Vojna terenska vozila

40

Vojna terenska vozila

offline
 • Pridružio: 26 Feb 2008
 • Poruke: 368

laka vozila
novi Humve
ECV2 test vehicles (Expanded Capacity Vehicles 2 )
http://www.autoblog.com/photos/am-general-humvee-prototype-spy-shots/318842/
http://www.autoblog.com/photos/am-general-humvee-prototype-spy-shots/318841/
http://www.forceprotection.net/models/cheetah/
http://en.wikipedia.org/wiki/Plasan_Sand_CatRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 05 Jul 2008
 • Poruke: 2292

Premda je vec bilo reci o njemu , Gefas zasluzuje da bude podrobnije predstavljen.OKLOPNO MODULARNO VISENAMJENSKO VOZILO GEFAS
(MODULARNO VOZILO VISOKE ZASTITE I FLEKSIBILNOSTI)

Izvor : http://www.zrno.ba/zrno/index.php?option=com_conte.....;Itemid=58Armije sveta za resavanje sirokog spektra zadataka trebaju visoko mobilno, univerzalno vozilo koje odlikuje visoka zastita na bojnom polju uz maksimalnu fleksibilnost. Zbog toga su zastita i fleksibilnost kljucne reci koje opisuju oklopno vozilo Gefas Nemacke kompanije Rheinmetall Landsysteme GmbH. Radi se o oklopnom vozilu tockasu inovativne konstrukcije koje ce nedvosmisleno postaviti standarde za buduce sisteme ove vrste.


Vozilo Gefas sto je skracenica od Geschutztes Fahrzeug System (odnosno napredni sistem zastitnog vozila – Advanced Protective Vehicle System), nudi nenadmasan nivo zastite za vozilo njegove tezine. Zamisljen je kao visenamensko patrolno vozilo prikladno za pratnju konvoja, izvidjanje, patrole i sl. Koncept Gefas je zbir iskustava Juzne Afrike u razvoju vozila otpornih na mine, koja su kombinovana sa tzv. „citadel“ pristupom kojim se naglasava zastita odeljenja za posadu. Upravo pomenuto dovodi do toga da Gefas bude modularne konstrukcije, kako bi se olaksala primena elektricne transmisije s motorima smestenim u osama tockova. Posto je rec o modularnom dizajnu moze se jednostavno konfigurisati za razne vojne namene poput komandnog, protiv-vazdusnog, oklopno-transportnog vozila ili vozila za druge namene. Kompanija Rheinmetall Landsysteme GmbH planira koristiti Gefas kao platformu za novi Nemacki protiv-vazdusni sistem „SysFla“. U razvoju Gefas-a uz Rheinmetall Landsysteme GmbH, ucestvovale su kompanije MTU Motoren und Turbinen-Union Friedrichshafen GmbH, ESW EXTEL SYSTEMS Wedel, RENK Aktienge-sellschaft, STW Sensor – Technik Wiedemann GmbH, IBD i Timoney Technology LTD.GLAVNE KARAKTERISTIKEPosmatran sa konstrukcionog aspekta , Gefas osnovne konfiguracije se sastoji od glavnog modula, pogonskog (motornog) modula i osovinskih modula s tockovima. Modularni dizajn omogucava optimalno konfigurisanje kompletnog vozila za svaki zadatak sto ukljucuje i integraciju potrebnih sistema. Mehanicka i funkcionalna veza medju modulima je standardizovana, sa malim brojem konektora sto pojednostavljuje zamenu jednog od modula pri unistenju ili ostecenju a moze se obaviti i na terenu u borbenim uslovima. Konektori su visefunkcionalni (slicni se koriste u konstrukciji podmornica), isprobani i testirani a obezbedjuju prenosenje energije, podataka i drugih potrebnih medija izmedju modula. Upravljac i kocnice namaju mehanicku vec elektronsku vezu, a nad radom vozila upravlja mnostvo elektronskih sistema.


Elektronski i kompjuterski sistemi omogucavaju posadi kad primi zadatak da plan operacija snime na medij i ucitaju ga u kompjuterski sistem vozila. Posada tada pristupa bazi podataka i ima sve podatke od mapa, rastojanja, rezervi goriva, zaliha i ostalih informacija vezanih za konkretni zadatak. Modularni dizajn uslovio je da vozilo bude konstruisano sa dizel elektricnim pogonom. Modul za posadu , na cijem se zastitnim karakteristikama insistiralo, moze da prihvati do sest osoba.

