Oporavak i podizanje srpske industrije - šta i kako?

24

Oporavak i podizanje srpske industrije - šta i kako?

offline
 • Pridružio: 21 Jan 2019
 • Poruke: 59

Kopiram sa krstarice, sad nisam pisao za industriju direktno ali sam potencirao na njoj u odredjenim delovima
Uglavnom ono sto kaze fiskalni savet, povecanjem konkurentnosti privrede. To pre svega znaci da se ne gube godine u preteranom povecanju primanja u javnom sektoru, dizati ih samo za % inflacije a razliku koji drzava prihoduje uloziti u produktivna kapitalna ulaganja i smanjenje poreza, pogotovo onih koji se odnose na poslovanje (rast bdp-a se direktno preliva na budzet jer drzava obuhvata 35% ekonomije, tako da ako rast 4.4% i budzet ce biti 4.4% veci). Pritom ici i u deficit od 1.5% jer nam ekonomija sve jedno brze raste a udeo javnog duga u BDP smanjuje Kao i smanjenjem administracije tj poboljanje pozicije na doing business listi i listi konkurentnosti WEF. Tu ulaze stvari kao sto su jacina institucija, vladavina prava. Naravno i povecanje subvncija poljoprivredi pogotovo stocarstvu
2. Insistiranje na trzisnoj liberalizaciji u okviru CEFTA jer smo tamo dominantni neto izvoznici, pogotovo proizvoda sa visom dodatom vrednoscu
3. Dobijanje BBB- kreditnog ratinga kod Fitch-a i S&P tj. Baa3 kod Moodysa. Sto cemo dobiti deficitom koji podstice rast ali je i manji od istog kao sto sam gore napisao. Sad ovo je bitno jer ce nam kamate na pozajmice biti dosta manje a i direktni investitori su sigurniji u ulaganje u Srbiju. Ovaj cilj bi mogli dostici vec za dve tri godine sa trenutnom fiskalnom politikom (koja je restriktivnija nego sto ja cenim ali ce ipak ranije ostvariti ovaj cilj)
4. Odrzavanje inflacije u normalnim okvirima. Ali ni ne uvoditi evro da nebi gubili mogucnost devalviranja valute
5. Clanstvo u EU. Stvar bitna kao i sami porezi i budzet. Rusenjem carina postajemo mnogo konkurentiji, mnoge fabrike ce se preseliti u srbiji pa cak i one iz Nove Evrope jer su zarade tamo i po 2 puta vece a ni ovde ne moraju placati carine. Postajemo itekako zanimljivi Kinezima i Rusima koji bi za par milijardi godisnje mogli da kupe nas glas protiv bilo cega sto Evropa zeli da izglasa protiv njih, jer se sve odlucuje putem koncenzisa. Da ne pominjem fondove koji ce samo ojacati nasu konkurentost. Mislim da su jedno vreme subvencije poljoprivredi ucestvovale sa 90% u budzetu EU
6. Dobra poreska politika, ovo je delimicno vec navedeno pod 1 ali smanjenje poreza ne treba sprovoditi u sirokom luku vec samo smanjivati poreze koji najdirektnije uticu na poslovanje preduzeca kao na primer porez na dobit mada bi trebalo smanjiti i porez na zaposlenost naravno. Kad bi smanjili PDV npr to bi se delimicno prelilo na standard ali i konkurentost privrede to je lose jer treba ici 100% na konkurentost kao sto je slucaj sa porezom na dobit. Takodje uvesti posebne (nize) carine na pojedine osnovskih sredstava kao sto su masine namenjene proizvodnji i krupnom transportu. Kao i poreska politika koka bi stimulisala ulaganja u proizvode i usluge sa velikom dodatom vrednoscu, mada i na prehrambrenu industriju jer smo veliki izvoznici sirovina.
Standard ce doci kad ga zaradimo

