Operacija vazdusni most (Operation Halyard)

6

Operacija vazdusni most (Operation Halyard)

offline
 • Felix 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 15 Jul 2009
 • Poruke: 12

Learyjev rad je dobar ali podaci nisu potpuni. On npr. u uvodu o nastajanju ACRU kao prvu akciju spominje evakuaciju 13 Amerikanaca sa Jastrepca juna 1944 koje su vodili Linn Farish i Eli Popovich sa partizanske teritorije, ali ne spominje 40 avijatičara koje je u maju iz Pranjana sa četničke teritorije evakuisao George Musulin. Aktivnosti Musulina, Farisha i Popovicha su presudno uticale da Twining formira dve jedinice za evakuaciju oborenih posada.

Verovatno ima više razloga zašto se u literaturi spominju različite brojke. Ideološki predznak, dostupna građa, podaci koji obuhvataju period pre, za vreme ili posle zvaničnog okončanja misije, način evakuacije što doprinosi nepreciznosti. Poletno-sletnu stazu u Pranjanima koristili su i RAF odnosno BAF i 15. vazduhoplovna armija za evakuaciju i dotur ratnog materijala i pre početka operacije Halyard. Pri tom nisu evakuisani samo američki avijatičari već i članovi misija i komandosi SOE (BLO timovi), članovi delegacije JVuO, američki civili srpskog porekla kao ljudiiz drugih savezničkih armija (Francuzi, Poljaci, Italijani).

Najrelevantniji uvid o broju evakuisanih može da se nađe u operativnim dnevnicima OSS Musulina i Lalicha u Nacionalnom arhivu u Washingtonu. U njima stoji da je zaključno sa 27-im decembrom 1944 kroz Halyard izvučeno 513 američkih avijatičara, 5 civila, 61 vojnik drugih savezničkih armija, 8 četnika i 13 OSS članova misija Halyard i Ranger.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11953

Felix ::Learyjev rad je dobar ali podaci nisu potpuni. On npr. u uvodu o nastajanju ACRU kao prvu akciju spominje evakuaciju 13 Amerikanaca sa Jastrepca juna 1944 koje su vodili Linn Farish i Eli Popovich sa partizanske teritorije, ali ne spominje 40 avijatičara koje je u maju iz Pranjana sa četničke teritorije evakuisao George Musulin. Aktivnosti Musulina, Farisha i Popovicha su presudno uticale da Twining formira dve jedinice za evakuaciju oborenih posada.
"Fueling fires of resistance" није обиман, обрађује велику тему, а евакуације авијатичара су само мање поглавље. За ову дискусију је битан јер комплетно наводи цитат о 1088 евакуисаних авијатичара.

Felix ::Verovatno ima više razloga zašto se u literaturi spominju različite brojke. Ideološki predznak, dostupna građa, podaci koji obuhvataju period pre, za vreme ili posle zvaničnog okončanja misije, način evakuacije što doprinosi nepreciznosti. Poletno-sletnu stazu u Pranjanima koristili su i RAF odnosno BAF i 15. vazduhoplovna armija za evakuaciju i dotur ratnog materijala i pre početka operacije Halyard. Pri tom nisu evakuisani samo američki avijatičari već i članovi misija i komandosi SOE (BLO timovi), članovi delegacije JVuO, američki civili srpskog porekla kao ljudiiz drugih savezničkih armija (Francuzi, Poljaci, Italijani).

Najrelevantniji uvid o broju evakuisanih može da se nađe u operativnim dnevnicima OSS Musulina i Lalicha u Nacionalnom arhivu u Washingtonu. U njima stoji da je zaključno sa 27-im decembrom 1944 kroz Halyard izvučeno 513 američkih avijatičara, 5 civila, 61 vojnik drugih savezničkih armija, 8 četnika i 13 OSS članova misija Halyard i Ranger.

Главни разлог што се спомињу различите бројке је што нико то није ваљано обрадио, нема пуно везе ни са каквом идеологијом.


Ако си наведене бројеве преузео са чланка на енглеској википедији
http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Halyard#cite_note-20
приметићеш да се бројеви по евакуацијама не слажу са доњим збиром, а да им је као извор наведен новински чланак, не архивска грађе.

