Generacijska podela vazduhoplova

2

Generacijska podela vazduhoplova

offline
 • Pridružio: 14 Nov 2009
 • Poruke: 1258
 • Gde živiš: Kragujevac

Napisano: 19 Sep 2011 20:44

Besotted ::Odgovor je kratak i jasan. Podela na avione je čisto komercijalna kao i sve drugo na svetu počevši od komercijalizovanja nove godine i božića preko McDonaldsa, Coka cole i ostalih sranja a sve u cilju da se uvali krajnjem kupcu.
Vojska spada u tu kategoriju jer je tu više nego igde izražena osobina čiji je veći. Gledajte samo epolete i kape. Skinite sve to sa jednog generala i videćete koliko je jadan i bijedan u zbilji bez tih epoleta i odlikovanja.
Sve ali baš SVE u svetu je komercijala i zato se ne bakćite sa tim stvarima da li je jedan avion 3-će ili 4-te generacije ako savršeno odgovara jednom RV.
Ne mora se ići an kupovinu aviona V gen samo zato jer to kažu "eksperti" za aeronautiku ako nema mesta za takvo čudovište niti ispunjava sve zahteve našeg RV-a.
Jedan primer što se tiče fotografije je i klasifikacija (veoma dubiozna) na entry level, enthusiast ili tzv. semi-pro kamere i pro kamere.
Idiotizam je svoje vrste jer svaka od njih će da vam uhvati savršenu sliku ako ste zaista dobri i znate šta želite ali da bi opravdali astronomske cene koje potražuju za one kamere koje koštaju $8.000-60.000 moraju da ulažu ogromne novce u marketing i ispiranje mozga ljudima inaće bi svi kupili kamere do $1.000 i bili presretni sa njima i krajnjim rezultatima!
Da li ste zadovoljni sa Gripenom, J-10 ili F-16 ili želite T-50 jer je na papiru najbolji, najveći i najskuplji kao i F-22 samo zbog toga jer nose epitet aviona V gen, pitanje je sad?!


Za ovo prethodno si u pravu ali ne mislis valjda da zemlja poput Indije nabavi F-16 umesto kako si sam uporedio PAK FA tojest SU-50.
Da li ti to osporavas platformu kakva je PAK FA ili mozda mislis da ne treba ici u dalju evoluciju borbenih aviona i zadrzati se na F-16?
Stvarno me sa ovakvim izjavama bacis u "ocaj". Crying or Very sad

Dopuna: 19 Sep 2011 20:46

Naravno da zelim SU-50icu u svom vazduhoplovstvu umesto JAS-39ke! Mr. GreenRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 23681
 • Gde živiš: Petrovgrad

Besotted, radi se o tome sta odvaja jedne avione od drugih a ne da li ti neki odgovara ili ne i koji je bolje kupiti. Ovo o komercijali je samo opet neka tvoja licna prica koja te nervira ili kojom se bavis pa je opet provlacis tamo gde ne treba. Izmedju F-86 i F-4 postoji vellika razlika. Pitanje je da utvrdimo sta karakterise avione jednog vremena a sta donose neki novi i da podvucemo crtu gde dolazi do jasnog skoka unapred u odnosu na prethodnike. Hteo ne hteo postoje razlike, zovi ih generacijama ili kako god hoces...

I nemojte da vec posle par poruka skrecete temu u nesto sasvim drugo jer poslednje dve poruke to upravo cine.offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 23553
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Evo jedno čisto teorijsko pitanje- kojoj generaciji pripada F-16 block 15 bez MLU i raketa SD, a kojoj F-4 2000(IAI modernizacija) sa AMRAAM-om?

offline
 • Pridružio: 13 Nov 2006
 • Poruke: 4079
 • Gde živiš: Novi Sad

aramis s ::Evo jedno čisto teorijsko pitanje- kojoj generaciji pripada F-16 block 15 bez MLU i raketa SD, a kojoj F-4 2000(IAI modernizacija) sa AMRAAM-om?

Eto, Aramis vam je lepo postavio pitanje pa sada lupajte glavu i vidite da li je potrebno razbijati glavu oko tog žargona.
Veom nezahvalna tema za razlučivaje i verovatno najteža za definisanje. Nema tačnih parametara nego je to na kraju šta se babi (nekoj zemlji snilo)..

