemo i napraviti paralelu sa Irakom 91. Jednostavno, u situacijama kada si napadnut od strane vazdušne sile koja ima veći broj lovaca od tebe, ima kvalitetnije lovce (radari većeg dometa, rakete većeg dometa uklj. BVR "fire and forget") i znatno moćnije sisteme nadgledanja vazdušne situacije putem AWACSA na primer i daleko moćnije sisteme elektronske borbe, poletanje sa lovcima kao u našem slučaju je u startu, kako god da se odlučiš, osuđeno na propast.
Pritom, ako još polećeš sa avionima bez radara, konkretno primer MiG-29UB, računaj da ćeš brzo biti oboren.
Mi smo u našem sistemu VOJIN imali poluautomatizovani sistem navođenja Kaskad i Lazur za instrumentalno navođenje lovaca MiG-29, dok je za MiG-21 bio sistem automatskog navođenja Lazur. Ako postoji interesovanje, možemo malo produbiti.

Taj sistem Kaskad i Lazur, te 99-te godine usled snažnog elektronskog ometanja nije funkcionisao i lovci su poletali i bili navođeni "klasičnom" metodom, odnosno glasovnim putem.
Od 13 borbenih poletanja naših lovaca, u 7 poletanja je došlo do kontakta sa neprijateljem, od toga samo u 3 slučaja su lovci navedeni na napadače i to, kao što rekoh, glasovnim putem, tj. "klasičnom" metodom.
Dakle, sistem nije funkcionisao jer nije mogao.
Sve se svelo na šta? Na približno usmeravanje lovaca na ciljeve i onda uključivanje sopstvenih radara. Prvog dana rata, poletelo je 5 lovaca i leteli su u večernjim-noćnm uslovima. Ne znam kako da se izvrši zahvat sa R-73 na recimo bar 15-20 km u noćnim uslovima? Znači radar je od ključnog značaja da pronađe cilj, a onda se bira oružje ovisno od daljine cilja i ostalih parametara.
Prilazak cilju u "dog fight" je prevaziđen danas i to je nerealno, pogotovo sa lovcima bez radara, tako da se niko ne nađe uvređen, obaranje topom je meni, u ovoj opisanoj situaciji, potpuno van priče.
Mislim "lovci bez radara" mi zvuči neozbiljno....

Ovo su samo nabacane teze, ako postoji interesovanje, može se i detaljnije, ima dovoljno literature da se ovo pitanja malo detaljnije raspravi.....

PS. na stranu sada o taktici LA o kojoj ne znam dovoljno, ali mi nekako deluje "ne baš pametno" slati u napad na 20-40 neprijateljskih jurišnika i lovca, pojedinačne lovce (primer SRJ, 99-te)....Čak mislim da to i krši pravila upotrebe (najmanje para ili čak odeljenje)....Ali o tome neko, ko bolje zna taktiku upotrebe LA.
Ja ovde pišem sa osvrtom na poluautomatizovani sistem Kaskad i Lazur i njihove mogućnosti i nemogućnosti instrumentalnog navođenja lovaca u uslovima poput onih 99-te....Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 5022

Svaki lovački aparat pa tako i 29-ka ima propisano kako se navodi u zonu napada, odnosno u zonu samonavođenja. Tu su naravno uzeti u ubzir svi faktori, a govorim prvenstveno o mogućnostima i namjeni samog aparata. Kod 29-ke to je metoda «маневр».

Svaka druga metoda osim ove koja je propisana je put u nepoznato koju netko mora odobriti a time na sebe stavlja odgovornost, a o borbi 1 na 20 ili 4 na 20 ne treba trošiti riječi.online
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 6441

@Kubovac
Može pojedinačno na lovačku grupu ali samo Xwing dok ga pilotira Skajvoker ili barem Po Dameron, ali i njima ne bi bilo svejedno... Koliko se secam nekih davnih rasprava PVO oficira i internet pametnjakovica, imalo bi mozda nekakvog smisla u razbijanju bombarderskih grupa (teske su, slabo pokretne cak i sa F-16, dok je tu pretnja donekle malobrojna lovacka pratnja, ali opet samo jedan avion na njih ...) zbog lakseg dejstva PVO ili uvlacenja aviona u PVO zasedu (sto su po legendi uradili davnih dana Arapi Izraelcima), ali takvog plana kod nas ne znam dal' je bilo...

