Identifikacija fotografije iz Drugog svetskog rata

1

Identifikacija fotografije iz Drugog svetskog rata

offline
 • Pridružio: 04 Jun 2014
 • Poruke: 2

Za početak bih hteo da pohvalim vaš forum, na njemu sam saznao gomilu zanimljivih i korisnih stvari, i često mi je pomagao u mom poslu.
Zaposlen sam u muzeju u jednom manjem mestu. Tačnije u Muzejskoj jedinici u Odžacima. Među neiventarisanim predmetima našao sam ovu fotografiju, koje mi je zapala za oko i odlučio sam da je inventarišem. Da bih to uradio potrebne su mi određene informacije vezane za nju. Kako nemam upisano ko je ovu fotografiju primio, doneo, otkupio, niti bilo šta vezano za način na koji je neki od kustosa koji su ovde radili pre mene došao do fotografije, mogu samo da se oslonim na samu fotografiju i natpis na poleđini.
Na poleđini fotografije je napisano ''U Foči 43'' i na drugom mestu jedna kratka reč koja nije čitljiva. Naravno odmah sam pomislio da je ista uslikana u Foči 1943. godine. KAko je u tom regionu bilo mnogo borbi te godine, pre svega u okviru operacije Schwarz, sve se nekako uklopilo.
Onda sam primetio orden koji nosi jedan od dva Partizana na fotografiji. Malo sam istražio ordenje iz NOR i saznao da iako su se delila priznanja, čak i pre 1943. godine, prvi ordeni su se podelili tek 1944. godine kad su stigli iz Sovjetskog Saveza na Vis. NE znam koji drugi orden bi ovaj Partizan mogao nositi, pala mi je na pamet Španija, ali nisam našao nikakav podatak o ordenima koji su se tamo delili ili Jugoslovena koji su ih mogli dobiti. Možda nešto iz Kraljevine Jugoslavije, ali mi i to zvuči nelogično po više osnova.
Kako u našem muzeju imamo jako malo predmeta iz NOR, voleo bih ovu fotografiju i da izložim na stalnoj postavci. Ovi partizani na njoj mi deluju, poprilično dobro opremljeni (lepo obučeni), za ljude koji beže od neprijateljske ofanzive, pa mi pada na pamet i to da je na fotografiji neki od članova glavnog štaba ili slično. Ne znam kako bi takva fotografija uopšte završila u našem malom muzeju, pa mi pada na pamet i da je to kopija neke poznatije fotografije iz ovog vremena (razvijena sa nekog negativa) iskopirana za neku izložbu davnih dana.
Ako neko sa ovog foruma ko se malo bolje razume u vojnu opremu, uniforme... Vidi nešto na ovoj fotografiji što bi potvrdilo ili opovrglo natpis na poleđini, ili vidi bilo šta zanimljivo vezano za ovu fotografiju, zamolio bih ga da to napiše ovde. Unapred hvala

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22694
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Имам ту медаљу у очевој збирци. Ако није прва, онда је свакако међу првим медаљама. Нисам само сигуран да ли је за војничке врлине или за храброст. Делује, наравно, скромно, али је вредна ствар. Појавила се већ 1943. године.

Погледај обрисе медаље која је обележена бројем четири; приближни су.
offline
 • Pridružio: 04 Jun 2014
 • Poruke: 2

JEste i ja sam mislio da je taj orden u pitanju. Nasao sam da je orden ustanovljen 1943 i sve se uklapalo, sve dok nisam citao ovu stranicu na Vikipediji:

sh.wikipedia.org/wiki/Orden_narodnog_herojaž
''Prva jugoslovenska odlikovanja, izrađivana su u Sovjetskom Savezu, u Moskovskoj kovnici novca (rus. Moskovski monetni dvor). Prva pošiljka odlikovanja napravljenih u SSSR-a, poslata je na ostrvo Vis, 1944. godine u dva navrata. Prva isporuka sadržala je 218, a druga 258 Ordena narodnog heroja.''

