Vojna tematika i sedma umetnost

578

Vojna tematika i sedma umetnost

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2014
 • Poruke: 707
 • Gde živiš: Srbija

^^^

Uuuu, jeste dobar film, opasna ekipa. Kad sam ga gledao, mozda ima i vise od 20 godina...
Itekako ima veze sa tematikom.

Mene je uvek interesovalo koliko je istinit jer je po istinitom dogadjaju, a koliko je dodavano.
Ima bas jaku tu ideolosko-moralnu stranu price.

Neverovatno, sto si i ti primetio, film je samo ojacao sa godinama jer su se pojavila desavanja sa Snoudenom i vikiliksom.

Vise puta je ovde vec neko rekao da film ne samo da predvidja i priprema publiku "za ono sto ce doci", nego i usmerava da se to i desi.

Jako zanimljivo ostvarenje, topla preporuka.

Ne zaboravite i na fenomenalnu pesmu Dejvida Bouvija za isti, ko hoce da gleda film nek ne gleda ovaj spot ima dosta "spojlera":ZiveliRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 5669


Neko gledao ovo vojno - političko ostvarenje. Po knjizi nesputanog Grejema Grina iz engleske fair play škole. Zanimljivo da je film imao dva izdanja, jedno 1958 i drugo 2002. Zemlja je Vijetnam, odnosno Francuska Indokina, mjesto dešavanja dobri stari Sajgon, godina 1952. Glavni akter je engleski reporter Tomas Fauler koji uredno i bez nepotrebnih strasti prenosi dešavanja iz zemlje svome uredništvu u Londonu istovremeno krepeći se u kolonijalnom Sajgonu strasnom klimom, mošusnim zrakom te lulama opijuma koje mu sprema njegova lotusna azijatska družbenica Fuong.
Mali raj u središtu velikog pakla počinje da se mijenja kada u grad dolazi Alden Pajl - mlad kao rosa, obrazovan, iskren, saosjećajan sa zemljom u koju je došao da humanitarnim radom pomogne dnu društvene ljestvice tako suprotan olinjaloj kopiladi iz "Kontinentala" koja radi za CIA, američke medije, koga li već - Tihi Amerikanac.
Alden Pajl nalazi društvo u Tomasu Fauleru kao iskrenom slušaocu te iskusnom sagovorniku. Pajlovo znanje o Vijetnamu potiče iz globtroterske knjige nekog američkog profana koje Pajl u razgovoru sa Tomasom želi da nadopuni. Sve u cilju humanitarnog rada u zemlji pogođenoj ratom koji se vodi između kolonijalnih Francuza i komunističkog Vijetmina.
No humanitarni rad postaje sve manje humanitaran u trenutku kada se pred Tomasom sam Pajl dovodi u vezu sa američkim projektom stvaranja takozvane "treće strane" - generala Tea i njegove "vojske".
Prelomna tačka je Tomasovo prisustvo terorističkom napadu automobilom - bombom i posljedicama koje će iz toga izaći uz činjenicu da je napad izveden eksplozivom proizvedenim od (izmišljene) supstance "diolakton" uvezene od strane Pajla za izradu okvira za naočare te ambicije da se napadom kao i prethodnim masakrom jednog selana Sjeveru ciljaju aktuelne vlasti i komunisti. Čak i na samom mjestu terorističkog akta sam Pajl naredbama na vijetnamskom uklanja policajce i uvodi fotografe radi dalje eksplotacije krvavog čina.
Uz zgražavanje nad "humanitarnim radom" Oldena Pajla te činjenicu da mu otima i Fuong, Tomas prihvata ponudu svoga sekretara lokalnog Vijetnamca za zajedničku fizičku eliminaciju Pajla. Jer sekretar, lokalni Vijetnamac kao i svi ostali je komunista.
I konačno slijedi vrlo zanimljivo odrađena eliminacija Pajla u luci namamljenog od strane Tomasa. Pajl završava kao još jedan leš.
Film je svojim prisustvom obogatio umorni no i dalje profesionalni inspektor Vigo kolonijalnog Suretea koga glumi Rade Šerbedžije. Čuo sam da je nažalost rola Radeta Šerbedžije namjerno skraćena jer je isti svojom glumom oduvao ostatak ekipe što je definitivno "delaborisalo" film.
Film je zanimljiv sa pozicije svih tih Tihih Amerikanaca koji špartaju kuglom zemaljskom svojim dječačkim facama, vrlo površnim znanjima + uzvišenim ciljevima koji ih tjeraju na miješanje u unutrašnje stvari svih tih zemalja gdje su se već miješali, praveći "scenario" mnogo krvavijim i mnogo dugotrajnije krvavijim nego što bi inače bio. Tu je i prikaz same strukture američkog prisustva u nekoj zemlji od ambasade, medija, CIA, humanitaraca prije svega materijalno nabudženih do lokalnog saveznika koga su sami napravili i koji je krvoločniji, narcisoidniji i vlastoljubiviji od svih drugih uključenih u sukob.
Ekipa nije holivudska, pa svi ti Majkl Kejnovi i Rade Šerbedžije daju šmek filmu već dobrano ošmekanom samim tim Orjentom. Scenografija je odlična kao i rekviziti. Ima MAT 49, FM 24/29, oni francuski noničasti šlemovi, Sitroeni Avant, stražarske kule sa Tompsonima gdje je Pajl jednom prilikom i spasio Tomasa.