Gornji deo bocnih strana dosta je iskosen radi bolje balisticke zastite i zastite od bocnih explozija, dok su donji delovi oklopa u obliku dubokog slova V, radi bolje zastite od eksplozije mine a odvojeni su od modula za posadu radi smanjenja prenosenja udarnog talasa na posadu. Izvan delova modula za posadu nalaze se kontejneri za teret, koji apsorbuju deo energije od eksplozije mine ili IED. Ispred modula za posadu postavlja se pogonski modul u koji se montira 4-litarski dizel motor snage 440 kW (598 KS) i generator. Dodatne baterije u modulima osiguravaju energiju za rad vozila u slucaju pogotka ili otkazivanja generatora. Gefas je dizajniran tako da osigurava mobilnost i u slucaju da samo jedan modul prezivi pogodak. Iza i ispred modula za posadu vozilo Gefas ima osovinski modul sa dva tocka sa sopstvenim motorima i vesanjem. Koristenjem identicnih modula osigurava se manje vreme montaze, manje logisticke potrebe, jeftiniji delovi i manji troskovi odrzavanja. Generalno unistavanjem jednog osovinskog modula vozilo i dalje nije onesposobljeno i sa drugim modulom moze nastaviti kretanje te se izvuci van opasne zone.

Gefas je predvidjen za transport avionima C-130 Hercules i A400M. Sirina vozila je 2.55 m (u rangu kamiona) tako da je idealan za pratnju konvoja I kretanje u urbanoj sredini. Zahvaljujuci modularnom dizajnu Gefas predstavlja platformu za razlicite verzije od 4x4, 6x6, do 8x8. Pored osnovne verzije konfiguracije 4x4 , Gefas moze da se prosiri i na verzije 6x6 dodavanjem pozadi drugog osovinskog modula, a dalje prosirenje, do 8x8, moguce je dodavanjem dvoosovinskog modula na verzije 4x4. Masa vozila zavisno od verzije, krece se 12.5 za prazno do 20 tona sa opremom , odnosno do 25 tona sa prikolicom.

Gefas je relativno dugacak, sa ukupnom duzinom od 7.5 m i osovinskim rastojanjem od 4.8 m , sto ima prednosti pri eksploziji ispod prednjih tockova koji su prilicno udaljeni od odeljenja za posadu. Tockovi su zamisljeni tako da budu opremljeni neobicno sirokim pneumaticima 415/80 R27.

Povecana sigurnost vozila postize se snaznim elektromagnetskim (HPEM) sistemom koji sprecava radiom kontrolisanu detonaciju IED-a ili vrsi njihovu detonaciju sa sigurne udaljenosti. Navedeno je krucijalno vazno u eri eksplozivnih naprava koje detoniraju pored puta. Automatsko naoruzanje omogucava Gefas-u sigurno, visoko-precizno angazovanje u opasnim situacijama. Elektro – opticki senzorski sistem sa detekcijom mobilnih ciljeva i njihovim pracenjem pravovremeno osigurava prepoznavanje potencijalnih neprijateljskih vozila ili ljudstva. Lasersko opticki senzori povezani sa dimnim uredjajima koji se automatski aktiviraju smanjuju rizik od snajperskih napada pre same neprijateljske vatre.

Konfigurisano kao platforma za vodjene projektile, vozilo Gefas se sastoji od dva osovinska modula, dva glavna modula, motornog modula integrisanog pozadi i specijalnog modula za mobilni lanser.

Radarska verzija Gefas vozila je u konfiguraciji 6x6 sa tri osovinska modula. Pokretan motorom integrisanim pozadi nudi dosta prostora za intgraciju 12 metarskog taktickog radara za detekciju malih i brzih ciljeva.