E sad nisam siguran da li se ovde misli samo na orden NArodnog heroja ili na sva odlikovanja, napisano je kao da se misli na sva odlikovanja. Na nekom kolekcionarskom forumu pronasao sam informaciju da su i prvi ordeni za hrabrost pravljeni u Sovjetskom Savezu. Kako su orden Za hrabrost i orden NArodnog heroja ustanovljeni u isto vreme 15. avgusta 1943., nekako mi je logično i da su u isto vreme napravljeni i isporučeni.
Takođe ako je u pitanju taj orden otpada to da je fotografija uslikana u blizini Foče tokom Pete neprijateljske ofanzive, koje se odigrala nekoliko meseci pre ustanovljenja ovog ordena.

offline
 • HP 35  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1009
 • Gde živiš: Munze Konza

Rekao bih da je 99% u pitanju orden za hrabrost . Kad se nose vrpce umesto ordenja vrpca je crvene boje sa po tri zute crte sa leve i desne strane . Tacno je da je ustanovljen 15.08. 1943. ali je veliko pitanje kad su prvi primerci dosli iz SSSR-a a i onda je distribucija po jedinicama bila diskutabilna tako da su prvi primerci verovatno deljeni jedinicama blizim Vrhovnom stabu . Da je na poledjini doticne fotografije godina 1944. i Foca rekao bih da su u pitanju borci Prateceg batoljona koji se posle desanta i Titovog odlaska u Italiju i Vis samostalno probijao ka Srbiji pod nazivom Deseti izvidjacki bataljon (zbog prisluskivanja radio veza od strane Nemaca) i na tom putu se zadrzao u Foci citav mesec dana . Focu su zatekli popaljenu i pustu pa sumnjam da je bilo aktivnog fotografa .
Na fotogradfiji mi borci deluju previse odmorni i uredni za period pete ofanzive a i orden tada nije ni postojao pa jedino preostaje period jesen-zima 1943. pa bi se eventualno iz zbornika moglo saznati koje su jedinice na tom terenu i periodu prolazile kroz Focu .

online
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5511

Mozda je lice na fotografiji predlozeno, ili mu je orden dodeljen u Foci 1943 godine, a primio ga je tek kasnije, kada je i nastala ova fotografija.
Mozda bi trebalo potraziti koji su ljudi bili predlozeni za orden za hrabrost u Foci 1943 godine, da bi smo utvrdili ko je orden dobio i kada i gde su se prvi ordeni deljeni, i tako bi se barem delumno resila misterija.

online
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22694
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Sirius ::


Иначе, нисам нагласио -ово је фотографија наших првих ордена и медаља.

Добро је, још ме памћење служи... Wink Нисам одавно отварао коферче са очевим орденима. Иначе, са ове фотке само му недостаје Херој.

Поред хероја, овде се могу видети два врло вредна ордена: под бројем три је наша прва ратна споменица (и то је официр на сахрани ставио у врх јастучета, задивљено климнувши главом). Други, такође уникатан орден јесте , уствари, звезда - под бројем 2 / III. У природи делује много богатије јер је рађена од пуног метала. Зашто је она вредна? Неки генерали је, рецимо, нису имали јер се добијала за подвиге у директној борби. Рецимо да је она пандан гвозденом крсту. Прост војнички орден који се веома ценио јер се зарађивао у непосредној борби.

offline
 • HP 35  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1009
 • Gde živiš: Munze Konza

Sirius , mislim da se onaj pod brojem 2 / 3 zove orden partizanske zvezde . I ja cuvam nekih 9 komada a jedan u dva primerka - orden za hrabrost . Nisam ih ja zaradio vec pokojni otac . Ja zaradio samo vojnicku medalju odlicnog strelca , naravno cuvam i nju . Wink Imao je moj stari i vise ali je nekih 6 - 7 komada zaglavilo u djubretu kad je izasla rezolucija IB . Naravno sovjetski , bugarski , madjarski , poljski i ceski . Smile Za narodne heroje znao je nekad ironicno da kaze - ma oni su nosili dve puske a mi ostali po jednu . Razz Drugim recima da je veliki broj tih ordena podeljen po politickim kriterijumima a da je bilo neverovatno hrabrih koji ga nisu dobili ni posthumno ni za zivota .
Zao mi je sto nemam dedina odlikovanja iz I sv rata . Ziveci na dobrovoljackoj zemlji u jednom selu u Backoj zakopao ih je u vinogradu neposredno pred nailazak madjarskih honveda u aprilskom ratu . U metalnom sanduku je pored odlikovanja bio i ukaz o kolonizaciji na pergamentu potpisan od kralja Aleksandra . Mozda bi mi neki detektor metala bio od pomoci . Cool

online
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22694
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Управо тако. Јесте, тај орден се тако зове. Наш ''гвоздени крст''. Wink И за остало си у праву. МОј отац је као официр за везу на Сремском фронту подобијао силна бугарска и руска одликовања. Питај бога где их је бацио. Остала само уверења...