U verziji iz 1958 pak nije prikazan originalni kraj književnog djela, scenario je pisan sa inputima agenta CIA Edvarda Lensdejla u Holivudu koji se još oporavljao od crnih lista proisteklih iz vremena lova na (komunističke) vještice. Sam Grin je bio bijesan jer je smatrao da je njegova anti ratna poruka isječena iz filma uz izbjegavanje istog kao propagandnog filma za Ameriku. Takođe u verziji iz 1958 nema post scriptum o daljem uvlačenju te povlačenju Amerikanaca iz čitave priče čime se završava verzija iz 2002.offline
 • Pridružio: 22 Jan 2014
 • Poruke: 707
 • Gde živiš: Srbija

^^^

Ovo sam nekako uvek mesao sa TAILOR OF PANAMA (2001),

http://www.imdb.com/title/tt0236784/?ref_=nm_flmg_act_39 ,

pa sam mislio da sam ga pogledao, a u stvari to je ovaj drugi sa Brosnanom.
Dobro si me potsetio da ga pogledam.

offline
 • Pridružio: 08 Feb 2006
 • Poruke: 924

kljift ::
Puno hvala na preporuci, među tim mid-budget, polu-zaboravljenim filmovima sedamdesetih i osamdesetih definitivno ima kvaliteta za probrati, poput Salvadora,
Vode i Srebrnih medveda.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 5669


