Tri i po milijarde $ namenjeno Vojsci Srbije

34

Tri i po milijarde $ namenjeno Vojsci Srbije

offline
 • Pridružio: 28 Mar 2011
 • Poruke: 307

Sve je vec izdilovano u SB u UN. Rusi i Kinezi nisu dali VETO za akciju u Libiji, sigurno im je nesto drugo obecano, shta, videcemo u narednom periodu....

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 6817

Nesto novo Ruski izvor

Ruski mediji otkrili da naša zemlja na kredit pazari rusko naoružanje
Srbija će kupiti Putinovog lovca!
Subota - 09.04.2011
Srpska armija planira da potroši tri milijarde dolara na kupovinu ruskih lovaca četvrte generacije: MIG-29M i “suhoj-30”, preneo je juče “Glas Rusije”!

Prema pisanju tog moskovskog medija, u opticaju je i nabavka dva diviziona protivraketnog kompleksa S-300 ili varijante S-400, kao i novih radara!
Kupovina najsavremenijeg naoružanja bila bi finansirana parama od ruskog kredita, koji je pominjan pri nedavnoj poseti premijera Vladimira Putina našoj zemlji. Zanimljivo je da je i sam ruski premijer isprobao “suhoj”, koji se u Rusiji sada “od milja” naziva i “Putinov lovac”.
Iako su nakon ove informacije iz srpskog Ministarstva odbrane demantovali da je postignut zvanični dogovor, ovo je prvi put da su do javnosti, i to ruske, došli detalji o planovima za kupovinu. Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava za “Alo!” da bi se oslanjanjem na ruski kredit rešio finansijski problem nabavke, koji je i najkritičniji.

- Srbija je još pretprošle godine uputila zahtev vodećim svetskim proizvođačima naoružanja da nam dostave svoje ponude. One su poslate i Rusiji, ali i zapadu, a odluka, koliko mi je poznato, još nije doneta. Tako smo se i kod Pentagona raspitivali za F-16, u Kini za JF-17... Međutim, u opticaju su i drugi lovci, ali je novi momenat da je pomenut ruski kredit. Taj scenario je i najrealističniji, ali strateško vezivanje za jednog partnera nije uvek i najbolje. Treba proceniti svako sredstvo ponaosob, uraditi ozbiljnu stručnu ekspertizu, učiti na tuđim greškama i na kraju sve uskladiti sa političkim i ekonomskim aspektima. Ekonomski mir na kraju se uvek pokaže i kao najvažniji - objašnjava Radić.
Strani eksperti ovaj vid saradnje dve zemlje tumače kao još jednu “potvrdu stabilno dobrih partnerskih odnosa između Srbije i Rusije”!
- Odluka Srbije pokazuje želju da se ojačaju veze sa Moskvom u svim pravcima - protumačio je za ruske kolege ekspert za Balkan Georgij Engeljgardt. Ipak, oni ocenjuju da bi ovakvo vojno povezivanje sa Rusijom moglo negativno da utiče na zbližavanje Srbije s NATO.
“U NATO se sa izvesnom sumnjom odnose prema pokušajima pojedinih zemalja da kupuju oružje van alijanse, naročito u Rusiji”, piše “Glas Rusije”, a prenosi “Vostok”.
- Ne treba zaboraviti da ruske investicije igraju važnu ulogu u srpskoj ekonomiji u celini - navela je Jelena Guskova, šef Centra za proučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku RAN. Iz srpskog Ministarstva odbrane juče zbog službenog puta ministra u Francusku nije bilo moguće dobiti reakciju na informacije u ruskim glasilima, ali su najavili odgovore za sledeću nedelju.


Prvo ulaganje posle NATO bombi

Najavljena modernizacija srpske flote biće prvo veliko ulaganje u našu armiju posle 1999. godine, kada su snage NATO uništile deo naoružanja. Inače, većina vazduhoplova u Srbiji je starija od 20 godina i uglavnom je reč o “migovima” tipa 21, ali i onih sa oznakom 29.


Šule na američkom nosaču!

