Generacijska podela vazduhoplova

1

Generacijska podela vazduhoplova

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 24001
 • Gde živiš: Petrovgrad

Posto se ovo stalno pominje, da otvorimo najzad i temu o generacijskoj podeli. Ova generacijska podela se mahom odnosi na lovacke avione.

1. Generacija


Za prvu generaciju se vezuju prvi mlazni lovci, koji su bili podzvucni, nisu imali radar, niti rakete V-V.

Tipicni predstavnici

Amerikanci


F-84 Thunderjet, F-9F Panther, F-86 Sabre

Evropa


DH 112, DH-100, MD-450

Rusi

MIG-15, MIG-17

2. Generacija

Za drugu generaciju je karakteristicno to sto su to bili nadzvucni lovci. Upotreba raketa V-V je bila u povoju kao i radara mada to jos nije bio standard. Posebno radar.

Tipicni predstavnici

Amerikanci

F-100 Super sabre, F-102 Delta Dagger, F-8 Crusader

Evropa


EEL(Lighetning), SAAB Draken

Rusi

MIG-19, MIG-21, Su-7

3. Generacija

Kod trece generacije je pored sada vec standardne nadzvucnosti odlika postala i posedovanje radara i raketa V-V. Takodje kod raketa V-V se pored dotadasnjih IC vodjenih pojavljuju radarski vodjene rakete za BVR borbu. Takodje mogucnost da jedan avion izvrsava i lovacke i bombarderske zadatke kao sto je to uspesno u Vijetnamu vrsio F-4. Kod nekih aviona je primenjen i novi koncept koji je podrazumevao varijabilnu geometriju krila.

Tipicni predstavnici

Amerikanci

F-4 Phantom II, F-104 Thunderchief, F-5 Tiger II

Evropa

Mirage F-1, Super Etenderd

Rusi

MIG-23, MIG-25, Su-15

4. Generacija


Cetvrta generacija aviona donosi dalje poboljsanje radarskih sistema, celokupne avionike, unapredjene raketa V-V kratkog, srednjeg i velikog dometa. Dalje unapredjenje pogonskih sistema i manevarskih mogucnosti aviona. Prvi put se javlja termin aerodinamicki nestabilan avion kod kojih kompjuter vrsi sitne korekcije ili upravlja kanardima kod delta/kanard konfiguracije. Prvi put se u konstrukciji aviona koriste i kompozitni materijali u odredjenoj meri a uvodi se i jedna od novina kao sto je FBW(fly by wire) kontrolni sistem kao i HOTAS(hands on throttle and stick). Radja se ideja multirol aviona i povecava se procenat koriscenja vodjenog oruzja(pre svega vodjene bombe). Kod Rusa pored nabrojanog prvo imamo novine kao sto su nisanska kaciga, IRIS-T, ili naprimer data link koji su tada imali MIG-31. Kao i prvi radar sa faznom resetkom.

Tipicni predstavnici


Amerikanci


F-14 Tomcat, F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, F-18 Hornet

Evropa


Mirage-2000, Tornado, Vigen

Rusi


MIG-31, MIG-29, Su-27

4.5, 4+, 4++ generacija…


Posto je od uvodjenja prvih aviona 4. generacije proslo dosta vremena, kako bi se jasno pokazalo da su danasnji modeli dalje unapredjeni blize ka 5. generaciji, dobili su i nove oznake. Amerikanci koriste za sve avione novijeg datuma termin 4.5 generacija. Rusi sa druge strane imaju dve oznake. 4+ i 4++ generacija. Mozda nam je ova druga laksa.