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4379

stegonosa ::@Kubovac
Može pojedinačno na lovačku grupu ali samo Xwing dok ga pilotira Skajvoker ili barem Po Dameron, ali i njima ne bi bilo svejedno... Koliko se secam nekih davnih rasprava PVO oficira i internet pametnjakovica, imalo bi mozda nekakvog smisla u razbijanju bombarderskih grupa (teske su, slabo pokretne cak i sa F-16, dok je tu pretnja donekle malobrojna lovacka pratnja, ali opet samo jedan avion na njih ...) zbog lakseg dejstva PVO ili uvlacenja aviona u PVO zasedu (sto su po legendi uradili davnih dana Arapi Izraelcima), ali takvog plana kod nas ne znam dal' je bilo...


Ima tu druže puno stvari vezano za taktiku upotrebe. Ja nisam stručnjak za taj deo i to ne krijem.
Svestan sam ja da radar ne mora nužno biti sredstvo za pronalaženje cilja i gađanje aviona. MiG-29 poseduje i KOLS dometa 40 km kojim može pasivno vršiti pretragu VaP-a. Po uočavanju objekta dejstva pomoću nišana na kacigi nišani objekat dejstva i vrši se lansiranje R-73 dometa 20 km. Ova taktika omogućava da lovac ostane neprimećen, a istovremeno da izvršava borbeno dejstvo.

MEĐUTIM.....da bi ovo moglo da funkcioniše, mora biti tip-top "utegnut" sistem VOJIN, EI i PED, a piloti MiG-29 moraju biti vrhunski obučeni za dejstvo i za upotrebu u uslovima protivničke prevlasti u vazdušnom prostoru uz snažno protivničko ometanje, kao i letove u režimu nisko-nisko-nisko....

Ono što je 99-ta pokazala, sistem VOJIN, EI i PED i sistem poluatomatskog navođena Kaskad i Lazur nisu mogli usled objektivnih (ometanje, uništavanje) i subjektivnih (.........) razloga omogućiti ovakav način rada, pa su naši piloti leteli " na slepo" uz glasovno usmeravanje oficira za navođenje i onda vizuelno traže ciljeve ili uključuju radar pa šta bude, bude. Takođe, leteli su na visinama 3-4000 metara što nije u skladu sa taktikom upotrebe u uslovima vazdušne premoći neprijatelja i snažnog ometanja....

Eto....da ne idem dalje...ali tako je bilo kako je bilo. Kako je danas, ne znam, nisam u toku.....

offline
 • Pridružio: 20 Avg 2018
 • Poruke: 242

Po pitanju otkaza avio uredjaja mislim da je svima prilicno jasno da ako u tom odnosu snaga letis sam u patroli na 3000m, da li ti radar radi ili ne radi je skoro pa irelevantno. Prve dane agresije karakterise upotreba lovacke avijacije lisena svake vojne logike, a odnos i ocekivanja od letackog kadra tokom cele agresije je vise "korporativni" nego vojnicki. U ovome ponajvise lezi uzrok loseg ucinka i sam nas je Bog pogledao da nije bilo vise poginulih.

Instrumentalno (poluautomatsko) navodjenje izvoznog MiG-29 se vrsi preko KIS Vozdukh-1M koji je isporucen sa avionima. Primarne prednosti ovakvog nacina vodjenja je optimizacija performansi samog radara aviona koji tada pretrazuje za dva sektora vise po elevaciji, kao i rasterecenja pilota u uslovu napada na cilj koji je maskiran protivelektronskim dejstvom (oslobadjanje manipulacije dugmetom "KU", unos tekuce daljine je prebacen sa pilota na operatera). Pored navedenih ovakav vid navodjenja pruza jos neke specificne kao i slican niz "usluga" koje smo u domacoj praksi isprobali na MiG-21Bis opremljenim urejdajem Lazur. Iako su prednosti jasne postoje i mane od kojih je primarna laka detekcija toka navodjenja od strane protivnickih ELINT uredjaja. S obzirom da je u domacoj praksi postojao problem kompatibilnosti za potrebe obuke za ovakav vid navodjenja institut Mihailo Pupin je morao da razvije uredjaj koji je meni u razgovoru predstavljen pod imenom "dekoder". Prakticna primena je zapoceta 1996-1997 i odmah je detektovana od strane NATO.

