O demografiji Srbije

105

O demografiji Srbije

offline
 • Pridružio: 20 Avg 2005
 • Poruke: 546

Pravo pitanje je kako dete zastititi od propagande lezbejke koja nam namece da imati dve mame je nesto normalno. Medijski genocid vrse nad nama i svi cute.

Na rts 3 su u podne prikazivali nekakvo lizanje cmareva i golotinju. To nas ceka kad se pederi osile. A vi to zovite kako hocete. Videcete sami.

online
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 21108

U novosadskoj Betaniji u protekla 24 sata rođene 22 bebe – 12 devojčica i 10 dečaka.
http://nsuzivo.rs/novi-sad/u-novom-sadu-rodjene-22.....xjAxzi_mpY

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić kaže za RTS da nema tačnih podataka koliko lekara godišnje napusti Srbiju, ali da neki podaci pokazuju da njih 300 ode u inostranstvo u potrazi za boljim poslom. Dodaje da je neophodno preduzeti mere kako bi se sprečilo da u trenutku kada uđemo u EU imamo masovni odliv lekara.
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustv.....rzati.html

offline
 • Sim.a 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 1920
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Nije sve u ljubavi ima nešto i u lovi

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1303

Sim.a ::Izvrćeš i karikiraš. Ja ništa ne generalizujem i to je jasno svakom osim onim zlonamernima koji traže ono što ne piše. Isto takvi su i svi oni koji na svaku ovu temu obavezno ubace i pojam pedofilija. Klasično izvrtanje i zlonamerno skretanje sa teme o kojoj sam ja govorio.
Evo ti jedan primer pa ga ti reši.
Ne dao Bog da se desi ali kao primer možemo da uzmemo.
Šta ako u jednoj takvoj zajednici koja ne postoji za naš zakon npr. dete ostane bez majke. Bolest, nesreća, nije bitno tačno jer je samo kao primer. Šta će biti sa tim detetom?
Oduzeće ga partnerki koja ga je odgajala zajedno sa biološkom majkom i odneti u dom? Nekim drugim nepoznatim ljudima? Roditeljima majke? Svima drugima osim onoj sa kojom je živelo godinama, koja ga je odgajala kao svoje dete sve vreme i za koju je vezano. Po tebi ona je stranac i država može da joj oduzme to dete i da nekom sasvim drugom. Naravno da pomenuta ne bi imala sa ovim problem i sa sadašnjim zakonom jer bi ga dobila kao staratelj ili bi ga usvojila. Međutim neko bez takve politično finansijke moći možda ne bi ili bi to dugo trajalo.
Možda zvuči kao generalizacija ali svaka budala može biti otac. Roditelj je već nešto drugo. To zna svako ozbiljan i iskren. Bez obzira šta sad piše u zakonu jer to je odraz samo onog što su zakonopisci imali na umu i kakvi su njihovi lični stavovi. Nije to izuzetak ali pametan čovek ne polazi samo od sebe i za sebe. Zato i kažem da to treba izmeniti.


Smanji malo maštu.

Sve ovakve priče u kojima se romantičarski pokušava relativizovati muželožništvo, lezbejstvo i odsustvo muško-ženskog braka nijednog momenta ne dovode njihovu izopačenost u pitanje i njihov greh jurenja za istim polom pokušavaju da pretvore u vazduh. Decu treba da imaju mama i tata, a ako dete nema mamu i tatu, društvo treba da se postara za njihovo srećno detinjstvo i odrastanje. Sve drugo je propast.

online
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 21108

U Novom Sadu za vikend rođeno 40 beba
http://nsuzivo.rs/novi-sad/u-novom-sadu-za-vikend-.....HtyFMhcbUo

offline
 • boyce 
 • Super građanin
 • Pridružio: 05 Nov 2007
 • Poruke: 1120

https://www.ikragujevac.com/vesti/58592-najtuzniji.....-foto.html

online
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 21108

U novosadskoj Betaniji u protekla 24 sata rođene 23 bebe – 10 devojčica i 13 dečaka.
http://nsuzivo.rs/novi-sad/u-novom-sadu-rodjene-23.....i8Wbj535rs

offline
 • boyce 
 • Super građanin
 • Pridružio: 05 Nov 2007
 • Poruke: 1120

Srbija na 71. mestu po kvalitetu života na listi od 80 zemalja sveta

Srbija se našla na 71. mestu na listi od 80 zemalja sveta u kategoriji kvalitet života, koja obuhvata razvijeno tržište rada, političku i ekonomsku stabilnost, dobar zdravstveni i obrazovni sistem i drugo, pokazuje analiza američkog magazina „U.S news & world report“.
Piše: Ivana Šundić Mihovilović 27. februara 2019. 07.54
Istinomer


Dok su na vrhu liste Švajcarska, Kanada, Švedska, Danska, Australija i Norveška, a na dnu su Pakistan, Liban, Alžir i Iran.