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6339

Rekao bih da se neki neiskorišteni prostor iliti niša u Srbiji nalazi u poljoprivredi iliti agro - industrijskom sektoru. Zarada nije velika ali ulaže se u trajne vrijednosti, a ne u motanje kablova i montažne hale. Takođe rasteretili bi se propali gradovi, popunile demografske rupe na teritoriji. E sad taj postupak vjerovatno zahtijeva neku vrstu kolonizacije Srbije jer se postupak ne može izvesti na bazi individualnog, usamljenog i slično. Ljudi, sredstva, država moraju se skoncentrisati oko toga. No tu je i rizik takvog posla, odnosno da ortačka kobila uvijek crkne. U čitavom repro lancu može da se zaposli ogroman broj ljudi i da se od kukuruza, mesa, drveta i ostalog dođe da fabrikata više vrijednosti. I da sve bude u sopstvenom vlasništvu. No sve to u teoriji izgleda lijepo, a u praksi 900 kila jabuka ima jednaku vrijednost jedne poslaničke dnevnice. U Srbiji nikada nije bilo pošteno stečenog kapitala sem na nivou zanatske radionice. Bara je mala, a krokodila mnogo kako onomad reče onaj gospodin iz filma.
Što se tiče infrastrukturnih radova, misim da je za Srbiju najvažnija revitalizacija kanala DTD i uređenje sliva tri Morave. Benefiti tih projekata bili bi ogromni. Zatim energetika.
Što se tiče industrije, po nekom mome mišljenju uslovio bih vađenje bakra, bora, olova, cinka, litijuma, nemetala njihovom rafinacijom u Srbiji i pogonima za proizvodnju industrijske robe na bazi tih sirovina. E sad, Srbija je preko rudarsko - topioničarskog Blagoja Transformersa proćerdala 1,5 milijardi evra, pa je malo čudno da će takvi "stručnjaci" urakljiti vukove iz Rio Tinta i sličnih kompanija.
I vrh koplja bili bi generatori, pumpe, kotlovi, alati/mašine/dijelovi, transformatori, zalivni sistemi i slična oprema koja i dalje ima i cijenu i prođu. Treba pametno osmisliti proizvodnju motora, traktora, kamiona, autobusa, građevinske i sve ostale mehanizacije. Možda bi većinu tih poslova mogla da preuzme jedna firma koja bi bila dovoljno elastična da oblikuje proizvodnju po zahtijevima tržišta. Ne bi bili mastodonti ko iz vremena SFRJ. Nešto bi pravile same, a nešto asemblirale iz uvoza. Da se ne bi pravio račun bez krčmara.
Turizam i IT sektor svakako maksimalno treba pomoći, neophodni su, a i čisto da se rizici - izvori prihoda disperzuju.
Energetika bi trebala da se bazira na uglju, bio - masi, hidroenergiji i nuklearnoj energiji. Od prirodnog gasa treba dići ruke. Od autoputeva takođe.
E sad za sve je potreban novac, a osim toga potrebnije je njegovo pošteno raspolaganje. Srbija je napredovala najviše za vrijeme cara Dušana kada su se za krađu odsijecale ruke. Danas treba reformisati sudstvo, odsjeći desetak čuvenijih glava i mnoge stvari bi došle na svoje mjesto. Možda bi isplivale i sve one kiparske i ine pare pa bi se u svu rabotu krenulo bez zaduživanja.

offline
 • Pridružio: 20 Jan 2019
 • Poruke: 0

Као десничару ми се никако не допада идеја евроатлантских интеграција. Мислим да оне само лијепо изгледају на папиру и у свакодневној пропаганди коју слушамо од 5 октобра. Исркено,мислим да од те приче нема ништа,јер и сами званичници ЕУ причају како ћемо тамо негдје 2025 добити пролаз приступа нечега нечему.. Генерално мислим да је прича о еу интеграцијама у ствари једно велико изједање фекалија и да служи једино да се власт у ексју банана државама правда грађанима када доносе одлуке које су једино у интересу странаца. Али ајде да се направимо луди и претварајмо се да је све као у причи. "Рјешавање питања Косова" и спекулације које сам начуо о признању "геноцида" у Сребреници недавно. Која држава може себи таква понижења допустити за било какве бенефиције? Погледајмо шта се десило Хрватској и Словенији после уласка у ЕУ,мислим да би то била коначна тачка окупације и да би знатно убрзало демографски слом који нам и онако следује кроз половину вијека.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1184

kljift :: Srbija je napredovala najviše za vrijeme cara Dušana kada su se za krađu odsijecale ruke. Danas treba reformisati sudstvo, odsjeći desetak čuvenijih glava i mnoge stvari bi došle na svoje mjesto. Možda bi isplivale i sve one kiparske i ine pare pa bi se u svu rabotu krenulo bez zaduživanja.

pa sa kim da se rukujem,ako udjem u kafanu?? Mr. Green pocev od konobara koji se ugradi,pa sankera koji zakida,kuvar koji krajcuje i na kraju gazda koji otme PDV-e...

offline
 • boyce 
 • Super građanin
 • Pridružio: 05 Nov 2007
 • Poruke: 1120

B92: Smena na tronu: Fijat više nije prvi izvoznik Srbije http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&.....id=1497877

Prema podacima Ministarstva finansija, čelik je kao izvozni srpski proizvod pretekao izvoz automobila.

