4 D šah Vladimira Putina

2

4 D šah Vladimira Putina

offline
 • vampire and philosopher problem owner sm©
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 5787
 • Gde živiš: ... gde nema vode kad pada kiša...

Genijalno!!! Kako mi to nije palo na pamet? Laughing

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2330
 • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

Skywhaler ::
1. f4 e6
2. g4 Dh4#Овај мат се зове будалин мат

offline
 • vampire and philosopher problem owner sm©
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 5787
 • Gde živiš: ... gde nema vode kad pada kiša...

Da, to mu je drugo ime...

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6904

Inace Rusi su krivi sto im MI izdajemo garsonjere za 600 - 700 evra, a izbacujemo svoje. A nama osta da novcanicama od stotinu evra brisemo suze biserne. Jednoj CG svojim parama digli su BDP za 15 - 20% sram ih bilo. A pri tome nece da se grle s nama. Sta onda da radimo, pa zar da se grlimo sa rodjacima!?

I nije Cufo kao Cicevac nego Cufo kao Carigrad.

offline
 • Cufo  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 816
 • Gde živiš: Whitecity

Skywhaler ::Ne znam igraš li šah, ali gambit nikako nije to što si naveo. Gambit (od italijanskog gamba = noga, odnosno podmetnuti nogu) jeste vrsta otvaranja u kojem se u ranoj fazi igre žrtvuje pešak, ređe figura, sa ciljem ostvarivanja inicijative u daljem toku partije (Kraljev gambit, Damin gambit, Evansov gambit...).

U problemskom šahu postoji tzv. ''pomoćni mat'' gde uvek prvo igra crni, ali cilj ostaje isti - pobeda belog, odnosno crni asistira belom u rešavanju problema... donekle i shvatam šta hoćeš da kažeš, ali šahovska terminologija je promašena.

Pojmove ''samomat'' i ''auto-mat'' prvi put sam sreo u tvom postu. Klincima se, barem su sa nama pre skoro 40 godina tako radili, kao jedna od lekcija, kad se počne raditi na igri, demonstrira i tzv. ''izdajnički'' mat, odnosno užasna greška u otvaranju belog, koja omogućuje crnom da ostvari pobedu u dva poteza

1. f4 e6
2. g4 Dh4#

što kod iole ozbiljnog igrača nećeš videti.Igram šah, nisam ni loš - igram protiv Kompjutera na 7. od 10 Nivoa i počesto pobedim, nekih trećinu partija. Probao sam i na 8. ali tu baš ređe uspem, na 9. a pogotovu 10. Nivou nema teorije - briše patos samnom! Ali ne znam Gambite i Teoriju, nisam "školovan" igrač, igram svojim Improvizacijama i reakcijama - naravno, svestan sam da bi sa jakom Teorijskom podlogom imao više pobeda i lakše igrao ali meni je i ovako uživanje.

Tako da: znam šta je Gambit ali šah kao igra, iako Beskonačan u jednom pogledu, ograničen je u drugom tj. aspektu koji ja želim da izrazim a prinuđen sam na povlačenje paralela sa šahom jer Pukkija zovu "šahista". U šahu je nemoguće povlačiti takve suicidne i samouništavajuće poteze kakve Pukki povlači jer sama Pravila igre to onemogućavaju. Recimo, ako si Materijalno 10 X jači u šahu (uzmimo da je toliko Rusija jača vojno od Ukruine - iako je mnogo više!) to znači da npr. imaš 8 pešaka, laku figuru i kralja a protivnik 1 pešaka i kralja. Pravila igre su takva da toliku prednost ćeš iskoristiti čak i ako si šimpanza kojoj su objašnjena Pravila igre a ne čovek, tj. praktično moraš biti Genije da izgubiš jer sam kralj ne može da postigne sa kraja na kraj table sve i da ga častiš pešacima kao Deda Mraz. Tako da ja nemam na raspolaganju Paralele, Poređenja i Analogne primere da ponudim pa sam izmislio "Puśov Gambit" kao neku vrstu Naopakog, Izvrnutog Gambita, ANTIgambita, nešto najbliže "Samomatu" koji Pravila ne dopuštaju. Da u šahu možeš jesti sopstvene figure (kao što on "pojede" sopstvenu nacionalnu supstancu), sam sebe šahirati (kao što njemu uspeva da mu Moskva bude ukopana pred očekivanim napadom Wagnera) ili matirati (kao što njemu uspeva da sve što je postigao prospe i sam sebe dezavuiše) - tada bi mi bilo lakše da dočaram u šahovskom rečniku šta taj čovek radi.