Toplopelengator (IR naprava ispred kabine) je senzor ogranicenih mogucnosti i najbolje se koristi kada vec imamo predstavu o pribliznoj lokaciji cilja (postojao je zahvat radarom koji je iz nekog razloga "pukao" ili smo vec vizuelno osmotrili cilj). Moguca je pretraga ciljeva ovim uredjajem, ali ako se na nju odlucimo moramo da budemo svesni ogranicenja, a ta ogranicenja su primarno u smislu toga da ce na pokazivacu svi detektovani izvori toplote biti prikazani u jednoj ravni jer sistem nema pojma koliko je koji daleko, kao i onih metereoloskih (ulazak oblaka u zonu pretrazivanja po suncanom vremenu itd). Po zahvatu cilja sistem usmerava laserski daljinometar na taj cilj u pokusaju da oceni daljinu do njega. Ukoliko se leti nize, nad industrijskim predelima obratiti paznju da je za toplopelengator aktivni fabricki dimnjak cilj dok za radar nije.

U momentu kada se pojavio MiG-29 je u pogledu radara i naoruzanja bio na nivou ili ispred vecine slicnih aviona, dok su glavni problem predstavljali avioni tipa F-15 i F-14 zbog boljeg naoruzanja i radara. Za rakete tipa AIM-54A nije potrebno dodatno objasnjenje, dok problem sa raketama tipa AIM-7M lezi u programabilnoj prirodi same rakete. Dok R-27R ima na raspolaganju samo klasicnu trajektoriju, pilot aviona sa AIM-7M može pod opcijom "Stores" da izabere model trajektorije "LOFT" cime u izvesnim situacijama moze da ostvari konkretnu energetsku prednost u odnosu na R-27R. U slucaju da nas MiG-29 ima zahvacen cilj na vecoj visini sistem cesto samoinicijativno izbacuje jednokratnu komandu "penjanje" i tako pokusava da nas "tera" da sopstvenom naoruzanju damo sto vecu pocetnu visinu i brzinu dok protivniku negiramo isto to.

U odnosu na avion slicne namene F-16A, MiG-29 ima prednost u vecini relevantnih faktora. Ovo je prakticno pokazano tokom Kargilskog rata kada su patrole 9.12B efektivno onemogucile Pakistansko R.V. da pruzi podrsku sopstvenim snagama. Posle fatalnog udesa 6. avgusta 1999. mladom indijskom pilotu Gaurav Chaubaru je posthumno urucena medalja "Vaju Sena" uz citat da je sa manje od 100 sati naleta na MiG-29 i kao najmladji pilot u operacijama izvrsio 29 uspesnih zadataka tipa "Area patrol", "tied escort" i "CRC" (Sta god to bilo), pri cemu je u jednom slucaju radarskim zahvatom vodje pakistanskog para F-16A odbio moguci napad na branjenu formaciju i omogucio uspesno okoncanje njihovog zadatka. Uprkos nepovoljnom skoru u konfliktima gde je dolazilo do pucnjave malo je tipova aviona koji su svojim prisustvom iznad bojista doveli da protivnik potpuno odustane od upotrebe avijacije u ratu.

Uvodjenje aviona tipa F-14D sa AIM-54C raketama, aviona F-15C MSIP II sa AIM-120 raketama kao i integracija raketa AIM-120 na avione F-16C, Tornado F.1 i slicno uvodi MiG-29 u veoma inferioran period koji je samo dodatno povecan socioekonomskim prilikama kod zemalja korisnika i slabim kadrovskim potencijalom usled cega uglavnom ne dolazi do odgovarajuceg pariranja novim pretnjama. Potencijalno resenje je u vidu eksploatisanja protivnickih slabosti. Konkretno u uslovima masovnih napada visenacionalne koalicije na manja vazduhoplovstva do posebnog izrazaja dolazi potreba za pravilnom i efikasnom identifikacijom kontakata koji se pojavljuju. Pioniri ovih novih identifikacionih tehnika su F-15C i Mirage 2000. Kako bi se izbeglo da se clanovi koalicije medjusobno obaraju pozitivan ishod upita NCTR tehnikom je uslov za otvaranje vatre cak i u slucaju kada logika nalaze da je zahvaceni ili buggovani kontakt neprijateljski. Kako bi se onemoguco skup NCTR mera potrebno je uzdrzati se od upotrebe radara do same zavrsnice presretanja, pozeljno je onesposobiti sopstvene IFF uredjaje i praktikovati nizak let sa iskakanjem u zavrsnici presretanja. Nizak let i pokrivenost usisnika aviona debelim strejkom onemogucava snimanje lopatica kompresora kao najbitniji uslov za pravilnu procenu NCTR. Na ovaj nacin protivnik se onemogucuje da smesta iskoristi prednost u senzoru i naoruzanju i tera se u problematicnu zavrsnicu.

