Nemački pontonski i montažni mostovi iz 2. svetskog rata

1

Nemački pontonski i montažni mostovi iz 2. svetskog rata

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1219
 • Gde živiš: Srbija

U Nemackoj je pre i tokom drugog svetskog rata u upotrebi bilo vise vrsta pontonskih i montaznih mostova razlicitog tipa i nosivosti.
Mosni komplet A (Brückengerät A) je bio deo nasledja nemacke vojske iz prvog sv. rata. Imao je nosivost od 7t pri rasponu od 75m. Pontoni za izradu ovog mosta su bili teski 532kg i dugacki 8m. Njihov transport se vrsio posebnim prikolicama ( pontonwagen ). Ostali elementi ovog mosta su transportovani na posebnim prikolicama Bockwagen. Ovo sredstvo se u jedinicama zadrzalo do uvodjenja mosnog kompleta B (Brückengerät B).

BockwagenPontonwagen


Mosni komplet B (Brückengerät B)

Ovaj mosni komplet je napravljen kao zamena za vec prevazidjeni i vremesni komplet A. Cinilo ga je 16 drvenih ili aluminijumskih pontona od koji je svaki sastavljen iz dva dela (polupontona). 4 celicna rama sa prilagodljivom duzinom, 4 rampe za navoz, ograde, gazece podloge, 6 jurisnih camaca, 2 motorna camca i 6 vanbrodskih motora za pontone. Ceo komplet je bio transportovan na ukupno 28 vozila. Duzina pontona je 15.2m (7.61 poluponton), a sirina 1.9m.
Imao je nosivost od 8t pri rasponu od 77- 83m i 16t pri rasponu od 51- 54m. Pri manjim rasponima imao je nosivost do 20t. Ovaj komplet je bio najrasprostranjeniji u jedinicama tokom 2. sv. rata. Za prevoz elemenata mosta koriscene su prikolice Bockwagen & Uferbalkenwagen. Pontoni su se prevozili na prikolicama koje su se nazivale pontonwagen i imale su nosivost od 5t, a same su bile teske 1,9t. Osim pontona, na ovim prikolicama su cesto prevozeni i ostali elementi, tako sto su prvo oni postavljani na prikolice, a potom preko njih bi bili postavljeni pontoni. Osim ovih prikolica, u upotrebi su bile i prikolice Rampenwagen koje se sustinski nisu razlikovale od Bockwagen i Uferbalkenwagen. Naziv su dobile po nameni elemenata koje su prevozile, a to su bile rampe za navoz.
Specificnost ovog mosnog gompleta i prikolica na kojima je prevozen je bila ta sto je u slucaju nuzde mogao biti kacen za konjske zaprege. Jedinica koja je obicno bila koriscena za postavljanje ovog mosta je bila sastavljena od 2 oficira, 13 podoficira i 87 vojnika. Masovnu upotrebu je doziveo za vreme borbi na tlu SSSR-a.

Bockwagen BUferbalkenwagen BPontonwagen B

Rampenwagen BNajduzi pontonski most koji je nemacka armija sastavila za vreme 2. sv. rata je bio preko reke Loare. Napravljen je od Brückengerät B i bio je dugacak 375m i imao je nosivost od 16t. Za njegovu izradu je bilo potrebno 22 sata (22 i 23 jun 1940.) U njegovoj izradi je ucestvovalo 6 inzinjerijskih ceta. Most je kasnije nazvan ,,Velke-Brücke" u cast komandanta 45. inzinjerijskog bataljona Paula Velkea.Na fotografijama je prikazan prelezak 2. oklopne divizije preko pontonskog mosta Brückengerät B na reci Don u Avgustu 1942.Na grafici je prikazana upotreba ,,polu -pontona" pri cemu je nosivost 8t i celog pri cemu se nosivost duplira.
Mosni komplet C ( Brückengerät C )