Ipak, znaš sa čim mi je najteže kad povlačim paralele i poređenja sa šahom? Pa, njemu i dalje aplaudiraju, kliču i slave te razorne suicidne autodestruktine poteze i proglašavaju ih veličanstvenim i "pobeđivanjem" - to je tek u šahu nezamislivo... GUZ - Glavom U Zid

Znači, savetuješ mi da Patentiram te termine ("Samomat", "Auto-mat")? Možda te i poslušam... Ziveli


offline
 • vampire and philosopher problem owner sm©
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 5787
 • Gde živiš: ... gde nema vode kad pada kiša...

Cufo ::... nemam na raspolaganju Paralele, Poređenja i Analogne primere da ponudim pa sam izmislio "Puśov Gambit" kao neku vrstu Naopakog, Izvrnutog Gambita, ANTIgambita, nešto najbliže "Samomatu" koji Pravila ne dopuštaju...

Znači, savetuješ mi da Patentiram te termine ("Samomat", "Auto-mat")? Možda te i poslušam...
Prvi citirani pasus: to što, između ostalog, nazivaš anti-gambitom, u našem jeziku prevodi se kao protivgambit i poznato je u šahovskoj teoriji. Konkretno, postoje Falkberov i Albinov protivgambit. U prvom, crni odbija pokušaj Kraljevog gambita svojim drugim potezom d5, dok u drugom odbija pokušaj Daminog gambita potezom e5. U oba slučaja, crni kao protivžrtvu nudi svog pešaka na e5.

Drugocitirano - nemoj...

offline
 • Cufo  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 816
 • Gde živiš: Whitecity

Skywhaler ::]Prvi citirani pasus: to što, između ostalog, nazivaš anti-gambitom, u našem jeziku prevodi se kao protivgambit i poznato je u šahovskoj teoriji. Konkretno, postoje Falkberov i Albinov protivgambit. U prvom, crni odbija pokušaj Kraljevog gambita svojim drugim potezom d5, dok u drugom odbija pokušaj Daminog gambita potezom e5. U oba slučaja, crni kao protivžrtvu nudi svog pešaka na e5.


Dakle, kad ja kažem "Antigambit", ne mislim na ono što je u suštini "Kontragambit", tj. na njegovu ponuđenu Žrtvu kao Mamac ti odgovoriš sa istim tim u suprotnom smeru - na njegovu žrtvu ti ponudiš svoju.

Ne, kad kažem "Putinov Gambit" iliti "Antigambit": ja mislim na negaciju Gambita u njegovoj suštini. Dakle, ne daje se nešto u zamenu za dragoceno ostvarivanje boljeg položaja ili raznovrsnijeg otvaranja ili korisnijeg raspored - jer to je svrha Gambita, da se zadobije nešto čime će se moći zadobiti Pobeda, savlađivanje onog drugog - ne, "Putinov Gambit" je negacija i suprotnost tome jer sasvim kontrira toj Logici i prestavlja savlađivanje samog sebe, samouništenje, svojevrsni šahovski Suicid kad bi to u šahu bilo moguće.

A nije moguće to u šahu: u njemu najviše što možeš učiniti protiv sebe je da pokloniš figure protivniku, častiš ga nekim poljem i oslabiš svoj položaj - no u svakom slučaju će Protivnik ipak morati da se angažuje i pojede ti figure, zauzme polja, uruši Poziciju. Zato je "Putinov Gambit" nešto što se teško može i zamisliti u Šahu, jer Putin: aktivno uništava svoju vojsku, ubija sopstvene vojnike ("figure"), razara Moral naroda, rasipa Resurse, urušava Smisao postojanja, i sl. U šahu, npr. , jednostavno NE MOŽEŠ da pojedeš sopstvenu figuru. Tako da je "Putinov Gambit" najbliže tom nekom u igri neizvodnjivom "Šahovskom Suicidu", "Šahvskom Samouništenju" u kome je Protivnik samo pasivni posmatrač koji se dosađuje dok ti sve radiš za njega.

Ali, Putin samo stručno i marljivo radi svoj posao za koji je plaćen - a evo za koga i pod čijim Simbolom on radi, uvećajte (kažu "Slika vredi 1000 reči"):
Nego, ostalo nam je još jedno "D". Baš niko da pogodi koje?

offline
 • vampire and philosopher problem owner sm©
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 5787
 • Gde živiš: ... gde nema vode kad pada kiša...

Očigledno ne ide ovo oko terminologije...