Kako pokazuje studija makroekonomskih kretanja Ministarstva finasija za period od januara do novembra 2018. godine, najveći izvoznik više nije FCSA Srbija iz Kragujevca, već HBIS grupa Iron & steel.rbija je u svet u prvih 11 meseci 2018. izvezla čelika u vrednosti 749,5 miliona evra, dok je izvoz Fijatovih automobila iznosio 714,1 milion evra.

Na trećem mestu je NIS sa 465 miliona evra. Četvrti je Tigar tajers iz Pirota, koji je u svet poslao automobilske gume i druge proizvode sa ukupnom vrednošću 388,9 miliona evra. Peta je kompanija Robert Boš čiji se izvoz meri sa 241,5 miliona evra.

Šesta je Petrohemija sa 213,7 miliona, a za njom slede Tetra Pak (208,5), Grundfos Srbija iz Inđije sa (203,6), RTB Bor (181,1), Jura (180,Cool, Hemofarm (175, 9).

Tokom 2018. godine izvoz iz smederevske železare bio je veći 39,6 odsto nego 2017. godine. Odnosno, izvezli su više robe za čak 212,7 miliona evra.

Najveći spoljnotrgovinski partneri su Nemačka i Italija na koje otpada 24,6 odsto ukupnog izvoza.

Od januara do novembra 2018. izvoz u EU povećao se za 940 miliona evra.

Ukupno, od januara do novembra iz Srbije je izvezeno robe u vrednosti 15,1 milijardi evra, a uvezeno oko 20 milijardi.

Rast proizvodnje čelika u Srbiji je evidentan a ovih dana je u žiži javnosti i moguće uvođenje kvota EU za čelik koji dolazi iz Srbije

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6339

poChetnikk ::Као десничару ми се никако не допада идеја евроатлантских интеграција. Мислим да оне само лијепо изгледају на папиру и у свакодневној пропаганди коју слушамо од 5 октобра. Исркено,мислим да од те приче нема ништа,јер и сами званичници ЕУ причају како ћемо тамо негдје 2025 добити пролаз приступа нечега нечему.. Генерално мислим да је прича о еу интеграцијама у ствари једно велико изједање фекалија и да служи једино да се власт у ексју банана државама правда грађанима када доносе одлуке које су једино у интересу странаца. Али ајде да се направимо луди и претварајмо се да је све као у причи. "Рјешавање питања Косова" и спекулације које сам начуо о признању "геноцида" у Сребреници недавно. Која држава може себи таква понижења допустити за било какве бенефиције? Погледајмо шта се десило Хрватској и Словенији после уласка у ЕУ,мислим да би то била коначна тачка окупације и да би знатно убрзало демографски слом који нам и онако следује кроз половину вијека.

Skoro je andzela merkel drzala neki govor u kojem je kazala da svako ko bude zelio da postane clanom novog svjetskog poretka, morace sa ushicenjem da odustane od svoje suverenosti I nezavisnosti. To u ovdasnje krajeve nije prenijeto ali je tevtonka to saopstila sa njihovom direktnoscu, preciznoscu I hladnocom. Meni se barem cini da ovi evroatlantski puti, narocito EU put za nas nema nikakvog smisla vec se to radi po njihovoj komandi, a nasoj inerciji. Da budem precizniji mi ne znamo sta da radimo sami sa sobom pa daj neki nadrealni cilj. Pri tome idemo ka Vikinzima sa Zapada koji su poznati kao neumorni tlacitelji, pljackasi, silovatelji I ubice.
Bajazita cemo praviti od blata.

offline
 • Pridružio: 20 Jan 2019
 • Poruke: 0

Napisano: 25 Jan 2019 21:59

kljift ::poChetnikk ::Као десничару ми се никако не допада идеја евроатлантских интеграција. Мислим да оне само лијепо изгледају на папиру и у свакодневној пропаганди коју слушамо од 5 октобра. Исркено,мислим да од те приче нема ништа,јер и сами званичници ЕУ причају како ћемо тамо негдје 2025 добити пролаз приступа нечега нечему.. Генерално мислим да је прича о еу интеграцијама у ствари једно велико изједање фекалија и да служи једино да се власт у ексју банана државама правда грађанима када доносе одлуке које су једино у интересу странаца. Али ајде да се направимо луди и претварајмо се да је све као у причи. "Рјешавање питања Косова" и спекулације које сам начуо о признању "геноцида" у Сребреници недавно. Која држава може себи таква понижења допустити за било какве бенефиције? Погледајмо шта се десило Хрватској и Словенији после уласка у ЕУ,мислим да би то била коначна тачка окупације и да би знатно убрзало демографски слом који нам и онако следује кроз половину вијека.