Sto se novina tice. Unapredjeni avioni 4. generacije su mahom multirol avioni sa danas u najvecoj meri vodjenim oruzjem kao primarnim. Multirol(visenamenski) znaci da mogu izvrsiti vise zadataka tokom samo jednog leta. Biti naoruzani vodjenim bombama, protivradarskim/brodskim raketama i raketama V-V u isto vreme. Na taj nacin su danasnji multirol avioni zamenili neke specijalizovane avione. Kod dizajna aviona pocelo se voditi racuna o smanjenju radarskog odraza te imamo zaklonjene motore kod nekih( S uvodnik, Rafal, EFA, Super Hornet), te i vecu primenu kompozita. Standard je postao i data link kojim se razmenjuju podaci u realnom vremenu. AESA radarska tehnologija namenjena prvom avionu 5. generacije F-22, je kroz razne modernizacije danas prisutna na nekim serijskim americkim avionima a bice uskoro i na evropskim evrokanardima. Nisanska kaciga vidjena na prvim ruskim avionima 4. generacije je na unapredjenim avionima 4. generacije postala deo standardne opreme. Jos jedno od poboljsanja je i integrisani odbranbeni sistem koji pored mogucnosti upozoravanja na nadolazecu pretnju(nesto sto su imali i zacetnici 4. generacije u jednostavnijem obliku) daje mogucnost i ometanja pomocu ugradjenih razlicitih senzora i ometaca i protivmera koje kontrolise kompjuter. Primer toga su SPECTRA i Eurofighterov DASS. Slicne sisteme poseduju i Su-35S i unapredjeni Suhoji kao sto je MKM ili MIG-35. Novi motori prvi put omogucuju nekim avionima unapredjene 4. generacije da superkrstare, odnosno lete nadzvucno bez koriscenja dodatnog sagorevanja. Tehnologija koju je demonstrirao prvi lovac 5. generacije F-22. Rusi sa druge strane imaju operativne lovce sa vektorisanim potiskom.

4+ generacija


Tipicni predstavnici


Amerikanci

F-15C(sa AESA radarom), Super Hornet, F-16 Block 50/60

Evropa

Mirage-2000-5MK2, 2000-9, JAS-39 Gripen C/D(NG)

Rusi

MIG-29M/K, Su-30MK

4++ generacija


Amerikanci


F15SE, Silent Hornet

Evropa

Eurofighter T-3, Rafal T-3

Rusi


MIG-35, Su-35S

5. Generacija


Peta generacija donosi stelt u prvom planu. Zmaj aviona je od pocetka dizajniran i primenjeni su posebni materijali(najveci do sada procenat kompozita/RAM materijala) i specijalni premazi radi smanjenja radarskog odraza. Podrazumeva se pored svega nabrojanog za unapredjenu cetvrtu generaciju, AESA radar i nosenje oruzja u unutrasnjim spremnicima. Mogucnost superkrstarenja i vektorisani potisak.

Amerikanci

F-22, F-35

Rusi


PAK FA T-50

Neko dok je citao je sigurno pomislio zasto kineski avioni nisu nigde spomenuti. Kinezi drugacije oznacavaju svoje avione te to izaziva dodatnu konfuziju. Kinezi ne racunaju prvu generaciju, predstavljenu po modelu od gore zato sto oni nisu ucestvovali u njihovom razvitku. MIG-9, osnovni MIG-15 su kupovali od Rusa, kao i MIG-17(proizvodnja ovog drugog u verziji J-5 je pocela polovinom 60-ih). Za Kineze 1.generacija pocinje sa MIG-21 koji su licencno dobili a onda uradili svoju verziju J-7 i niz verzija baziranih na njemu.

1. Generacija


J-7

2. Generacija

JH-7, J-8

3. Generacija


J-11(Su-27), J-10A/B, J-15(Su-33)

4. Generacija


J-20

Ili druga verzija da i svoje verzije MIG-17 i MIG-21 racunaju u prvu generaciju. Mada to ne menja nista oko novih aviona te da ne bude zabune kada oni za svoj J-10 kazu 3. generacija ili za J-20, 4. generacija. Mada kod Kineza mozemo malo vise prodiskutovati sta je tacno a sta ne.

Sto se tice glavne generacijske podele od gore mislim da je jasno da su F-15, 16, MIG-29… zacetnici 4. generacije. Dovoljno je pogledati sta je bio MIG-29 u odnosu na razne MIG-23 i ostale avione tada u sluzbi RV SSSR. Tako da mislim da vise treba da se prestane sa pitanjima da li su 3. ili 4. generacija. Oni jesu 4. generacija a danasnji modernizovani primerci i novi avioni su unapredjena 4. generacija ali ne i generacija za sebe. Oni su korak blize ka 5. generaciji.
Naravno ovo od gore je da bi se stvorila neka slika ali nemora da bude u potpunosti tacno. Tako da, sto bi Ljubasav rekao, da definisemo SmileRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 03 Maj 2011
 • Poruke: 2503

Поштоване колеге, постављам фајлове, размишљања веома перспективног и младог руског инжењера о петој и шестој генерацији ваздухоплова. Можда је превише стручно, ипак то пише доктор наука, но није лоше за прелистати!
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.mycity.rs/must-login.pngoffline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4965
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Prvo generacijska podela nije baš ovakva kakvu je Topa Gan naveo, jer sve zavisi od autora, tako da kažemo da slobodno možemo navesti podatak da su MiG-21, Mirage-III i F-4 Phantom-II iste generacije, drugo nedostaju međugneracijske podele.

