Navođenje lovačke i civilne avijacije i prateći radarsko-računarski i sistemi automatizacije u JNA/VJ/VS/SUKL

3

Navođenje lovačke i civilne avijacije i prateći radarsko-računarski i sistemi automatizacije u JNA/VJ/VS/SUKL

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 10972
 • Gde živiš: Banja Luka

@Kubovac....
Citat:Ovde si verovatno u pravu, u ovom izvoru nije definisano kada je DFŠ uveden u rad,
Ja sam ga, pored drugih kolega, uvodio u rad, pa se zato dobro secam. Bili su to "cupavi" dani....pritisak sa svih strana, pogotovo s vrha, a u takvim situacijama redovno se pojave neke tehnicke komplikacije koje ti dodatno zagorcaju zivot Smile
No, uspeli smo!

Za kolege forumase, koje zanima kako radi sistem AS-74, postoji tema od pre nekoliko godina.
https://www.mycity-military.com/PVO-i-sistemi-VOJ/.....ml#p994770Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

U nastavku teme, više ću reći o nastavku nabavke novih sredstava radarske tehnike i sistema automatizacije, ali i ostalih borbenih sistema koji su u vezi sa tim.
Krajem 70-tih i početkom 80-tih počinje uvođenje poslednjih verzija lovca MiG-21bis, sa znatno boljim performansama u odnosu na prethodnike, pogotovo u obavljanju misija noću. Počelo je uvođenje novih raketnih sistema PVO srednjeg dometa S-125M Neva i 2K12 Kub-M.
1983. godine počelo je uvođenje savremenih američkih radara AN/TPS-63, a tokom 1985/86 i prvih pravih 3D radara, američke proizvodnje, AN/TPS-70. Kraj decenije obeležila je nabavka eskadrile savremenih lovaca MiG-29 (1986/87) i novog sistema automatizacije AS-84 (1987/88/89).

Sistem automatizacije AS-84, namenjen je za centralizovano komandovanje i upravljanje vatrom sredsava PVO. Dakle i ASURI i KUBA i KISAR sistem.
Sistem u Operativnom Centru zone PVO (OCZ PVO) može da:
- obrađuje do 400 podataka o tragovima ciljeva dobijenih od sektorskih operativnih centara (OCS)
- razmenjuje podatke sa do 4 OCS, 1 susednim OCZ PVO, do 10 OC jedinica oružanih snaga i 1 centrom za civilno vazduhoplovstvo
- filtrira dobijene podatke
- procenjuje opasnost iz VaP-a, vrši izbor oružja PVO i dodeljuje im ciljeve za gađanje po kriterijumu najveće efikasnosti
- simulira vazdušnu situaciju radi obuke
- omogućava postepenu degradaciju operativnih mogućnosti usled otkaza pojedinih delova sistema.

Sistem AS-84 se u Operativnom Centru (OC), načelno, sastoji od:
- računarskog dela
- 4 pokazivačke grupe
- 6 video terminala
Ova oprema može biti smeštena u kabinama ili sa kao vankabinska varijanta razmešta u prostorijama OC.

U OC sektora mogućnosti AS-84 su:
- praćenje do 200 ciljeva na bazi 6 uvezanih sopstvenih radara, tragova prosleđenih od potčinjenih jedinica VOJ ili susednih OCS i drugih izvora osmatranja
- prijem i razmena podataka sa susednim OCS PVO i drugim OC oružanih snaga
- procena opasnosti, izbor i dodela ciljeva sistemima oružja u PVO
- navođenja LA sa kapacitetom od 12 jednovremenih navođenja
- upravljanje dodelom ciljeva vatrenim jedinicama PVO (do 32 cilja)
- identifikovanje tragova ciljeva na osnovu plana letenja i elektronske identifikacije
- filtriranje tragova ciljeva i korelacija tragova sa planom letenja
- postepena degradacija operativnih mogućnosti usled otkazivanja pojedinih delova
Sastav opreme AS-84 u OCS čine:
- računarski deo
- 6 (10) pokazivačkih grupa (po potrebi)
- 8 (12) terminala (po potrebi)

