Sovjetski građani u službi Hitlerove vojske

2

Sovjetski građani u službi Hitlerove vojske

offline
 • Pridružio: 09 Feb 2012
 • Poruke: 304

Napisano: 17 Jul 2012 19:17

gorran ::Napisano: 16 Jul 2012 17:58

To je bila Prva kozačka konjička divizija, operacija Napfkuchen (pogača).
Kozake su masovno zvali Čerkezima, iz meni za sada nepoznatog razloga.Да ли је то она иста дивизија коју Хорстенау помиње, а чије присуство на територији НДХ (и у самом Загребу) није било по вољи усташког режима?


Г. Фон Хорстенау:

''Пре неколико дана паметни словачки посланик предао ми је листу жалби против козака (1. козачка дивизија доведена је у НДХ ујесен 1943. године - прим. М.С). При томе ми је објаснио да је настала нека врста психозе којој подлегну и мирни и трезвени људи. Посебан тип људи су козаци које предводи фон Панвиц.
Ово важи и за генерал мајора фон Нидермајера, који командује трупама састављеним од турских народа...
Трупе фон Панвица у поседњих 14 дана пројахале су Сремом како би тамо завеле ред... На почетку су се ти војници владали мирно и дисциплиновано. ОД 20. октобра 1943. почеле су у огромном броју да стижу притужбе на рачун тих трупа. Овим жалбама придружила су се и двојица посланика.
Поред већ поменутог словачког посланика, протествовао је и мађарски посланик, који се силно уплашио за судбину својих проклетих ''сремских Мађара''. За разлику од њега, словачки посланик Циекер је своје жалбе аргументовано образложио и тачно описао поступке тих трупа. Када се чита његов извештај, човеку се диже коса на глави. Неизмерно се стидим и патим бескрајно због тога што је Немачка тако дубоко потонула јер је за своје ратне савезнике узела такве хорде.
У случају козака, ја сам најзад решио и 19. октобра 1943 увече, сео за сто и врховном командату за Балкан поднео једно емотивно и оштро писмо. У жалби сам изјавио како ми немамо право да наставимо да псујемо усташе.
(На усташе су се жалили због злочина над Србима. У том писму, од 19. октобра, које преводилац даје у фусноти, Хорстенау пише: ''Већ недељама стижу ми информације и гласине које говоре о дивљим, наводним или стварним, злочинима козачких јединица. Прилажем тужбе мађарских и словачких посланика, који су забринути за судбину својих мањина у Срему. Предлажем да се све те тужбе провере и молим да ми се пружи могућност да одбацим неоправдане оптужбе''. Крај писма - прим. М.С.)
...Још истог послеподнева док је Циекер био код мене, телефоном се јавио надбискуп Степниац. Био је очајан: припадници турских народа који стоје под командом Нидермајера опустошили су његово родно село Крашић и одвукли са собом три стотине ''потпуно невиних, добрих људи''. Питао ме је да ли ја могу макар толико да учиним да не буду убијени. Такође је споменуо могућност да се међу киднапованим људима вероватно налазе и неки његови рођаци. Опште је познато да су се два брата надбискупа Степинца прикључила партизанима...
(Нешто касније, Хорстенау пише да је један Степинчев брат нађен мртав - прим. М.С.)
...Ни за Нидермајерове војнике састављене од турских народа, а ни за козаке, не може да се каже да су у Хрватској добродошли. Пре неколико недеља Нидермајер је био код мене... Он ми је мало подробније причао о својим храбрим војницима. Сакупио их је на простору између Дона и Волге... Села која они освоје немачка команда им препусти да их слободно опљачкају. Када уђу у освојено село мушкарце побију, а жене силују, а целокупна имовина припада њима.
Такви су и козаци, који нарочито воле коње, али и свиње. Према последњим вестима, они краду и шиваће машине. Само на простору Илока козаци су, наводно, отели 70 шиваћих машина...
Но, морам признати, да СС дивизија ''Принц Еуген'' састављена од Немаца фолксдојчера много не заостаје за њима. Њихов последњи ''долазак'' у Сплит то највоље доказује. (Тада су убили око 2.000 хрватских цивила, што је Павелић покушао да припише четницима - прим. М.С).
Жао ми је Еугена Савојског, јер такве трупе носе његово име.
Међутим, незаконито понашање војника и недисциплина појављују се у појединим случајевима и код припадника Вермахта...
Пре неколико дана јавио сам војној команди у Београду да су козаци, у складу са својим обичајем, ноћу упали у римокатоличко село поред Ђакова, затворили 120 жена и онда их силовали. Ово ми је саопштила хрватска влада. Следећег јутра жене су пуштене кућама. Одмах после тога фелфмаршал Вајкс послао ми је службени телеграм у коме од козачке дивизије практично захтева да одговоре на оптужбе хрватске владе и да кажу да оне нису истините...''
Извор: Глез фон Хорстенау, ''Између Хитлера и Павелића'', стране 329-331 и 344.
Издавач: Нолит, Београд, 2007.А имамо и ово:

,,У атару села Ђаково у Босни, у ноћи 3. Јануара 1944.г. усташе су се спремали да спале око 200 живих Срба у пећи бивше циглане. Сазнавши за то, козаци прве дивизије Донског пука су заједно са командиром дивизије мајором вермахта Максом дошли... на место догађаја и почели су насилним путем да ослобађају Србе. Усташке чете су отвориле ватру на шта су Козаци узвратили. 17 козака и 2 официра су убијени а усташки губици су износили око 30 људи. Остале су Донци заробили и пустили, спасли несрећне.
У априлу 1944. у области града Петриња, козаци триста прве дивизије петог Донског пука, спасли су од експлозије православни храм. Опет је избила кратка пуцњава између усташа и Козака у којој су погинули један Козак и двоје усташа.
Традиционално, разбијене Хрвате су пустили људи Кононова...
(Черкасов К. Генерал Кононов. Т.2. Минхен, 1965. С.24-26.)

Dopuna: 17 Jul 2012 19:28

А ево и мало слика:Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 725

cacundraki ,
kada prepisujes ( u ovom slucaju Samardjica), budi ljubezan, i kazi izvor.Horstenau nije nikada tako sta napisaooffline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka Topola

Власов је био такође и херој одбране Москве 1941!

Не разумем то што су мислили да ће добити државу од стране Хитлера, пише да је већина руских добровољаца била у Западној Европи, Југославији а мањи део на Источном фронту.

http://en.wikipedia.org/wiki/Helmuth_von_Pannwitz

Е ово је занимљиво, Немац па био атаман.

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12446

Uzelac2106 ::Не разумем то што су мислили да ће добити државу од стране Хитлера, пише да је већина руских добровољаца била у Западној Европи, Југославији а мањи део на Источном фронту.
Хитлер није имао поверења према совјетским добровољцима у Вермахту, мислио је да ће већина да се првом приликом врати совјетима. Зато су и држани на другим фронтовима.

Иначе је постојао план да се направи козачка држава (за козаке у ССу), која би била у Северној Италији Shocked
Чак су и почели да расељавају људе да би се населили...

offline
 • Pridružio: 09 Feb 2012
 • Poruke: 304

Citat:Uzelac2106 ::Власов је био такође и херој одбране Москве 1941!

Не разумем то што су мислили да ће добити државу од стране Хитлера, пише да је већина руских добровољаца била у Западној Европи, Југославији а мањи део на Источном фронту.

http://en.wikipedia.org/wiki/Helmuth_von_Pannwitz

Е ово је занимљиво, Немац па био атаман.


Такође одатле:

Von Pannwitz was a German national, and under the provision of the Geneva Convention not subject to repatriation to the SMERSH. But on May 26, he was deprived of his command and placed under arrest while the forceable loading of the Cossacks into trucks began and continued through the days following. Although many escaped from their camps following these actions, General von Pannwitz and many of his German officer cadre did not want to leave their men alone and shared the uncertain fate of the Cossacks who had been comrades in combat for more than two years, so these Germans surrendered with the Cossacks to the NKV

offline
 • Pridružio: 05 Jun 2012
 • Poruke: 84

Napisano: 18 Jul 2012 11:24

Као прво КОНР ( Комитет за ослобођење народа Русије, чија је оружана формација била РОА) никада се није залагао за поновно успостављање монархије . Програм КОНР је изнесен у Прашком манифесту:

Citat:...Свой целью Комитет Освобождения Народов России ставит:


а) Свержение сталинской тирании, освобождение народов России от большевистской системы и возвращение народам России прав, завоеванных ими в народной революции 1917 года;
б) Прекращение войны и заключение почетного мира с Германией;
в) Создание новой свободной народной государственности без большевиков и эксплуататоров.В основу новой государственности народов России Комитет кладет следующие главные принципы:Равенство всех народов России и действительное их право на национальное развитие, самоопределение и государственную самостоятельность.

Утверждение национально-трудового строя, при котором все интересы государства подчинены задачам поднятия благосостояния и развития нации.

Сохранение мира и установление дружественных отношений со всеми странами и всемерное развитие международного сотрудничества.

Широкие государственные мероприятия по укреплению семьи и брака. Действительное равноправие женщины.

Ликвидация принудительного труда и обеспечение трудящимся действительного права на свободный труд, созидающий их материальное благосостояние, установление для всех видов труда оплаты в размерах, обеспечивающих культурный уровень жизни.

Ликвидация колхозов, безвозмездная передача земли в частную собственность крестьян. Свобода форм трудового землепользования. Свободное пользование продуктами собственного труда, отмена принудительных поставок и уничтожение долговых обязательств перед советской властью.

Установление неприкосновенной частной трудовой собственности. Восстановление торговли, ремесел, кустарного промысла и предоставление частной инициативе права и возможности участвовать в хозяйственной жизни страны.

Предоставление интеллигенции возможности свободно творить на благо своего народа.

Обеспечение социальной справедливости и защиты трудящихся от всякой эксплуатации, независимо от их происхождения и прошлой деятельности.

Введение для всех без исключения действительного права на бесплатное образование, медицинскую помощь, на отдых, на обеспечение старости.

Уничтожение режима террора и насилия. Ликвидация насильственных переселений и массовых ссылок. Введение действительной свободы религии, совести, слова, собраний, печати. Гарантия неприкосновенности личности, имущества и жилища. Равенство всех перед законом, независимость и гласность суда.

Освобождение политических узников большевизма и возвращение на родину из тюрем и лагерей всех, подвергшихся репрессиям за борьбу против большевизма. Никакой мести и преследования тем, кто прекратит борьбу за Сталина и большевизм, независимо от того, вел ли он ее по убеждению или вынужденно.

Восстановление разрушенного в ходе войны народного достояния - городов, сел, фабрик и заводов за счет государства.

Государственное обеспечение инвалидов войны и их семей.Власовски покрет нема никакве идеолошке споне са национал-социјализмом, нити фашизмом. Он јесте колаборационистички, издајнички... али је он окупљао све и свашта, од белих ветерана Грађанског рата и њихових потомака , преко локалног олоша, људи који су покушали да избегну конц-логоре, до прекаљеног шљама и ортодоксних комуњара као што је био Власов ( истакао се јуна '41. као комадант 4. оклопног корпуса, а децембра исте године као комадант 20. армије под Москвом. Након трагедије 2. ударне армије, за коју није једини кривац, 6 месеци је седео у , релативно повлашћеном, логору. И тек када су након Друге Харковске битке почеле да пристижу вести о стотинама хиљада погинулих и заробљених припадника РККА, Савле је постао Павле. Или је, можда, Савле помислио да бира победничку страну?). Ту не постоји никаква идеолошка монолитност.

У осталом, ево шта за њега каже Гебелс ( докуменат је из књиге Власовское движение в свете документов,данас у руској историјографији често цитираној, коју је приредио историчар Б. Дивинов, мањшевик;Њујорк 1950, страна 121):
Dopuna: 18 Jul 2012 11:42

vathra ::
Хитлер није имао поверења према совјетским добровољцима у Вермахту, мислио је да ће већина да се првом приликом врати совјетима. Зато су и држани на другим фронтовима.

Иначе је постојао план да се направи козачка држава (за козаке у ССу), која би била у Северној Италији Shocked
Чак су и почели да расељавају људе да би се населили...


У питању је био Козачки логор атамана Тимофеја Доманова, сасвим друга формација у односу на 15. С.С. козачки корпус
cacundraki ::

Такође одатле:

Von Pannwitz was a German national, and under the provision of the Geneva Convention not subject to repatriation to the SMERSH. But on May 26, he was deprived of his command and placed under arrest while the forceable loading of the Cossacks into trucks began and continued through the days following. Although many escaped from their camps following these actions, General von Pannwitz and many of his German officer cadre did not want to leave their men alone and shared the uncertain fate of the Cossacks who had been comrades in combat for more than two years, so these Germans surrendered with the Cossacks to the NKV


Фон Панвиц је захтевао да подели судбину ''својих'' козака. Рођен у Шлезији, од детињства се дружио са козачким граничарима. Перфектно је говорио руски ( што је захтевао и од својих немачких официра и подофицира, па су углавном то били Немци рођени у Русији или Прибалтику. То наравно, није значило да су немачко-руски односи били хармонични- забележено је неколико убистава немачких подофицира и туча између Козака и немачког подофицирског и нижег официрског кадра).

Сам 15. С.С. корпус је био С.С. само по имену: августа 1944. Химлер је добио надлежност над свим иностраним добровољачким јединицама. На саветовању одржаном септембра '44. са козачким првацима ( између осталих фон Панвицем и Шкуром ) одлучено је да 1. козачка дивизија постане корпус: попуна је била извршена пребацивањем осталих козачких јединица Вермахта и Вафен С.С. (два полицијска батаљона) у дивизију, као и мобилизацијом заробљених црвеноармејаца). За ту сврху при Главном штабу С.С. је формирана Козачка резерва ( под командом генерала Шкура) Официрски кадар је остао исти ( само су из С.С.-а стигли официри за везу).

Dopuna: 18 Jul 2012 11:43

nemosav1 ::cacundraki ,
kada prepisujes ( u ovom slucaju Samardjica), budi ljubezan, i kazi izvor.Horstenau nije nikada tako sta napisao
Кисели, то није Самарџић. Имаш линк на књигу

offline
 • V. Uzelac
 • Pridružio: 28 Dec 2011
 • Poruke: 664
 • Gde živiš: Bačka Topola

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 725

offline
 • Šid  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 21 Apr 2011
 • Poruke: 480
 • Gde živiš: Blizu Berkasova

А у глобалу-какво је било њихово опхођење према српском становништву?

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 725

Citat:On 1 February 1945, Lt.Gen. von Pannwitz was made commanding general of XV. Cossack Cavalry Corps effective 25 February 1945. In the early part of the month the Cossack Corps was reformed as follows: (with unit commanders)

Commanding General: Lt.Gen. von Pannwitz
Corps Staff: Lt.Col. von Steinsdorff, Chief-of-Staff
Corps Reconnaissance Detachment: Major Weil
Corps Engineering Officer: Major Jans
Corps Signals Officer: Major Schmidt

1st Cossack Cavalry Division: Col. Wagner
Divisional Staff
Don Cossack Cavalry Rgt. 1: Major Dienenthal
Siberian Cossack Cavalry Rgt. 2: Col. Count von Nolcken
Kuban Cossack Cavalry Rgt. 4: Lt.Col. von Klein
Cossack Artillery Rgt. 1 (in formation): Major von EisenhartRothe
Divisional Troop Detachment 1
Supply Troop Detachment 1

2nd Cossack Cavalry Division: Col. von Schultz
Divisional Staff
Kuban Cossack Cavalry Rgt. 3: Lt.Col. Lehmann
Don Cossack Cavalry Rgt. 5: Major Count zu Eitz
Terek Cossack Cavalry Rgt. 6: Lt.Col. Prince zuSalm-Horstmar
Cossack Artillery Rgt. 2 (in formation): Major Count
von Kottulinsky Divisional Troops Detachment 2
Supply Troop Detachment 2

Piastun-Brigade (Cossack Infantry): Col. Kononov
Plastun-Rgt, 7: Lt.Col. Borissov
Plastun-Rgt. 8: Major Sacharov
Recce Detachment: Captain Bondarenko
(This unit was conceived of as a 3rd Cossack Cavalry Division, but due to lack of time for formation had to function as an infantry brigade.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 707 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 5 sakrivenih i 654 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 90SIN, _Sale, A.R.Chafee.Jr., AleksaRadojicic, aramis s, ArmyBoss, Bane san, caesar, darcaud, dekao, djordje92sm, Dorcolac, dozorni, dragon986, Duh sa sekirom, Dzoni90, goxin, havoc995, ikan, Insan, JOntra, Krusarac, Leonardo, madza, manda87, Marko Marković, Mihajlo, Milan A. Nikolic, Misha V, Mixelotti, mladen.zovko, Nebo_M, ostoja, Profica, raso76, Recce, RJ, Sale.S, samsung, shone34, Sićko, stalker, vathra, vladas87, VP6919, zixmix, |_MeD_|