Tri godine uzastopno Švajcarska je u samom vrhu država po kvalitetu života. Država se, kažu, „dosledno ističe u percepciji poslovno orijentisane metrike i kvaliteta života“. To je rezultat odgovora koji je dalo više od 20.000 učesnika istraživanja koje sprovodi pomenuti magazin.

Poslovni lideri i građani iz 36 zemalja procenjuju 80 država prema 75 kriterijuma, između ostalih, kvalitet života, ekonomski uticaj, moć, obrazovanje, ekološka prihvatljivost, kulturni uticaj, otvorenost za poslovanje, pokretljivost, avanturizam i nasleđe…

Najveći skok ove godine beleži Japan koji je sa petog mesta 2018. sada na drugom mestu. Globalna reputacija Japana poboljšana je u pet kategorija.

Iako je lista za 2019. relativno neizmenjena u poređenju sa prethodnom godinom ipak ima „novajlija“. Tako je ove godine Holandija po kvalitetu života pala na 11 mesto, dok je Norveška po kvalitetu života visoko ocenjena.

Rangiranje „U.S news & world report“ deo je analitičkog projekta nazvanog izveštaj o Najboljim zemljama za 2019, koji govori o „vrednostima postojanja snažnog globalnog statusa država koje se takmiče za investicije, turiste i uticaj“, kaže profesor marketinga Dejvid Rejbstejn u školi Varton iz Pensilvanije.

Izvršni urednik u U.S. News & World Report Erik Gertler kaže da današnji potrošači imaju beskonačne izbore o tome gde uložiti svoj kapital i vreme. Spiskovi poput ovog, tvrdi Gertler, pružaju građanima i liderima podatke koji im pomažu u donošenju odluka o važnim poslovnim i životnim pitanjima.

U prvih deset zemalja našla se opet Francuska i to pre svega zbog svog kulturnog uticaja i nasleđa. Norveška kao novajlija na ovogodišnjoj listi, najbolje je rangirana na osnovu toga kakve uslove pruža u podizanju dece te „zelenom, zdravom životu“. Sjedinjene Države održale su stabilan nivo zadržavajući osmu poziciju i to pre svega po tome koliki uticaj imaju u svetu.

Iako na sedmom mestu, Australija je među prvih pet zemalja kao sedište brojnih svetskih korporacija, destinacija za putovanja i raj za penzionere.

Švedska je ponovo među prvih deset zemalja a kotira se i među prvih pet država koje se odlukuju pre svega po zaštiti životne sredine, odgajanju dece, a i sedište je brojnih svetskih korporacija.

Britanija je redovno u prvih pet država, a odlikuje se pre svega po preduzetništvu te kulturnom uticaju. Nemačka se visoko kotira i u prvih je pet je po obrazovanju, preduzetništvu, moći i uticaju.

Kanada je među prve tri, poziciju koju stiče zahvaljujući svom prijateljski nastrojenom poslovnom okruženju. Zanimljivo je to da je Kanada po kvalitetu života najbolje ocenjena država među generacijom takozvanih milenijalaca.

Od zemalja regiona, najbolje je plasirana Hrvatska na 49. mestu, dok je Slovenija na 53. mestu, Rumunija na 58. i Bugarska na 63. Kina je na 20. mestu, a Rusija na 27. mestu.

Srbija je najbolje plasirana u kategoriji moći gde je na 46. mestu. U toj kategoriji koja koja obuhvata i politički i ekonomski uticaj, čvrste međunarodne saveze i snažnu vojsku, na vrhu liste su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Nemačka i Francuska, a na dnu Rumunija, Bugarska, Urugvaj, Hrvatska, Slovenija i Letonija.

U kategoriji građanstvo, koja obuhvata brigu o ljudskim pravima i životnoj sredini, rodnu ravnopravnost, verske slobode i drugo, Srbija se nalazi na 57. mestu, dok su na vrhu liste Norveška, Švedska, Švajcarska, Kanada, Finska i Danska, a na dnu Egipat, Tunis, Liban i Iran.