Ако ниси преузео одатле, замолио бих те да приложиш извор.offline
 • Mačak
 • Zavarivač
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 2774
 • Gde živiš: Čačak

Napisano: 25 Mar 2013 18:54

Meni je ova emisija najlepša , i najbolje opisuje operaciju.Dopuna: 25 Mar 2013 19:03

Na snimku koji je postavio sansans 23 , tačno na 4.02 vidi se Gvozden Damljanović - Cicvara , moj Tečo inače svedok mnogih dogadjaja iz tog vremena .
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=-BbC98owmL4#t=242s

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11953

На данашњи дан пре 70 година су се у Србији срушила два америчка бомбардера који су оштећени током бомбардовања циљева у Румунији. Њихове посаде су прихватили четници. О њиховом евакуисању је писано код нас. То су први авијатичари за које је познато да су евакуисани од четника. У то време су ко ЈВуО још биле савезничке мисије, те је ово било пре мисије Халјард. Више о овоме касније.

offline
 • Pridružio: 09 Feb 2010
 • Poruke: 570
 • Gde živiš: Prva desno

јел зна неко јел изашао овај филм ???

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11953

Napisano: 30 Jan 2014 15:49

Loznicanin91 ::јел зна неко јел изашао овај филм ???
Судећи по трејлеру, материјал је заснован на већ објављеном материјалу, па тешко да ће донети неке нове податке.
Оно што је добро је да су искористили задњу прилику да интервјуишу учеснике, јер је од тад неколико њих умрло.

Dopuna: 12 Feb 2014 13:28

Једна мала премијера:

Извештај Џорџа Крајгера о мисији Халјард, заједно са бројем евакуисаних авијатичара.
Напомена: ово није коначан број авијатичара које су евакуисали четници (али јесте коначан за Мисију Халјард).
Осим овог броја, 40 авијатичара је евакуисано из Прањана 29. маја, са повлачењем савезничких мисија, мањи број је прешао у Италију, а можда и стотињак њих је прихваћено од четника и на различите начине прешло код партизана или Бугара који су их евакуисали.

Dopuna: 27 Feb 2014 10:54

vathra ::Једна мала премијера:

Извештај Џорџа Крајгера о мисији Халјард, заједно са бројем евакуисаних авијатичара.

Кад сам ово поставио, мислио сам да је то први пут да се код нас објаве овако потпуни подаци о Мисији Халјард. Међутим, данас сам нашао да то није случај.

У НИН-у је крајем 1979. и почетком 1980. излазио фељтон Петра Стојановића ”Истина о спасавању”, у ком се говорило о евакуацији америчких авијатичара из целе Југославије, мисији Халјард, а већим делом и о односима четника са савезницима и Немцима, који су у то време били врло комплексни.
У 6. наставку фељтона се налази ова иста табела, само на српском!
Осим тога, у фељтону има и доста слика током мисије Халјард.

Фељтон је обиман, засад сам га само овлаш прегледао. Кориштена је прилично велика документација, што обзиром на време кад је прављен није било лако. Ипак, нису биле доступне изјаве авијатичара, те неке ствари нису наведене тачно (нпр. у доста партизанских извештаја се наводи да су четници ухватили авијатичаре и предали их Немцима, али на основу извештаја авијатичара видимо да то није било тачно). Ипак, сама мисија Халјард је прилично добро документована према америчким документима.

Да се подсетимо - то је било још 1980.
Чланак је писан као одговор на објављене књиге Дејвида Мартина и иницијативу да се Дражи подигне споменик у Вашингтону, те неминовно заступа анти-четничку страну. У њему нпр. нису објављене изјаве америчких авијатичара дате Комитету за праведно суђење ДМ, што је било доступно. Ипак, по количини докумената и студиозности, овај материјал је далеко озбиљније урађен од оних који су настали у скорије време.

Толико о томе на скорија писања да је ова тема била заборављена, забрањивана, да се није знала истина...

Dopuna: 12 Mar 2014 15:56

Један сликовити додатак на раније изнесену рачуницу из књиге ”Мисија Халјард”:
Citat:Све ово чини укупно 527 спасених и евакуисаних америчких авијатичара у Италију. Када томе броју додамо 561 авијатичара које су спасили и евакуисали четници, долазимо до броја од 1.088 спасених и евакуисаних америчких авијатичара до краја октобра 1944. године, односно како је и генерал Донован известио председника Рузвелта.
А ево како изгледа амерички извештај:

offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka Topola

Читам на википедији о операцији и нађем ово:

Citat:"[Draza] Mihailovic continued his opportunistic game of seeking to collaborate with both Axis and Allies. In this context, he assisted the US airborne evacuation of about two-hundred and fifty airmen from Chetnik territory in August 1944. This simply meant that the Chetniks allowed the Americans to use their airstrip for the evacuation – scarcely a particularly heroic action – while at the same time, Mihailovic sent a delegation along with the departing US planes in a fruitless effort to win back Allied support. Yet it was for the rescue of US airmen that Mihailovic would posthumously receive the Legion of Merit. On other occasions, Mihailovic’s Chetniks rescued German airmen and handed them over safely to the German armed forces – were he so inclined, Chancellor Gerhard Schroeder could follow Washington’s example and decorate Mihailovic for saving the lives of his country’s servicemen."[13]

Извор:

http://www.bosnia.org.uk/bosrep/report_format.cfm?.....portid=169

Adding insult to injury: Washington decorates a Nazi-collaborationist leader
by Marko Attila Hoare

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11953

Napisano: 21 Avg 2014 10:28

Дође (и прође) 70 година од прве евакуација у Прањанима...