Ipak i pored ovih, na papiru, impresivnih mogućnosti sistema AS-84, bilo je znatnih poteškoća u njegovom uvođenje. Ustanovljeno je da sistem pada zbog loših veza između elemenata sistema, bilo zbog posledica loših prenosnih puteva ili totalnog elektronskog ometanja sistema veza.
Uočen je i problem u praćenju i ručnoj popravci traga, zbog nepostojanja sirove radarske slike na konzolama.
Znajući za ove probleme, Institut Mihajlo Pupin je nabavilo najnoviju generaciju modema za prenos podataka u sistem AS-84 i modeme za prenos podataka između operativnih centara. Na svakoj operativnoj konzoli ugrađen je blok za upravljanje vezama (KIU-K) pomoću dodirne maske. Preko KIU-K se upravljalo i radio-stanicama R-824LPM iz sistema "Lazur" za instrumentalno navođenje lovačke avijacije.
Tako je još jednom domaća pamet, opet preko Instituta Mihajlo Pupin, slično kao i kod sistema automatizacije AS-74, rešila problem komunikacije između sistema automatizacije AS-84 i njegovih radarskih i računarskih komponenti i opreme za prijem komandi instrumentalnog navođenja "Lazur" u lovačkim avionima MiG-21 i kasnije MiG-29.

Takođe, na bazi PC računara, razvijen je i novi uređaj za prikazivanje tragova iz sistema APPVS-M, namenjen za prijem podataka za korisnike TO (talasa obaveštavanja)

Potrebno je reći da mogućnost ručnog prevazilaženja različitih komandi pokazala se veoma praktičnom u ratnim dejstvima u toku NATO agresije na SRJ 1999-te godine.

Konačno, sistem automatizacije AS-84 uveden je tokom 1988. godine u operativnu upotrebu.

Slika 1: Operativni Centar Zone PVO sa 10 konzola AS-84 i dopunskim uređajima za kompletiranje automatizacijeSlika 2: Prikaz vazdušne situacije na APPVS-M u sistemu AS-84U nastavku teme, pisaću o početku upotrebe sistema AS-84 i uvođenju novih američkih 3D radara AN/TPS-70 i sovjetskih lovaca MiG-29, kao i o novoj organizacije sistema VOJIN i sistema automatizacije u SFRJ od sredine 80-tih do raspada SFRJ 1990/91.offline
 • Pridružio: 20 Avg 2018
 • Poruke: 200

Pa nema tu bog zna sta vise da se napise. Ako Pukovnikova slika reprezentuje neku logicnu situaciju onda je najverovatnije avion vodjen u projektovanu tacku susreta, a posto je distanca od 60km donja granica za automatsko paljenje radara u rezimu susret, radar je preveden u isijavanje sa tako zakrenutom antenom.

Naravno u slucaju upotrebe prostijih presretaca sa skromnijim radarima koji su manjeg dometa, ne rade na doplerovom principu, koji nemaju "HUD", a imaju naoruzanje cija smislena upotreba podrazumeva zalazak u zadnju polusferu gadjanog cilja stvari pocinju da se komplikuju. Posto nemamo HUD komandovanje mora da bude preneto na analogne uredjaje svud po kabini, koji imaju svoje sifrovane nazive.

Slika 1.

Prikaz Kabine MiG-21 sa objasnjenjima:

Ove dve slike stavljam kako bi se citaoc upoznao sa rasporedom instrumenata u kabini MiG-21. Za razliku od MiG-29 gde poluaktivno vodjenje uglavnom nazivamo "lazur" ili "KRU" piloti prethodnih modela uglavnom to isto poznaju kao aparaturu "ARL-S", a kako su se novi modeli aviona pojavljivali dodavala su se slovca posle "S" pa na BIS-u imamo aparaturu "ARL-SM". Priroda samog aviona i KIS "Vozdukh-1P" uslovljavaju neke razlike u odnosu na MiG-29 pa materiju ponovo ucimo u izmenama i dopunama:

Slika 2:

Kako upotrebljavati "ARL-SM" u toku leta:Sada smo pripremili pilota, i ostaje nam da pripremimo osobu koja nas navodi. Na zalost to nece proci bez pojacane matematike u odnosu na rad sa MiG-29 jer pristup sa pukovnikove slike u ovom slucaju ne dolazi u obzir. Bez previse tupljenja, slucajeve i metode proracuna mozemo pronaci u vazduhoplovno tehnickom podsetniku.

