Zgrada Komande vazduhoplovstva

1

Zgrada Komande vazduhoplovstva

rip
 • natrix 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 8179

Zgrada Komande vazduhoplovstva
Izgradnja zgrade Komande

Na inicijativu Kralja Aleksandra Prvog počela je gradnja Komande Vazduhoplovstva, Kraljevine SHS u Glavnoj ulici u Zemunu – na Avijatičarskom trgu 12., prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana (Vršac 1887 – Beograd 1965), na mestu zgrada nekadašnje Vojne komande u okviru koje se nalazila jedno vreme i Komanda mornaričkog vazduhoplovstva, koja je sagrađena kao prvobitna davne 1783. godine.
Rušenje objekata bivše Vojne komande izvršeno je 1934. godine, al su neki delovi uklopljeni u sastav nove zgrade.

Na izgradnji ovog zdanja radilo je oko 400 radnika svakodnevno, a radovi su trajali skoro dve godine.
Zdanje predstavlja jedno od najznačajnijih dela moderne jugoslovenske i srpske arhitekture. Po svom obliku bila je to jedna od najvećih zgrada u Beogradu, a u okviru prostorne kulturno-istorijske celine centralnog dela grada.

Takođe po svom obiliku iz ptičije perspektive podseća oblikom na konture aviona.

Zgrada se sastoji iz prizemlja i četiri sprata iznad kojih se uzdiže proporcionalno kula. U centralnom delu ima 8 spatova, a visina je 36 metara.

Zgrada je izgrađena u obliku četvorougaonika sa unutrašnjim dvorištem i baštom.
Komanda vazduhoplovstva do podizanja nove zgrade nalazila se u Novom Sadu.
Njeno preseljenje u Zemun završeno je 1936. godine, kad je komplet završena, i kad je doseljeno 250 oficira sa porodicama.

Takođe 1912. prva Vazduhoplovna komanda je nastala u Nišu, po rešenju vojvode Radomira Putnika.

Tim činom tadašnja država je bila jedna od petnaest u celom svetu koje su imale svoje ratno vazduhoplovstvo.

Sa zdanjem Komande i njegovom istorijom povezanano je i jedno istorijsko dešavanje- tu je sklopljena zavera 1941. godine, pod vođstvom generala Dušana Simovića.

Postavljanjem velike sklupture Ikara, 1938.godine, sa strane Glavne ulice zgrada dobija svoju punu simboliku i izraz.

Ikar je odabran zbog svoje mitske simbolike, a vezano i za namenu objekta i njegovo značenje , a simbola večite čežnje čoveka da leti.

Skulptura odiše snagom, čvrstoćom, tako da osim oštećenja vremenom, nije stradala prilikom agresije 1999. godine.

Što je još jedan razlog vise da se objekat dovede u red i dobije neku svrhu.

Skulptura Ikara, je delo vajarke Zlate Markov (1908-1986)

Citat:-Svakako najmonumentaliniji rad Zlate Baranji, koji je izvela zajedno sa suprugom Karlom, je skulptura „Ikarus“ (1938) na zgradi Vazduhoplovne komande u Zemunu arhitekte Dragiše Brašovana (1887-1965). Ipak, onovremena štampa eksplicitno, sa autorkinim izjavama, govori u više napisa da je na konkursu pobedila Zlata Markov-Baranji:
„Ja sam sebi dala najviše truda da izradim lep model i zbog toga sam i pobedila. Bez obzira na stav ostalih, poznatijih i reklamiranih umetnika“. Skulptura Ikarusa koja izranja iz zidne ravni, uzdignutih i raširenih krila, predstavljena je u jakom ekspresivnom naboju u kome su horizontalne i vertikalne mase zategnute skoro do pucanja. Telo je izvajano u formi junačkog torza dok geometrija krila čitavu figure usmerava prema posmatraču. Nema sumnje da je zemunski Ikarus jedna od najuspelijih vajarskih kompozicija na nekom od javnih objekata u srpskoj i međuratnoj arhitekturi.-

- U zgradi Komande vazduhoplovstva /nekad Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva/ sa radom je otpočela novembra 1945. godine i lekarska komisija za izbor kandidata za letačku obuku i nadzor od koje kasnije nastaje Vazduhoplovnomedicinski institut.

Od novembra 1944. do marta 1945. formira se Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo (JRV) sa dve divizije koje su u svom sastavu imale po tri puka. Njihovo formiranje prati i razvoj sanitetske službe JRV, koje se u početku razvija po uzoru na rusko vazduhoplovstvo.