Skoro je andzela merkel drzala neki govor u kojem je kazala da svako ko bude zelio da postane clanom novog svjetskog poretka, morace sa ushicenjem da odustane od svoje suverenosti I nezavisnosti. To u ovdasnje krajeve nije prenijeto ali je tevtonka to saopstila sa njihovom direktnoscu, preciznoscu I hladnocom. Meni se barem cini da ovi evroatlantski puti, narocito EU put za nas nema nikakvog smisla vec se to radi po njihovoj komandi, a nasoj inerciji. Da budem precizniji mi ne znamo sta da radimo sami sa sobom pa daj neki nadrealni cilj. Pri tome idemo ka Vikinzima sa Zapada koji su poznati kao neumorni tlacitelji, pljackasi, silovatelji I ubice.
Bajazita cemo praviti od blata.


Управо...

Dopuna: 25 Jan 2019 23:15

Искрено,плашим се поузданости тих података,релативно је могуће да су извјештаји фризирани и слично томе. Али ајде нећу бити увјек негативан. Тај раст и тих 10 највећих извозника би могли бити "кичма" обнове индустрије или "вучна локомотива" или коју год метафору да метнеш. Проблем је следећи:
HBIS group - Кинези (а прије тога нам је остао горак укус од Амера и дугови у духу пословања наших државних предузећа)
FCA- Италијани (Буквално увозе све из Италије неријетко послујући са лажним губитком у Србији,а овде буквално само састављају машине). Додуше имамо ми неки јадни проценат око 30% ако се не варам па нам припадне неких 2-4 милиона укупно профита,али није за заборавити да је фабрика реконструисана по налогу свјетске банке за око 400 милиона.(о српском трошку) Малагурски је правио видео о томе: youtube.com/watch?v=4tDGwVEiuVE
NiS- Већински у Руском власништву,у чијем смо пакету веома стратешки,искусно и паметно продали и своје нафтне резерве колико се сјећам.
Tigar- Французи
Bosch-Швабе
Petrohemija- Хвала Богу једина је наша на овој листи и колико видим да су 2017 и 2018 завршили у плусу,крајње неоубичајено за нашу праксу са обзиром да је државна фирма(исправите ме ако гријешим)
Tetra pak- Швеђани,на овом пољу су створили својеврстан монопол.
Grundfos- Данци
RTB BOR- Један од највећих губиташа у држави (дуг им је већи него Петрохемијин,тетрапаков,тигров и бошов извоз заједно). Повраћало ми се од њиховог директора,сада су продали око 60% Кинезима па не знам шта се десило са силним дуговањима.Иначе треба бити стручњак жешћи да под овом дјелатношћу да направиш толики дуг.
Jura- Швајцарци
Hemofarm- Швабе (нешто нас хоће швабе и кинези). Још један стратешки потез : распродати домаћу фармацеутску индустрију.

У овим условима од нашег економског раста имамо једнако користи колико и од Лихтенштајновог. Џаба нам извоз кад на овој листи имамо само једно домаће предузеће. Није то што су то стране компаније које ће искористити субвеције државе,мали порез и јефтину радну снагу,него што су то интернационалне корпорације које једва имају додира са нама и који држе раднике као робове. Изузев учешћа у бдп-у и радних мјеста ми никакве користи немамо од њих. Профит се износи у иностранство,подсистеми и потребни дјелови,алати... се увозе и извлачи се новац у матичну фирму (честа пракса) . Подизвођачи и сарадници су поново већином странци. Ни једно од ових предузећа не улаже ни динара у развој и миноран је број људи са високим образовањем који имају неку значајну улогу и позицију како би стицали знање и искуство,јер што би то странац радио? Вјероватно нас гледа као неку колонизовану дивљину. Ајде да су то наша домаћа предузећа која из године у годину расту а да при томе држе своја дуговања под контролом па да она улажу у развој,школовање и обучавање квалитетног и искусног инжењерског кадра а да се уз то сваке године отварају мања предузећа која ће се ослањати на те гиганте у свом развоју и да тако профит остаје у држави(домаћим банкама).

