Operacija vazdusni most (Operation Halyard)

3

Operacija vazdusni most (Operation Halyard)

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 7684

Slike sa proslave 65 godina
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • kiseli 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 12 Jun 2008
 • Poruke: 14

misija "halyard" nije nikakav dokaz mihailovicevog antifasizma, nego njegovog politickog oportunizma, da izvuce maksimalni politicki i propagandni kapital. posto je izgubio podrsku engleza, sa rusima nije nikada nista imao, ostali su mu jedino amerikanci kao karta da se ukrca na voz pobednika i da usicari nesto ( u ime licne ambicije).

da se podsetimo na datume:

britanci su u maju 1944 definitivno prestali da sluzbeno podrzavaju mihailovica
1 juna 1944 godine, subasic radi vladu, i mihailovic nije clan vlade.
28 augusta 1944 godine, ukinuta je "vrhovna komanda" i funkcija nacelnika staba vrhovne komande,kraljevskim dekretom
12 septembra 1944 kralj petar poziva sve da se stave pod komandu marsala tita

amerikanci su uspostavili konatakt sa mihailovicem, 20 jula 1944 godine, i 2 augusta musulin spusten padobranom, a 9 augusta lalich. 9 i 10 augusta, 1944, 16 transportera evakuiraju vazduhoplovce i evakuacija se nastavlja sledeca 3 meseca (tako da je to veliko pojedinacno evakuisanje). zadnji let je bio 27 decembra sa aerodroma boljenicic pokraj doboja.
znaci u razmaku od 9 augusta 1944 do 27 decembra 1944, evakuisano je sa cetnicke teritorije 417 ljudi, od kojih 343 amerikanaca,sto za 4 meseca nije neki impresivni broj.
u isto vreme sa partizanske strane je evakuisano skoro 2000 ljudi.
lalich je podneo izvestaj o misiji halyard 10 januara 1945 godine, koji se nalazi ovde; RG 226 , OSS file No XL5727. jos o tome ima u "vuckovic, the rescue of american fliers" i u dva vojna izvestaja.

Citat:Taking over the rescue unit, Kraigher immediately formed
two parties. One would work with Tito's Partisans; the other
would go to Mihailovic's Cetniks. George S. Musulin, an OSS
officer who had led a liaison mission to Mihailovic and one ofthe foremost advocates of maintaining contact with the Cetnik
leader, was named commander of ACRU #1 (known to
the OSS as the HALYARD Mission). On the evening of August
2/3, 1944, after several abortive attempts, Musulin and two
enlisted men parachuted into Mihailovic's headquarters at
Pranjane, fifty-five miles south of Belgrade.
Musulin learned that some 250 Allied airmen awaited
evacuation. As nearby German garrisons no doubt would
soon learn about his mission, the OSS officer realized he had
little time to waste. Unfortunately, the only available airstrip
was on a narrow plateau on the side of a mountain, and it
was far too short for C-47 operations. Using 300 workmen
and sixty ox carts, the Cetniks managed to lengthen and
widen the dirt strip to 1,800 by 150 feet. Though the airstrip
was still marginal, there was no choice but to attempt the
evacuation.
Six C-47s from the 60th Troop Carrier Group left Italy on
the evening of August 9. Two planes turned back with engine
trouble, but four managed to land on the tiny strip. Restricted
to twelve evacuees per aircraft, the group departed
around midnight, carrying out the first forty-eight airmen.
The War Diary of the 10th Troop Carrier Squadron rightly
termed the operation "extremely hazardous"-one that called
for "the utmost in flying skill and teamwork."
Just after dawn, six more C-47s arrived, with an escort of
twenty-five P-51s. While the fighters attacked targets in the
local area to give the impression that a normal air strike was
in progress, the transports landed, picked up another group
of joyful evacuees, and departed. An hour later, a second
wave of six C-47s and fighters showed up and repeated the
process. In all, the morning's work brought out 177 American
airmen, plus a few other Allied personnel. A delighted Colonel
Kraigher seemed to be "floating around in the air four
feet above the ground." Three more missions were flown to
Pranjane, two in August and one in September 1944, retrieving
another 75 American airmen.