Ministar vojni Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba general-potpukovnik Miloje Miletić sa saradnicima obišli su početkom februara američki nosač aviona “USS Enterprajz”. Tokom jednodnevne posete, domaćini su ministra Šutanovca pod punom zaštitnom opremom uputili u funkcionisanje 6. flote Ratne mornarice SAD. A da li je tom prilikom ugovarana i neka trgovina, zasad nije poznato.



SUHOJ-30:

Najcenjeniji borbeni avion ruske proizvodnje danas. Dugačak je 21,94 metara, a visok 6,36 metara. Razvija brzinu od 2.120 kilometara na sat. Može da ponese do četiri tone ubojnih sredstava. Koristi top kalibra 30 milimetara, sa 150 granata, po šest raketa vazduh-vazduh, antiradarski i laserski navođenih raketa i bombe.



MIG 29M:

Može razviti brzinu do 2.400 kilometara na sat. Ovaj “mig” koristi top kalibra 30 milimetara, može poneti do 3,5 tona naoružanja. Njime se može upravljati sa zemlje (preko trokanalnog digitalnog sistema), jer poseduje najkvalitetnije radare i GPS satelitski sistem. Radar otkriva potencijalne mete na daljini od 120 kilometara, simultano može da prati do 10 meta. Njegov domet je do 250 kilometara, a projektile prati do 150 kilometara.



S 300 i S 400

Sistem S-400 u stanju je da uništava avione i krstareće rakete na svim visinama borbene primene, počev od 10 metara. Zahvaljujući vertikalnom startu raketa, S-400 može da gađa ciljeve koji lete iz bilo kog pravca, a da pri tom ne rotira lansirni uređaj u pravcu dolaska raketa i ostalih letećih objekata. U borbeni položaj prelaze za manje od pet minuta. Još 1995. godine, prilikom isprobavanja u tački presretanja vazdušno-raketni sistem S-300 je uspeo da inicira eksploziju borbenog dela (bojeve glave) “skada”, samouništenje, a to je nešto što spada u raritete.

http://www.alo.rs/vesti/37362/Srbija_ce_kupiti_Putinovog_lovca

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24626
 • Gde živiš: Beograd

Kakva naucna fantastika.

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 4873

Prvo mi lupimo nesto, onda to Rusi to citiraju a onda mi citiramo Ruse... Sve u krug i nastade sto @zixo rece naucna fantastika. Kupujemo bespilotne MIG-29 koji koristi americki GPS... Bebee Dol

offline
 • Pridružio: 08 Nov 2008
 • Poruke: 2375
 • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

U politici ne postoji naucna fatastika,naucna fantastika je bila i zblizavanje Srbije i NATO,kao i odlazak amerikanaca sa kosova,zatim proizvodja Laste pa ako uspe i ovaj posao sa Kuvajtom. Za mnoge nas na forumu je bilo nepojmivo da se desi ova zavrzlama u Libiji,kao i poseta Putina Srbiji.
Naucna fantastika ne postoji ona je samo vizija nezaobilazne buducnosti.Nece me cuditi da za 10 godina Amerika bude kao kao sada Libija a mi kao Kuvajt.U buducnosti koja je apsolutno postala nepredvidiva vise nista ne treba da nas iznenadjuje.

offline
 • Pridružio: 13 Nov 2006
 • Poruke: 4079
 • Gde živiš: Novi Sad

boksi ::
MIG 29M:

Može razviti brzinu do 2.400 kilometara na sat. Ovaj “mig” koristi top kalibra 30 milimetara, može poneti do 3,5 tona naoružanja. Njime se može upravljati sa zemlje (preko trokanalnog digitalnog sistema), jer poseduje najkvalitetnije radare i GPS satelitski sistem. Radar otkriva potencijalne mete na daljini od 120 kilometara, simultano može da prati do 10 meta. Njegov domet je do 250 kilometara, a projektile prati do 150 kilometara...


Eto nama prvog bespilotnig modernog aviona 4+ generacije i to da se zna da je prvi put uveden u Srbiji a ne USA ili Rusiji. Piloti, vazduhoplovci! Bilo je čast poznavati vas, a sad u penžiju! Cool

offline
 • boksi  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Jun 2008
 • Poruke: 6817

Evo ta vest na Ruskom sajtu pomenutom

Serbia may become one of the biggest buyers of Russian military hardware, as Belgrade plans to modernize the country’s army by purchasing the newest and most advanced weapons on the market. Experts say that the news has reconfirmed the excellent partnership ties between Russia and Serbia.

