MIG-25 Foxbat

1

MIG-25 Foxbat

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 34136
 • Gde živiš: ovalni kabinet


Dezerter - Viktor Belenko u pilotskom kombinezonu američkog RV


MiG - 25P


Pojedini istoričari na Istoku pokušavali su da dokažu da hladnoratovski pilotski prebezi nisu bili specijalitet
samo zemalja istočnog bloka, što uglavnom nije bilo tačno. Piloti iz SSSR-a i ostalih zemalja Varšavskog ugovora
prednjačili su u toj nepopularnoj „raboti”, a danas, kada se raspolaže sa više detalja onjihovim motivima, može se određenije reći i o prebegu ruskog pilota poručnika Viktora Belenka, koji je sigurno uticao na razvoj najsavremenijih
borbenih aviona tokom sedamdesetih godina prošlog veka. Iako je deo medija taj slučaj pokušao da predstavi kao
briljantnu akciju američkih obaveštajaca, pozadina je bila sasvim drugačija...
Kako je poručnik Belenko kasnije pričao, nikakvi ideološki motivi niti milioni dolara nisu ga poveli u taj nesretni i izdajnički čin, već osećaj dubokog razočarenja.
Završivši na Dalekom istoku kao pilot u lovačkoj jedinici, gde se veći deo njenog sastava nije nikad treznio i gde je u baraci, bez elementarnih uslova za normalan život, prebivao sa svojom porodicom, iz dana u dan je sebi postavljao pitanja o smeru kojim ga vodi Partija. S jedne strane, komesari su ga svakodnevno ubeđivali kako je on elita sovjetskog društva, a sa druge strane štedeli su na gorivu preko potrebnom da se izvrši potreban nalet i ovlada komplikovanim avionom kao što je bio MiG-25.
Vreme njihove razonode bilo je popunjeno
društveno korisnim radom na krčenju šume, pravljenjem puteva i sličnim „relaksacijama”.
Letenje i letačka obuka bili su na sporednom mestu, osim u trenucima kada bi američki izviđački avioni SR-71 crne ptice (Black Bird) postajali suviše drski. Tada bi, kao adekvatan odgovor, avioni MiG-25 intenzivirali letenje. Zbog loše trenaže i udesi su bili česti, a posebno tragičan bio je onaj kada je MiG-25, izletevši sa piste, udario u kombi
koji je na obližnjem putu prevozio decu.
Čitava situacija loše je uticala i na Belenkov porodični život. Jedini pravi begod svega bio je prelet na Zapad, odnosno u Japan, gde je bio stacioniran veliki broj američkih vojnika.
Sa uobičajenom količinom goriva koju je MiG-25 nosio, njegov taktički radijus je bio relativno mali – nedovoljan za prelet u Japan.
U retkim slučajevima rezervoari bi bili puni do vrha, pa je Belenko morao da čeka takvu priliku i dobru meteorološku situaciju.
Naime, Belenko nije znao engleski pomoću kojeg bi se sporazumeo sa kontrolorima leta, odnosno američkim ili japanskim pilotima koji bi ga eventualno presreli. I da je znao, na radio-stanici MiG-25 nije bilo moguće preprogramiranje već unesenih frekvencija. Zato je vizuelni kontakt sa potencijalnim presretačima bio preko potreban kako u nekom oblaku ne bi dobio raketu u rep.