citat je iz vojnog dokumenta

"Fueling the Fires of Resistance " Army Air Forces Special Operations
in the Balkans during World War II


u ovom periodu stize i americki pukovnik mcdowell (bez znanja britanaca, i sa pismenim naredjenjem generala donovana, da skupi obavestajne podatke). zajedno s njim dolaze milodragovich, kramer (posle kod keserovica), rayacich , i lalich koji je koordinator misije "halyard je stavljen pod njegovu komandu, sto je signifikantno.
mcdowell ima 7 septembra sastanak sa rudolfom starkerom , nemackim obavestajcem abwehra, , koji je licni predstavnik neubachera, nemackog plenipotentnog za srbiju, i to u pranjanima, uz prisustvo mihailovicaoffline
 • gloyer  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Feb 2007
 • Poruke: 3849
 • Gde živiš: Banat

Amerika se setila Pranjana

Punih 66 godina nakon što su žitelji Pranjana, rizikujući svoje živote, spasli 520 pilota, mahom američkih, Amerika će u znak zahvalnosti selu pokloniti 700.000 dolara

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Meri Vorlik obećala je juče u Pranjanima da će američka ambasada selu pokloniti 700.000 dolara. Tim novcem biće rekonstruisana osnovna škola, Dom zdravlja, završena sportska hala i izgrađena biblioteka. Donacija stiže u znak zahvalnosti što je u Pranjanima pre 66 godina spaseno više od 500 savezničkih pilota u čuvenoj operaciji „Halijard" (Vazdušni most).
To je prva veća donacija američkog naroda koja je direktno vezana za spasavanje savezničkih pilota tokom Drugog svetskog rata.
Zahvalnost meštanima
- U misiji „Halijard" 1944. godine spaseno je 520 pilota. To je bila najveća transportna saveznička operacija iza neprijateljskih linija. Došli smo u Pranjane ne samo da bismo se sećali hrabrih dela meštana, već i da na osnovama starog prijateljstva izgradimo još čvršće novo prijateljstvo - rekla je ambasadorka Vorlik, koja je meštanima Pranjana i okolnih sela zahvalila na velikoj požrtvovanosti i hrabrosti.
Na pitanje novinara koliko američka javnost zna o operaciji „Halijard" američka ambasadorka Meri Vorlik je rekla da postoji knjiga „500 zaboravljenih", ali da se može mnogo više uraditi na informisanju javnosti SAD. Ambasadorka Vorlik je obišla seosku školu u koju će biti uloženo najviše para. Školu pohađa oko 300 učenika.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac zalaže se da se o operaciji spasavanja pilota snimi film. On je priču o „Halijardu" nudio i svetski poznatim producentima i režiserima.
- Mislim da ovaj trenutak istorije nije adekvatno zabeležen ni u Srbiji, ni u Americi. Ministarstvo odbrane i Vlada Srbije bi sigurno podržali snimanje jednog filma A klase, o tom vremenu kada su srpski i američki narod zajedno ginuli za slobodu - rekao je Šutanovac.

Ministar Dragan Šutanovac, koji je zajedno sa američkom ambasadorkom posetio Pranjane, rekao je da je to jedini slučaj da je jedan narod, rizikujući svoj život, spasao više od 500 padobranaca.
- Ovo je nešto čime svi u Srbiji mogu da se ponose. Važno je da se to nikad ne zaboravi i da promovišemo jedan događaj, koji je obeležio istoriju američko-srpskih odnosa - rekao je Šutanovac.
Stanovnici Pranjana uglavnom su oduševljeni što su se Amerikanci najzad setili hrabrosti njihovih predaka. Te davne 1944. meštani Pranjana i okolnih sela krili su i negovali po svojim domovima pilote koji su Nemci oborili u Srbiji ali i u Rumuniji u velikoj operaciji uništavanja nemačkih naftnih postrojenja.
Odlikovali generala Dražu
Od marta 1944. na Galovića polju izgrađen je improvizovani aerodrom. Seljaci su volovskim kolima dovlačili kamenje kako bi napravili stazu, mukotrpno se radilo od jutra do mraka. Aerodrom u Pranjanima rađen je po naredbi generala Draže Mihajlovića. Na tu pistu od 10. avgusta 1944. sletali su saveznički avioni koji su prevezli oko 520 savezničkih pilota, mahom Amerikanaca, do Barija u Italiji. Spasavanje pilota trajalo je sve do kraja 1944. godine. Na ovom mestu sada stoji jedino tabla, koju su pre par godina podigli preživeli američki avijatičari. Poslednji put preživeli američki piloti i njihovi potomci posetili su Pranjane 2004.
Preživeli američki piloti bili su među retkima u svetu koji su digli glas kada je uhapšen general Draža Mihajlović. Pod njihovim pritiskom general Mihajlović je posthumno, 1948. godine, odlikovan najvećim američkim odlikovanjem Legijom časti.