Protiv-vazdusna varijanta vozila u 8x8 konfiguraciji se sastoji od osnovne 4x4 konfiguracije sa dodatnim 4x4 vozilom ili prikolicom. Poslednji model nosi protiv-vazdusnu kupolu sistema Skyranger proizvedenu od strane Oerlikon Contraves koja se moze koristiti podjednako za ciljeve u vazduhu i na zemlji. Kao dodatna opcija vozilo moze biti naoruzano vodjenim projektilima.
Modularnost


OSOVINSKI MODULI

Locirane u unutrasnjost osovinskih modula nalaze se pokretacke jedinice, koje se sastoje od dva STW elektromotora sa pripadajucom elektronikom za upravljanje. Odluka da se elektricni pogon postavi u unutrasnjost osovinskog modula nije slucajna jer je opitima utvrdjeno da u slucaju pogotka prvo stradaju cevi za hladjenje i kablovi koji vode do volana. Osovinski moduli za prednji i zadnji deo vozila su identicni a po karakteristikama imaju sve odlike super terenskog vozila. Ni najmanji deo osovinskog modula, odnosno pogonskog modula ne nalazi se u modulu za posadu pa u slucaju detonacije mine ispod tocka nema opasnosti da fragmenti navedenih modula uzrokuju povrede posade.
POGONSKI MODUL

Pogonski modul sadrzi svu potrebnu opremu za pokretanje i snabdevanje energijom ostalih modula. Spojen sa drugim modulima preko standardnog interface-a , dozvoljava nezavisno funcionisanje svakog modula i jednostavnu zamenu u slucaju ostecenja. Vazduh za hladjenje i sagorevanje se dovodi specijalnim kanalima koji obezbedjuju optimalnu zastitu od zapaljivih sredstava uz istovremeno smanjivanje toplotnog (IR) potpisa.

Kompanija MTU je odgovorna za razvoj motora koji se bazira na dizelskom 4-cilindricnom agregatu 4R890 (ugradjuje se u vozilo PUMA). Vozilo sa ovim motorom razvija brzinu od 100 km/h sa fenomenalnim dometom od 1000 kilometara. Specijalno razvijen za vojnu upotrebu osigurava vrhunske performanse i izdrzljivost u ekstremnim uslovima. Pogonski modul cine motor, elektricni pokretan uredjaj za hladjenje, sistem za filtriranje vazduha i generator elektricne energije. Poslednji je razvijen i prizveden od strane kompanije ESW.GLAVNI MODUL


Glavni modul se sastoji iz nosece strukture sa zastitnom jedinicom. Zastitna jedinica je povezana sa krovom vozila praveci vecu zonu slobodnog prostora iznad poda. Navedeno osigurava da zastitna jedinica ostane neostecena ako protivoklopna mina detonuje ispod vozila. Stavise, bocne strane i sasija vozila imaju velike kose povrsine koje efikasno odbijaju udarni talas izazvan minama i bombama. Celicne ploce na nosecoj strukturi i zastitnoj jedinici obezbedjuju dodatnu zastitu od projektila. Kompanija Rheinmetall razvila je, kao dodatnu opciju, reaktivnu i aktivnu oklopnu zastitu.

Prednje povrsine vozila su punjene balistickim staklom, kao i bocna vrata. U vozilo se ulazi & izlazi kroz siroka, dobro zasticena vrata na zadnjem delu vozila, zatim kroz otvor na krovu i kroz bocne otvore. Glavni modul je dovoljno prostran da nosi sestoclanu posadu sa njihovom kompletnom opremom . Veliki skladisni bunkeri, postavljeni na bocnim stranama kao i na kraju vozila, povecavaju korisni prostor.
Iz svega do sad navedenog mozemo zakljuciti da ce vozilo Gefas svojom inovativnom modularnom konstrukcijom sa fokusom na zastiti posade, mogucnosti zamene modula, nastavkom funkcionisanja posle ostecenja jednog od modula,odlicnim performansama, jeftinim odrzavanjem, manjim logistickim potrebama i drugim karakteristikama, nedvosmisleno postaviti standarde za buduce sisteme ove vrste.


[/b]offline
 • Pridružio: 20 Feb 2008
 • Poruke: 446

Uh. Praga 21-og veka ....

Ova slika dole verovatno nije bila ovde:

offline
 • Pridružio: 02 Avg 2008
 • Poruke: 6674

Trebalo bi kupiti jedan ovaj Gefas pa imitirati bracu Kineze (to su inace ranije radili i Japanci), tj. bezobrazno kopiranje.