U toku leta uvek treba voditi racuna o sledecem:

I "nama" i njima je ogranicen formacijski broj aviona koji istovremeno mogu da upotrebljavaju radar bez medjusobnog negativnog uticaja. Nikad necete doci u situaciju da vas odjednom napada 7-10-15+ aviona bez obzira na obim protivnickih snaga u vazduhu. U stvari u formaciji od 4 aviona najcesce se nece odluciti za napad vise od 2.

Ukoliko nam radar radi u uslovima ometanja, cilj koji ce nas napasti najcesce nije isti onaj koji ometa.

Nema potrebe za stupanjem u borbu ako sumnjamo da ce nesto krenuti naopako. Sama cinjenica da je protivnik bacio rezervoare i VZ oruzje je poen za nas.

Osoba koja vrsi navodjenje treba da je inteligentna. Ako ocitava dva kontakta iznad Bosne na velikoj visini najverovatnije se radi o savremenim lovcima koji samo cekaju takve kao sto smo mi.

U uslovima iskljucenog radara, dinamiku priblizavanja mozemo pratiti i na SPO kao i kurs (ako nas protivnik osmatra ili zahvata radarom).

Itd. Itd...

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4379

@Peka Zeka

Evo malo da raščlanimo neke stvari, a i da proverimo neke podatke koje ja imam a razlikuju se od tvojih...

Dakle malo oko terminologije:
Prvi sistem automatizacije je bio sistem ASPD za instrumentalno navođenje koji se sastojao od Kabine 2BU sistema Kaskad i uređaja Lazur. Prvi radari koji su bili uvezani, bili su radari P-35, PRV-11 i P-12. Uveden je 1965. godine.
Kasniji, napredniji sistem automatizacije je bio sistem "VAZDUH-1P", koji se takođe sastojao od Kabine 2BU i sistema Kaskad i uređaja Lazur. Počeo je da se uvodi tokom 1971. godine i pod njim je funkcionisao sistem ASPD.

Znači sistemi automatizacije ASPD i kasnije "VAZDUH-1P" se sastoje od kabine 2BU, sistema za instrumentalno navođenje "Kaskad" i uređaja za predaju podataka "Lazur". Radari su se menjali tokom vremena.

Prilikom nabavke radara S-600, njihova kabina S-5014B je potpuno zamenila kompletan sistem "Kaskad", koji je korišćen u sistemu "VAZDUH 1-P". Takođe, za predaju podataka, umesto uređaja "Lazur" uveden je novi uređaj: digitalno-frekventni dešifrator DFŠ (prekoder), razvijen u Institutu Mihajlo Pupin, sredinom 70-tih godina prošlog veka. Ovakav sistem je zaživeo u sklopu nove automatizacije AS-74.
Automatizovani sistem AS-74 se sastojao iz: Operativno-pokazivačke kabine S-5014B (radar S-600) - DŠF - Radio uređaj R-824LPM iz sastava "Lazura"....

Naravno, u jedinicama VOJIN koje su imale sovjetske radare P-35, P-12, PRV-11 i P-15, zadržan je sistem "VAZDUH 1-P" sa kabinom 2BU i sistemom "Kaskad" i uređajem "Lazur".

Kod uvođenja u naoružanje lovaca MiG-29, nikada u potpunosti nije zaživeo sistem "VAZDUH 1-P". Zato se krenulo sa razvojem sopstvenog sistema automatizacije "PASVOJ-85", ali iako je sistem praktično bio završen i realizovan i prikazan vojnom vrhu 1986. godine nije zaživeo jer je počela nabavka sistema automatizacije "AS-84".
Ni ovaj sistem "AS-84" nikada nije zaživeo do kraja.

