Pakao iznad Vijetnama...

15

Pakao iznad Vijetnama...

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14913

Danko SVIK VRS ::E sada, da li si zadovoljan odgovorom?
A što ne bih bio! Ziveli

Zašto me zanima ova tema?
Odavno sam pročitao ovu priču u knjizi "Lokalni ratovi, iskustva i pouke". Knjigu je napisalo više autora, i ima više poglavlja.
Neka od poglavlja su napisana vrlo ozbiljno, sa navedenim izvorima, i puno godina kasnije sam ih proverio na netu za tačnost (i dosta od njih se ispostavilo tačno).

Događaj napada minobacačima na američku bazu kroz tunel nisam mogao da nađem na netu. Vrlo je interesantno da ni sad ne može da se nađe više informacija o ovom događaju, iako je broj vojnih stranica i foruma prilično velik.

Ovo je zanimljivo jer mislim da se iz ovoga vidi da su stranice na engleskom izostavile ovakav uspeh protivnika.
Sa druge strane, napadi SAS na bazu na Foklandima su dosta obrađivani.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 12126
 • Gde živiš: Srbija

Danko svaka ti cast na informacijama i slikama.offline
 • Pridružio: 01 Jun 2006
 • Poruke: 2065
 • Gde živiš: Malo tamo malo vamo

vathra ::Danko SVIK VRS ::E sada, da li si zadovoljan odgovorom?
A što ne bih bio! Ziveli

Zašto me zanima ova tema?
Odavno sam pročitao ovu priču u knjizi "Lokalni ratovi, iskustva i pouke". Knjigu je napisalo više autora, i ima više poglavlja.
Neka od poglavlja su napisana vrlo ozbiljno, sa navedenim izvorima, i puno godina kasnije sam ih proverio na netu za tačnost (i dosta od njih se ispostavilo tačno).

Događaj napada minobacačima na američku bazu kroz tunel nisam mogao da nađem na netu. Vrlo je interesantno da ni sad ne može da se nađe više informacija o ovom događaju, iako je broj vojnih stranica i foruma prilično velik.

Ovo je zanimljivo jer mislim da se iz ovoga vidi da su stranice na engleskom izostavile ovakav uspeh protivnika.
Sa druge strane, napadi SAS na bazu na Foklandima su dosta obrađivani.


Malo strpljenja, ali cu ti skenirati na par sedmica iz knjige "Vietnam" americkog autora gdje se to spominje, i imaju fotografije...bas se sjecam fotografije nekoliko komada B57 koji leze spaljeni na stajanci...To nije se jednom desilo, imam negdje neki kratki film o napadu na isturenu americku bazu (na vrh mi jezika) gde gori makar jedan C 130 od vjetnamskih minobacaca...

Dopuna: 03 Nov 2009 15:49

Jos jednom gunship gruva po dzungli...


Dopuna: 03 Nov 2009 16:07

Ah da baza se zvala ke sanh ili tako nekako...Dopuna: 03 Nov 2009 16:14

Ili F 102

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4982
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Zgembo, Vathra je postavio pitanje za bazu Bien Hoa, a ne za Ke San ili Danang. mada je sličan scenario pokušan i kod ove dve baze.

A evo nešto iz čuvene vikipedije pa da mi analiziramo:

Bitka kod Ke Sana je bila bitka iz Vijetnamskog rata između korpusa mornaričke pešadije Sjedinjenih Država i Narodne Armije Vijetnama kod Ke Sana. Ke San je bio baza američkih marinaca u Južnom Vijetnamu, sagrađena blizu granice sa Laosom i malo južnije od granice sa Severnim Vijetnamom koja je postala scena velike borbe između Narodne Armije Vijetnma i američkih marinaca 1968. Odbrana baze je nosila šifrovano ime Operacija Škotska.

Američki komandanti su provocirali bitku nadajući da će severnovijetnamska vojska pokušati da ponovi svoju čuvenu pobedu u bici kod Dijen Bijen Fua. Značajno moćnija američka vazdušna podrška i povećan kapacitet "vazdušnog lifta" su učinili ovo nemogućim. Nakon velikih gubitaka, severnovijetnamska vojska je tvrdila je bitka bila diverzija i napustila je kampanju nakon posledica Tet ofanzive.

Prethodnica baze Ke San je bio aerodrom sagrađen septembra 1962. izvan mesta Ke San, oko 12 km od granice sa Laosom. Aerodrom nije mnogo korišćen sve dok tim specijalnih snaga nije sagradio bazu do njega 1965. Ova baza je postala scena bitke. Tokom narednih nekoliko godina, baza je korišćena kao početna tačka za brojne napade na pokrete trupa duž Ho Ši Minovog puta i stalno je držala posadu marinaca počevši od 1967. Manja baza specijalnih snaga, poznata kao Lang Vei, je kasnije sagrađena duž puta sa laoskom granicom i bila je u procesu pomeranja kilometar zapadnije kada je bitka započela.