Pri komandi Ratnog vazduhoplovstva s proleća 1945. formira se prva sanitetska služba JRV koja između ostalog ima i zadatak da obavlja izbor kandidata za letačku obuku ali i da vrši zdravstveni nadzor nad obučenim letačima i daje mišljenje o njihovoj zdravstvenoj sposobnosti za letenje.- Takođe je u toj zgradi, 15. februara 1957. godine osnovan Muzej vazduhoplovstva.
Muzej vazduhoplovstva je od 1983. godine premešten u moderno zdanje beogradskog aerodroma, gde je i dan danas.


- U okviru Komande, svojevremno je radila i redakcija vojnog časopisa - Krila armija-
koji je inače izlazio od 1948-1991. godine.

+ Krila armije


Jedna zanimljivost vezana za Komandu i vreme pred Drugi svetski rat:
-Skrivena Komanda vazduhoplovstva-
https://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:44462.....hoplovstva
https://www.youtube.com/watch?time_continue=84&.....e=emb_logo


Unutrašnjost objekta je prostrana, sa visokim plafonima, inače takva aktuelna gradnja u to vreme sa visokim plafonima, prostranim kancelarijama i kabinetima.

Bio je namenjen za potrebe tad RV i PVO SFRJ, koja je tad radila punim kapacitetom.

Sad te potrebe svakako nema, al kao objekat od arhitekstonskog i kuluturno istorijskog, značaja mogao bi da posluži u druge svrhe, kao npr. muzej- kao što je i bio nekad, sa propratnim sadržajem isl.

Sa bočne strane u parku preko puta, Komande Vazduhoplovstva gde je dvorišrte i ulaz nalazi se i Spomenik palim borcima u Narodnoj revoluciji 1941-1945. godine. Nedaleko od Komande u Gradskom parku nalazi se i kasarna -Janko Čmelnik-, koja je, danas, poluiskorišćena, ili pratktično neiskorišćena kao objekat.

Sastavni delu Komande nalazi se Klub Vojske Srbije - Dom vazduhoplovstva, koji ima veliku svečanu salu, baštu, restoran VU -Dedinje-, i Galeriju -Ikar-.

U Domu vazduhoplovstva se održavaju izložbe, banketi, proslave, promocije knjiga, izložbe maketara, predstave amaterskih, profesionalnih pozorišta, koncerti ozbiljne muzike itd.

Galerija -Ikar- info pano i trentuna izložbena postavka:


Trenutni info pano Doma vazuhoplovstva i Muzeja RViPVO:Fotografija sa trenutne izložbene postavke Muzeja RViPVO:
- Beograd 30tih godina XX veka, očima pilota-

Zgrada Komande stari i novi deo, iz vazduhaZa vreme agresije NATO-a nije pošteđena upravo zgrada Komande Vazduhoplovstva.

Tog 5. aprila 1999. godine, u 04:18 izjutra, zgrada je sa dva projektila oštećena u NATO napadu, projektili su pogodili središnj deo zgrade iz Glavne ulice i kulu sa dvorišne strane. Tom prilikom je oštećena vodovodna mreža i više stambenih okolnih objekata. Tad-tog dana je gađana i kasarna u Cara Dušana ulici –Aleksa Dundić.


Izvršena je rekonstrukcija središnjeg dela zgrade, prema originalnim planovima 2000-2001. godine. Zamenjena su neka stakla na prozorima, dok kula je samo od tad raščišćenja od šuta.

Godinu dana posle bombardovanja, u junu 2000. Godine, postavljeno je ispred desnog dela čeone fasade, spomen obeležje stradalim pripadnicima RV i PVO, tokom vazdušnih napada 1999. godine.

Današni izgled:Od 2019. godine se planira obnavljanje zgrade kao i celog Avijatičarskog trga, a posle 2000. godine se ništa ne dešava konkretno na objektu, osim što je sređivan deo Doma vazduhoplovstva sa spoljašnje strane.Zgrada je kulturno dobro i pod zaštitom države.


Neki od izvora:
https://www.danas.rs/beograd/dom-vazduhoplovstva-n.....restonici/
https://www.beforeafter.rs/grad/vazduhoplovna-komanda-zaboravljeni-ikar/
https://www.mycity.rs/must-login.png
https://www.011info.com/znamenitosti-beograda/zemu.....hoplovstva
http://zemun.rs/obelezena-19-godisnjica-nato-agresije/?script=lat
http://www.politika.rs/sr/clanak/435398/Pogledi/No.....a-u-ZemunuRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Zidam zgrade i fasade ......... I armiram, betoniram. Utovaram, istovaram i nikad se ne odmaram.
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 25205
 • Gde živiš: Na istoj adresi ali promenih četiri državeoffline
 • Pridružio: 03 Jun 2011
 • Poruke: 1645