Prilika za beg Belenku se ukazala 6. septembra 1976. u toku jedne vežbe. Ubrzo nakon poletanja sa matičnog aerodroma u blizini Vladivostoka, Belenko je svoj avion preveo u brišući let kako bi ga kolege iz jedinice što teže uočile ili eventualno pristigle. Relativno brzo se domogao japanskog vazdušnog prostora, ali je vreme bilo lošije nego što je očekivao. Zbog toga nije uspeo da, s obzirom na gorivo, pravovremeno nađe ciljani japanski aerodrom. U trenucima kada je situacija sa gorivom postala kritična Belenko je ugledao jednu manju pistu. Bio je to civilni aerodrom Hakodate. U prilazu za sletanje promašio je jedan prepuni putnički avion, ali je ipak uspeo da sleti, i to, kako se kasnije pokazalo, 30 sekundi pre nego što bi stao motor zbog nedostatka goriva. Kako je pista u Hakodateu bila premala za MiG-25 Belenko je bukvalno spržio kočnice ne bi li ostao na pisti. Gume su popucale, a avion je izleteo sa piste nekoliko stotina metara, zaustavivši se bukvalno pred antenama.
Tog momenta na scenu je stupila diplomatija.
Sovjeti su tvrdili da se radi o navigacijskoj grešci, ali je Belenko u razgovoru sa američkim i japanskim diplomatama bio decidiran.
Sovjeti su bili uporni u zahtevu da se Belenko vrati. Imajući u vidu „poklon”, MiG-25, koji su do tada mogli samo da sanjaju, Belenkovo izručenje Amerikanci nisu ni razmatrali kao mogućnost, već su samo zadovoljno trljali ruke. Taj vrhunski lovac, od koga je strepila čitava avijacija Natoa, od tog momenta više nije bio tajna. U ispitivanjima
koja su usledila u Dejtonu, Ohajo, pokazalo se da je MiG-25 bio precenjen.
Sovjeti su i na mestima gde se u konstrukciji očekivao titanijum koristili čeličnelegure, zbog čega je nenaoružan avion težioskoro 30 tona! Čitava letelica bila je, navodno, nedorađena, a radar tipa „cevaš”
imao je enormnu snagu od 500 kV. Odatle su i poticale „lovačke” priče o tome da je njegovo
uključivanje na zemlji bilo zabraweno, jer su, navodno, od isijavanja stradavali i zečevi pored piste.
Amerikanci su tvrdili i to da je MiG-25 u bliskoj lovačkoj borbi na malim visinama bio inferioran u odnosu na lovca F-4 Fantom, a i to da je fama o njegovoj brzini od 3 maha prenaduvana.
Međutim, očevici sa Bliskog istoka su i dalje pričali o tome da izviđačke letelice tog tipa preleću Izrael sa 3,2 maha...
Pored toga, „inferiorni” MiG-25 je 1991. godine, tokom Prvog zalivskog rata, uspeo da
obori američkog lovca F/A-18, čiji pilot nijeni znao šta ga je snašlo...
Uopšteno gledano, Belenkov prelet je, s jedne strane, podstakao Sovjete da nastave usavršavanje tog lovca, koji se transformisao u uspešniju letelicu MiG-31, dok su američki generali i nesvesno, pričom o slabostima aviona MiG-25, smanjili izdvajanja za razvoj novih lovaca.
Sam Belenko je jedno vreme radio kao savetnik i predavač u američkim vazduhoplovnim agencijama, a potom se, kako je padao u zaborav, posvećivao i „biznisu”. U rodnu Rusijuse nije vratio ni posle raspada SSSR-a.
Rusi mu izdajnički čin nikada nisu oprostili.