Srbija je na 58. mestu u kategoriji preduzetništvo, što obuhvata povezanost sa svetom, obrazovanost stanovništva, razvijenost infrastrukture, inovativnost i drugo. Najbolje rangirani su Nemačka, Japan, SAD, Velika Britanija i Švajcarska, a na dnu Angola, Kazahstan, Bolivija i Gvatemala.

U kategoriji avanturizam, koja obuhvata prijatnu klimu, prirodne lepote, dobar provod i seksipil, Srbija je na 64. mestu, dok su na vrhu liste Brazil, Italija, Španija, Tajland i Grčka, a na dnu Pakistan, Saudijska Arabija i Iran.

Kad je reč o nasleđu što podrazumeva bogatu istoriju, odličnu hranu, brojne kulturne atrakcije i drugo, Srbija je na 66. mestu, dok su na vrhu liste Italija, Španija, Grčka i Francuska, a na dnu Bahrein, Angola, Katar i Gana.

offline
 • Pridružio: 09 Feb 2015
 • Poruke: 1367

I Blumberg piše o odlivu radne snage u Srbiji

Seoba Srba pod (pred) Aleksandrom I Vučićem.


offline
 • boyce 
 • Super građanin
 • Pridružio: 05 Nov 2007
 • Poruke: 1120

Prvi rezultati Radne grupe za zaustavljanje odlaska mladih iz Srbije

Odliv mozgova mnogo veći nego što se prikazuje

Analiza i podaci o migracijama studenata, kao i njihovi komentari o tome zbog čega odlaze iz Srbije bili su glavna tema jučerašnjeg sastanka Koordinacionog tima za praćenje ekonomskih migracija koje je pre nepunih mesec dana formirala Vlada Srbije.

Piše: Ljiljana Bukvić 27. februara 2019. 13.00


Tim sastavljen od stručnjaka, profesora, ministara, ali i predstavnika poslodavaca i radnika formiran je na inicijativu ministra rada Zorana Đorđevića, a jedini zadatak bio je da prate migracije i pokušaju da reše problem zbog kog sve više mladih u ovoj državi napušta zemlju u potrazi za boljim uslovima života.

Kako je prvi sastanak pre dve sedmice bio više organizacionog karaktera na jučerašnjem su se, kako za Danas kaže član ovog tima iz redova UGS Nezavisnost Tomislav Živanović, članovi tima bavili analizom o migraciji studenata koju su pripremili Ministarstvo rada, Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i RZS.

– Koordinaciono telo ne donosi odluke, nije bilo konkretnih predloga, više smo se bavili analizom i čitanjem komentara studenata, koji su pričali o razlozima zbog kojih odlaze. Moja zamerka odnosila se na to što su Slavica Đukić Dejanović i Zoran Đorđević napustili sastanak vrlo brzo, posle nepunih sat vremena – kaže Živanović. Sastanak je trajao gotovo tri sata, ali, kako kaže, deluje kao da država praktično nije spremna da preduzme konkretne političke korake i da ovo više liči na jedan marketinški potez.

– Diskusija je išla u tom pravcu da se analizira sve. Pričalo se o tome da je sve više onih između 25 i 50 godina sa srednjom stručnom spremom koji odlaze iz Srbije. Osim toga, odliv mozgova je mnogo veći nego što je prikazano, jer postoji deo onih koji se nisu ovde odjavili, ali ni prijavili da rade u inostranstvu, tako da njih niko ne računa – ističe Živanović. Novi sastanak, napominje, biće uskoro, ali nije precizirano kada. Tada bi, kako kaže naš sagovornik, možda mogli da se očekuju neki konkretni predlozi, kojih ovog puta nije bilo.

Najavljujući šta će biti posao ovog tima Zoran Đorđević je prošlog meseca rekao da očekuje „od stručnjaka predlog rešenja na kratak rok, ali i strategiju za duži period“.

Srbiju poslednjih godina napušta oko 35.000 ljudi godišnje, a prema podacima Organizacije za ekonomsku bezbednost i saradnju od 2000. iz zemlje je otišlo više od 650.000 ljudi, najviše mladih. Prema anketama koje su rađene poslednjih godina, dve trećine mladih je izrazilo želju da ode, a jedna trećina je već preduzela neke konkretne korake.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 900 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 6 sakrivenih i 869 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, AleksaRadojicic, comi_pfc, darkangel, DARKMEN22, Djokislav, doom83, Faki-Valjevo, hyla, Levi, mercedesamg, Mercury, mgaji21, Milan A. Nikolic, nemkea71, ovanrakjarac, pein, powSrb, Regrut Boskica, sakota79, SimaBGD, t84dar, Viceroy, vlvl, zgoljo