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13373
 • Gde živiš: Apsurdistan

Koliko sam upoznat sve ima svoju generaciju. Aerodinamička rešenja, materijali od kojih je konstrusan zmaj, rakete, radar, motor, avionika...

Prve verzije F-16 pripadaju 3,5 generaciji. Ovo drugo je avion 2 generaije modernizovan tehnologijom 4 generacije.

offline
 • Pridružio: 13 Nov 2006
 • Poruke: 4079
 • Gde živiš: Novi Sad

Ja znam još poodavno da je F-16 svrstavan i u zapadnim časopisima u III gen. aviona a da su ga prekrstili u 4++ u najnovijoj block 60+ verziji. Znači da to delenje po generacijama ne pije vodu čak ni po njihovoj lestvici jer menjaju kako ih volja i kako vetar duva.
Ako Qatar želi 4++ gen. onda že F-16 da postane volšebno avion te generacije (ako do tada nije bio).
Rafale, Typhoon i Gripen su svi đuture bili još pre 20+ god 4 gen a sada su opet postali 4+ ili 4++ kako im se svidi.
Rusi takođe ne stoje u mestu pa im je MiG-29 bio III gen. kao i Su-27 da bi sada postali 4-ta ili takođe 4+ generacija.
Menjaju oznake kao ljudi čarape.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 23553
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Postavlja se pitanje šta je presudno u određivanju generacije: elektronika, konstrukcijska rešenja, aerodinamika ili naoružanje? Poklapanja obično nema pri izboru prioriteta tako da je zapad verovao da je istok inferioran a istok obrnuto.
Prve verzije F-16 su trebale da budu laki dnevni lovci sa malim pomakom nivoa elektronike u odnosu na MiG-21 kojim su bili fascinirani (to su block 5 i 10), pa je uguran dobar radar zbog posla veka u Evropi, a nisu izvršili integraciju AIM-7 kao što su obećali. Ako ćemo tako da ocenimo F-16 onda je krenuo: konstrukcija 3, elektronika 2+, naoružanje 2, aerodinamika 3+. Danas su elektronika i naoružanje odleteli na 4 ili 4+...(zavisno od korisnika), konstrukcija je ista, a aerodinamika je morala da padne na 3 zbog "grbe", povećanja mase(bez obzira na jači motor) i mase drangulija koje nosi na sebi jer prostora u trupu za to nema. Da li to znači da je avion automatski 4+? Pa onda treba samo MiG-21 Bis podići na nivo 97(konačno) i ugraditi vanjsku sekciju krila sa kineskog F-7 i eto 4+ generacije.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15439
 • Gde živiš: Lublana

Pošto nema generalne teme za buduće modele borbenih aviona, evo modela kojeg sam našao na oficielnoj stranici BAE Systems. Jel to F-35 ili nešto drugo?

offline
 • Pridružio: 30 Apr 2010
 • Poruke: 546
 • Gde živiš: Beograd

Besotted
Citat:Ja znam još poodavno da je F-16 svrstavan i u zapadnim časopisima u III gen. aviona...
Rusi takođe ne stoje u mestu pa im je MiG-29 bio III gen. kao i Su-27 da bi sada postali 4-ta ili takođe 4+ generacija.


Sećam se teksta o Su-27 koje sam čitao u Aerosvetu br. 16 od juna 1991 godine. Autor je na nekoliko stranica dao tekst o Su-27 i o onome šta je taj avion izvodio na 37 aerokosmičkom mitingu na Le Buržeu, kada je demonstrirana čuvena "Kobra Pugačova". Tu je autor jasno naznačio da se lovac Su-27 predstavio kao avion ispred svog vremena: po t-t karakteristikama svrstava se u 3 generaciju lovaca, po svojim energetskim i letnim karakteristikama nameće se kao lovac 4 generacije a po mogućnostima izvođenja post stall manevara upada u petu generaciju lovaca.

Znači jedan te isti avion može da pokrije raspon od 2-3 generacije, zavisi prema kom kriterijumu se gleda. Nazivati određen avion pripadnikom neke generacije je uglavnom marketinški trik i psihološki uticaj na kupca, kako je Besotted to lepo rekao.