Prema tome, prema podacima koje ja imam, sa lovcima MiG-29, praktično nikada i nije u punoj meri zaživeo sistem automatizacije. Oni su trebali biti navođeni korišćenjem DŠF uređaja, ali njih je, koliko znam, proizvedeno prilično malo. Takođe, nisam siguran da li su avioni MiG-29 isporučivani trećim zemljama sa opremom "Lazur"...?

Što se tiče lovaca MiG-21, oni su mogli biti navođeni u sistemu "VAZDUH 1-P" sa pomenutom opremom i sistemima ili takođe preko DŠF ako je u pitanju sistem automatizacije "AS-74" ili "AS-84".

Dakle, stalna lutanja od istoka ka zapadu...red američkih, red sovjetskih, pa red britanskih, pa opet red američkih radara i sistema automatizacije, praćeno nabavkom sovjetskih mlaznih lovaca i raketnih sistema PVO, značajno je otežavala uvezivanje Integrisanog sistema VOJ i PVO na teritoriji tadašnje SFRJ.
Raspadom države, ovde je trebalo sve to iznova uvezivati....a počeli su ratovi, sankcije, teška finansijska situacija.....i na kraju....?

Еvo da malo dočaram izgled kabine 2BU sistema automatizacije "VAZDUH 1P", u kojoj se nalaze pokazivači informacija sa radarskih osmatračko-akvizicijskih radara i radara visinomera, analogni računar "Kaskad" za obradu podataka o ciljevima u VaP-u i upoređivanje sa podacima o sopstvenim LA radi formiranja komandi navođenja i sistem radio-uređaja "Lazur" za prenos tih komandi na lovačke avione:

Slika1: Kabina 2BU, unutrašnjost kabineSlika 2: Kabina 2BU, unutrašnjost kabine; u prvom planu pokazivač IPN (azimut i daljina), iznad njega pokazivač visine ciljeva

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13963

@Kubovac

Kad je reč o struci i taktici upotrebe recimo lovaca tipa MiG-21 i MiG-29, zar ne bi trebalo krenuti od samih osnova, te da gradimo priču dalje. Možda u zasebnoj temi, posvećenoj samo taktici upotrebe LA.

Srbija je '99 bila u teškoj poziciji. Što je opet zasebna tema za analizu.

Smatram da bi se zato moglo doći do oprečnih stavova i nekih pogrešnih zaključaka.

Da li je uspešan zadarak naterati neprijatelja da odustane od izvršavanja misije ili se meri isključivo verovatnoćom obaranjaneprijateljski aviona?

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4379

Leonardo ::@Kubovac

Kad je reč o struci i taktici upotrebe recimo lovaca tipa MiG-21 i MiG-29, zar ne bi trebalo krenuti od samih osnova, te da gradimo priču dalje. Možda u zasebnoj temi, posvećenoj samo taktici upotrebe LA.

Srbija je '99 bila u teškoj poziciji. Što je opet zasebna tema za analizu.

Smatram da bi se zato moglo doći do oprečnih stavova i nekih pogrešnih zaključaka.

Da li je uspešan zadarak naterati neprijatelja da odustane od izvršavanja misije ili se meri isključivo verovatnoćom obaranjaneprijateljski aviona?


Slažem se oko taktike upotrebe lovaca. Ipak, ono što sam ja kratko naveo oko taktike upotrebe lovaca u uslovima nadmoći neprijatelja u VaP-u i u uslovima snažnog elektronskog ometanja je ono što sam slušao na predavanjima o taktici upotrebe LA i ono što sam mogao pronaći u literaturi koju imam.
Rekao sam da nisam stručnjak za tu oblast i van toga što sam rekao, ne idem u detalje. Ako neko otvori tu temu i priču, rado ću se priključiti da proširim svoja znanja.

Srbija 99-te je bila u teškom stanju i to se apsolutno slažem. Nemam šta da dodam.

Uspešan je zadatak i kada odvratiš neprijatelja od izvršavanja misije, pa čak i kada mu razbiješ formaciju. Naši lovci su, po navodima u zapadnim izvorima, uspeli u tih par navrata da razbiju formaciju napadača i da ih ili potpuno odvrate ili da im skrate misiju.
U uslovima kakvi su bili te 99-te i to je priličan uspeh.