Izvor: http://www.pressonline.rs/sr/vesti/regioni/story/1.....njana.html

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 22795
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 13421

Џорџ Вујновић, агент ОСС-а, један од организатора мисије Халјард, преминуо је у Њујорку у 96. години.

http://www.yahoo.com/_ylt=Am6RkSAo937ZHjDy7vBGxVGb.....336087489/**http%3A//news.yahoo.com/oss-agent-led-wwii-rescue-500-dies-ny-002540215.html

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 724

Citat:Što se tiče spašavanja američkih avijatičara s četničkih teritorija, američke obavještajne službe i 15. Air Force više puta su tražile britansku dozvolu da uspostave kontakt s četnicima i da pošalju američke oficire koji bi pripremili evakuaciju avijatičara koji su se sakrivali kod
četnika. Kontakt je napokon uspostavljen oko 20. jula i 2. augusta spustio se je blizu Ravne Gore padobranom poručnik George Musulin.
Noću 9. augusta spustio se i poručnik (kasnije kapetan) Nick Lalich, koji je pomagao Musulinu, a kasnije je postao i šef jedinice za spašavanje avijatičara koja je pod šifriranim imenom Halyard djelovala na četničkom teritoriju. U noći 9. i 10. augusta, s grubog uzletišta kraj sela Pranjani
koju su sagradili četnici i seljaci još prošlog aprila, šesnaest transportnih aviona evakuiralo je savezničke letače. Tokom tri slijedeća mjeseca organizirana su sa istom svrhom još tri leta u sjeverozapadnu Srbiju i sjeverni dio centralne Bosne. Posljedni let, s kojim je otišao i Lalich,
izvršen je 27. decembra s jednog uzletišta kraj sela Boljanići blizu Doboja. Ukupno je spašeno 417 avijatičara od kojih su 343 bili Amerikanci.55
55 Izvještaj natporučnika Lalicha od 10. januara 1945. o misiji Halyard, RG 226, OSS-dokument br. XL5727. Budući da je Lalich bio zadužen isključivo za evakuaciju
savezničkih avijatičara, a ne za obavještajni rad, nije podnosio nikakve obavještajne izvještaje. U ovom je izvještaju ipak zabilježio ono što je »čuo i vidio« na četničkom teritoriju, ali
ništa nije zaista vrijedno da se na tome zadržimo. Vidi također Vučković, »Spašavanje američkih avijatičara«.


Tomasevic: "Cetnici u drugom svjetskom ratu"

u toku 3 meseca je evakuirano 343 amerikanaca (ne u jednoj noci, i ne 500)
i Џорџ Вујновић se ne spominje

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 13421

nemosav1 ::u toku 3 meseca je evakuirano 343 amerikanaca (ne u jednoj noci, i ne 500)
i Џорџ Вујновић se ne spominje

Не помиње се јер није био на терену...

Из књиге Forgotten 500:
Citat:The same questions were going through the mind of George Vujnovich, the OSS control agent in Bari, Italy, with responsibility for sending secret agents on missions throughout much of Europe, including Yugoslavia. When Vujnovich heard that there were American fliers waiting for help in Yugoslavia, he knew they had to come up with a plan to get them out. He also knew right away that this would be no ordinary rescue.

И какве везе има лицитирање бројевима са његовом читуљом?

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 724

Citat:И какве везе има лицитирање бројевима са његовом читуљом?

1.knjiga "forgotten 500" nije istorija, niti je autor istoricar; romansirani prikaz misije Haylard .

