Kompresori i pneumatske alatke u Inžinjeriji

7

Kompresori i pneumatske alatke u Inžinjeriji

offline
 • Pridružio: 10 Feb 2007
 • Poruke: 474
 • Gde živiš: Sremska Mitrovica

Mozda nije mesto,ali tema me skroz zainteresovala pa da priupitam.Za posao sam nabavio ovaj stokomer i stvarno sam prezadovoljan,ali nisam uzeo u obzir protok vazduha od 8,5l/s na 6,3 bara i bocu 30 litarskog jednoklipnog kompresora isprazni brzinom da je to smesno.Radi pistolj i dok kompresor puni bocu,ali to nije nista.
Ne znam koji kompresor bi mogao da zadovolji potrebe takvog alata.Ne razumem se bas i njih.Znam da za potrebe pneumatskog alata mora da ima zauljivac i posudicu za kondenz sto sve imam.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24136

Osnovno pravilo kod rada sa pneumatskim alatkama je da se spram potrošnje alatki upreže i agregat za komprimovanje jer dok se na pogon jedne alatke može angažovati manji kompresor drugu alatku neće moći da zadovolji.
Tako si i ti spram tog alata morao da obezbediš najmanje za 50-80% veću proizvodnju komprimovanog vazduha nego li mu je potrošnja..
Veličina boce za vazduh je odmanjeg značaja ako taj kompresor ima režimski regulator pa na većoj potrošnji može i da nagura više vazduha u protivnom je i tu pravilo da se u rezervoaru uvek ima rezerve za osnovnu delatnost za taj alat.
Ako je u pitanju alat za bušenje onda ti rezervoar mora omogućiti nesmetano oslobađanje alatke i nakon prestanka rada kompresora u protivnom imaš zarobljenu alatljiku.
Sve po pitanju kvaliteta vazduha si odlično pobrojao i brez toga se neće dugo izdržati i čak sledi defekt na alatkama i u najgorem slučaju zaribavanje pošto je kod pneumatskih alatki tolerancija-zazor na minimumu i ne trpi ništa...offline
 • Pridružio: 10 Feb 2007
 • Poruke: 474
 • Gde živiš: Sremska Mitrovica

Za nuzdu dok nisam nabavio zauljivac,periodicno sam ga podmazivao sa motornim uljem direktno na klip,ali sam se bojao tog kondenza za koji sam cuo da bas moze da napravi belaj.
Nista,onda cu gledati neki kompresor sa dobrim protokom,jer ako sam te shvatio,boca je tu periferna,bitno je da u mom slucaju ima protok veci od tih 8,5l/s,znaci najmanje 13l/s pa navise.
Hvala Vojo Ziveli
Citat:Ako je u pitanju alat za bušenje onda ti rezervoar mora omogućiti nesmetano oslobađanje alatke i nakon prestanka rada kompresora u protivnom imaš zarobljenu alatljiku.
Ne kapiram ovo.Kad kompresor napuni bocu,cuje se neki ventil sto iskljuci punjenje.Otkacim crevo sa stokomera i gotovo.Nije ovaj ulaz za vazduh na alatu kao na slici vec dzek kao na na onim cekic odvrtacima sto koriste vulkanizeri,na skljoc

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24136

To što isključi punjenje boce kad je puna je ventil rasterećenja a ako i on zakaže mora da postoji na izlaznom delu gde su te spojke i jedan ventil sigurnosti koji se otvara ako dođe do uslovno rečeno prepunjavanja sistema i po pitanju pritiska a i po pitanju količine komprimovanog vazduha i tako čuva sistem.
Taj način prikačivanja se zove brza spojka za pneumatske alatke i rade se po veličinskim elementima a sve prema protoku vazduha i crevu kroz koje se distribuira isti.
Rezervoar - boca za vazduh mora da ima zalihu kad stane punjenje da alatka iz njega dobija pogon još za minimalno jedan radni ciklus ili više.
Kondenz je opasan iz prostog razloga što se sve te površine radnog alata sa niskom tolerancijom i zagrevaju pa ako nema zauljavanja vazduha a kondenz se nužno pojavljuje eto ti na tim spojevima pojave korozije i zaribavanja.Odvajač kondenza bi morao da se nalazi i na samoj boci a i na mreži za distribuciju komprimovanog vazduha gde još mora da se nalazi i sistem za obogaćivanje vazduha sa uljem.
U osnovi je klasično motorno ulje gradacije od 30 sasvim dovoljno za podmazivanje mada se proizvode i namenska ulja za te svrhe i sa nekim drugim aditivima kojih nema u motornom ulju ..Poput onog Lancola ali njega nemoj da koristiš jer je on ređi i nije za takve alatljike.

