Vojna tematika i sedma umetnost

667

Vojna tematika i sedma umetnost

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 6847

Pustio sam Mosul... I arapski, zaboravio sam koliko razumem. I razlikujem dijalekte.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 1830

Бојанк.
Да , мени се то учинило као идеја ( командирова судбина). Ал ме изведба нервира. Лоше одглумљено. Лоше по мојој КЕЛ-и глуме.(контр. евалуациона листа).
Свака глума која захтева претерану употребу жиле на челу, којој је превасходна намена показатеља пробавних проблема, ми је често замарајућа.
Сто занимљивих тема а све у затрчу пређено.
Е" Генерацијо убиј"... како смо неиспавани одлазили ујутру у патролу кад би кренули увече да видимо једну епизоду пре спавања, двидимо о чему се ради.😀online
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23243
 • Gde živiš: I ja se pitam...

bojank ::Sirius ::Napisano: 13 Jan 2021 11:51

Да ли је у филму ''Т-34'' немачки тенк-глумац модел Панцер III? Подсећа ме на њега, само што је топовска цев у филму знатно дужа. Тек код модела Ј појављује се тај топ, а то је већ 1942.
...


5cm L/60 se pojavljuje kod J/1, novembra-decembra 1941. Originalni J je imao kraci 5cm L/42 top, isto kao i prethodni modeli*. Ne secam se da li je original i Kubinke (u kom slucaju je kasniji model L ili M) ili maketa na bazi BMP-a, kao u Brestovskoj tvrdjavi.
*Cuda nemacke post-factum terminologije, nema jasnog "preseka" kod toga koji je top je na kom modelu. Ista stvar se javlja kod Pz-IIIe/f (postojali su E sa 50mm i F sa 37mm..) i kod IVf2/g/h sa topovima 75mm L/43 i L/48, oklopom na trupu itd. - za poslednje imas primer na Kalemegdanu, klasifikovan je kao G, a zapravo je veoma rani (verovatno najraniji sacuvani) H.


Тако сам и мислио. У сваком случају, не би стигао да ''игра у овом филму''. Wink
Хвала на одговору.

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 6847

Mosul je svakako zaniljiv film, na arapskom je. Ima gotovinih momenata gde Arapi tutnu po koju kurdsku reč, tipično mosulski. Drugi zanimljiv momenat je sa kuajtskom serijom i međuarapskim razlikama. Treći je savađa sa Persijancem.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1504
 • Gde živiš: Karlmarksland

Sirius ::
Да, одгледај обавезно. Лик је стваран и ми смо још у шездесетих година у Југославији чули за њега. Спомињао се Пољак који је на основу слика могао да утврди нечију судбину. А споменут је 1964. када је код нас први пут говорено о баба-Ванги. И о њој има одлична серија,а њеног оца глуми Књазев, исти онај глумац који је сјајно тумачио одраслог Волфа Месинга.

ПС
Извини што касним с одговором, тек сад сам видео твој пост.


Хвала на препоруци.

ПС
Нема потребе за извињењем...буде ме срамота Embarassed

online
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23243
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Ево још неколико примедби на рачун ''Т-34'', да закуцамо још неки ексер у тај фушерај:

Ова продуцентска кућа је светски позната и јасно је да су пропусти намерни, односно да нису желели да се посвећују детаљима, онако како то раде у серијама и у озбиљним уметничким филмовима. Зато ћу навести само неке:

-Немачки тенк који се појављује у првом делу филма смо апсолвирали уз помоћ, кога би другог него Бојана. Немци су до Москве дошли са Панцером IV као својим најбољим тенком и с другом боранијом у милион варијанти. Сви су имали кратке цеви. У трилогији “Москва“, “Стаљинград“, “Берлин“, Теодор Пливије изванредно описује први “сусрет“ Немаца са тенком Т-34 код Смоленска. Били су запањени учинком дугог топа, ходним делом (прекопирана “Кристи“) широким гусеницама и проходношћу и брзином тенка. Са тог дела ратишта Немци су једноставно у паници побегли (то се у шали каже - повукли се) , потпуно немоћни, а ратиште препустили ПТ оруђима. После су ти тенкови напуштени јер логистика није урадила своје - није било горива, муниције, итд. Иначе, уз прве серије тог тенка посада је носила обавезно и мењачку кутију и била је обучена и спремна да је сама, на бојном пољу, замени. Разговарајући с руским тенкистима сазнао сам да је остала традиција да посада уме и мора сама променити мењачку кутију, тако да ми је један резервни тенкиста (иначе тада председник градске општине Волоколамск) пола сата објашњавао како се на Т-64 замењује мењачка кутија. Не знам да ли је та традиција настављена, али до тог времена , са овим моделом, је посведочена.