Ovaj komplet predstavlja laki pontonski most nosivosti do 4t po pontonu pri max. rasponu do 70m.
Ukoliko je most bio duzine do 84m od cega su 42 plutajuca, nosivost po pontonu se penjala na 6t.
Na duzini mosta od 140m koji je bio postavljen na polupontonu, nosivost je bila 2t.
Sirina ovog mosta je bila 2.4m. Dimenzije polupontona su bile 3.9/ 1.67 /0.72m.
Uglavnom je koriscen kao pesacki most ili pomocni most pri izradi vecih mostova. Njegovi elementi su transportovani na prikolicama Bockwagen Pf14, nosivosti 4.3t i sopstvene mase od 1.4t. Pontoni su transportovani na prikolicama Pontonwagen Pf15, na kojima je bio transpotovan i ostali materijal za izradu mosta. Prikolice su vukli 6 kamiona i 6 polugusenicara Zugkraftwagen 5t (Sd.Kfz.6). Sami pontoni su bili od drveta ili aluminijuma materijala. Ove prikolice su vukli kamioni, ali je bila moguca vuca i konjskom zapregom. Za izradu mosta je predvidjena jedinica koju je cinio jedan oficir, 7 podoficira i 45 vojnika.

Bockwagen CPontonwagenOsim ovih pontonskih mostova koji su najcesce korisceni, u upotrebi su bili i drugi pontonski mostovi.

Mosni komplet D je bio namenjen motorizovanim izvidjackim odeljenjima i transportovan je kamionom.

Mosni komplet G je laki most namenjen planinskim jedinicama. Nosivost ovog mosta je bila 1-2t.

Mosni komplet H je samonoseci (viseci) most sa pontonskom podrskom. Nazivan je i Herbertov most i preuzet je od Ceske i Austrijske armije.

Mosni komplet I je bio namenjen za prelazak najtezih vozila i najcesce je bio u sklopu oklopnih jedinica. Postojala su 2 kompleta sa oznakom ,,I", I 42 i I 43 u zavisnosti od nosivosti i duzine. Most se sastojao od celicne konstrukcije koja se medjusobno povezivala zavrtnjima i mogla je imati duzinu do 19.5m. Svaki element je imao duzinu od oko 5m. 4 pontona su drzala kontrukciju, a mogli su se upotrebljavati i kao skela za prevoz. Skelu je gurao remorker Sturm.Remorker SturmMosni komplet K

Ovaj komplet ima nosivost od 16t uz korisnu sirinu od 3,5m i najcesce je bio u sastavu oklopnih inzinjerijskih jedinica. Most se postavljao u formi luka ili kutije. Konstrukcija se sastojala iz 3 dela i podsecala je na pojedine Americke mostove tog tipa. Most je uz upotrebu 4 nosaca i raspon od 14.6m imao nosivost od 25t, dok je pri istom broju nosaca i rasponu od 19.5m imao nosivost od 21t.
Pri upotrebi 2 nosaca i rasponu od 9.75m imao je nosivost od 21t. Sa 2 nosaca i rasponom od 19.5m imao je nosivost od 10t.

Mosni komplet lZ

Samonoseci most koji se lako montirao i imao je nosivost do 30t i bio je transportovan kamionom.

Mosni komplet sS -Teski pontonski most.

Mosni komplet T

Predstavljao je ceski pontonski most nosivosti 4.5, 10 i 11t. Duzina pontona je bila 8.99m a sirina 1.88m. Za izradu mosta nosivosti 4.5t potrebno je 6 nosaca, a za most nosivosti 10 i11t potrebno je 9 nosaca. Duzina raspona jednog elementa je 6.74m a sirina 2.59m.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25430

Odličan prilog a evo od mene još jedan Most Brückengerät B

I jedan u formi skele za prevoz teških tereta..

Nego ima li šta i o mostovima na gumenim pontonima ?offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1219
 • Gde živiš: Srbija

Nisam zeleo da otvaram zasebnu temu o gumenim pontonskim mostovima da ne pravim papazjaniju, posto ove teme i ovako ne prati mnogo ljudi, a i materijala nema bas u izobilju.

Brückengerät (Bw)- Schlauchbootbrücke

Ovi pontonski mostovi su bili lagani i jednostavni za transport. Njihova montaza i demontaza je bila brza. Gumeni camci koje je koristila vojska nosili su oznaku Floßsack 34. Izradjivani su veci i manji, ali su oba nosila istu oznaku. Vecinu ovih gumenih camaca je napravila Nemacka fabrika ,,DSB" ( Deutsche Schlauchbootfabrik ) iz Eschershausena. Kompanija je osnovana 1931 i postoji i danas.