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2008
 • Poruke: 111
 • Gde živiš: sombor

Evo jedno pravo terensko vozilo iz kucne radinosti :Z

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35028
 • Gde živiš: ovalni kabinet

UAZ-31519

offline
 • Pridružio: 24 Avg 2007
 • Poruke: 998

Austrian Army Orders 150 IVECO LMV

Citat:WIEN -- Austrian Defence Minister Mag. Norbert Darabos announced that on December 29th, 2008 the Austrian Ministry of Defence and IVECO Defence Vehicles signed a contract for the delivery of 150 Light Multirole Vehicles (LMV) in 7 different configurations and related logistics support.

By a specific request of the customer, all the vehicles are equipped with a ELBIT weapon station.

During the press conference, Defence Minister Mag. Norbert Darabos underlined that award of contract had been made following a competitive procurement, according to the principle of the best bidder. It was not the better-priced vehicle to be selected, but selection was made according to the best cost-performance ratio. IVECO DV was betterperforming and better-priced – also declared Mag.

Norbert Darabos. IVECO’s Sales & Marketing Director, Flavio Marchesoni, stated: “This contract rewards our commitment to meet customers’ requirements through a programme of continuous development and innovation. In particular, the LMV offered to the Austrian Army incorporates the latest technology and enhancements to performance and protection”.

The Light Multirole Vehicle

Designed to offer high tactical mobility together with high maximum road speed and optimal off-road and cross-country performance, the LMV has high protection levels against anti tank and anti personnel mines with an emphasis on crew protection rather than vehicle integrity. High reliability, ease of maintenance and low through life costs were key considerations during the design of LMV. Built in and external diagnostics allow timely identification of impending malfunctions, allowing preventive maintenance to be undertaken, whilst the facility to collect functional data allows effective whole fleet management. The use of Commercial off the Shelf main assemblies such as the gearbox and engine ensure that performance and reliability have been proven over many millions of road miles in demanding environmental conditions.

IVECO
20.01.2009


Izgleda da Iveco osvaja Evropu.


http://www.army-guide.com/eng/article/article_1220.....31bed19f50

offline
 • Pridružio: 28 Avg 2008
 • Poruke: 94
 • Gde živiš: Kraj Morave

IVEKO planira da proizvodnju vojnih kamiona preseli u Srbiju t.j. Kragujevac.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8384
 • Gde živiš: Ravni Banat

domnick ::IVEKO planira da proizvodnju vojnih kamiona preseli u Srbiju t.j. Kragujevac.

Је ли то оно што пишу по дневној штампи, када у оквирчићу у чланку о "Застави", реда ради "поткаче" и камионски програм и помену то што пишеш, или имаш нешто из страних извора?

offline
 • Pridružio: 28 Avg 2008
 • Poruke: 94
 • Gde živiš: Kraj Morave

Od rođaka koji je u ZASTAVA kamionima. Italijani su dosta ambiciozno krenuli u sve to (čak je planirana izgradnja i nove fabrike autobusa), međutim u zadnje vreme kaže da se sve stišalo i da je sve neizvesno. Planovi postoje, memorandumi su potpisani, a šta će biti na kraju to se kao u ostalom i za sve drugo u ovoj zemlji nikada nezna.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1346 korisnika na forumu :: 59 registrovanih, 11 sakrivenih i 1276 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -Max-, _Rade, A.R.Chafee.Jr., ajo baba, Alibaba1981, amaterSRB, amstel, bankulen, Battlehammer, bladesu, Boris90, BRATORIII, ccoogg123, celik, Chainsaw, Cirkon, darkangel, dragoljub11987, Futurama, havoc995, ILGromovnik, Istman, Japidson, jovapad, Još malo pa deda, Karla, kolateralnasteta, Kubovac, kybonacci, ljuba, loon123, LUDI, MidnighT_AlieN, mikrimaus, Milan A. Nikolic, milenko crazy north, misa2, nenooo, NoOneEver Dreams, novator, pacika, Petar35, platana., radionica1, royst33, savaskytec, shaja1, Skakac7, StepskiVuk, theNedjeljko, Toper, trundle, USSVoyager, VladaKG1980, wexy, xanadu, ZetaMan, zlaya011, šumar bk2