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1230
 • Gde živiš: Srbija

Voja je pre izvesnog vremena pisao o pneumatskim lancanim testerama. Dodao bih koju fotografiju i kratak opis, posto spada u kompresorske alate.

Proizvodjac ove testere je americka firma Wolf. Testera je predstavljena 1927.
Pritisak: 5.1bar,
protok: 0.03cm/sec.
masa: 34kg
Telo : aluminijum


TimberhogZa rad ove testere je potreban pritisak izmedju 5.1 i 6.55 bar-a pri konstantnom protoku od 118.9 cm3/h.


MALL TOOL COMPANY


Ove testere su pocele da se proizvode 1946. za potrebe americke vojske. Namenjene su za upotrebu u tunelima i mestima sa eksplozivnim materijama. Na njoj se moze primetiti pocinkovano telo, koje je imalo ulogu da spreci stvaranje varnice u takvim okruzenjima.
Prvi put je predtsvljena 1945.
Neophodan pritisak za rad : 9 bar
Neophodan konstantan protok vazduha: 152.9 m3/h
Duzina maca (kraci / duzi): 61cm / 121cm


Wolf 1929.

https://www.youtube.com/watch?v=UqpM_0MQxFM

offline
 • Pridružio: 07 Apr 2009
 • Poruke: 13

Dobro vam dosao ja,a vjerovatno ne bi ni dosao da me ne muci kompresor...fagram pkp 48,radi 10-15 min. i onda se samo ugasi,ovdje nema majstora za te kompresore a vi vidim sve znate o tome pa unaprijed hvala na pomoci

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1230
 • Gde živiš: Srbija

Dobro ti nama dosao.
Voja zna mnogo vise o tome od mene, ali neke stvari koje mi padaju na pamet su, problem sa dovodom goriva (prljavi filteri, holenderi itd.), pregrevanje motora, mozda neki od izduvnih ili usisnih plocastih ventila.
Ako Voja slucajno ne prmeti tvoju poruku, probaj da ga kontaktiras preko privatnih poruka, samo bih ti predlozio da malo detaljnije opises kvar, koliki pritisak ostvari za to vreme sto radi, mozes li posle prestanka rada ponovo da ga upalis i posle koliko vremena, sve sto ti pada na pamet, parametri rada motora, kojom brzinom duva vazduh , sve cega mozes da se setis.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24136

JEREMIJA
Pozdrav i dobro došlica svakom dobronamernom novom drugaru.
kolega iznad je sve potrebno za lakšu defektažu uglavnom izneo a bi ti samo rekao za laku komunikaciju da se bolje orijentišemo da na drugoj strani ove teme pogledaš šemu baš za PK-48 a PKP je indentičan i jedino su mu bočne stranice i pregrade obložene sunjđerima za ono drugo P na kraju a odnosi se na PRIGUŠENJE buke motora i naravno rada samog agregata za komprimovanje vazduha.
Elem pogledaj za početak u kućištu kompresora nivo ulja jer i u njega kao i u karter motora mora da ima ulja do merača a ako ga ne nađeš gde je pogledaj ispod čepa za nalivanje jer znaju i da ga zavare za poklopac .
Lako je moguće da u karteru kompresora nema dovoljno ulja ili je ulje dotrajalo pa kad se nakon tog vremena koliko lepo radi ulje ode po sistemu i dobro se zagreje oće da isključi spojku o čemu sam pisao a ovde je moguć baš obrnuti proces samoiključenja agregata usled nedovoljnog pritiska ulja u sistemu agregata-kompresora.Ovo mi prvo pada na pamet bez ostalih detaljnijih pokazatelja o radu -ponašanju celog sklopa jer se to dešava kada se ulje u sklopu agregata-kompresora zapostavi a i ono kao i ono u motoru se redovno mora menjati u sličnim intervalima i uglavnom ide ista vrsta ulja.
PS.
Ulje koje izvadiš iz agregata(pa i iz motora uz naravno dobro oceđivanje od ostataka nafte-dizel goriva ako ga ima u motornom ulju) nemoj bacati jer će dobro doći da se sa njim podmazuje većina priključnih pneumatskih alatki koje koristiš..
Javi mi se na pp pa ako treba na usluzi sam i rado ću pomoći ako mogu.