According to the Serbian press, Belgrade wants to upgrade the country’s air force, air defenses and radar force. The Serbian Defence Ministry plans to buy the 4th generation MiG-29M and Su-30, and possibly, the S-300 air defense rocket or the S-400 export version as well as a radar station.

It will be the first large scale modernization of the Serbian army after the NATO destruction of the country’s armed forces in 1999.

"The decision to buy from Russia is evidence of a desire by Serbia to strengthen ties with Moscow in all areas," says Georgy Engelgard, an expert on Balkan affairs.

“It is apparent that the large scale purchasing of military hardware from Russia signals a significant warmth in the relationship between Moscow and Belgrade, which sharply contrasts with the sympathy shown by some of the leadership of Serbia towards not only the EU, but also NATO. NATO is highly suspicious when sovereign countries buy arms not from it but from other sources, especially from Russia. The news about the plans of Serbia can complicate the talks about a hypothetical closing of ranks between Serbia and NATO”, said Engelgard.

“It should be remembered that Russian investments are crucial to the Serbian economy”, adds Elena Guskova of the Russian Academy of Sciences’ Center for Balkan studies.

“Serbia is passing through dire economic, political, social and cultural periods, and its economy is almost completely destroyed, and the desire to join the EU is frowned upon by European countries. Russia on the other hand, is cooperating fully with Serbia in all aspects”, Guskova said.

The existing cooperation agreement between Russia and Serbia was reaffirmed in March, and the Russian Prime Minister Vladimir Putin, who was then visiting Belgrade restated that the construction of the South Stream pipeline through which gas will be pumped to Europe via Belgrade will begin in 2013. The Serbian sector of the line stretches 450 kilometers. Other energy projects up for modernization are the ”Dzherdap I” and “Dzherdap S” hydro electric plants on the Danube on the border with Romania. Russia is also to help Serbia develop its tourism industry, transport as well as new technologies. The total cost of the Russian-Serbian cooperation is estimated at 10 billion dollars.

http://english.ruvr.ru/2011/04/07/48610493.html

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 4873

@vranjanac29

Citat:Kupujemo bespilotne MIG-29 koji koristi americki GPS

Mislis da ovo moze da se desi 2012.?

offline
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 291

Su 30 32x36 000 000 = 1.152 milijardi
s300 4 bataljona 160 000 000 = oko 640 miliona -dugog dometa
Pantsir-S1 30 x 14 000 000 = 480 miliona -kratak domet
ukupno 2.272 milijarde
ostalo(1.228) za kupovinu radara, komunikacija, dodatnih raketa ... Helikopteri?
Naravno moze se nesto smanjiti ili povecati brojno ali to je recept koji treba prepisati nasoj bolesnoj vojsci
Nece rusi nama dati svoj najbolji avion koji je u masovnoj proizvodnji(su 37, su 47 - eksperimenti, su 50 jos uvek prorotip) zato mozemo dobiti Su30 ili Neku verziju Mig29 ne verujem da bi nam dali i Mig 35 a kamoli su 35!?
neva je modernizovana za srednji domet i moze se raditi na njenom daljem razoju a moze se kupiti neki komad BUK-a.
Od ove opreme koja bi se kupila barem pola bi trebala da stoji kao rezerva , da se ne koristi i tako se ustede pare za odrzavanje a u slucaju rata ili slicno da budu aktivirani! A setati ih po paradama i cudima da se zaplase susedi! Ovako nauruzani smo samo slabiji od grcke u celoj jugoistocnoj evropi!

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2009
 • Poruke: 131
 • Gde živiš: Beograd

^ I doživećemo isti scenario ekonomskog kraha kao oni, s tom razlikom što će njih EU da spase a verovatno će morati neka ostrva da prodaju ili daju pod hipoteku za otplatu dugova. Kako ćemo mi da otplatimo tih $3,5 mlrd?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 496 korisnika na forumu :: 1 registrovan, 0 sakrivenih i 495 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer