Pomorsko-vazdušna bitka kod ostrva Santa Krus

Pomorsko-vazdušna bitka kod ostrva Santa Krus

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 5010
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

У току јапанских операција у Другом светском рату за ликвидацију америчког мостобрана на Гвадалканалу дошло је 26. и 27. октобра 1942. године код острва Санта Крус, до битке између поморских и ваздушних снага Јапана и САД. Првобитно ова поморско-ваздушна битка је названа трећа битка код острва Саво.


ЈАПАНСКЕ СНАГЕ


Водама Тихог океана између острва Трука и Гвадалканала крстарила је оперативна ескадра (састава 4 носача авиона, 4 бојна брода, 10 крстарица и 30 разарача) под командом јапанског вицеадмирала Конда (Нобутаке Кондо) из јапанске комбиноване флоте. Ова ескадра имала је задатак да нападне и уништи америчке флотне снаге уколико се појаве у водама Соломонових острва, и да спречи дотур америчких појачања на Гвадалканал.
Снаге вицеадмирала Конда биле су оперативно подељене на претходницу (1 носач авиона са 55 авиона, 2 бојна брода, 5 крстарица и 14 разарача), под његовом непосредном командом, и главнину, под командом вицеадмирала Нагума (Чуичи Нагумо). Састав под командом Нагума имао је 3 носача авиона са укупно 157 авиона, 2 бојна брода, 5 крстарица, 16 разарача и 4 танкера.
Јапанске подморнице налазиле су се на правцима вероватног наиласка америчке флоте, а 11. ваздушна флота на аеродромима Рабаула.


Полетање јапанских борбених авиона, са једног од носача авиона јапанске флоте током битке

АМЕРИЧКЕ СНАГЕ


Вицеадмирал Холси (Вилиам Ф. Холси), командант америчке флоте у Јужном Пацифику, поделио је своје снаге у 3 оперативна одреда (Task Force). Одред контраадмирала Кинкејда (Томас Кинкејд) у свом саставу имао је носач авиона Enterprise са 82 авиона, бојни брод, 2 крстарице и 8 разарача, одред под командом контраадмирала Марија (Џорџ Д. Марио) у свом саставу је имао носач авиона Hornet са 87 авиона, 4 крстарице и 6 разарача. Трећи одред је био под командом контраадмирала Лија (Вилис А. Ли) и у свом саставу је имао бојни брод, 1 тешку и 2 противавионске крстарице и 6 разарача.
Сем тога вицеадмирал Холси располагао је и већим бројем подморница и са око 260 авиона распоређених по базама на острвима Гвадалканал, Еспирту Санто и Нова Каледонија.
Задатак америчке флоте био је да претражи воде од Санта Крус острва, а затим да промени курс према југозападу и пресретне јапанску флоту при приближавању Гвадалканалу.Дејство противавионске артиљерије са носача авиона CV-6 Enterprise током битке код острва Санта Крус


ПОЧЕТАК БИТКЕ


Рано јутро 26. октобра противници су се употребом извиђачке авијације открили и вицеадмирал Холси наредио је напад. Контраадмирал Кинкејд иако још без података о последњој позицији јапанске флоте, упутио је у 05 часова са носача авиона Enterprise 16 авиона, једна група америчких авиона напала је у 07 часова и 40 минута и са две бомбе погодила јапански носач авиона Zuiho. У 07 часова и 10 минута полетело је у напад са јапанских носача авиона Shokaku, Zuikaku и Zuiho 65 бомбардера, торпедних авиона и ловаца, а са америчких носача авиона Hornet и Enterprise, до 08 часова и 15 минута, 73 бомбардера, торпедна и ловачка авиона.
За време лета према противничким бродовима, дошло је до борби у ваздуху између појединх јапанских и америчких група авиона. Јапанци су у тим борбама изгубили 3 ловачка авиона, а Американци 3 ловачка и 3 торпедна авиона.
Други талас јапанских авиона (њих 44) полетео је у 08 часова и 22 минута са носача Shokaku и Zuikaku, а нешто касније полетеће још 29 авиона, али овај пут са носача авиона Junyo, који је самостално дејствовао под командом контраадмирала Какута (Какуђи Какута).
Носачи авиона су се под заштитом преосталих ловачких авиона припремали за одбрану. Тако су се у ваздуху истовремено нашли сви авиони обеју противничких страна. Већина јапанских авиона продрла је до америчког носача авиона Hornet и у 09 часова и 10 минута почела напад. За десет минута брод је погођен са 4 бомбе, 2 торпеда и два самоубилачка авиона (камиказе). У том нападу Јапанци су изгубили 25 авиона. Иако је ситуација била безнадежна, посада је приступила гашењу пожара и спасавању брода.
Прва група америчких авиона са носача авиона Hornet, 11 бомбардера и 4 ловачка авиона напала је у 09 часова и 30 минута јапански носач авиона Shokaku и погодила га са 6 тешких бомби. Shokaku је био избачен из строја. Авиони с америчког носача авиона Enterprise неуспешно су напали јапански бојни брод Kirishima. Друга група авиона са носача авиона Hornet погодила је са 2 бомбе јапанску тешку крстарицу Chikuma и онеспособила је.
Други талас од 44 јапанска авиона напао је у 10 часова и 15 минута носач авиона Enterprise који је погођен са 2 бомбе. Јапанци су у том нападу изгубили 26 авиона. У 11 часова и 20 минута око 20 јапанских авиона из групе носача авиона Junyo напала је носач авиона Enterprise без успеха због јаке противавионске артиљерије, која је оборила 8 јапанских авиона. Заостали јапански авиони, изненадно су напали у 11 часова и 27 минута амерички бојни брод South Dakota и крстарицу San Juan и погодили их са по 1 бомбом.
Противавионска артиљерија оборила је још 10 јапанских авиона. Носач авиона Enterprise прихватио је своје и авионе са носача Hornet, па је Кинкејдова група око 14 часова напустила бојиште.КРАЈ НОСАЧА АВИОНА
HORNET


Амерички носач авиона Hornet у тегљу крстарице Northampton, уз пратњу 2 разарача, нападали су од 15 часова и 15 минута до 17 часова и 02 минута, јапански авиони и погодили га са 1 торпедом и 2 бомбе, бродови из пратње покушали су торпедима и артиљеријом потопити Hornet. Најзад 27. октобра у 01 час и 35 минута потопили су овај напуштени носач авиона јапански разарачи торпедима.
Пошто није успела да пронађе америчке бродове, јапанска флота се у поноћ 26/27. октобра упутила према острву Труку.


ГУБИЦИ


У овој бици Американци су изгубили носач авиона Hornet, 1 разарач и 75 авиона, Јапанцима је носач авиона Shokaku био избачен из борбе за девет месеци, а теже су били оштећени носач авиона Zuiho, тешка крстарица Chikuma и 1 разарач. Поред тога Јапанци су изгубили и око 100 авиона.


****************


Јапанци у поморско-ваздушној бици код Санта Крус острва и поред тактичког успеха нису остварили оперативни циљ, нити су експлоатисали постигнути успех. Отпор америчких снага на острву Гвадалканалу није био сломљен нити је америчка флота потиснута из тог подручја.


https://www.mycity.rs/must-login.pngRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jan 2011
 • Poruke: 3464

Japanci su imali vise taktickih uspeha ali su sa svakim od njih gubili pilote za koje nije obezbedjena adekvatna zamena.Vec 44te su ostali bez iskusnog pilotskog kadra pa su nosace aviona koristili kao mamac za americku flotu.Gotovo identicno Nemackoj njihova su ocekivanja bila da ce rat biti zavrsen pregovorima nakon nekoliko meseci.offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5717

Japanci su se oslanjali na bojne brodove umesto na nosače aviona, velika greška. Uz to njihove podmornice nikada nisu napadale konvoje za snabdevanje- smatrali su to nečasnim a napadali su krstarice i razarače, kao i druge ratne prodove.

Interesantno je da su istu grešku napravili i Argentinci 1982 godine.
Napadalis u ratne brodove sa ono malo Exocet-a što su imali umesto da napadaju transportne brodove i nisu smeli da koriste površinsku flotu od straha posle potapanja "Belgrana"- opet greška.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2011
 • Poruke: 3464

