Navođenje lovačke i civilne avijacije i prateći radarsko-računarski i sistemi automatizacije u JNA/VJ/VS/SUKL

8

Navođenje lovačke i civilne avijacije i prateći radarsko-računarski i sistemi automatizacije u JNA/VJ/VS/SUKL

offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 10040
 • Gde živiš: Gorod-geroй Moskva

Ne, svih pet je remontovano, a poslednji je na remont otisao 102, za njega u pocetku nije bilo para zbog PDV ili tako neke administrativne gluposti.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 16 Jun 2010
 • Poruke: 2989
 • Gde živiš: bela crkva banat

тачно, 102 је ремотнован каснијеoffline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Mercury ::Ne, svih pet je remontovano, a poslednji je na remont otisao 102, za njega u pocetku nije bilo para zbog PDV ili tako neke administrativne gluposti.

Morao sam konsultovati izvore....jeste. Jedan je otišao kasnije na remont. Pošto se jedan srušio, a jedan dugo nije leteo (valjda je tek pre neki dan ponovo poleteo) pomešao sam....

Uglavnom u tekstu je ispravljeno... Smile

offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 10040
 • Gde živiš: Gorod-geroй Moskva

Konsultuj izvore al o tome je na MCM milion puta pisano, ne prebacujem ti, nego smo svi bili oko tog remonta zainteresovani i to se dugo pratilo, jbg i tih 5 aviona kad je remontovano je bilo senzacija..i onda jbg, nedugo zatim je 101 prizemljen i nije leteo do pre nekoliko nedelja, a do tad je sluzio i za rezervne delove. Najkriticnija situacija u LA je svakako bila prizemljenje zbog akumulatora i prinudjena dezurstva sa NL-16. Al hvala Bogu to je sad istorija Smile

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Mercury ::Konsultuj izvore al o tome je na MCM milion puta pisano, ne prebacujem ti, nego smo svi bili oko tog remonta zainteresovani i to se dugo pratilo, jbg i tih 5 aviona kad je remontovano je bilo senzacija..i onda jbg, nedugo zatim je 101 prizemljen i nije leteo do pre nekoliko nedelja, a do tad je sluzio i za rezervne delove. Najkriticnija situacija u LA je svakako bila prizemljenje zbog akumulatora i prinudjena dezurstva sa NL-16. Al hvala Bogu to je sad istorija Smile

Ok, proverio sam i ispravljeno je! Imaš iznad moj post! Smile
Nema problema, najmanje izvora imam o 29-tkama pa sam prevideo, a i smutio me taj što se srušio i taj jedan što nije dugo leteo....Uvrteo sam sebi u glavu da je to taj što nije remontovan, čim su ga koristili za delove! Smile

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

U ovom tekstu, koji bi bio poslednji u ovom "istorijskom prikazu" sistema VOJIN i sistema automatizacije a u smislu mogućnosti navođenja lovačke avijacije, ispisaću neke podatke o vežbama tog celog sistema kao i nekim drugim prilikama kada je sistem imao šansu da se kroz praktične aktivnosti uvežbava i "uteže"....

Juna 2006. godine u procesu unapređenja vojne saradnje Srbije i SAD-a, 2 vazduhoplova tipa F-16 američkih vazduhoplovnih snaga sletela su na aerodrom Batajnica i to su ujedno bili prvi avioni američke vojske koji su sleteli na jedan aerodrom V i PVO Vojske Srbije. Vazduhoplovi su otkriveni pre ulaska u VaP Srbije, da bi ih po ulasku, u reonu Sremske Mitrovice, presrela 2 lovca MiG-21bis iz sastava V i PVO Vojske Srbije radi dočeka i pratnje do aerodroma sletanja. Navođenje srpskih lovaca na par F-16 izvršeno je klasičnim načinom sa radarom S-654 i OPK Furnus.

Od vežbi, želeo bih da navedem vežbu Vazduhoplovnih snaga Rumunije i V i PVO Vojske Srbije „Presretač 2008“ i „Air solution 2009“. Nosilac vazdušnog osmatranja i radarskog obezbeđenja , pre svega borbenih dejstava lovačke avijacije u vazdušnom prostoru Srbije, kao i delu vazdušnog prostora Rumunije bila je upravo 126. Brigada VOJIN. U toku ove vežbe „Air Solution 2009“, oficiri za navođenje iz 126. Brigade VOJIN prvi put su navodili pilote (klasičnim putem) uz korišćenje vazduhoplovne frazeologije na engleskom jeziku.