offline
 • Pridružio: 07 Apr 2009
 • Poruke: 13

Prije svega hvala na odgovoru i dobrodošlici.Ulja ima dovoljno i u kompresoru i u motoru,oko motora znam i ja tako da to nije problem.On moze ponovo da upali bez problema odmah po gašenju,ja imam osjecaj da nesto nije nastelovano oko pritiska vazduha,parkiran je ispravan ali dugo nije radio.Punio je previse pa sam mu ja ono amaterski nastimao na sigurnosnom ventilu da izbacuje višak ali nemam pojma kako se šteluje na onoj sklopki sa vakumom i ne znam sta mu znaci onaj pritisak na drugom manometru...

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24136

Jedan manometar pokazuje pritisak vazduha na izlazu iz prvog stepena kompresije ili nakon hlađenja u hladnjaku a pre ulaza u drugi stepen kompresije i na njemu je obično niži pritisak.Sad me ubi ali tačan podatak iz glave nemam a ni literature kod sebe ali sam siguran da je nži od 0.8-1.5bara a da je drugi manometar najčešće vezan za rezervoar vazduha i pokazuje koliki je pritisak nakon komprimovanja i smeštaja u rezervoar.Ovaj drugi manometar bi trebao da se kreće od 2.5 pa i do 10 bara.
Podešavanje pritiska u prvom stepenu kompresije se isključivo postiže sa snagom na pločastom ventilu koja limitira taj izlazni pritisak a shodno proračunskim vrednostima za cilindar niskog pritiska(hod,prečnik klipa i osnovna namena kompresora).Tako da se on povećava ili snižava zamenom ventila za izlazni pritisak i nikako drugačije dok se ovaj drugi podešava sa sigurnosnim i regulacionim ventilom a to sam detaljno tamo na drugoj strani opisao i nebi se sad ponavljao.Sklopka sa vakumom je direktno povezana sa izlazom i ona diktira broj obrtaja motora a i to sam opisao pa je tako moguće da si mu na sigurnosnom ili regulacionom ventilu zadao veći pritisak nego li je usklađeno sa tim vakumskim pa on zbog toga da izbegne preopterećenje gasi motor da izbegne havariju.Moraš ili vratiti na fabričko podešavanje ili pri podešavanju prati rad na manometru višeg pritiska i mic ,po mic ga smanjuj do potrebnog pritiska ali pazi da otvoriš neki od ispusnih slavina i time ne dozvoliš ni preopterećenje usled prevelikog dotoka a i takođe onemogućiš kontra efekat u kome bi ti regulacioni ventil shvatao da je potrošnja enormna pa bi preko vakum sistema povećavao broj obrtaja a tada nema podešavanja jer ništa niej usklađeno..
Nadam se da je sada makar malo jasnije a na kraju krajeva zna ta misterija i da prestane da se pojavljuje ako joj je uzrok u dugom stajanju i dejstvu kondenzata na tom vakum cilindru.
Pa ako nakon destak ponavljanja sve ne prestane slobodno pažljivo izmeri dužinu tog vakum cilindra pa ga polako demontiraj,rasklopi i očisti a po sklapanju sve vrati nazad vodeći računa o dužini jer se ona direktno odražava kao raštelovana spona na trap auta ...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 621 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 8 sakrivenih i 592 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., dankisha, darkangel, dukikan, hooraay, HrcAk47, ikan, KUZMAR, mercedesamg, mihajlot2013, mikrimaus, Mirage 2000N, nebkv, Sirius, Srki94, vasa.93, Vlad000, Vlada78, zexoni, Zi0mek, zlaya011