E sad...što se tiče sistema automatizacije, mislim da nije loše što smo ovde članovima samo razdvojili šta je to sistem automatizacije (na primer VAZDUH 1P) u okviru koga rade sistemi za instrumentalno navođenje i predaju komandi (Kaskad + Lazur), da lakše prate o čemu se govori i uz postavljene slike, da to ne deluje previše "apstraktno".

Što se tiče toga, treba znati da je sistem VAZDUH 1P dobar sistem automatizacije, ali da je za današnje vreme i on donekle prevaziđen i previše spor sa manjom mogućnošću obrade ciljeva nego noviji tipovi. RAzvijen je krajem 50-tih godina, a u upotrebu u SSSR uveden u prvoj polovini 60-tih godina, razvojem analognih računara i radio tehnike.
Tako da danas postoje značajno unapređene verzije sistema automatizacije VAZDUH 1P, ali i noviji i kvalitetniji sistemi.

Što se tiče MiG-29 kod nas, koliko znam i dalje je u pitanju radar N019, sa raketama R-60, R-73 i R-27R, sistem automatizacije AS-84 (S-5014B + DŠF + radio uređaj R-824LPM iz sastava Lazur) i nisam upoznat da je ugrađen sistem Gardenia niti neki drugi sistem slične namene. TAkođe, nisam čuo da je isporučena raketa sa aktivnom glavom R-77.. U tom smislu, ne vidim neku modernizaciju, što se tiče ovog dela.
Naravno, postoji i nešto što se zove Vojna Tajna-Str. pov. i u tom smislu se neke stvari i ne smeju reći pa u taj deo ne možemo ni ulaziti ni stručno komentarisati, samo nagađati....
Smile

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4379

Kad već imamo otvorenu temu "Navođenje lovačke avijacije", onda možemo malo "povući ručnu", jer smo relativno brzo pretrčali nekoliko sistema automatizacije u JNA, VJ i VS ( a neke i preskočili), jer su tekstovi bilo deo teme o avionu MiG-29 pa je tako pisano da se ne guši tema previše.

Evo da kratko ponovim o sovjetskim sistemima ASPD i VAZDUH 1P, pa ću onda nastaviti dalje....

Sistem ASPD-1:
Znači sredinom 60-tih godina prošlog veka, u jedinice VOJIN uveden je sistem za poluautomatsko praćenje i predaju podataka ASPD-1, a u sastavu tog sistema funkcionisao je sistem instrumentalnog navođenja lovaca "Kaskad" i predaje komandi navođenja "Lazur".
Realizacija sistema je kroz operativnu Kabinu 2BU.
Radari koji su vezani za ovaj sistem su bili: P-35, PRV-11 i P-12.
Sistem je imao skromne mogućnosti, ali je bio prvi sistem takve vrste kod nas.

Sistem VAZDUH 1P:
Početkom 70-tih godina prošlog veka, uveden je napredniji sistema automatizacije "VAZDUH 1P", u čijem sastavu je takođe funkcionisao sistem "Kaskad" i "Lazur", a realizacija kroz Kabinu 2BU.
Radari koji su vezani za ovaj sistem su bili: P-35, PRV-11 i P-12, a kasnije i "dvojac" P-14, PRV-11 uz P-12 u rezervi.
Sistem je imao znatno bolje mogućnosti, a pod njim je funkcionisao sistem ASPD, tako da su sistemi često bili uvezani. Još neko vreme je ASPD ponegde funkcionisao I van sistema "VAZDUH 1P".

VAZDUH 1P je bio KUBA -Komandovanje i Upravljanje Borbenom Avijacijom i KSA - Komandno Sredstvo Automatizacije, koji je bio u mogućnosti da omogući sinhroni rad više osmatračkih radara i više radara visinomera i to je kod njega uvedeno kao standardan oblik rada. Sistem je bio komplikovan i glomazan, ali se kod njega pojavilo mnogo toga što će kasnije snažno uticati na razvoj ASU (Automatskih Sistema Upravljanja) i KSA sistema u SSSR. Imao je uspostavljene hijerarhije i to četni sa oznakom VP-01, sa mogućnošću spajanja tri radara osmatrača i dva visinomera istovremeno.
Pored četnog nivoa, posedovao je i bataljonski i brigadni nivo ali i divizijski.
Sistem je više puta unapređivan. U tom smislu je modernizovani sistem "VAZDUH 1P", na divizijskom nivou teoretski mogao pratiti 60 neprijateljskih ciljeva, pri 40 svojih lovaca i određivati 20 tačaka presretanja, dok je na bataljonskom nivou imao kapacitet praćenja 31 cilja, a četni nivoi 12 ciljeva.