(izvor i autor teksta S.Vlačić; časopis Vojska)

Avion poručnika Belenka.....Avion slikan neposredno nakon sletanja......i prebacivanje u SAD transporterom C-5 Galaksija.....Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Gama  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4389

Za ovoga je smrtna kazna.....Ma to je malo..Treba da ga deportuju na Jupiter.....Ne znam kako mu Ameri veruju ali kad je izdao svoje(SSSR) mozda ce da izda i Amere..moza se razocara u njih...offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 27997
 • Gde živiš: Petrovgrad

MiG-25 (NATO naziv "Foxbat") je sovjetski super sonicni presretac/izvidjac velikih brzina.
Prvi prototip je poleteo 1964.,a u serijsku proizvodnju ulazi 1970.Ono sto je zabrinjavalo zapadne sile jeste cinjenica da je MiG-25 mogao postici brzinu od 3,2 maha,imao je snazan radar(za to vreme) i mogao je poneti 4 rakete vazduh-vazduh. Kako Zapad u tom trenutku nije imao avion koji mu je mogao prici po performansama zapocinje se razvoj novog aviona,kasnije poznatijeg kao F-15 Eagle.
Koristio se u SSSR-u i u drugim sovjetskim saveznickim zemljama.Danas je aktivan u malom broju u Rusiji Alziru,Jermeniji i Siriji.Razvoj i dizajn:
Razvoj MIG-25 je poceo tokom pedesetih godina a prvobitno je izazvan potrebom za avionom koji bi mogao presresti americke spijunske U-2 koji su leteli na velikim visinama.
Konstruktorski biro MIG je prihvatio posao i 1961. poceo sa razvijanjem novog aviona koji je prvobitno nosio oznaku Ye-155.
Kasnije je ruska obavestajna sluzba dosla do saznanja da Amerikanci pokusavaju da naprave bombarder koji bi leteo brzinama od 3 maha a ako bi takav avion usao u upotrebu sovjetsko vazduhoplovstvo i PVO nebi imali cime da se suprotstave.
Kasnije su Amerikanci odustali od projekta XB-70 Valkyre kao i od XF-103 i XF-108 ali je ipak odluceno da se nastavi sa razvojem novog aviona jer bi takav jedan avion znatno povecao odbrambene mogucnosti zemlje kao i za potrebe presretanja SR-71 Black Bird koji su poceli nadletati sovjetski vazdusni prostor(u to vreme su Amerikanci radili i na razvijanju lovacke i bombarderske verzije SR-71 ali se kasnije odustalo od toga).

Prvi prototip izvidjacke varijante sa oznakom Ye-155-R1 je poleteo 6.marta 1964. godine a prototip presretacke varijante Ye-155-R1 je poleteo 9.septembra 1964 godine.
Razvoj novog aviona je predstavljao pomak u tehnologiji,metalurgiji,aerodinamici tako da je potrajao jos nekoliko godina.
Serijska proizvodnja MIG-25P(Foxbat A-presretac) i MIG-25R(Foxbat B-izvidjac) pocela je 1969.godine.
MIG-25R je vrlo brzo uveden u naoruzanje sovjetskog azduhoplovstva dok je uvodjenje izvidjacke varijante odlozeno sve do 1972. godine.Razvijena je i trenazna varijanta MIG-25 PU(FocbatC).
MIG-25R razvijen je u vise podvarijanti koje obuhvataju i MIG-25RB(izvidjac/bombarder) i MIG-25RBS i MIG-25RBCx sa bocnim radarom,MIG-25RBK i MIG-25RBF za elektronsko ometanje(FoxbatD) i MIG-25BM(Foxbat F) naoruzan sa cetiri anti-radarske rakete Kx-58.
Dvosed


MIG-25 je bio avion sa izuzetnim performansama kao sto su maksimalna brzina o 3,2 maha i plafon leta od 27 000 m.
Inace najveca visina leta sa MIG-25 ostvarena je 31.avgusta 1977 kada je jedan E-266M,posebno modifikovani MIG-25 na kome je leteo glavni test pilot Aleksandar Fedotov postigao visinu od 37 650 m sto je apsolutni rekord za mlazni avion pogonjen cisto svojim motorima.

Iako je bio dizajniran kao presretac MIG-25 je imao jako ograicene manevarske sposobnosti i mali radijus dejstva.Cak je i njegova velika brzina bila problem i nikada se nije letelo brze od 2.8 maha jer bi u tom slucaju dolazilo do ostecenja motora.
Uprkos nedostacima zbog slabe obavestenosti na zapadu su mislili da MIG-25 pored velike brzine ima i dobre manevarske sposobnosti te je pokrenut projekat novog taktickog lovca sto je i rezultiralo nastankom F-15.

Zapad je prvi put imao priliku da se izbliza upozna sa krakteristikama MIG-25 imao 1976. godine kada je pilot Viltor Belenko prebegao u Japan sa svojim avionom.
Zbog ovog prebega i toga sto su Amerikanci dosli u posed sovjetske tehnologije,odluceno je da se postojeci MIG-25 unaprede te je razvijena unapredjena verzija MIG-25PD(Foxbat E) sa novim radarom RP-25 safir,infra-red sistemom za pretrazivanje i novijim motorima,ukupno je oko 370 primeraka modernizovano u MIG-25PD.
Dok je trajala proizvodnja do 1984. godine proizvedeno je oko 1190 primeraka,a jedan manji broj je bio izvezen u Indiju,Libiju,Egipat,Bugarsku,Alzir i Siriju.

Posto je zapad zahvaljujuci Belenku dosao u posed MIGa-25 on je bio detaljno rasklopljen i analiziran a rezultati su iznenadili Amerikance(posle 67 dana taj avion je bio vracen Rusima,ali u delovima).

-Belenkov avion je bio potpuno nov i predstavljao je najboju rusku tehnologiju u tom trenutku.

-Avion je bio napravljen veoma brzo i bio je bukvalno dizajniran oko svojih masivnih Tumanski R-15 turbo-mlaznih motora.

-Varenje je uglavnom radjeno rucno !

-Avion je bio napravljen od kombinacije celika i nikla a ne titanijuma kako se pretpostavljalo,(nesto titanijuma je korisceno na povrsinama koje trpe velike temperature)sto je doprinelo velikoj tezini aviona.

-Vecina avionike je bila bazirana na tehnologiji vakumskih cevi.Iako je ovakvo resenje delovalo smesno na zapadu jer se vec koristila tranzistorska tehnologija,kasnije je otkriveno da su takvi uredjaji mnogo otporiniji na elektromagnetni puls i radijaciju koji nastaju kao posledica nuklearnig udara.

-Prvobitni radar na MIG-25P Smerc-A je imao ogromnu snagu od cak 600 W i bio je otporan na elektronsko ometanje ali je zahtevao veliku kolicinu cistog alkohola za hladjenje instalacija.
Pilotima je bilo zabranjeno da ukljucuju radar na zemlji,a postoji i legenda da je zbog tolike snage zracenja ubijao zeceve u blizini

-Vrednost za brzinu na indikatoru brzine je bila ogranicena na 2,8 maha a uobicajena brzina prilikom pretretanja je isla do 2,5 maha.

-Maksimalno opterecenje pri ubrzanju je bilo 2,2 G a ukupno 4,5 G.Jedna MIG-25 je izdrzao opterecenje od 11,5 G prilikom manevra za vreme simulacije bliske vazdusne borbe ali je zmaj aviona bio toliko deformisan da je taj avion otpisan.

-Borbeni radijus je bio 300 km,a maksimalni dolet je bio 1200 km sa unutrasnjim gorivom,ustvari Belenko je jedva stigao do Japana.

Operaciona istorija:

Pre nego sto je zvanicno usao u operativnu sluzbu u sovjetskom vazduhoplovstvu, 4 MIG-25R su poslata u Egipat 1971. i leteli su pod oznakom X-500.
Dosta puta su preletali teritoriju Izraela a leteli su u parovima bar cetiri puta preko Sinaja.11.novembra 1971 ruski MIG-25 je uhvacen kako prelece teritoriju Izraela pri brzini od 3,2 maha,pokusano je presretanje sa F-4 ali je izraelsko vazduhoplovstvo zakljucilo da je ne moguce presresti ih i ako su cak i znali rute kojima su leteli Cool !
1972.migovi su vraceni u SSSR da bi ponovo izvidjacke verzije bile poslate 1973. u Egipat posle rata za Jom Kipur i ostli su tamo do 1974. godine.
Pukovnik Aleksandar Dobrisevski je potvrdio da je bar jedan sovjetski pilot sa MIG-25 leteo izvidjacke misjie malo pre pocetka rata za Jom Kipur.
Izraelsko vazduhoplovstvo nije imalo nikakvu mogucnost da presretne MIG-25 sve dok nisu dobili F-15 Eagle.
Iracko vazduhoplovstvo je takodje koristilo MIG-25 u borbi,korisceni su intezivno za Vreme Iransko-Irackog rata ali tu postoji suvise mnogo nagadjanja,verzija dogadjaja tako da se uopste ne zna pouzdano broj izgubljenih MIG-25 kao i njihovi uspesi u borbama.
Tokom rata u zalivu jedan F-18 je bio oboren od strane MIG-25.,a u jos jednom slucaju iracki MIG-25PD posle izbegavanja 8(osam) F-15 uspeo da ispali rakete na F-111 i prisili ga da obustavi misiju sto je pomoglo jer su ti F-111 korisceni za ometanje i napad na PVO tako da je uskoro zatim jedan F-15 oboren od strane raketnog diviziona PVO.
Takodje par migova je napao dva F-15 ali nisu uspeli da ih obore sa raketama da bi zatim za njima krenulo jos dva F-15 i ukupno je bilo ispaljleno deset raketa na migove ali su zahvaljujuci svojoj brzini pobegli od raketa.
Za vreme rata u vazdusnim borbama su oborena dva MIG-25,a posle rata F16 je oborio jedan Mig koji je leteo u zabranjenoj zoni leta.
Maja 1977 jedan indijski MIG-25RB je uhvacen da prelece teritoriju Pakistana brzinom od 3 maha.
23.decmbra 2002. iracki Mig je oborio americku letelicu Predator koja je vrsila izvidjacki let iznad Iraka.Predator je ispalio raketu AIM-92 Stinger ali je Mig izbegao raketu i potom oborio “Predatora”.
Nijedan iracki MIG-25 nije koriscen tokom rata 2003. vecina preostalih su unisteni na zemlji dok su neke Iracani zakopali u pesak.