Nisam siguran je li pominjan, a vrijedi ga pomenuti. Zemlja i sloboda ili Za zemlju i slobodu kako su ga kod nas prevodili. Film je vojne tematike ii još bolje vojno političke tematike ili još volje vojno ideološke tematike. Nema masivki ali ima boraca sa imenom i prezimenom. Film je sniman 1995 i ja ga vidim kao omaž desetinama hiljada dobrovoljaca internacionalnih brigada u Španskom građanskom ratu. Film je snimljen nekih 5 godina posle pada Istočnog bloka u sred epohe gubljenja ljevičarskih ideja i kakav god da je Blok i kakva god da je bila Ideja nedostatak "crvene prijetnje" valjda je omogućio da se snimi film u pozitivno nadahnutom tonu.
Film je engleske produkcije, brz, direktan, nenašminkan, sa ljudskim figurama glumaca koji glume realne stvari u realnom životu tako da stvara osjećaj da se radnja filma dešava u dnevnoj sobi gledaoca.
Film počinje "upadom" ekipe Hitne pomoći u jednu običnu stambenu zgradu na pružanju hitne medicinske pomoći umirućoj starini Dejvidu Karu.
Starac umire u kolima HMP, a njegova unuka u njegovom stanu pronalazi kofer sa starim pismima, isječcima iz novina i dokumentima koje je Dejvid kako će se vidjeti u filmu i proživio. Dok prsti unuke prelaze preko starih pisama i naslova iz novina, fleš bekom se vrijeme vraća šezdesetak godina unazad kada Dejvid Ker počinje svoju odiseju.
Osim samog Španskog građanskog rata film dotiče vrijeme tridesetih godina 20. vijeka kada je Evropa obilovala sa mladim ljudima visokih moralnih, društvenih i ideoloških načela te otvorenog uma nepokolebljivih u plemenitim idejama. Većina njih je i nezaposlena pritisnuta socijalnim, etničkim i etičkim podjelama.
Na jednom propagandnom filmskom matineu španskih Republikanaca u Mančesteru, Dejvid odlučuje da ode u Španiju i priključi se Republikancima. Prelazi špansku granicu u Kataloniji i slučajno se priključuje Miliciji POUMa oružanom krilu Partido Obrero de Unificación Marxista. Treba reći da se radnja dešava na Aragonskom frontu i Kataloniji, jedinstvenom prostoru, uz Baskiju jednom od prvih koji je doživio industrijski razvoj specifičan i po razvoju društvenih odnosa unutar fabrika gdje su često radile po tri generacije te fabričkih kvartova sa političkom, društvenom pa i mediteranskom mikroklimom. Ovo pišem iz razloga što i mi ovdje imamo iskustava iz stvaranja i djelovanja raznoraznih stranačkih paravojski ali nemojte to miješati, u anarhističkoj i veoma crvenoj Kataloniji sa Barselonom na čelu kao i širom Španije dva miliona bezemljaša tražilo je zemlju uzurpiranu od feudalaca i Katoličke crkve, radnici pravo na nešto više od gole nadnice, žene malo više emancipacije. Njima nije trebao drug Jovica niti šaner živopisnog nadimka za stavljanje pod zastavu ispod koje su se prvenstveno i nepokolebljivo borili za ideologiju za šta Milicija i služi.
U Miliciji na aragonskom frontu Dejvid sa ostalim ratnim drugovima milicijskog ili nama bliže partizanskog izgleda, lične forme i ponašanja drži liniju u rovovima. Radnja u rovovima i na položajima prikazana je realno, a ubrzo slijedi akcija kad Milicija kreće u napad na selo u rukama Frankista. Uspijevaju da zauzmu selo i tu film obuhvata nama opet poznatu temu o karakteru građanskog rata kao rata u kome se svi poznaju. U samom selu na udaru su sada frankisti od strane seljana kojima su članovi porodice u Milicijama. Katoličkog popa izvlače iz crkve i pošto utvrđuju da je pucao, a i cinkario revolucionare - strijeljaju ga. U samom selu održava se veoma živ i nesputan sastanak/debata seljana koji glasaju o formiranju kolektiva kontra privatnog vlasništva. Ovo sastančenje može da djeluje suprotno onome što smo navikli da gledamo u klasičnim ratnim filmovima, ali ovaj film "vode" Milicije, a ideološka borba mora da prikaže i konačan cilj.
Sada smo već na dijelu filma gdje se broj "gospodara rata" rapidno smanjuje. Republiku podržavaju jedino SSSR i Meksiko, Zapad odbija da joj proda oružje. Na strani Frankista su Hitler i Musolini. Republika donosi ukaz o uvođenju u strukture zvanične Armije svih antifašističkih jedinica. Ovo predstavlja udar na sve revolucionarne i svakako anarhističke duše ljevičarskih Milicija. Ubrzo se postavlja, opet i nama omiljeno pitanje, ko je revolucionarofil, a ko staljinofil, je li Katalonija zemlja slobodnih radnika i seljaka ili ruska gubernija. Je li bolja disciplinovana Armija sa strukom i oružjem ili neobavezna milicijska forma sa malo oružja i odlukama donesenim javnim glasanjem. Tokom glasanja o svemu tome Dejvid se izjašnjava za Miliciju.
Tokom obuke Dejvid će doživjeti nezgodu prilikom eksplozije repetirke tokom opaljenja. Odlazi u Barselonu gdje se posle bolničkog liječenja iz negodovanje drugarice milicionerke priključuje provladinim Internacionalnim brigadama. U samoj Barseloni i Brigadama narativno opisuje sada već neprijateljstva između Milicija i Vladinih republikanskih snaga, tamnice i mučionice za anarhiste i članove Milicija, egzekucije antifašista od strane "drugova". Prelomna tačka za Dejvida nastaje tokom jednog puškaranja u jednoj od ulica Barselone kada se sa druge strane fronta javlja dobrovoljac, Englez, takođe iz Mančestera koji ubrzo gine od bombe bačene od strane Republikanaca.
Posle toga Dejvid se vraća u svoju staru jedinicu Milicije u koju ubrzo dolazi ešalon vojske Republikanaca sa namjerom da istu razoruža i rasformira. Tokom tog nemilog procesa armijski oficir puca u leđa drugarici Blanki. Dejvid je mrtvu vraća kući i posle njene sahrane vraća se u Englesku sa crvenom maramom punom španske zemlje. Radnja se vraća u 1995 na sahranu Dejvida Kera gdje po njegovom kovčegu njegova unuka posipa tu istu zemlju uz stihove "Dan dolazi" Vilijama Morisa posle čega podiže stisnutu pesnicu odajući počast njegovim uvjerenjima.

Na ovaj film me podsjetila ona danska ratna serija o onom njihovom ratu dal sa Prusima ili Njemcima. I tamo pra ili čukun unuka vadi "istoriju" iz kovčega te se flešbekovi opisuju naracijom.
Film je kritikovan zbog holivudskog stila dobrih i loših momaka gdje su anarhisti dobri, a republikanci/staljinisti loši što se dodiruje sa propagandom.


Jugosloveni iz baterije “Karl Libkneht” 1937. u Španiji. U prvom redu stoje: treći s leva Robert Domany, komandant baterije i peti s leva Koča Popović.
izvor https://sh.wikipedia.org/wiki/Jugosloveni_u_%C5%A0panskom_gra%C4%91anskom_ratu

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 20857
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Браво за избор! Гледао сам, наравно...Прикључујем се сутра дискусији..Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 495 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 4 sakrivenih i 460 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 20:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 11neco11, ankorakac, aramis s, babaroga, Bane san, boyce, Cigi, dobri covek, Drug pukovnik, DucicM, eulereix, Filip Marinković, gagidjuric, hyla, Kaplar, lacko, ladro, laki_bb, Miroslav.Cvejic, mongolac, nememimene123, nizam, rodoljub, sasakrajina, StefanNBG90, Tebra_90, Trpe Grozni, Vlada78, W123, zixo, zoxknez