Floßsack 34 kleiner (mali)
Najcesce korisceni gumeni pontoni su zapravo bili camci za prevoz ljudstva. Njihove dimenzije su bile
3 X 1.2m i mogli su prevesti 3-4 vojnika pod punom opremom ili tehniku tesku do 300kg. Ovi camci su prvenstveno bili namenjeni upotrei u inzinjerijskim jedinicama za potrebe izvidjanja. Kao deo obavezne opreme isla su 3 vesla, sklopivi drveni pod, komplet za popravku, nozna pumpa i pokrivka. Masa samog camca je bila oko 60kg. Spajanjem 5 ovih camaca, mogao se napraviti most duzine 24m preko kojeg je mogla prelaziti pesadija u koloni po dvoje.

Floßsack 34 Großer (veliki)
Osim ovih camaca, u upotrebi su bili i veci, koji su cesto upotrebljavani za izradu pontonskih mostova vece nosivosti. Njihove dimenzije su bile 5 X 1.8m i mogli su prevesti do 7-8 vojnika, ali je najcesce spajano po 3 camca koji su formirali splav na kom se mogla prevoziti i tehnika. Masa ovog camca je bila 150kg.offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25430

Evo malo od ,,Bruckengerat B" sa jednimSd.Kfz 251 halftrack na sebi.

A evo i malo od ovu familiju...Sa šlauf-om.kao potporama-pontonima i most a i skele.


offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1219
 • Gde živiš: Srbija

Ovi sa druge fotografije su mnogo mladji, izgleda mi kao da su iz 80` godina proslog veka, kamioni i remorker, oprema ne lice na 2. sv. rat. mada je princip isti. Nazalost nema nista od dokumenata koji govore o velikim gumenim pontonima. Mozda ih nije mnogo bilo u upotrebi. Pretpostavljam da su se vise oslanjali na klasicne pontone, posebno iz ,,B" kompleta.

Da se ispravim, na drugoj fotografiji je Dinosaur ponton. Izgleda su iz 70` godina. Evo i fotografije.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25430

Evo najčešćih kreacija sa Brückengerät (Bw)- Schlauchbootbrücke
Najčešće su gumenu čamci poput pontona korišteni ili kao plutajući elementi za laki pešački most ili za izradu skela manje nosivosti pa evo i par slika skinutih sa raznih arhiva poput Histomil.com i iz Bundesarhiva.
offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1219
 • Gde živiš: Srbija

Jedan film o izgradnji pontonskih mostova od strane izninjeraca nemacke vojske tokom 2. sv. rata.

https://www.youtube.com/watch?v=-c0NMGuv1mE

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25430

Napisano: 28 Mar 2016 21:49

Evo i ja sam malo prekopao prvih deset strana histomil.com gde su slike iz Budesarhiva i pokupio sam ove fotke.


Dopuna: 28 Mar 2016 21:53

Sličan pontonski most sa gumenim pontonima su imali i Britanci za razliku od Bejljia koi je imao pontone od Drvene konstrukcije.
Livejournal.com:
Понтонная переправа, наведённая 505-й лёгкой понтонной ротой через Маас; 1944-й год


offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1219
 • Gde živiš: Srbija

Remorker Sturm i vanbrodski motor.
Remorker je bio dug 4,125m, pokretao ga je bokser motor sa kojim je dostizao brzinu do 30 km/h

Mosni komplet K

Mosni komplet B

Gumeni pontoni i camcioffline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25430

Viđao sam i ja ove vanbrodske motore ali do sada nisam nigde našao kako se zvao a ni ovako lep prikaz sa sve pločicom podataka na motoru..
Evo i od mene malo pešačkih mostova na gumama od strane švaba često pravljenih za brz i nasilni prelazak preko reke i uspostavljanja mostobrana.Kao i sa kasnijih skelskih prevoza istom opremom...
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 798 korisnika na forumu :: 55 registrovanih, 9 sakrivenih i 734 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, _Rade, Andrija357, ArchaBasha, Asparagus, babaroga, bojank, Boris Bosiljčić, Boris90, Brana01, Bubimir, ccoogg123, Centauro, dane007, darkangel, Denaya, Dr.Strangelove, dragoljub11987, eaglehawk, FOX, GenZee, Georgius, Grah0, HrcAk47, hyla, ILGromovnik, ivan979, joca83, kalens021, Karla, kikisp, Kont, Kubovac, kunktator, kybonacci, Lucije Kvint, Mixelotti, nemkea71, nikoladim, nuke92, opt1, paja69, pera bager, pirkesrb, royst33, slonic_tonic, stemark, Stojković, suton, vasa.93, wolf431, wolverined4, Yellow Pinky, zastavnik, 125