Sve se ovo odnosi na sovjetske sisteme automatizacije, radio-uređaje i radio-relejne uređaje, radarska sredstva i lovačku avijaciju (MiG-21 i kasnije MiG-29).
Treba još jednom pomenuti da je sistem "Kaskad" u osnovi bio analogni računar za obradu podataka o ciljevima u VaP-u i upoređivanje sa podacima o sopstvenim LA radi formiranja komandi navođenja, a da je sistem "Lazur" bio sistem radio-uređaja za predaju komandi navođenja lovačkoj avijaciji (R-824 i R-824LPM).

Možda još da se ovde doda, da su u tom periodu u sistemu VOJIN, funkcionisali i stariji radari američke proizvodnje AN/TPS-1D, AN/FPS- 8 kao osmatrački radari srednjeg i velikog dometa i radar za merenje visine AN/TPS-10D, kao i radari niskovisinci sovjetske proizvodnje P-15 i radari M-61 domaće proizvodnje.

Nabavka zapadne opreme:
U nastavku razvoja VOJIN-a i potrebe za posedovanjem 3D radara, početkom 70-tih godina, donešena je odluka o nabavci radara iz kompleta S-600, britanske proizvodnje.
Prvi radar koji je nabavljen bio je tipa S-600, sa osmatračkom antenom S-1016 i radarskom kabinom S-5016 i antenom visinomera S-1017 sa radarskom kabinom S-613.
Uz radare sa pratećim kabinama, isporučen je i sistem automatizacije "Natrap" i operativna kabina S-5013 Anvil.
Takođe, počelo je i uvođenje sistema automatizacije AS-70 "Julija"....

Ali o tome ću u sledećem tekstu....
Smile

offline
 • Pridružio: 20 Avg 2018
 • Poruke: 242

Evo me.

Tokom pisanja narednog teksta moracu da odstupim od ilustrovanja bas svega o cemu govorim iz razloga nemanja materijala. Imajuci ovo u vidu, od posebnog znacaja je da citalac shvati da su u kabini aviona prekidaci, dugmad, tockici itd tematski grupisani u konzole koje imaju svoja sifrovana imena. Trenutno posedujem samo jedan takav sken kako bi svima bilo jasnije o cemu se radi.

Slika 1:

Shema konzole PSR-31-1 koja je verujem vecini poznata, samo mozda ne pod sifrovanim imenom.9.12B je moguce navoditi sa zemlje putem uredjaja "Lazur". Ugrubo, pilot tokom razgovora pre leta treba da ubelezi relevantne podatke za navodjenje (Volni, sifr, raznosi) a potom po ulasku u kabinu da ih unese u "Lazur" pult koji se nalazi na desnom zidu kabine.

Slika 2:

Lazur konzola.Putem tockica unosimo zadate vrednosti koje ce se posle pojaviti u ovim prozorcicima sto ih vidite levo od tockica. Imajte u vidu oker granicnik koji se nalazi na sredini prva dva prozorcica a sabijen je u cosak kod treceg. Naime prva dva tockica poseduju dvocifrene vrednosti koji se unose u formatu razlomka a granicnik sluzi kao razlomacka crta - npr Volna vrednost 17 se unosi u obliku razlomka 1/7. Kada smo ovo uradili koristimo komandu "rucn" posle koje bi, ako smo sve uradili kako treba doslo do paljenja odgovarajucih svetiljki. Sto se ove konzole tice na njoj se vrsi jos jedna radnja - ako nam je tokom razgovora pre leta saopsteno da cemo tokom leta izaci iz zone odgovornosti kabine za navodjenje cije smo podatke dobili duzni smo da kad do toga dodje "lazur" prevedemo na vrednosti kabine koja nas preuzima. Kad do toga dodje gase se jednokratne komande a u slusalice se pusta pisak. Prikaz komande "vzaimodeistvije" (Sadejstvo) signalizira da nam je nova kabina poslala svoje vrednosti i tad treba da stisnemo "avt" i posmatramo kako se nove vrednosti pojavljuju u prozorcicima sto je najcesce praceno i pustanjem probne jednokratne komande koja ima kontrolnu svrhu i ne treba je pratiti avionom. Prestanak piska u slusalicama signalizira dobro obavljen prelaz.

