Ruski procesori

1

Ruski procesori

offline
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 5443

[b]Elik, ruski kompjuter sa Elbrus procesorom[/b]


OS Astra Linux, Elbrus-1S+, računaju na državne firme ali i privatne kao kupce, imaće ruski MyOffice program link i LibreOffice. Imaće do 16gb RAMa.


Evo linkovi za tekst na ruskom
https://rostec.ru/news/rostekh-predstavil-lineyku-.....ov-elbrus/

offline
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 5443

offline
 • Zivojin
 • Malo od svega
 • Pridružio: 05 Feb 2007
 • Poruke: 76
 • Gde živiš: Ruma

Pa za kancelarijske poslove su odlicni, za rad u automatskim stanicama takodje, to je arm arhitektura. njihova verzija linux os, vec pre 2-3 godine sam naleteo na tekst, o uspesnom testiranju za vojne potrebe, testovi izdrzljivosti, sad polako zaokruzuju sisteme, Sve jake zemlje to rade, Rusi su do skoro bili nepoznanica, u kom pravcu ce se okrenuti. Za ostale ,to nisu procesori koji ce zameniti Intel ili Amd u svetu pc-a, na kojim ce trcati oficijalne verzije windows ili linux os. Oni imaju svoju nisu i tu se veoma komotno osecaju. Tako da Rusima skidam kapu. Ko zna mozda i krene gaming da se radi ,onda nema granice za dalje. Evo i linkovi za bolje razumevanje
Baikal cpu
Elbrus cpu

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 2092

Nešto se ne sećam da je Elbrus na ARM arhitekturi? Pre će biti Elvis.
Ovi Elbrusi su dosta drugačija priča od standardnih zapadnih procesora kakve imamo po PC-ijevima. Nema šanse da postignu toliku masovnost, između ostalog zato što je programiranje za takve (VLIW) procesore malo zaguljeno. Ne može to baš svako da radi. Ali za servere imaju veliki potencijal. A tek kad proradi 5G po Rusiji... Smile

offline
 • zx16 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 22 Avg 2011
 • Poruke: 6
 • Gde živiš: Rossiя

Mало ко да није чуо за руске ПВО системе и њихове могућности. Зато, мало људи зна да те системе покреће руски и софтвер и хардвер!
Сем САД-а, само Русија производи сопствене процесоре!
Многи не разумеју потпуно шта је процесор, колико је држава способно да га произведе и шта је најважније у aрхитектури рачунара. Нећу анализирати све техничке аспекте процесора ни процесоре АРМ архитектуре, који се обично користе у паметним телефонима. Реч је о стандардним рачунарским процесорима.
Процесори компаније МЦСТ под називом „Елбрус“ сежу у време СССР-а, када је земља била јака, а наука била у првом плану технолошког напретка. Елбрус је наставак совјетских и руских рачунарских система развијених у Институту за прецизну механику и рачунарске науке (ИТМиВТ) почетком 1970-их и крајем 1980-их под вођством Всеволода Бурцева. Рачунари засновани на овом процесору имали су широку примену у војно-индустријском комплексу и били су инсталирани на системима ПВО / ПРО у граду Москва. Током 20 година развиле су се 3 генерације процесора, почев од Елбрус-1 и завршавајући Елбрус-3, који су прошли све тестове, али серијска производња за цивилни сектор није покренута. Рачунари засновани на Елбрусу-2 још увек раде у неким објектима ПВО.
Распад СССР и брутална приватизација уништили су целокупну радио-електронску индустрију СССР-а, и практично су све фабрике и предузећа у тој индустрији продате за копејке или за кока колу и жваке! Чинило се да се ништа не може променити, али....
Многи верују да су западне земље, као и Јапан или Кореја, лидери у овој области. Али то није тако, тачније Европа и земље Азије уопште немају своје процесоре. Односно, постоје процесори из Јапана или Кине, али по правилу су то мобилни системи на чипу који користе лиценцирану архитектуру, а архитектура је у основи процесор. Лидер међу озбиљним процесорима су Сједињене Државе. Intel и AMD од 1980-их држе тржиште за такозване Х86 процесоре и монополисти су. Било је покушаја да се Х86 архитектура користи у другим земљама. Тајванска VIA Technologies направила процесор на бази Х86, али под притиском Intela све се брзо завршило, јер је Х86 интелектуално власништво ове компаније.
Захваљујући компанији МЦСТ, која је наставила да усавршава совјетску архитектуру, Русија има рачунарске процесоре сопствене архитектуре. Сумња да је Елбрус само VLIW (Very Long Instruction Word Architecture) процесор не би било коректно, јер је он логичан наставак совјетске архитектуре, која се сада назива Е2К, и користи веома дугачки скуп машинских упутстава. Поставља се питање шта је Елбрус у наше време? И зашто то треба схватити озбиљно?
Елбрус је данас архитектура и читава породица универзалних микропроцесора које је развила руска компанија МЦСТ уз учешће ИНЕУМ-а, који је, упркос 90-има, наставио да развија процесорске технологије совјетских рачунарских комплекса Елбрус. Пут компаније МЦСТ био је дуг и тежак, од најсмешнијег по савременим стандардима Елбруса 2000 процесора фреквенције 300 Мhz до данашњег, сасвим пристојног Елбрус-16С.