Svaka tkz generacija aviona donosila je kvalitativni skok u odnosu na prethodnu ali nikako u svim segmentima nego u pojedinim. Što znači da avion starije generacije kada opremite avionikom i motorima nove generacije on definitivno više nije ono što je bio pre. Zato se i ne može povlačiti oštra (generacijska) podela između aviona, već treba porediti njihove tehničke mogućnosti, tj . šta on ima ugrađeno od opreme, motora, naoružanja, sredstava PEB, komunikacijskih sistema i sl. koji mogu biti ultra-moderni ili zastareli.

Pričati o generacijama aviona bez jasne slike šta avion poseduje od t-t i letnih karakteristika koji pripadaju određenim generacijama je besmisleno. Bolje je napraviti tabelu u kojoj su sa jedne strane pobrojani svi avioni sa njihovim upgrade-ima i modifikacijama a sa druge strane stavljene sve najznačajnije karakteristike koje avion mora da ispoštuje da bi se smatralo pripadnikom te generacije .
Iz takve tabele će se jasno videti da NE POSTOJI avion koji u celosti (svi njegovi sistemi i podsistemi) pripada nekoj generaciji već da je to razmazana slika u rasponu mogućnosti od 2-3 generacije. To jest, imaće avioniku 5 generacije, motore i radar 4 generacije, naoružanje 3 generacije, kinetički potencijal 4 gen, radarsku uočljivost 5 generacije, itd.

Priča o generacijama podseća me na vidljivu svetlost. Izgleda jednostavno i naizgled prosta, bele boje, a zapravo je čitava gama spektralnog zračenja koji u simbiozi daju ono što izgleda tako jednostavno.

offline
 • Pridružio: 13 Nov 2006
 • Poruke: 4079
 • Gde živiš: Novi Sad

I ja sam razmišljao o podeli prema određenim parametrima da bi se zatim izračunala srednja vrednost i zatim dala konačna ocena o avionu i kojoj generaciji pripada.
problem sa tom računicom je to što se radi statistici a to je što je lepo objasnio jedan naučnik "Mother of all fuck-ups" jer pokazuje sve ali ne objašnjava ništa!
Krajni korisnik je taj što odlučuje šta želi i šta je prioritetno. Ako želi avion V gen. sa dobrom stealth-om, ubrzanjem i doletom, odgovaraće mu jedan određeni avion V gen. Opet, ako mu je prioritet pokretljivost, ubrzanje i manevribilnost na uštrb stealth-a, onda će odabrati avion IV gen. ali koji ima i relativno dobre stealth karakteristike.
Veoma je tanka linija između mogušnosti aviona IV+ i V gen gledajući sposobnosti u dometu radara i opremi. najveća razlika su stealth mogućnosti dok je nosivost na V gen. osakaćena na uštrb nošenja oružja unutar trupa i steath-a.
Sada se i ameri posle svih pompeznih izjava o neverovatnim osobinama Raptora odlučuju na Hi-Lo mix Raptora i F-15 Stealth Eagle kao "idealne kombinacije" u efektivnosti.
Da su to odmah znali pre nego što su itresli $250.000.000.000 na taj projekat, mogli su da obnove čitavu flotu sa F-16XL i F-15 Stealt Eagle-om u neviđenom broju.
Mislim da bi najrealnije bilo da se avioni podele na generacijske čisto radi preglednosti i lakše generalizacije ali ne i insistirati na tome po svaku cenu jer nema tačno definisane parametre.
Ili definisati ih prema tome šta je neki avion doneo u inovaciji i performansama pa po tome praviti sliku.
Naravno, i u tome postoji problem jer bi onda F-4, F-16 i Su-27 odneli štafetnu palicu jer je svaki od njih bio quantum leap u tehnologiji i performansama. Opet ni jedan od njih ne pokriva sve parametre nego je najbolji samo u pojedinim.
Bilo kako da se napravi lista, jedan avion će nezasluženo biti na lestvici isprd nekog drugog iako nema njegove performanse ili opremu samo zato jer ispunjava one uslove Čoveka koji je pravio tu listu.
Lista će uvek biti subjektivna i ljudi će namerno ili nenamerno preferirati avione iz svog RV-a i postavljati ih kao benchmark protiv kojih moraju drugi da se mere.
To je kao birati da li želite sex sa Cindy Crawford ili sa 3 dobre ribe..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 579 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 572 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: djordje92sm, draggan, GreenMan, MilosKop, saputnik plavetnila, Taso