2. nekrolozi su obicno puni hvale za umrlog, ne moraju biti bas istiniti
http://www.nytimes.com/2012/04/30/nyregion/george-.....ar-ii.html

Citat:The airmen were being protected by guerrillas known as Chetniks, led by Gen. Draza Mihailovich. But the British and the Americans, believing that Mihailovich was not vigorously battling the German occupiers, supported the Chetniks’ internal enemies, the Partisans, led by Josip Broz Tito, the future Communist ruler of Yugoslavia.

President Franklin D. Roosevelt approved the rescue mission, but did not allow Mr. Vujnovich to lead it on the ground, because Winston Churchill did not want him making direct contact with Mihailovich, according to an account in a 2007 book about the rescue operation, “The Forgotten 500,” by Gregory A. Freeman.

After the war, scores were settled in Yugoslavia. Mihailovich was executed in July 1946 by Tito’s forces, who accused him of collaborating with the Germans, which he denied. He was posthumously, and secretly, awarded the Legion of Merit by President Harry S. Truman in 1948, a belated recognition that he had, in fact, been a strong American ally.


1.svi znamo da su Musulin i Lalic koji su pripadnici OSS bili na zemlji, i sama evakuacija je bila poznata Britancima, i dogovorena generalom F.Meklinom , i sa punim znanjem Tita.Tako da tvrdnja da Vujnovic (koji je bio u Italiji) nije bio na zemlji, zato sto mu je to Ruzvelt zabranio malo iznenadjujuca , posto je telo koje je zaduzeno za evakuaciju bilo "Headquarters Medterranean Allied Air Force", a ne OSS
obrati paznju da je akcija koordinirana sa "force 399" (komandant je general Ficroj Meklin, koji je ujedno i komndant britanske misije kod Tita)

offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka Topola

Кисели, спасавање пилота можда није доказ антифашзма али јесте доказ да Михаиловић није колаборатор. Зашто? Зато што је те исте пилоте могао предати Немцима, за шта би био богато награђен што наоружањем што новцем.

Одакле су то партизани евакуисали савезничке пилоте, са Виса можда?

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 13421

Uzelac2106 ::Одакле су то партизани евакуисали савезничке пилоте, са Виса можда?
Користили су више аеродрома по целој Југославији.
Осим евакуације авијатичара, са партизанске територије је вршена евакуација и рањеника (око 12 хиљада укупно), као и више хиљада избеглица (највећа појединачна, две хиљаде људи).

Од евакуације авијатичара, мислим да је највећа појединачна евакуација од стране партизана била 5. јануара из Санског моста (65 америчких авијатичара), а најпознатија евакуације је била из Брезне (преко 1000 рањеника и мислим 16 авијатичара у једном дану). Већих евакуација самих авијатичара тешко да је било - партизани су имали редован авио-саобраћај и везу преко Виса, те су брзо слали пилоте назад.

Авијатичари који су се спуштали на Вис су били у својој бази, те тако нису рачунати у нестале, те нису ни могли бити евакуисани - иако су се неки тамо слупали или искочили падобраном Wink

Али више о свему томе ћеш имати прилике да видиш ускоро у посебној теми.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 712 korisnika na forumu :: 65 registrovanih, 8 sakrivenih i 639 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, A.R.Chafee.Jr., AF-1, aleksmajstor, awathorn, babaroga, Batinas, Ben Roj, blackbeast, BradaRS, brundo65, Cobi026, danilopu, dankisha, Dannyboy, djordje92sm, Duh sa sekirom, eighty-one, Georgius, gomago, goranperović66, Gosha101980, goxsys, Hitri, hyla, krkalon, kunktator, kuntalo, loon123, mgolub, mikrimaus, mile23, MILO-VAN, Milos ZA, misa1xx, mkukoleca, mnn2, mrav pesadinac, Nemanja.M, nemkea71, nuki1234, panonski mornar, panzerwaffe, perko91, proka89, r77adder, rikirubio, robert1979, rodoljub, royst33, ruso, Snorks, sovanova95, srecko81, stegonosa, theNedjeljko, tomigun, Toni, Tschetschen, vathra, Vlada1389, vladas87, YugoSlav, zziko, |_MeD_|