S obzirom da kabina za vodjenje KIS Vozdukh-1M pored izdavanja jednokratnih komandi, optimizuje radarsku pretragu, vrsi rasterecenje pilota u uslovima postojanja elektronskih smetnji, preuzima kontrolu nad antenom, itd pored rada na "Lazur" konzoli potrebno je izvrsiti nekoliko radnji i na drugim konzolama:

PU-47: Ukljuciti "Navedenie".
PSR-31-1: Staviti radar na "RL"
PUR-31-1: "V" ili "D" prema situaciji u vazduhu.

Prekidac "Navedenie" omogucava da KRU (Komandna radio linija upravljanja) preko NASU (nemam pojma sta ovo znaci) potcini nasu radarsku antenu operateru, ali treba imati u vidu da je konacna odluka iskljucivo nasa jer operater ne moze da zahvata ciljeve niti da lansira rakete. Isto tako ne moze da se nakaci na "SAU" (Sistem automatskog upravljanja) pa pilotiranje vrsimo rucno. Tokom poluautomatskog navodjenja radar je prebacen na "stendbaj" (Ekvivalent). Vozdukh-1M barata sa iste tri fiksne distance kao i Vozdukh-1P a to su 100km, 60km i 36km. 36km je u slucaju MiG-21Bis smatrano kao optimalno za pripremanje paljenja radara, ali s obzirom da je 9.12B avion znatno vecnih mogucnosti 36km sada predstavlja vremenski granicnik za pripremu emitovanja radara u rezimu "D". Imajuci ovo u vidu operater prevodi radar u isijavanje automatski, kada smatra da je to opravdano.

Neke od mogucih jednokratnih komandi koje do sad nismo pisali:

"F" Forsaz sad!
"!" Cilj nije vise relevantan/cilj unisten - spremi se za navodjenje na novi!
"T" Prekid navodjenja, dovodjenje na liniju za sletanje.

Vozdukh-1M u slucaju da postoje takve ambicije sluzi kao "standalone" KIS, kod nas bi to predstavljalo korak u nazad s obzirom da smo se opredelili za AS-84. Medjutim specificnosti poluautomatskog vodjenja 9.12B onemogucavaju da to radimo sa opremom koja je vec u nasem posedu, pa se za potrebe vodjenja moralo nabaviti nekoliko ovih novih vozila i uredjaja za vodjenje. Zbog nekompatibilnosti "dekoder" posreduje izmedju AS-84 i Vozdukh-1M kako bi ljudi unutra imali na osnovu cega da vrse vodjenje.

Oprema varira u zavisnosti odakle dolazi i po nekoj analogiji bi trebalo da sadrzi:

Par prikolica 936 na odgovarajucoj varijanti Ural 375 kamiona.
Generator elektricne energije "5E93" na odgovarajucoj varijanti Kraz-255 kamiona.
Prikolica za prevoz kablova na istom / slicnom tipu kamiona.
GAD-40 agregat i razvodnu kutiju.
Tovarnu prikolicu na nekom kamionu.

Kao sto sam ranije naveo ovo je pisano po secanju jer me iskreno ne interesuje, van onoga sto ima direktan uticaj na let.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 833 korisnika na forumu :: 69 registrovanih, 9 sakrivenih i 755 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Arahne, armor, awathorn, babaroga, Bobrock1, Brana01, bufanje, cinoeye, DH, djdjurica, Djokislav, doklevise, draganl, Fog of War, Folkstar, goxsys, ikan, Imba Dakula, JimmyNapoli, JOntra, Jozar8, Karla, kihot, Klecaviks, kolateralnasteta, kovinacc, krlebgd77, Lord Nem, Lubica, MarKhan, Marko Marković, mean_machine, mercedesamg, Mercury, MiG-29M2, Milometer, Milos ZA, miodrag, Ne doznajem se u oružje, nebidrag, nenooo, Nobunaga, novator, ostoja, Paško, Petarvu, raskoljnikov, Recce, RJ, robert1979, Romibrat, royst33, saputnik plavetnila, sasa87, SL02, solic, Stanlio, stegonosa, Tas011, Username1000, USSVoyager, vathra, Vlad000, Zimbabwe, zlaya011, 125