----

Што се тиче горњег навода о контактима са савезницима, са првом туром авијатичара за Италију је кренула делегација која је требала да направи контакт. Она није успела у томе, а случај је подигао доста прашине па је због тога Мусулин опозван одмах назад, те се он вратио са другом туром.

Оно што је досад скоро непознато, је да је било још покушаја да се преко авијатичара направи контакт са савезницима. Из главе, било је 3 до 4 делегације током 1944. које су стигле до савезника са авијатичарима, и најмање још један неуспешан покушај.

Што се тиче поређења наводне евакуације немачких авијатичара, потпуно је неумесно.
Али је тачно да су у време евакуација авијатичара вођени преговори и сарађивано са Немцима. У неколико случајева су авијатичари ишли са четницима, преобучени у четнике, заједно са Немцима, или истим путем.

----

За крај да додам да смо пронашли један предмет који је учествовао у евакуацији авијатичара. Из докумената и неколико изјава је то потврђено.
За неколико недеља би требало да добијем и слике, па ћемо на овом форуму добити премијерну причу.

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11953

Napisano: 27 Jan 2016 11:17

”ЕВАКУАЦИЈА САВЕЗНИЧКИХ АВИЈАТИЧАРА ОД СТРАНЕ ЈВУО
МИСИЈА ХАЛЈАРД ПО АМЕРИЧКИМ И НЕМАЧКИМ ИЗВОРИМА”
Милош Бојанић, Београд

https://www.mycity.rs/must-login.png

Чланак је објављен у Браничевском гласнику бр. 10, који је комплетан поставио Небојша на другој теми:
http://www.mycity-military.com/Ostalo-5/Branicevsk.....-2016.html

----

Овај чланак је досад најопширније истраживање евакуације америчких авијатичара од стране четника. По први пут су кориштени су амерички архивски документи, који су омогућили да се реконструише евакуација скоро сваког појединачног авијатичара из Југославије. Како истраживање још траје, откривени су нови подаци који допуњују овај чланак.
Уз чланак иде и табела са именима и означеним изворима, коју би требало да ускоро поставим.

Dopuna: 28 Jan 2016 14:33

У прилогу је табела са именима 520 америчких авијатичара за које сам нашао податке да су били у контакту са четницима.
Неки од њих су евакуисани током мисије Халјард, неки ван мисије, остали су преузети од партизана, а један део је и предат Немцима.

Табела је стара годину и по. У међувремену је урађено доста допуна. Нађени су подаци за неколико нових имена, и архивских извора за доста авијатичара.

https://www.mycity.rs/must-login.png

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11953

Ова тема је почела књигом ”Заборављених 500” од Грегори Фримена.
Ко је читао књигу и историјске изворе објављене о мисија Халјард могао је да примети да је аутор слабо обавио истраживање теме. Чак није стигао ни до резимеа операције у ком се наводи број евакуисаних, па је зато и наслов књиге навео већи број него што је евакуисано.

Исти аутор је прошле године написао додатно поглавље за књигу ”Заборављених 500”.
У њему се држи традиције да не истражује тему о којој пише.

"Red tails
The Tuskegee Airmen and Operation Halyard:
An All-New Update for The Forgotten 500"

Аутор описује како су ”Црвени репови”, односно 332 ловачка група у којој су летели Афроамериканци, пружали заштиту током евакуације из Прањана.
Све је лепо описано, само има један проблем - 332 ловачка група никад није летела као заштита за евакуације током мисије Халјард! Нити једне од њих. Летела је заштиту за неколико евакуација и достава материјала партизанима.

Извор који је аутор користио као основу за своје фантазије се односи на 22. август.

Из Брезне је тог дана евакуисано преко хиљаду партизанских рањеника и 16 америчких авијатичара.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 618 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 9 sakrivenih i 582 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, _Sale, A.R.Chafee.Jr., Apok, celik, Dimitrise93, dragon986, Georgius, Konda, Krusarac, LUDI, mercedesamg, miodrag, moldway, peruni, Polemarchoi, Profica, rodoljub, sakota79, sombrero, stegonosa, trajkoni018, vathra, VJ, yufighter, z.misirlic, Zmaj001