U aprili 2011. godine bila je vežba „Air solution 2011“. Prema scenariju vežbe, rumunski transportni avion An-26, koji je predstavljao „oteti avion“, u vazdušnom prostoru Srbije presreo je lovački par MiG-29 Vojske Srbije i „prinudio“ ga na prizemljenje na aerodrom Batajnica. Navođenje lovaca srpskog vazduhoplovstva izvršeno je iz 20. bataljonskog centra VOJIN, klasičnim putem. Tokom ove vežbe, prvi puta je u operativnoj upotrebi bio prototip Kabine MC VOJ M-11, koji je bio uvezan na radar S-654 i preko njega su podaci u bataljonski centar VOJIN slati automatizovano, što je bio značajan kvalitativan pomak u unapređenju primarne obrade podataka osmatranja. U toku ove vežbe su takođe, prvi put nakon 1999-te godine u upotrebi jednovremeno korištena 3 radara AN/TPS-70.

Nastavak vežbovnih aktivnosti usledio je već 2013. godine. Opet je bila u pitanju saradnja sa Rumunijom. Treća zajednička vežba bila je „Kontrola i zaštita vazdušnog prostora i izvođenje operacija“.

Prilika za uvežbavanje je bila i kada je 19/10/2013 godine dočekan dolazak prvog aviona domaće avio-kompanije Air Serbia „Airbus A319“, koji je dočekan u vazdušnom prostoru Srbije i dopraćen na aerodrom sletanja u pratnji 2 lovca MiG-29. Navođenje lovaca izvršeno je klasičnim načinom iz 20. bataljonskog centra VOJIN i to na visini od 6000 metara iznad Sombora.

Već 2014. godine održana je multinacionalna taktička vežba sa bojnim gađanjem „Srem 2014“, vazdušno-desantnih jedinica Ruske Federacije, specijalne brigade i jedinica V i PVO Vojske Srbije, uz učešće jedinica 126. Brigade VOJIN u realizaciji teme „Radarsko obezbeđenje vazduhoplovne podrške dejstvu specijalnih snaga na terorističku bazu“.
U toku vežbe ruski vojni kontrolori su pratili ruske IL-76 dajući instrukcije vođama posada za desantiranje ljudstva i sredstava, uključujući transportere. To su činili sa radara AN/TPS-70, iz sastava 126. Brigade VOJIN sa položaja Stari Banovci. Istovremeno lovačka avijacija RV i PVO Vojske Srbije sa avionima MiG-29 pružala je lovačku zaštitu transportnim avionima. Tom prilikom oficir za navođenje izvršio je 5 uspešnih navođenja ( u spirali) sa usmeravanjem na 5 aviona IL-76, koji su u lancu nailazili na zonu desantiranja.

Slična prilika je bila i 15/12/2014 godine kada je avion „Boeing 747-4J6“ avio-kompanije „Air China“ ušao u vazdušni prostor Srbije iz pravca Bugarske. U njemu je bio premijer Narodne Republike Kine. Avion je dočekan od strane lovca MiG-29 iz sastava V i PVO Vojske Srbije. Navođenje lovca na cilj na velikoj visini izvršeno je klasičnm načinom iz 20. bataljonskog centra VOJIN i to na visini od 8300 metara.

Slika 1: MiG-21bis srpskog vazduhoplovstva i MiG-21 rumunskog vazduhoplovstva na zajedničkoj vežbi „Air solution 2009“Slika 2: Slika MiG-29B srpskog vazduhoplovstva prilikom dočeka i praćenja „Airbus A319“ Air Serbia, 2013. godineSlika 3: Slika prikaza rada u bataljonskom CVOJINU za vreme jedne od vežbiU nastavku teme, možemo objavljivati novosti u sistemu VOJIN u smislu automatizacije i navođenja LA, izveštaje sa nekih takvih vežbi koje su održane, neke slike tih sistema i sa vežbi i ostalo......
Ziveli

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Povodom 100-godišnjice od završetka I Svetskog rata, na 10 lokacija širom Srbije izvedena je združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Vek Pobednika 1918-2018".
Na vežbi su učestvovali gotovo svi vidovi i rodovi Vojske Srbije sa oko 8000 vojnika, 645 sredstava vojne tehnike.
Na Pešteru je održana združena taktička vežba sa bojevim gađanjem sa temom “Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad“, izveli su je su pripadnici Druge brigade Kopnene vojske u sadejstvu sa Četvrtom brigadom Kopnene vojske i jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. U planiranju, organizovanju i izvođenju vežbe bilo je angažovano oko 2000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava različite namene.
U ovom delu vežbe učestvovale su i jedinice raketnog sistema PVO srednjeg dometa Kub-M u zaštiti borbene grupe na maršu.
Nakon posedanja vatrenih položaja i naredbe za razvijanje borbene grupe za borbu, vatrenu pripremu izvršile su i jedinice jurišne avijacije, avionima J-22 i NJ-22 Orao. Otpočinjanjem dejstva borbene grupe artiljerijskim i raketnim sredstvima, uključuju se i borbeni helikopteri HN-42M i HN-45M Gama upadom i dejstvom na prednje linije "neprijatelja".
Jedinice lovačke avijacije izvele su borbu za prevlast u vazdušnom prostoru (VaP). Komandant borbene grupe tražio je upotrebu lovačke avijacije za zaštitu i izviđanje VaP-a. Nakon čišćenja VaP-a lovci su odleteli do zone čekanja obezbeđujući zonu operacije za dalje aktivnosti. Za ovu namenu korišćeno je čak 8 MiG-ova 29 od kojih su neki bili naoružani raketama vazduh-vazduh R-60MK i R-73. Iznad poligona su napravivši dva kruga preletele tri formacije, dve po tri i jedna od dva aviona a piloti neki od njih su izbacivali IC mamce.
Podršku lovačkoj avijaciji pružala je 1. Četa/31.bataljona VOJIN sa 3D radarom AN/TPS-70 sa radarskog položaja Jankov Kamen, na Goliji. Četa je vršila aktivnosti u osmatranju i identifikacija letelica u vazdušnom prostoru u dodeljenoj zoni vežbe i navodila lovačke avione MiG-29 na "neprijateljsku avijaciju".
Navođenje je vršeno od strane Oficira za navođenje (OZN) 31. bataljonskog OC, klasičnim putem - glasom sa svoje konzole.
Vežba je ocenjena kao veoma dobro osmišljena i izvedena! Smile

Slika 1: Mig-ovi 29 u akciji presretanja "neprijateljskih aviona"Slika 2: 3D radar AN/TPS-70, "oči i uši" za naše lovce i protivavionce:

offline
 • Pridružio: 16 Jun 2010
 • Poruke: 2989
 • Gde živiš: bela crkva banat

нишлије су биле на међи

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3815

Koji radari su na aerodromima za navođenje aviona prilikom sletanja?

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Drug pukovnik ::Koji radari su na aerodromima za navođenje aviona prilikom sletanja?

Trebalo bi pretražiti literaturu malo detaljnije....Čim uhvatim vremena, uradiću to, trenutno sam u nekim privatnim poslovima pa se i slabije javljam, iako donekle pratim...

Elem...mogu ovo reći iz "prve ruke", za neki "noviji period"... (ali ne baš "najnoviji")...
Koristili su se radari:
- LP-23, koji je bio u sastavu 5v/20.b VOJ na položaju Koviona tokom 90-tih godina prošlog veka....radar je uništen prve noći 24/03/1999 godine sa krstarećom raketom....
- S-470, koji je bio u sastavu 4v/20.b VOJ na položaju Koševac sa sekundarnim radarom
- AN/TPS-63, sa sekundarnom antenom
- STAR-2000, francuske proizvodnje sa ugrađenim sekundarnim radarom. Taj radar iz sastava SUKL uvezan je u operativni sistem preko kabine "Furnus" i povezan sa visinomerom S-613 (iz familije S-600). Za potrebe SUKL osmatrački radar radi stalno šaljući podatke preko ekstraktora ciljeva i sekundarnog radara, a za potrebe operativnog rada brigade VOJIN, sistem je radio preko kabine "Furnus" (iz familije S-600). Radar je sredinom 2000-tih godina razmešten na položaju Zlatibor.

Inače, pojam "sekundarni radar" znači da radar "vidi" ciljeve (letelice) sa aktivnim odgovorom. Drugim rečima, vidi ciljeve koji imaju uključen transponder, tj. civilne letelice.
Ako ih vidi i primarni radar, onda se takva informacija koreliše i šalje u OC VOJIN.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 985 korisnika na forumu :: 91 registrovanih, 11 sakrivenih i 883 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, Bane san, bigfoot, bufanje, cikadeda, crnitrn, Crveni Kobac, dankisha, darkangel, Dava, DeerHunter, dejina811, dejoglina, Djokkinen, DM1994, Doca, dogodine, Dorcolac, Duh sa sekirom, dule10savic, Dutch, gagidjuric, galijot, havoc995, ILGromovnik, ivan1973, Iwo Jima, jimmy1, Kinkou, Klecaviks, KlinkaPalacinka, Krusarac, kvarc, ljs, Lošmi, madza, Magister, Marko Marković, Markoni29, marsovac 2, mercedesamg, MiG-29M2, Mihajlo, Millennium, milos.cbr, MilosKop, miodrag2, MiroslavD, misa1xx, Miskohd, mrvica78, nemkea71, nikoladi, nuke92, PanchoVilla, panonski mornar, panzerwaffe, pedja63, pein, pera12345, peruni, prekodrinski, Profica, r77adder, Ratnik84, RJ, rovac, ruso, S-lash, shone34, Sirius, Skijavoneska, solic, time, tomigun, vathra, Velizar, vlad the impaler, Vlad000, Vlada1389, vladas87, vlvl, vsn111, Warhawk, Webb, wizzardone, yufighter, zdrebac