Мали ОТ, кад је реч о самом тенку: Руси су копирали све што им је било потребно, а што су Американци производили (пре Другог св. рата у СССР било је преко 200 америчких фабрика). Правећи тракторе, учили су да праве и тенкове. Према подацима из Војне енциклопедије, 90% америчких трактора су точкаши и бензинци, а код Руса обрнуто – гусеничари и дизелаши, тако да су Руси сваког мужика могли да ставе за управљач тенка. Требало је само да буде довољно јак да повуче “ричагу“, једну од две ручке које блокирају гусенице ради заокретања.

- Немац из тенка, контузован тако да му бале иду на уста, једним метком, из прве, погађа Ивушкина. Хм…А Ивушкин, који је већ прошао обуку и омирисао барут, стоји и чека да га овај погоди.

- Не постоји сценаристичка и естетска веза са 1941. и 1944. годином. Као да су два различита филма! Нема логичног филмског објашњења (сем оног, склепаног) како су се јунаци првог дела нашли у другом делу.

- Уцена у логору, бекство, извиђање из ваздуха (као да имају само ту једну “роду“), излетничко понашање у шуми, а посебно двобој на мосту (који не бих коментарисао ни под највећим мукама) представљају се као лични рат ове двојице. Блесаво. Немам другу реч.

- Има тога још, али најозбиљнија замерка (моја, лична) односи се на употребу легендарне песме Булата Окуџаве “Бери шинель, пошли домой“. Многе његове песме су усвојене од публике тако да већину њих публика одслуша на ногама, као химну. Вероватно је то било јевтин покушај продукције да се “изваде“ и бар том песмом пошаљу некакву поруку.

online
 • bibliotekar
 • Pridružio: 19 Jul 2013
 • Poruke: 2890
 • Gde živiš: BG

Тешко је Русима у ратном историјском филму потурити беле бубреге под обичне, бар што се технике тиче.
За "Батаљон" су их испрозивали, севнуо је револвер наган, али сделан в СССР после 1930. Одао га је предњи нишан карактеристичне силуете!

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1981

Lake srednje i teške čete u Abtajlungu, pa mu dođe da je glavni nemački tenk ipak III ili češka dva modela koji su ih menjali u svojim divizijama. IV je bio po pravilu u teškim četama a oni su i mogli sa T-26 i BT-ovima i nekako ali sa boljim nikako, ali razorna im je bila moćna i koristili su ih za prodor da tuku meke ciljeve u masi ako je moguće a pogotovu u gonjenju ali to nije tema kraj ooff...
Da se nadovežem na to vreme.
Inače možda i najveća katastrofa tog perioda u smislu otsecanja ostavljanja bez goriva i municije pa i tehničke logistike i sistematsko uništvanje artiljerijom, avijacijom i PT topovima je gigantski tenkovski poraz Sovjeta na prostoru Dubno-Brodi.

offline
 • Pridružio: 03 Mar 2010
 • Poruke: 576

Bane san ::Тешко је Русима у ратном историјском филму потурити беле бубреге под обичне, бар што се технике тиче.
За "Батаљон" су их испрозивали, севнуо је револвер наган, али сделан в СССР после 1930. Одао га је предњи нишан карактеристичне силуете!