Lovci poput MiG-19, F-100 pripadaju prvoj plus generaciji, dok lovci poput Mirage F-1 pripadaju drugoj plus generaciji sl.

Kažem opet da podela tj. priča o podeli borbenih, a pre svega lovačkih aviona (jer ta se podela uglavnom i odnosila na lovce) je zavisila od pojedinih autora i nije standardizovana bar što se tiče međunarodne podele.

Podela je uglavnom zavisila od toga da li je dolazila od NATO ili VU, a bila je uslovljena pre svega time kako bi se dokazalo kako jedna strana ima bolje avione od one druge strane i sl.

Podela ide ovako (opet ni ta podela nije standardizovana):

1. Prva generacija.
2. Prva plus generacija
3. Druga generacija.
4. Druga plus generacija.
5. Treća generacija.
6. Treća plus generacija.
7. Četvrta generacija.
8. Četvrta plus generacija.
9. Peta generacija.

Treba isto tako navesti da neki autori lovce poput MiG-29, F-14, F-16, Su-27 svrstavaju u treću, opet neki u četvrtu generaciju, dakle opet se dolazi do zaključka da za podelu po generacijama ne postoji standardizacija.

Priča o generacijskoj podeli aviona, je generacijska podela mlaznih lovaca nastala posle Drugog svetskog rata i stoga bi trebalo da stoji prva posleratna generacija i sl., tako da ni mi nismo u mogućnosti da utvrdimo pravu i tačnu tj. preciznu podelu po generacijama.
Ja u kućnoj biblioteci imam priličan broj knjiga čiji se autori bave ovim problemom, i mogu slobodno reći da podela zavisi od autora do autora, jer ni oni nisu saglasni u podeli.

Jednostavno može se reći, da priča o generacijskoj podeli pre svega lovaca nije baš zahvalna priča.

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 24001
 • Gde živiš: Petrovgrad

Da da, u redu je ovo sto si napisao. Ja nisam gore toliko detaljisao sa 2. + ili 3. + generacijom nego sam malo ukrupnio stvari a naglasak dao na 4 + i 4 ++ generaciju(kod tih medju generacija) jer se to dosta pominje kroz teme. Ima gomila aviona tako da za svaki moze da se analizira gde pripada.

offline
 • Pridružio: 27 Dec 2010
 • Poruke: 377

@ Danko, Topi,

Nekako mi je Dankova klasifikacija bliža mom mišljenju, ali bih dodao i 4 ++ generaciju o kojoj je Topi pisao, jer je razlika F-15, kao pripadnik 4. generacije, 4+ F-15C (AESA) (upgrade-ovana 4. generacija) i Rafale, kojem nedostaje samo par karakteristika da bude avion 5. generacije, i pripada 4++.

offline
 • Pridružio: 02 Jan 2010
 • Poruke: 1505

Erich Hartmann ::@ Danko, Topi,

Nekako mi je Dankova klasifikacija bliža mom mišljenju, ali bih dodao i 4 ++ generaciju o kojoj je Topi pisao, jer je razlika F-15, kao pripadnik 4. generacije, 4+ F-15C (AESA) (upgrade-ovana 4. generacija) i Rafale, kojem nedostaje samo par karakteristika da bude avion 5. generacije, i pripada 4++.


Рафал је чиста 4 генерација чак ни плус нема,а камо ли да му хвали неке ститнице до 5 генерације. Прво,нема стелт облик,друг нема АЕСА радар мотори су му слаби па неможе да прбоје звучни зид без додатног сагоревљња. Није стел ако му натрпаш рам материјале.