Сем процесора и матичних плоча Руси праве сопствене SSD дискове (такође једини у Европи).
Вероватно је мало ко чуо за ову руску фабрику из Калињинградске области. Њу је изградила фабрика из Санкт Петербурга која се бавила производњом сателитских рисивера и опреме.Русија је јединствена земља, у којој су до јуче буквално били проблеми чак и са производњом најелементарнијих ствари а данас се производе матрице за термовизијско сликање где користе технологију која користи галијум арсенид. Како је то могуће? Заиста, за 34 године само су Сједињене Државе, Француска и Кина успеле да створе такву компоненту сложене оптике, док Јапан, Кореја и Немачка нису успеле да направе од 2005. године до данас. Али нећемо разговарати о стварима које су нама, обичним људима, необјашњиве, већ ћемо разговарати о главној теми чланка, наиме, производњи сопствених SSD дискова у Русији.
Нешто о самом уређају. У граду Гусев, давно је отворен погон петербуршке компаније ГС Груп, која се бавила развојем и производњом сателитске опреме и сателитских пријемника под марком "Триколор". Касније се на бази погона појавио технополис и нова дивизија ГС Нанотех, која је од 2017. године почела да савладава производњу сопствених меморијских чипова, а од 2018. године је успоставила пуни циклус развоја и производње готових производи заснованих на сопственим чиповима користећи 3D NAND технологију, и то када у Европи уопште нема такве производње.Чипови се израђују на лицу места, врши се фотолитографско бакрописање кристала, сечење, испитивање и паковање. Чипови се леме на плочу и готови SSD се монтира директно у фабрици. Неки релативно неисправни чипови, који нису прошли тест, али раде, продају се Кини, где се користе за израду јефтиних SSD дискова за разне продавце (тако да многи купујући неки од кинеских дискова и не знају да су унутра меморијски чипови руске производње). За сада се ови SSD дискови не продају у продавници, јер су направљени за потребе Министарства одбране и других државних агенција. Неки блогери су прегледали, и према тестовима, карактеристике нису инфериорне у односу на скупе производе Samsunga, Intela, WD....За сада још увек не производе сопствене контролере али и то планирају.

offline
 • Pridružio: 28 Maj 2020
 • Poruke: 65

Pozdrav jako zanimljiva tema. Zanima me samo koje su jacine ti ruski danasnji procesori i koja im je cena, da li ih ima uopste u slobodnoj trgovini ili imaju specijalnu namenu?

offline
 • zx16 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 22 Avg 2011
 • Poruke: 6
 • Gde živiš: Rossiя

Vexon ::Pozdrav jako zanimljiva tema. Zanima me samo koje su jacine ti ruski danasnji procesori i koja im je cena, da li ih ima uopste u slobodnoj trgovini ili imaju specijalnu namenu?
Најновији процесор у линији је Елбрус-16Ц, процесор има 16 језгара са фреквенцијом од 2 GHz (2 GHz за Е2К због извршавања 48 инструкција по такту, што износи 3,6-4,0 GHz архитектуре x86), процесор је произведен према савременим стандардима од 16 nm. Процесор подржава модерну осмоканалну (8-каналну, Кarl !!!) ДДР4-3200 MHz меморију са корекцијом грешака (ЕCC).
Постоји подршка за виртуелизацију и подршка за до 32 PCIе 3.0 линије, као и 4 SATA 3.0 канала, док је 10-гигабитни Еthernet контролер интегрисан у процесор. Ниво перформанси је око 1,5 ТFlops у задацима везаним за прорачуне са сингл прецизношћу (FP32), а достиже 0,75 ТFlops у прорачунима са двоструком прецизношћу (FP64), што је упоредиво са модерним процесорима RYZEN од АМD-а.
За сада га нема у слободној продаји, раде га за потребе министарства одбране и државних служби.

offline
 • Pridružio: 04 Okt 2012
 • Poruke: 80

zx16 ::
Сем САД-а, само Русија производи сопствене процесоре!


Zar Elbrus ne pravi TSMC ?

Zanimljivi linkovi o Elbrus:
Malo na engleskom


Detaljno na ruskom

offline
 • zx16 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 22 Avg 2011
 • Poruke: 6
 • Gde živiš: Rossiя

boolero :: Zar Elbrus ne pravi TSMC ?
Микропроцесори "Елбрус-2СМ", "Елбрус-4С" и други производе се у Зеленоградским предузећима "Ангстрем-Т" и "Микрон". Најновији микропроцесор „Елбрус-8С“ производи се на Тајвану, у фабрици TSMC, јер још у Русији не постоји погони за 28 нанометрску технологију.

offline
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 5443

Vidim na internetu da hoce do 2025. da zavrse Эльбрус-32C koji bi imao 32 jezgra i bio izradjen na 6-7nm. Fino je vidjeti da imaju zelju da grabe naprijed.

Koliko komplikovano ce im biti da dodju do pogona za proizvodnju 28 nm, 16nm i 7nm?
Jedan primjer, koliko sam upratio, Huawei ce otvoriti svoje pogone pa ce postepno ici od 28nm (ili mozda je cak vise nm u pitanju) do nize nm, sto mi govori da tu nema preskakanja. A trenutno u mobilnoj industriji je aktuelno 6-7nm, sto znaci da ce njihov put biti dug 28nm-14nm-7nm.
Da li Rusi imaju u planu da sa jacim procesorima izadju na civilno trziste, mogu da uzmu dobre pare, a nama obicnim ljudima bi dobro doslo da se malo AMD-Intel hegemonija prodrma?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 766 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 7 sakrivenih i 714 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., anbeast, Arahne, Atomski čoban, babaroga, bojankrstc, bokisha253, crnitrn, debeli, dika69, Dimitrise93, Dorcolac, DPera, ILGromovnik, Još malo pa deda, laurusri, Leonov, mile23, Milos ZA, milutin134, MiroslavD, mnn2, mocnijogurt, moldway, MrNo, nikoli_ca, operniki, Rakenica, raptorsi, RJ, stegonosa, Stoilkovic, Toper, Tvrtko I, uruk, vandrej, vathra, virked, vukovi, wolf431, YugoSlav, ZetaMan, Zoca, |_MeD_|, Čivi