Na našem dičnom forumu se glorifikuje sve što je rusko, a upravo su oni primer poturanja mooda umesto bubrega u filmovima. Od onoliko MG34 iz ratnog plena, oni i u najvažnijim ostvarenjima koriste prepravljene PKM i jasno se vidi "desno" uvođenje redenika:

Jasno je kako nemaju "ćorke" 7,9mm, ali ovo prosto bode oči ko se iole razume.offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 13087

Napisano: 14 Jan 2021 13:52

Taj je jos sevao po Tihom Donu... Smile

Dopuna: 14 Jan 2021 13:59

Oluj2.1 ::Lake srednje i teške čete u Abtajlungu, pa mu dođe da je glavni nemački tenk ipak III ili češka dva modela koji su ih menjali u svojim divizijama. IV je bio po pravilu u teškim četama a oni su i mogli sa T-26 i BT-ovima i nekako ali sa boljim nikako, ali razorna im je bila moćna i koristili su ih za prodor da tuku meke ciljeve u masi ako je moguće a pogotovu u gonjenju ali to nije tema kraj ooff...
Da se nadovežem na to vreme.
Inače možda i najveća katastrofa tog perioda u smislu otsecanja ostavljanja bez goriva i municije pa i tehničke logistike i sistematsko uništvanje artiljerijom, avijacijom i PT topovima je gigantski tenkovski poraz Sovjeta na prostoru Dubno-Brodi.


Sovjeti su dosta rano primetili da pogodak 75mm TF u prednji deo T-34 najcesce dovodi do gubitka, jer bi najcesce odvalio poklopac vozaca i povredio/ubio istoga. Tako da Pz-IV nisu bili bas bespomocni. KV je vec bio druga stvar, ali njih je bilo jos manje i patili su od gomile bolesti. Stvar se pogorsava (po Sovjete) u avgustu 1941. kada Pz-IV dobijaju kumulativnu municiju (tacnije tada su Sovjeti zaplenili prve primerke, moguce je da su koriscene vec od sredine jula), tada isti postaju poprilicno opasni protiv T-34.
Najcesci gubitak T-34 1941. je bio od topova kalibra 50mm (sto tenkovskih sto PO), zatim 75mm. Famozni "88" je bio negde na zacelju, iza haubica 105mm (sto sa pancirnom, sto sa TF), cak i iza razne egzotike. Zabelezeni su cak i gubitci od topova 20mm (donji deo bocnog oklopa trupa), ali to su vec pojedinacni slucajevi.

Dopuna: 14 Jan 2021 14:03

Sirius ::...У трилогији “Москва“, “Стаљинград“, “Берлин“, Теодор Пливије изванредно описује први “сусрет“ Немаца са тенком Т-34 код Смоленска.....
Nemci su se sa T-34 susreli vec prvog dana rata, Pz-35(t) i jedna baterija 5cm PaK protiv T-34 i T-26... Rezultat je bio porazan za Sovjete, izgubljeno svih 20nesto T-34 i 30ak T-26, Nemci imaju 8 tenkova na popravci i 3 totalna gubitka + jedan izgubljen top 50mm.
Stvar je sto je sto su mit o nezaustavljivom T-34 izmislili sami Nemci - dok im je islo nisu ih primecivali*. Kada je zapelo... kriv je bio T-34, a ne to sto su se zaleteli ko budale i popili par samara, bas kao budala kada naleti na nekoga ozbiljnog.
*Za razliku od KV na koga su kukali od prvog dana. Ali to je stvar sto vecina nemackih tenkova nije imala nikakvo resenje za KV, cak ni sa boka, dok je T-34 sa boka bio relativno "mek". A mogucnost osmatranja iz ranih T-34 je bila katastrofalna, pa je bilo puno mogucnosti za dejstvo po bokovima.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 815 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 10 sakrivenih i 765 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ArmyBoss, Bane san, bankulen, dac, Doca, Dukelander, FOX, GUARIN, HrcAk47, indja, Insan, kovinacc, krkalon, Krusarac, KUZMAR, lidija2011, ljubo70, manda87, Marko Marković, MB120mm, Milan A. Nikolic, Mixelotti, nuke92, panonski mornar, Recce, Regrut Boskica, RJ, Rumba King, sakota79, segax1, shone34, Sirius, suton, Toni, Trpe Grozni, Uki19989, Vlada1389, VP6919, W123