TT-karakteristike MIG-25P


posada: jedan
Duzina: 21.34 m
Raspon krila: 14.01 m
Visina: 6.10 m
Povrsina krila:61.4 m²
Tezina praznog: 20,700 kg
Tezina opterecenog: 36,720 kg
Pogon: 2× turbo-mlazni Tumanski R-15B-300
Cist pogon: 73.5 kN svaki motor
Sa dodatnim sagorevanjem(afterburnerima): 100.1 kN po motoru

Performanse:

Maksimalna brzina:
Mah 3.2 (3,490 km/h)
Mah 2.83 (3,090 km/h) brzina preko koje se uglavnom nije letelo zbog ocuvanja motora
Dolet: maksimalno 1,730 km
Plafon leta: 27,000 m
Potisak/masa: 0.4

Naoruzanje:

2x radarski vodjene R-40R
2x IC vodjene R-40T

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 12292
 • Gde živiš: Srbija

Evo "ususkanog".

Dopuna: 03 Mar 2009 11:52

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 27997
 • Gde živiš: Petrovgrad

Meni naj zanimljivija stvar,ako imate para idite u Rusiju i letite sa MIG-25 kad god hocete....samo platite Mr. Green

offline
 • Pridružio: 07 Apr 2008
 • Poruke: 413

MiG-25 prototip:
Test sedista:


offline
 • Pridružio: 21 Avg 2007
 • Poruke: 455
 • Gde živiš: Gde cveta limun zut

3,2 maha i 37 650 m Shocked Shocked
Kakve su karakteristike tog radara?

offline
 • Pridružio: 13 Nov 2006
 • Poruke: 4052
 • Gde živiš: Novi Sad

To su all time rekordi. Ne treba to mesati sa stvarnom brzinom kojom se koriste kada idu na zadatke. Ne vece od 2.8M i visina do 27.000m.Aleksandar Fedotov je koliko se secam drzao dosta apsolutnih rekorda i dok je obarao jedan od drugih je i poginuo. Heroj CCCR-a.
Odlican avion, sa brutalnom snagom radara od nekih 600W koji przi i kroz elektronsko ometanje ali isijava da se vidi sa Marsa.
Rakete su mu AA6 Acrid najvece na svetu pravljene specificno za njega i Tu-128. Ogroman avion i ima oko 25-30% Titaniuma u njemu radi cvrstoce i sprecavanja razvalcenja oplate od previsokih temperatura.

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 6957

Evo malo slika


offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 12292
 • Gde živiš: Srbija

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 771 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 13 sakrivenih i 715 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 39mm, ajo baba, amaterSRB, amko761, Apok, Atomski čoban, awathorn, bladesu, bojank, BSD, cincarin, dankisha, draganl, dzoni19, FOX, ILGromovnik, ivica976, Karla, Kubovac, laki_bb, laurusri, Leonov, ljuba, Marko Marković, mercedesamg, mkukoleca, Mlav, operniki, Parker, pceklic, radionica1, Regrut Boskica, royst33, Sirius, sosko, Srle993, Stoilkovic, styg, trutcina, voja64, yrraf, ZetaMan, zillbg