U ovom području je viđena serija borbi za brda u aprilu i maju 1967. između američkih i severnovijetnamskih vojnika na brdima 861, 881 Sever i 881 Jug. One su pokrenute od strane komunista kao priprema za Tet ofanzivu, gde je očekivano da se značajan broj američkih vojnika izvuče na otvoreno. Ovo, zajedno sa ostalim većim sukobima te godine, je ponekad poznato kao "Pogranične bitke". Severnovijetnamci su isterani iz područja oko Ke Sana nakon što su pretrpeli velike gubitke.

Godine 1968. general Vilijem Vestmorelend je odlučio da iskoristi Ke San u pokušaju da uvuče vojsku Severnog Vijetnama u direktan sukob. On je poslao veliko pojačanje u bazu, planirajući pokretanje velikih operacija na Ho Ši Minov put, nadajući se da će odseći operacije Severnovijetnamaca dalje na jugu. Ovo bi primoralo severnovijetmasku vosjku da napadne Ke San da bi ponovo otvorila put, rezultujući bitkom kakvoj su se nadali Francuzi deceniju ranije. Vestmorlend je verovao da će se rat uskoro završiti ako plan bude uspešan.

Tokom priprema Amerikanaca, severnovijetnamske snage su razvile odlične odbrambene pozicije u obližnjim brdima koja su imale pećine i bivše rudnike koji su bili nepristupačni za kopnene i taktičke vazdušne napade. U periodu od samo jedne nedelje tri potpune divizije sa ukupno 20.000 ljudi su ubačene u ovo područje, dobro podržane sa obližnjeg puta. Sa ovih položaja su pokretali minobacačke i raketne napade na bazu, kamuflirani u velikoj meri lošim vremenom.

Kao vojna akcija, Ke San je bio taktički neuspeh, ali je smatran od strane nekih kao strateška ili barem psihološka pobeda. SAD su tvrdile da je 8.000 Severnovijetnamaca poginulo, a značajno veći broj da je ranjen. Iako je ovo verovatno preuveličana procena, moguće je da je većina komunističkih snaga koje su poslate u ovo područje bila ocenjena kao neorganizovana i beskorisna. Ovo je bila posebna neobičnost kada se pogledaju sličnosti sa Dijen Bijen Fuom.

Na strateškom planu, ona je odvukla pažnju sa priprema severnovijetnamske vojske na nekim drugim mestima, iako se ovo čini da je istina sa obe strane. Kako se najvažniji deo bitke odigravao krajem 1967. i u januaru 1968, američka vojska se fokusirala na pobeđivanje u bici. Navodi obaveštajne službe da vojska Severnog Vijetnama planira ofanzivu punog inteziteta su bili najčešće ignorisani. Odvraćanje anti-komunističkih snaga nije bio deo plana bitke kod Ke Sana pre iznenadne Tet ofanzive. Tet ofanziva će se završiti kao vojni neuspeh, iako je bez sumnje oslabila podršku za rat. Ipak, posmatrajući činjenicu da je samo dva puka marinaca bilo vezano za Ke San u poređenju sa nekoliko divizija vojske Severnog Vijetnama, možda je zaista bio plan da se ponovi bitka kod Dije Bijen Fua. General Abrams, vođa MACV od polovine 1968, je izjavio da bi bilo potrebno više vremena da se isteraju komunisti iz Hjua da su im se pridružile divizije koje su bile angažovane kod Ke Sana.

Značaj bitke u svetlu njenog uticaja na američko javno mnjenje nastavlja da bude predmet debata. Skoro četvrtina svih televizijskih vesti je bila posvećena izveštavanju o bici. CBS će posvetiti pola svog programa opsadi. Intezivno televizisko izveštavanje je bilo jedno od zaštitnih znakova sukoba u Vijetnamu i bilo je predmet studija kao psihološki i socijalni fenomen. Televizijski izveštaji posebno ove bitke su bili ispunjeni stalnim podsećanjima na Dijen Bijen Fu. Često je izgledalo da izveštaji očekuju poraz Amerike u bici zasnovano na francuskom iskustvu bez obzira na stvarnu situaciju.

Na kraju, bitka je bila kritični deo rata, označavajući potrebu obe strane za razvijanjem novih vojnih startegija. Sam Ke San je napušten 23. juna 1968. Njeno napuštanje je bio rezultat promene u strategiji zajedno sa odlaskom američkog sekretara za odbranu Roberta Meknamare ranije te godine. Pre 1968. je postojao plan da se zapečati severna granica Južnog Vijetnama nizom utvrđenja i baza koje bi se prostirale od obale do Laosa ("Meknamarina linija"). Ovaj plan je bio vrlo nepopularan u vojsci jer bi vezivao veliki broj vojnika na statične odbrambene položaje i postojala je briga da će to dovesti do stalnog anagažovanja snaga kao i u Koreji. Da je američka vojska učinila ozbiljniji napor da se zatvori Ho Ši Minov put, baza bi još uvek imala vrednost, ali u stanju nakon Tet ofanzive, SAD nisu bile voljne da pokrenu takve napore.