Slika 3:

Vazduhoplovno tehnicki podsetnik - navodjenje lovacke avijacije:

S ovim (pod uslovom da sve ostalo znaju) smo sagledali bitne elemente ovakvog navodjenja kod pilota i u zemaljskoj kabini za navodjenje.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Sredinom 80-tih godina prošlog veka, nakon opremanja JNA sa novom opremom - radarima AN/TPS-63 i AN/TPS-70, uspostavljanjem sistema automatizacije AS-74 u punom kapacitetu i opremanje novim sistemom automatizacije AS-84 kao i nabavkom novijih lovaca MiG-21bis i najnovijih MiG-29, kao i uvođenje u dežurstvo PVO novih RJ PVO S-125M Neva i 2K12 Kub-M, došlo je do nove reorganizacije sistema VOJIN i to u pravcu formiranja 3 puka VOJIN: 1. , 3., i 5. Puk VOJIN.

Može se reći da je u ovom posmatranom periodu, od 1985. - 1991. sistem VOJIN u JNA dostigao svoj vrhunac, koji ni do današnjeg dana nije premašen.

5. puk VOJIN imao je svoje središte odnosno Operativni centar VOJIN na aerodromu Pleso kod Zagreba.

Od radarske tehnike, Puk je raspolagao sa:
- 3 čete VOJIN sa radarima S-600 (605) i Kabinama Anvil
- 3 čete VOJIN sa radarima S-654 i Kabinama Furnus
- 2 čete VOJIN sa radarima AN/TPS-70
- 1 četom VOJIN sa radarima P-14, PRV-11 i P-12 sa sistemom prenosa slike na daljinu "Natrap" (Kupres)
- 1 samostalnim vodom VOJ sa radarima S-604H i P-12 i Kabinom TRP
- 1 rezervne (ratne) čete VOJIN sa radarima P-35, PRV-11 i P-12 odnosno u jednoj četi P-15
- 1 samostalnim vodom VOJ sa radarom P-35 i Kabinom TRP.

Od sistema automatizacije Puk je raspolagao sa:
- sistemom AS-84 u glavnom Operativnom Centru Pleso kod Zagreba
- 2 sistema AS-74 u Operativnim Centrima Zona

Navođenje lovačke avijacije vršeno je klasičnim putem ili instrumentalno sistemima automatizacije AS-74 i kasnije i sa sistemom AS-84.

Slika 1.- 5. Puk VOJIN, raspored 1989. godine

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

1. Puk VOJIN u središnjem delu SFRJ imao je svoje središte, odnosno glavni Operativni Centar VOJIN u Straževici kod Beograda.

Od radarske tehnike Puk je raspolagao sa:
- 3 čete VOJIN sa radarima S-600 (605) i Kabinama Anvil
- 2 čete VOJIN sa radarima AN/TPS-70
- 1 četom VOJIN sa radarima P-14, PRV-11, P-12 i sistemom prenosa slike na daljinu "Natrap" (Kupres)
- 1 samostalnim vodom VOJ sa radarima P-15, PRV-11
- 1 samostalnim vodom VOJ sa radarom AN/TPS-63
- 1 rezervnom četom VOJIN sa radarima P-35, PRV-11, P-12
- 1 rezervnom četom VOJIN sa radarima P-35, PRV-11

Od sistema automatizacije Puk je raspolagao sa:
- sistemom ASPD u glavnom Operativnom Centru VOJIN u Straževici
- 1 sistemom ASPD u 1 Operativnom Centru Zone
- 1 sistemom AS-70 u 1 Operativnom Centru Zone

Navođenje lovačke avijacije vršeno je klasičnim putem ili instrumentalno putem sistema automatizacije ASPD u okviru KUBA sistema poluautomatizacije "VAZDUH 1P".

Slika 1: 1. Puk VOJIN, raspored 1989. godine

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

3. Puk VOJIN u središnjem delu SFRJ imao je svoje središte, odnosno glavni Operativni Centar VOJIN u Nišu.

Od radarske tehnike Puk je raspolagao sa:
- 4 čete VOJIN sa radarima S-600 (605) i Kabinama Anvil
- 1 četom VOJIN sa radarima P-35, PRV-11 i P-12
- 3 samostalna voda VOJ sa radarima AN/TPS-63
- 1 samostalan vod VOJ sa radarom P-12

Od sistema automatizacije Puk je raspolagao sa:
- u glavnom Operativnom Centru VOJIN radilo se klasičnim načinom
- 1 sistem AS-74 u 1 Operativnom Centru Zone
- 1 sistem AS-84 u 1 Operativnom Centru Zone

Navođenje lovačke avijacije vršeno je klasičnim putem.