Imao sam priliku da tumaram ovom zgradom. Tesko je opisati osecaj tumaranja praznim hodnicima. Sam ulazak je bio cudan, iz jednog objekta pa preko mosta koji ih spaja prelazio sam u drugi objekat. Kao da ne postoji drugi ulaz. Mozda drugi ulazi nisu u funkciji zbog ostecenja, a mozda zbog smanjenog ljudstva.
Od same prijavnice u prizemlju, pa do tacke B koja se nalazila u prizemlju i koja je bila moja krajnja destinacija, prolazio sam dva razlicita objekta i vise spratova. Po natpisima na vratima kancelarija delovalo je kao da u njima neko radi. Medjutim nikad nisam video otvorena vrata, uvek su bila zapecacena i to u radno vreme. Ne secam se da sam ikoga sreo u tim hodnicima koji su delovali odrzavano kao da u njima svakog dana neko boravi. Imao sam utisak da sam se vratio u proslost, a da su ljudi nestali.

Na vise mesta hodnici i vrata su bilo blokirani i oznaceni da se iza nalazi osteceni deo objekta. Medjutim kako i u funkcionalnim delovima zgrade nikoga nisam sretao imao sam utisak da ni ti delovi zgrade nisu nikome potrebni, bez obzira na natpise na zapecacenim vratima.

offline
 • Pridružio: 10 Feb 2012
 • Poruke: 271

Mogu misliti kakav je arhiv u toj zgradi.

offline
 • Sveto 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 10 Dec 2009
 • Poruke: 1637

lovac12 ::Mogu misliti kakav je arhiv u toj zgradi.

Bio je nekad i bolji.

offline
 • amstel  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 2525
 • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

Обнова зграде Команде ратног ваздухопловства у Главној улици у Земуну, која се чека већ две деценије, требало би да почне у другој половини ове године.
Након што су НАТО бомбе 1999. године оштетиле велелепно здање, дело архитекте Драгише Брашована које је саграђено 1935. године, надлежни за санцију зграде Команде ратног ваздухопловства, годинама су окретали главу од решења овог проблема, због чега је зграда данас у запуштеном и веома лошем стању. Иницијатива за "давање сјаја" овој земунској лепотици потекла је од градских челника током прошле године.

https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/950906/dogo.....est-meseci

rip
 • natrix 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 8179

Сређивање крова над галеријом -Икар- Дома ваздухопловства.

Citat:

Летња пауза и сезона годишњих одмора, без обзира на високе спољне температуре, показале су се као идеално време за радове на делу здања Команде РВО и ПВО на углу улица Штројсмајерове и Авијатичарске, где се налази позната земунска галерија ”Икар”.

Ових тропских дана радници мењају дотрајали кров који је прокишњавао и претио да угрози изложбене експонате. Како сазнајемо, радиће се и изолација, тако да ће галерија, тренутно затворена за посетиоце, почети са радом у септембру. Овај простор на спрату је изолован од осталог дела Клуба ваздухопловства, а велика сала се несметано користи. Раде и ресторан и башта, јер се радови одвијају углавном споља.

Изложбена сезона у галерији ”Икар” ће се, међутим, наставити тек у септембру, када се очекује да ће започети радови бити окончани.

http://zemun.rs/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%ba%d1.....%80%d0%b0/

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35624
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Moji fotosi iz 2006 godine...offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 19181

Stvarno se nadam da ce je srediti kako valja Sad

rip
 • natrix 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 21 Nov 2007
 • Poruke: 8179

Citat: Stvarno se nadam da ce je srediti kako valja

Хоће, ал то код нас иде споро ко што је очигледно, јер има јел, ту техничке документације, тендери, елаборат процене стања конструкције, пројекат санације, елабората енергетске ефикасности...Студирање једног пројекта ко да је научни рад из астрономије...
И тако све се то слаже на гомилу од '99 године, и хвата залет, ал увек мора још још неко да се ухвати за ту репу звану Команда ваздухопловства... Још један пројекат и можда почну на јесен или зиму или пролеће следеће године... Свакако оно што је рађено пре десет- двадесет година, мораће поново јер је опет пропало...

Citat:Расписивањем тендера за пројектанта реконструкције зграде Команде вазудхопловства оштећене у НАТО бомбардовању, Завод за заштиту споменика културе града Београда наставља комплетирање документације за санацију оштећене зграде...

https://www.novosti.rs/c/beograd/vesti/1015935/rek.....acije-toku

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 830 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 6 sakrivenih i 795 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, Atomski čoban, Bobrock1, Brana01, Djokislav, galerija, Georgius, hyla, jackreacher011011, Karla, ksyyaj, kybonacci, laurusri, Leonov, mercedesamg, Mercury, Metanoja, milan.vukovic, Mlav, nebojsag, NoOneEver Dreams, nuke92, ozzy, pein, rodoljub, vathra, vladaa012, zlaya011