Dopuna: 04 Nov 2009 12:15

OPERACIJA BOLO

Jedna od značajnijih vazdušnih operacija bila je operacija “Bolo”. Ta operacija je poznata kao elektronski “trojanski konj” RV SAD prema RV DR Vijetnama. Američki F-4 koji su učestvovali u vazdušnim borbama isijavali su signale kao avioni F-105. Severnovijetnamski radari su avione F-4 registrovali kao F-105 i na njih poslali avione MiG-21.
Međutim iznenađenje je bilo kobno za RV DR Vijetnama, jer je 2. januara 1967. godine od 16 aviona MiG-21 oboreno 7 MiG-21 uz mogućnost još dva oborena MiG-a. RV SAD nije imalo gubitaka. Ukupno je u borbama učestvovalo 28 aviona F-4C protiv 14 MiG-21.
Tada je poslednji put dozvoljeno da lovci F-4 samostalno dejstvuju.

Dopuna: 04 Nov 2009 12:19


Pukovnik Robin Olds dvostruki pilot as iz II svetskog rata i rata u Vijetnamu sa ukopno 12 vazdušnih pobeda. Pukovnik Olds je idejni tvorac operacije “Bolo”. Fotografija iz muzeja USAF-a.

Dopuna: 04 Nov 2009 12:23

E a ove dve dopune su moj istraživački rad i nemaju nikakve veze sa vikipedijom (tekst koji je vezan za Operaciju Bolo).

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7102

Što se tiče Khe Sana Vijetnamci su tvrdili da su mogli da slome otpor i unište bazu sa svim američkim jedinicima ali su takođe smatrali da bi to bio korak previše. Bilo im je dovoljno da baza krvari. Na drugoj strani Amerikanci su na čelu sa predsjednikom Dzonsonom ozbiljno razmatrali mogućnost upotrebe taktičkog nuklearnog naoružanja u slučaju pada baze.

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2006
 • Poruke: 2065
 • Gde živiš: Malo tamo malo vamo

[quote="Danko SVIK VRS"]Zgembo, Vathra je postavio pitanje za bazu Bien Hoa, a ne za Ke San ili Danang. mada je sličan scenario pokušan i kod ove dve baze.

Znam da nije vezana slika koje sam postovao za ono sto govoris, ali rekoh imam i to samo kad uspijem da skeniram slike...ovo je nevezano za tvoj post nego sam htio da kazem da nije usamljen slucaj da se NVA priblizavala americkim bazama ispali nekoliko granata i zdimi...

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4982
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Pokretanje operacije Tet je imalo dvojak značaj ili dva cilja.
Prvi da se poljulja američka vojna moć u Vijetnamu i da se uruši podrška građana SAD svojoj vojsci a pre svega režimu u SAD.
Drugi po meni mnogo značajniji je taj da se Vijetkong kao vojna formacija i njegovo političko krilo unište, kako bi Narodna armija DR Vijetnam preuzela sve vojne operacije dalje.
Oba cilja su postignuta.
Posle ofanzive Tet vojno i političko krilo Vijetkonga prestaje da postoji kao ozbiljna snaga, tako da sve operacije nadalje preuzima NVA i njeno političko rukovodstvo na čelu sa generalom Đapom.
Inače da se to nije uradilo Južni Vijetnam bi završio kao Kambodža, kad su vlast preuzeli Crveni Kmeri.

Rukovođenje i komandovanje u ofanzivi Tet su vršili oficiri sa "Severa", dok je topovsko meso činilo ljudstvo Vijetkonga.

offline
 • Pridružio: 29 Jun 2009
 • Poruke: 156

Vijetnamci su u nekim slucajevima vezivali posluzioce mitraljeza za njihove mitraljeze. Tako su pucali do poslednjeg trenutka i obarali Cobra helikoptere.

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5854

Рамбо-2 Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 648 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 5 sakrivenih i 601 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, aramis s, Bane san, bobomicek, bokisha253, cavatina, darkojbn, DejanCG, djordje92sm, dragoljub11987, Georgius, havoc995, hyla, ikan, Insan, JOntra, kubura91, ladro, laurusri, maiden6657, MB120mm, mercedesamg, milenko crazy north, misa1xx, oldtimer, Oscar, Prašinar, RJ, S-lash, Shinobi, solic, ss10, tomigun, virked, vobo, voja64, Yugol33, Zimbabwe, Zoca, |_MeD_|, 125, 79693