Slika 1: 3. Puk VOJIN, raspored 1989. godineOvo je bio prikaz stanja u sistemu VOJIN sa osvrtom na sisteme automatizacije za navođenje lovačke avijacije do raspada SFRJ 1991. godine.
Nakon toga, dolazi do povlačenja većine tehnike na prostor SRJ u sastav Vojske Jugoslavije (VJ) ali deo i na teritoriju Republike Srpske u sastav tadašnje Vojske Republike Srpske (VRS) gde su se formirala 2 sistema VOJIN i sistema automatizacije.

U narednim tekstovima obradiću dalji tok na prostoru SRJ/VJ, sa jednim kraćim osvrtom i na dešavanja u R. Srpskoj/VRS....

Smile

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 10972
 • Gde živiš: Banja Luka

@Kubovac...
Citat:Od radarske tehnike, Puk je raspolagao sa:
- 4 čete VOJIN sa radarima S-600 i Kabinama Anvil
- 2 čete VOJIN sa radarima S-654 i Kabinama Furnus

Ne znam ko je autor teksta i karte, al' postoji greska i u tekstu i na karti.
S-654 sa Furnus OPK se nalazio na Lj. Vrhu, Pljesevici i na Krizu (Zadar).
Dakle, puk je raspolagao sa tri cete bazirane na radaru S-654 sa Furnus kabinom, i tri cete sa radarom S-605H sa Anvil kabinom. To su Monte kope (Pula), Oljska gora i Bjelovar. U Umagu je bio vod VOJ (osmatracki radar bez visinomera i kabine Anvil)
Valja reci da RP Bjelovar nije bio u sistemu PVO, vec je radio kao rezerva 5.pVOJIN.


offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@Cezar 35

Pozdrav Cezare....
Evo nisam bio tu za vikend, sad stigoh. Proverio sam pisanja i ima stvari koje treba da se koriguju, a neke su upitne.
Ja sam tumačio po onome što piše na mapi, jer sam do sada proveravao i uvek se tekst u knjizi slagao sa mapom, ali ovde ima neslaganja.
Kod pisanja tekstova u okviru ove teme, služim se sa nekoliko štampanih izvora, ali ova konkretna mapa i tekst (i ostale mape i tekstovi uz mape koje sam postavljao) je iz knjige Rajice Boškovića "Nebo na dlanu - Vek Vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja".

Proverio sam tekst i video neslaganja sa mapom. Neka neslaganja idu u pravcu onoga što si ti naveo, ali neka ne.

Naime, zaista se u Zadru pominje i na mapi i u tekstu radar S-600, ali Kabina Furnus. S obzirom da je izvor veoma relevantan (bivši komandant 126. brigade VOJIN VJ) pitam tebe da li je moguće da je bio radar S-600 sa nekakvim ekstraktorom ciljeva koji je mogao funkcionisati (ali možda ne potpuno automatizovano) uz Kabinu Furnus? Ti kao čovek sa sistema, moguće da znaš odgovor?
Takođe, treba spomenuti da je sistem S-600 u Zadru (Križ) imao veliku antenu MLG-7.....

U Umagu se pominje radar S-604H i ako se sećaš da sam te na temi Radari u SFRJ pitao o tom tipu radara, pa nisi znao za taj tip. Ovaj tip radara S-604H se pominje u knjizi na više mesta, na više mapa i na više različitih radarskih položaja u više vremenskih etapa, perioda.
Ja nisam stručnjak za S-600 radare, ali osim ukoliko nije u pitanju višestruka greška u prekucavanju knjige, moguće je da se oznakom S-604H označavao radar koji radi samo sa osmatračem?

Ova dva radara (Zadar) i (Umag) su upitna....pa eto možda uz tvoju pomoć da pokušamo da raščivijamo?

Što se tiče radara oznake S-605H, u knjizi su označavani kao S-600, ali najvažnije je, po meni, da imaju Kabine Anvil, jer su te 2 kabine (Anvil i Furnus) u stvari ona ključna razlika između ta 2 tipa - S-600 (605) i S-654.....
Smile

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 10972
 • Gde živiš: Banja Luka

@Kubovac....
Citat:Naime, zaista se u Zadru pominje i na mapi i u tekstu radar S-600, ali Kabina Furnus. S obzirom da je izvor veoma relevantan (bivši komandant 126. brigade VOJIN VJ) pitam tebe da li je moguće da je bio radar S-600 sa nekakvim ekstraktorom ciljeva koji je mogao funkcionisati (ali možda ne potpuno automatizovano) uz Kabinu Furnus? Ti kao čovek sa sistema, moguće da znaš odgovor?
Takođe, treba spomenuti da je sistem S-600 u Zadru (Križ) imao veliku antenu MLG-7.....