A što se tiče simbola, usvojen je 1997. godine:Citat:The main symbol of the Emergencies Ministry of Russia is the White Star of Hope, which served as the base for the small emblem of the Emergencies Ministry. The emblem represents a white stretched vertical star with 8 beams with the international sign of civil defence in the center – a blue equilateral triangle with base at the bottom placed inside an orange circle... https://en.mchs.gov.ru/Ministry/Symbology/emblems-of-emergencies-ministry

Šta si tačno hteo da kažeš?... s obzirom da si reč simbol napisao sa velikim S?

offline
 • Pridružio: 08 Feb 2006
 • Poruke: 2662

Georgius ::Него, Ћуфо, кад си последњи пут био у Русији?

Ја крајем априла ове године. А ти?

Cufo ::Nikad!


"Ja Rusiju sanjam svake noći!"

Very Happy

offline
 • Cufo  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 21 Feb 2012
 • Poruke: 816
 • Gde živiš: Whitecity

Skywhaler ::Očigledno ne ide ovo oko terminologije...

Pa, kako da ide kad je na silu naguravano? Nakazno kao da pokušavaš da izraziš fudbal boćarskom terminologijom...

Skywhaler ::A što se tiče simbola, usvojen je 1997. godine:Citat:The main symbol of the Emergencies Ministry of Russia is the White Star of Hope, which served as the base for the small emblem of the Emergencies Ministry. The emblem represents a white stretched vertical star with 8 beams with the international sign of civil defence in the center – a blue equilateral triangle with base at the bottom placed inside an orange circle... https://en.mchs.gov.ru/Ministry/Symbology/emblems-of-emergencies-ministry

Šta si tačno hteo da kažeš?... s obzirom da si reč simbol napisao sa velikim S?


I ti veruješ u to Zvanično objašnjenje? A da se ti možda ne praviš naivan i neznaven? Za slučaj da nije tako a i za one koji nisu upoznati - kad vidiš taj trougao u krugu okruženom "šiljcima", to ti je Simbol jedne organizacije. Ako guglaš, imaš toga dosta:


https://www.upwork.com/catalog-images-resized/b797.....0/large@2x

https://thumbs.dreamstime.com/z/vector-banner-eye-......jpg?w=768

https://cdn.psychologytoday.com/sites/default/file.....k=RIe3GwA6

https://media.istockphoto.com/id/1327152119/vector.....fFFUAuxXg=

https://img.freepik.com/premium-vector/occult-esot......jpg?w=740https://pbs.twimg.com/media/E2_aN3LWYAMUZ72?format=jpg&name=medium

https://media.istockphoto.com/id/1327267398/vector.....yX0k0LnZc=

A tu organizaciju čine neke jako fine čike, "panje" od ljudi, ma ljudine, na 'leb da ih mažeš... Svetački oreol bi im pristajao jer to su najprilježniji Hrišćani, monasi bi im pozavideli... a tek što vole Pravoslavlje - ispričao bih ti ali se bojim da, duboko dirnut, ne brizneš u plač a to te može uvaliti u nevolje (suze mogu natopiti i pokvariti tastaturu; žena te može videti uplakanog a tako su nastali mnogi razvodi - žena izgubi sliku o tebi kao jakom muškarcu, uplaši se da neće moći da se osloni na tebe pod brutalnim naletima života, da ćeš se slomiti kad joj budeš najpotrebniji, izgubi poštovanje prema tebi, počna da zagleda druge koji deluju čvršće, a odatle do razvoda, alimentacije i kraha života je mali korak)...

Ja otkad sam prestao da prihvatam zdravo za gotovo ta "zvanična objašnjenja" i počeo sam da ispitujem o čemu se tu zapravo radi mnogo sam napredovao...

OK, dosta odugovlačenja, uskoro i poslednje "D" iz Putinovog 4 D šaha!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1178 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 7 sakrivenih i 1120 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, ArchaBasha, Battlehammer, bigfoot, Bubimir, bufanje, cemix, crnitrn, Dannyboy, debeli, Djokkinen, draganl, Duh sa sekirom, Dukelander, dule10savic, Frunze, Gargantua, GenZee, goxin, havoc995, HogarStrashni, ikan, jukeboxer, Koridor, krkalon, Krvava Devetka, Kubovac, kybonacci, Litostroton, mercedesamg, mikki jons, Milan A. Nikolic, mileJNA, MiloradKomadic, nebkv, nemkea71, Outis, raketaš, sevenino, Sirius, Srki94, StefanopuloZ, Stoilkovic, suton, Tamo neko, vathra, VJ, voja64, Vojvoda86, vsn