4++ генерација авион је онај који има све што авион пете генерације само без стелт облика и за сада су то једино Су35С и МИГ35. Мотори одлични поготову на Су35с,затим МИГ35 има АЕСА радар,а Су35с има моћан хибрид између АЕСА и ПЕСА радара,смањен им је колико је год било могуће радарски ораз,чак МИГ35 са све ракетама има око 1м2,а Су35с нешто мало више,

offline
 • Pridružio: 27 Dec 2010
 • Poruke: 377

Berkute, pobogu, koliko ima Su-35S? Postavi sebi neka pitanja u vezi tog aviona, pa ćeš u odgovorima videti da je on još dete, nije preležao ni varičele! Uporedi ga sa F-15C sa AESA-om. Koliko ima MiGova-35? Po tebi je MiG-35 napredniji od Rafala?! Berkute, po tebi je, čini mi se, MiG-21-93 tu negde sa F-16 blok 52.

Rafal je na granici steltnosti, AESA je u pripremi (raspitaj se kako Rusi stoje sa AESA-om), lako će da se integriše, treba da dobije nove, štedljivije motore... Živ bio pa video, pre će svaki Rafal i EF biti modernizovani, pre nego će Rusi formirati 3 eskadrile Su-35S! A za MiGom-35 ćeš da uzdišeš, vičući "Ovo je mogao biti dobar avion!"

Još jedno pitanje za tebe: Je li Buran bolji od američkih šatlova?

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12380

su47berkut ::
Рафал је чиста 4 генерација чак ни плус нема,


Pa cekaj sta je onda Miraz 2000C? Nije valjda treca generacija Mr. Green

offline
 • Pridružio: 29 Feb 2008
 • Poruke: 1421

Problem je što kada se priča o generacijama, uvek imamo u vidu Rusku i Američku podelu, kojoj se onda priklanja i evropska. I manje više, to su i bili jedini proizvođači modernih borbenih aviona.
Ali, npr. danas imamo Kinu i ona ima malo drugačiju podelu po generacijama.
Baš sam skoro naleteo na neki tekst o tome kako Kinezi različito označavaju generacije...njima je npr. onaj novi stelt J-20 četvrta generacija, dok ostatak sveta to smatra za kineski odgovor na F-22 i T-50, tj. za 5. generaciju.

U svakom slučaju, nema jedinstvene podele na generacije.
Npr...kada bi sutra Srbija počela da pravi borbene avione (čisto primera radi, ne zato što je realno), ona bi svoj novi višenamenski avion mogla da zove trećom generacijom...ako bi npr. u prvu ulazio G-2, u drugu Orao i G-4, onda bi sada išla treća.
Druga je stvar što su USA i RUS kapaciteti bili najveći, pa su onda njihove podele na generacije postale i svetske.

offline
 • Pridružio: 13 Nov 2006
 • Poruke: 4079
 • Gde živiš: Novi Sad

Odgovor je kratak i jasan. Podela na avione je čisto komercijalna kao i sve drugo na svetu počevši od komercijalizovanja nove godine i božića preko McDonaldsa, Coka cole i ostalih sranja a sve u cilju da se uvali krajnjem kupcu.
Vojska spada u tu kategoriju jer je tu više nego igde izražena osobina čiji je veći. Gledajte samo epolete i kape. Skinite sve to sa jednog generala i videćete koliko je jadan i bijedan u zbilji bez tih epoleta i odlikovanja.
Sve ali baš SVE u svetu je komercijala i zato se ne bakćite sa tim stvarima da li je jedan avion 3-će ili 4-te generacije ako savršeno odgovara jednom RV.
Ne mora se ići an kupovinu aviona V gen samo zato jer to kažu "eksperti" za aeronautiku ako nema mesta za takvo čudovište niti ispunjava sve zahteve našeg RV-a.
Jedan primer što se tiče fotografije je i klasifikacija (veoma dubiozna) na entry level, enthusiast ili tzv. semi-pro kamere i pro kamere.
Idiotizam je svoje vrste jer svaka od njih će da vam uhvati savršenu sliku ako ste zaista dobri i znate šta želite ali da bi opravdali astronomske cene koje potražuju za one kamere koje koštaju $8.000-60.000 moraju da ulažu ogromne novce u marketing i ispiranje mozga ljudima inaće bi svi kupili kamere do $1.000 i bili presretni sa njima i krajnjim rezultatima!
Da li ste zadovoljni sa Gripenom, J-10 ili F-16 ili želite T-50 jer je na papiru najbolji, najveći i najskuplji kao i F-22 samo zbog toga jer nose epitet aviona V gen, pitanje je sad?!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 414 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 2 sakrivenih i 399 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Duško, goxin, jaeger, ljubo70, Mercury, S2M, suton, t.mile, tomigun, Trpe Grozni, yrraf