offline
 • pajabg 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 30 Okt 2009
 • Poruke: 16

Sirius ::

Danas sam primetio ovu temu tako da se izvinjavam što malo kasnije ulazim u diskusiju.
Za početak mislim da je lice sa fotografije zaista odlikovano Ordenom za hrabrost, međutim to bi onda značilo da fotografija nije mogla da bude napravljena 1943. Prema podacima kojima raspolažem prva jugoslovenska komunistička odlikovanja zaista jesu ustanovljena 15. avgusta 1943. međutim prema nekim izvorima Monodvoru, koji ih je prvi izrađivao, su dostavljeni nacrti aprila 1944. a prva uručenja su se odigrala septembra iste godine.

Ako se ne varam fotografija je iz Vojnog muzeja u Beogradu. Iako se zaista radi o prvih 6 odlikovanja neka od njih su kasnije, jugoslovenske proizvodnje, a ne sovjetske, i drugačijeg su izgleda u poređenju sa njima. To su sledeća odlikovanja:
-1. Orden narodnog heroja, domaća i sovjetska varijanta se razlikuju u neznatnim detaljima. Prvi primerci izrađivani od zlata kasniji i od drugih materijala.
-2. Orden partizanske zvezde, isto kao i prethodno. Orden ustanovljen u 3 reda, 1. kasnije preimenovan u Orden partizanske zvezde sa zlatnim vencem, 2. u OPZ sa srebrnim vencem, 3. u OPZ sa puskama.
-3. tu se ne radi ni o kakvoj spomenici već o Ordenu narodnog oslobođenja i to jednom čudnom tipu (prototipu?) koji sem u Vojnom muzeju nigde nisam video. U svakom slučaju verovatno domaće proizvodnje, sovjetski tip je bio na petougaonoj trakici, dosta drugačijeg oblika.
-4. Orden za hrabrost, jugoslovenska proizvodnja, sovjetska varijanta nešto drugačija.
-5. Medalja za hrabrost, takođe domaće proizvodnje.
-6. Orden bratstva i jedinstva 1. reda (kasnije OBJ sa zlatnim vencem) opet domaća proizvodnja. Prva ,sovjetska varijanta ustanovljena u jednom stepenu bila je dosta drugačija i na petougaonoj trakici.

Osim ovih odlikovanja Sovjeti su nam pravili i prve Partizanske spomenice koje ustanovljene nešto kasnije i koje su se dosta razlikovale od onih koje su posle pravljene kod nas.

Inače orden za hrabrost je dodeljen preko 120.000 puta tako da ne spada u grupu retkih. Za nosioce i naslednike svakako velike vrednosti, ali u kolekcionarskim krugovima nije mnogo cenjen niti ima neku materijalnu vrednost. Sa sovjetskom varijantom je nešto drugačije stanje jer je dosta ređa.
Kad je u pitanju Orden partizanske zvezde tu je već drugačija stvar, naročito kad je reč o 1. i 2. redu...

offline
 • ndejan 
 • Zaslužni građanin
 • drustveno politicki radnik
 • Pridružio: 06 Apr 2012
 • Poruke: 650
 • Gde živiš: Volgograd/Stalingrad

Jedino logicno objasnjenje je da je tekst na pozadini "Foca 43" netacan i da je napisan posle rata

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 612 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 9 sakrivenih i 571 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ALBION101, aramis s, Bane san, bobanrakidjic, Botovac, dr. Christian Troy, Drug pukovnik, Faki-Valjevo, goxin, indja, Lazar mirkovic, liman, Milos ZA, Nebo_M, nemkea71, nuke92, Panonsky, powSrb, repac, rovac, Sirius, Srna, Stija zmija, Trpe Grozni, uruk, USSVoyager, vathra, wizzardone, wolverined4, zdrebac, Čivi