Ako se dobro secam, zadarski S-600 remontovan je u VZ Kosmos 88/89. izvrsena zavrsna podesavanja na poligonu u Mahovljanima i predat jedinici na koristenje. Neposredno posle prijema radara na Krizu i ukljucenja u operativni rad, u dva navrata sam isao na Kriz zbog nekih tehnickih problema, a u okviru garantnog roka posle remonta, tako da sa sigurnoscu mogu reci da se radi o "Bridz" verziji S-600 (dve kabine S-654...digitalni procesori, link bafer, plot ekstraktor , Furnus, DFS, antena MLG-7 i visinomer S-613). Ja tada nisam pripadao kosmosovoj ekipi, ali sticajem okolnosti, ja sam otklanjao neke kvarove koji su nastali u toku eksploatacije od nekoliko meseci. Radar je u jedinicu primljen 100% ispravan.
Kad je pocela "igranka" kod nas, taj zadarski S-600 je dovezen na RP Kozara umesto AN/TPS-70 koji je bio na izmaku snaga, a do rezervnih delova nismo mogli doci, pa sam se mogao nekoliko godina uveravati da je to zaista radar iz gornjeg opisa Smile
U ratnom periodu DFS nismo koristili, jer nismo imali lovacku avijaciju.

Uzgred, antena MLG-7 i nije tako velika. Mnogo je veca S-1020 koja je montirana na RP Kozara.
Osnovna osobina MLG-7 je da odlicno otkriva niskoletece ciljeve iznad mora zbog svoje fizicke konstrukcije. S-1020 ima i tu osobinu, ali je dobijena elektronskim prekidacem snopa, tzv. "beam switch"

Kad je rec o Umagu, tamo nikad nisam bio, ali i nikad nisam cuo za S-604, niti sam ga video u nekoj jedinici. Sa "Brendi" verzijom radara S-600 sreo sam se u Rajlovcu i nikad vise posle toga. Moguce je da je JNA posedovala taj S-604, a da meni nije poznato, tako da ne mogu ni pretpostaviti kakve su tehnicke razlike izmedju njega i S-605, ako uopste postoje. Mozda je tako oznacen zbog namene (samostalan rad u vodu VOJ).
Inace, obe verzije (Bridz i Brendi) kolokvijalno smo zvali S-600, pa mozda tu lezi zec. Tek kad se udje u rasclanjivanje elemenata sistema, postaje vidljivo da se radi o dva znacajno razlicita sistema, pogotovo u delu automatizacije. Samo su visinomeri S-613 identicni u obe verzije.
Moguce je da je podatak na mapi iz nekog ranijeg perioda, kad je mozda "Brendi" bio na Krizu. O tome ne znam nista.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@Cezar 35

S obzirom da si ti lično bio tamo i video i opravljao taj radar u Zadru, ja to prihvatam kao tačno i verovatno se u knjizi radi o previdu. Ispraviću to i u gornjem tekstu sa mapom, da ostalima bude preglednije i upisati S-654 sa Kabinom Furnus ( i velikom antenom MLG-7).

Što se tiče S-604H u Umagu, tako piše i videćeš i u nastavku teme da se pominje i kasnije u jedinicama VJ na više mesta, pa neka ostane tako, kao oznaka za radar iz porodice S-600 koji radi samo sa osmatračem, a bez visinomera.

Što se tiče obeležavanja radara iz porodice S-600 sa Kabinama Anvil, s obzirom da ih u knjizi i na mapama označavaju samo sa S-600, ja ću ih ubuduće označavati sa: S-600 (605), da bude preciznije i da ostali lakše prate na forumu!

Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 881 korisnika na forumu :: 63 registrovanih, 9 sakrivenih i 809 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, _Sale, A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, boolero, celik, cikadeda, cole77, crnitrn, Dimitrise93, djboj, Doca, Dorcolac, Dzoni70, goxin, GreenMan, GrobarRomanticar, Insan, kaptain, Kinkou, Kruger, KUZMAR, leptirleptir, lord sir giga, maks l 5735, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, metemma, miodrag, Mirage 2000N, mirbat, moldway, nadjas_515, nemkea71, nenad81, Oscar, Paja Pajser, panonski mornar, Panter, panzerwaffe, pera12345, pirke2, PrintZip, Profica, proka89, renoje2, royst33, ruseskij, SerbFlippy, Snorks, stegonosa, suton, T-72, theNedjeljko, Toni, trutcina, vathra, VJ, vlvl, VP3987, Wrangler