Ne bih se slozio sa ovom ocenom.Japan je verovatno prva zemlja koja je uvidela prednost nosaca aviona nad bojnim brodovima a u rat su usli sa deset nosaca aviona dok su SAD imale samo sedam.U kasnijoj fazi rata su se oslanjali na bojne brodove ali to nije bila stvar izbora jer su tada vec izgubili najveci deo nosaca.Kao sto sam rekao Japan nije obezbedio zamenu ne samo za letacki kadar vec i za osoblje koje odrzava avione pa su krajem rata imali nosace ali ne i dovoljan broj pilota/osoblja koji bi mogao da popuni iste.Taj nedostatak pilota najbolje se video u onome sto Ameri zovu "Great Marianas Turkey Shoot".
Kod podmornica pre bih rekao da se radi o nedostatku strategije za upotrebu istih nego pitanju casti.Japanske podmornice su potopile oko milion tona transportnih brodova ali i dva nosaca aviona.U kasnijoj fazi koristili su ih za transport i snabdevanje opkoljenih garnizona

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 1276

Ono što se često izostavlja pri opisima pomorskih bitaka je obaveštajni rad... Odakle obe flote tu u isto vreme? Saveznički razbijači japanskih pomorskih šifri (Magic i Ultra) su im odradili pola posla. Koralsko More, Midvej, Rt Esperanca, Santa Kruz... 4 ofanzivne operacije i svaki put su Japanci bili napadnuti pre nego što su dobili šansu da iskrcaju trupe. A kadgod bi Ameri krenuli u napad postizali bi iznenađenje.

Avioni koji su napali i oštetili "Zuiho" bili su naoružani izviđački par "Dontlesa" koji su ga napali ad-hok. Lep primer junaštva.

U "Paklu Pacifika" B. Prikrila sam pročitao da su se istovremeno lansirani glavni napadi susreli usput i da se tom prilikom deo japanskih lovaca izdvojio i napao Amere nanevši im poprilične gubitke.

U ovoj bici su svoju veliku vrednost pokazali novi PVO topovi 40mm "Bofors" koji su se sada već nalazili u velikom broju na novijim američkim brodovima. Napravili su pravu pustoš među napadačima.

Japanski avioni koji su se zabili u američke brodove nisu bili u pravom smislu reči kamikaze (organizovane samoubilačke jedinice su se pojavile tek krajem 1944 u bici za Lejte), već avioni koje je pomenuti PVO već praktično oborio, ali čiji su piloti (možda ranjeni), zadržavši izvesnu upravljivost nad avionom rešili samoinicijativno da zadaju poslednji udarac neprijatelju. Bilo je tokom 2. sv. rata sličnih primera i sa američke strane samo ređe (npr 1 oštećeni avion se zabio u japansku krstaricu "Mikuma" u završnoj fazi bitke za Midvej).

Dramatična slika japanskog torpednog aviona B5N (američki nadimak "Kejt") koji je upravo lansirao torpedo koji je dokrajčio američki nosač aviona "Hornet"
http://www.combinedfleet.com/katetorp.jpg

PS Slažem se sa Albionovim postom 100%, s tim što bih dodao da je verovatno i pomenuti slab rad obaveštajne službe doprineo konzervativnoj upotrebi podmornica.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2011
 • Poruke: 3464

Neosporno je da su saveznici imali ogromnu prednost onog trenutka kada je razbijen japanska sifra jer su mogli da citaju sve njihove poruke.Jos jedan detalj se cesto izoztavlja.Japanci su imali izuzetno lose radare koji nisu mogli da otkriju manje grupe aviona .

offline
 • Pridružio: 02 Nov 2010
 • Poruke: 1276

Htedoh reći Bitka kod Istočnih Solomona, a ne Rt Esperanca

online
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 24887
 • Gde živiš: Petrovgrad

Napisano: 13 Feb 2019 16:22

Nasli su olupinu nosaca USS HornetDopuna: 16 Mar 2019 20:19

Nasli su i USS Wasp

Citat:A deep sea exploration team responsible for locating a string of World War II shipwrecks across the Pacific has uncovered yet another major find, the aircraft carrier USS Wasp. Wasp was sunk in late 1942 by submarine while covering the U.S. Marine Corps landings at Guadalcanal. The submarine, lost for nearly 80 years, was found in almost 14,000 feet of water.

https://www.popularmechanics.com/military/navy-shi.....age-found/Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 727 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 3 sakrivenih i 694 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Albin0, aramis s, bojank, cikadeda, danilopu, Duh sa sekirom, Faki-Valjevo, goxin, HDMI, hyla, ILGromovnik, Insan, ivica976, Lieutenant, login-bayonets, LUDI, Marko Marković, Misirac, nuke92, ostoja, pein, Sirius, Snorks, Sr.Stat., stegonosa, Toni, trajkoni018, Trpe Grozni, virked