online
 • Apok  Male
 • Počasni građanin
 • Izrada proPotipova
 • Pridružio: 27 Apr 2013
 • Poruke: 775
 • Gde živiš: Beograd

^Oво за развој није баш тачно. Наши инжењери су јефтинији од европских. И знам пар фирми где се узму млади инжењери и улаже у њих баш ради развоја. Сименсов развојни биро за возове/вагоне требао да има биро у Чешкој па завршио овде нпр. Развој је увек везан за централу мада се измешта као и производња ако је другде јефтинији.

offline
 • Pridružio: 20 Jan 2019
 • Poruke: 0

Apok ::^Oво за развој није баш тачно. Наши инжењери су јефтинији од европских. И знам пар фирми где се узму млади инжењери и улаже у њих баш ради развоја. Сименсов развојни биро за возове/вагоне требао да има биро у Чешкој па завршио овде нпр. Развој је увек везан за централу мада се измешта као и производња ако је другде јефтинији.

Хтједох то написати,да страни инвеститори не би били лоши у колико им не би давали субвенције и кад би од њих тражили да улажу у развој. Или када би за одређене субвенције и олакшице премјештали своје централе код нас то би било идеално. Проблем је што овде нису финансије главни адут него људи. Предпостављам да је инвеститору лакше да плати годишње одређени постотак за који су тамо инжењери скупљи него да овде премјешта централу и креће поново од 0. Ризик је то.

Пс. Морам мало јбг да дочарам колико је ситуација лоша Very Happy

offline
 • Pridružio: 21 Jan 2019
 • Poruke: 59

poChetnikk ::Као десничару ми се никако не допада идеја евроатлантских интеграција. Мислим да оне само лијепо изгледају на папиру и у свакодневној пропаганди коју слушамо од 5 октобра. Исркено,мислим да од те приче нема ништа,јер и сами званичници ЕУ причају како ћемо тамо негдје 2025 добити пролаз приступа нечега нечему.. Генерално мислим да је прича о еу интеграцијама у ствари једно велико изједање фекалија и да служи једино да се власт у ексју банана државама правда грађанима када доносе одлуке које су једино у интересу странаца. Али ајде да се направимо луди и претварајмо се да је све као у причи. "Рјешавање питања Косова" и спекулације које сам начуо о признању "геноцида" у Сребреници недавно. Која држава може себи таква понижења допустити за било какве бенефиције? Погледајмо шта се десило Хрватској и Словенији после уласка у ЕУ,мислим да би то била коначна тачка окупације и да би знатно убрзало демографски слом који нам и онако следује кроз половину вијека.

Ulazak u EU nije ni priblizno odustajanje od suveriniteta koliko volimo da opisujemo. Eno ih zakoreli desnicari u Madjarskoj i Poljskoj pa nikome ne pada na pamet da izlazi iz EU a niti EU moze da ih natera da promene svoje stavove u kojima se ne slazu. Vecina drzava koje su usle u eu su uslovno receno procvetale. Razlog zasto bi za Srbiju EU ekonomski bila dobar izbor je u tome sto kad srusimo carine njihove fabrike pa i one u centralnoj evropi ce preci kod nas jer je ovde radna snaga dosta jeftinija. Jedna madjarska ima 3 ozbiljna proizvodjaca automobila, Bugarska nam bezi za 30% a Rumunija za 50%, zapitajte se. Sem toga svoju robu cemo moci da uvaljujemo pod etiketom Made in EU koja se inace dosta vise ceni nego domaca. Samo poljoprivredne subvencije cine sustinu i nekad su cinile preko 90% budzeta EU sem toga bili bi neto korisnici budzeta gde bi pare dobili i za infrastrukturu i sve stvari koje nam fale za razvoj. Cak bi smo i Kinezima i Rusima bili interesantniji jer bi onda mogli da kod nas kupe glas za koji ce rusiti koncenzus u EU

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 768 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 5 sakrivenih i 717 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Alexandar Sasa Aritonovic, Apok, axa, babaroga, Bane san, bato, celeron, danilopu, Dany6, darkstar101, Gerilac, goranvas, goxin, goxsys, GrM, GrobarRomanticar, Grzegorz, indja, Koca Popovic, Korisnik038, Kubovac, Libertas, lojola, manda87, MarKhan, Markoni958, mean_machine, mercedesamg, Miskohd, novator, pein, pejicigor, sasakrajina, Shomy, Sibin, sosko, Sr.Stat., suton, UlTrA EnErGy, vasa.93, vathra, vlvl, voja64, yrraf, zodiac94