Jedinice VOJIN

13

Jedinice VOJIN

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1637

https://www.youtube.com/watch?v=BfNTlnXoIcc



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 23681
 • Gde živiš: Petrovgrad

cezar 35 ::@....

Mislim da sam o ovome pisao i ranije u nekoj od tema, ali ponovicu kako bi bio jasniji rad u OC VOJIN.

Necu da kazem da u OC-ima nije bilo propusta, ali, generalno OC VOJIN vrsi neprekidnu obradu podataka dobijenih radarskim osmatranjem jedinica koje pripadaju datom OC-U, a sve to u cilju da se utrvrde karakteristike ciljeva, sastav nekog grupnog cilja, brzine i visine leta, pravac naleta i manevar, te vreme zadrzavanja u VaP-u.

Obrada podataka obuhvata: utvrdjivanje pripadnosti, procenu pravca, brzina i visina i selekciju ciljeva. Obrada podataka se moze vrsiti na klasican, poluaotomatski i automatski nacin.
Obradjeni podaci o situaciji u VaP-u izlazu se na vertikalnu situacionu plocu (VSP klasicna ili elektronska) i panoramske pokazivace. Kada u OC dodje prva informacija o cilju, odredjuje se sistemski broj (broj formacije) i to br.1. Redni brojevi rastu (xxxx) sve do 2400h. Pocev od 2401h redosled se ponavlja. Redni broj formacije (sistemski broj) se ne menja cak i kad cilj prelazi u zonu susednog OC-a koji ga dalje vodi pod istim brojem.
Redni broj formacije (cilja) ispisuje se na VSP i uvodi u sredstva automatizacije (kod poluautomatskog rada), ili ga automatizacija sama odredjuje (automatski rad)

Kako bi slika rada OC-a bila jasnija, pokusacu opisati klasican rad.

+Prikazivanje podataka na VSP

Vertikalna situaciona ploca je univerzalna za sve centre VOJIN neke drzave, a sluzi za klasican nacin prikazivanja podataka o situaciji u VaP-u. koji odgovaraju realnom vremenu
Na VSP je iscrtana karta drzave sa delovima teritorije susednih drzava u razmeri 1 : 300 000. Karta sadrzi sledece podatke:
_granica drzavne teritorije
_osnovni i najvazniji orijentiri (linijski i tackasti)
_koordinatna mreza (kod VOJIN)
_vazdusni putevi (koridori) civilne avijacije unutar drzavne teritorije, ulazni i izlazni koridori za medjunarodni civilni saobracaj
_zabranjene zone za vazdusni saobracaj
_pogranicni pojas sa isprekidanom linijom na 20km od drzavne granice, paralelno sa njenim protezanjem
_linija razgranicenja izmedju dva susedna centra VOJIN
_pozicija za svaku cetu (vod) VOJIN

+Izlaganje podataka planiranih letova u OC VOJIN

Izlaganje podataka o prijavi planiranih letova i najavi poletanja vrsi se koriscenjem tzv. "stripova"
Striopvi sadrze podatke iz dnevnog plana letenja (redni broj leta, tip vazduhoplova, mars-ruta, visina leta, vreme poletanja po planu, stvarno vreme poletanja i rubriku za upisivanje broja formacije (cilja). Ovi podaci se upisuju 2-4 sata pre planiranog poletanja. Popunjeni podaci iz plana letenja slazu se na levu stranu pulta (radnog mesta) koje je oznaceno sa "Letovi po planu za naredna 2 sata"
Kada avio dispecer primi najavu poletanja aviona, vreme poletanja upisuje u strip i premesta ga na desnu stranu pulta (radnog mesta) koje je oznaceno sa: "Letovi u toku izvrsenja" Levu stranu pulta dopunjava novopritiglim stripovima za naredna 2 sata planiranog letenja. Ovaj proces se ponavlja u toku cele smene avio dispecera.

Svaki najavljeni let prati se u toku izvrsenja na osnovu izlozenih podataka na pultu sa stripovima i podataka sa VSP (radarsko osmatranje), a oficir za identifikaciju (identifikator) odredjuje pripadnost formacije (cilja-aviona) metodom uporedjivanja podataka.
Posle izvrsene identifikacije u strip i u plan letenja upisuje se redni broj (sistemski broj) sa VSP. Posle zavrsetka leta, strip se skida sa pulta, ali se cuva jos neko vreme radi eventualne kontrole u toku dana.

U slucaju da se podaci najavljenih letova ne slazu sa podacima radarskog osmatranja koji se nalaze na VSP, oficir za identifikaciju poziva oblasnu kontrolu letenja (OBKL), ili aerodromsku kontrolu letenja (AKL) radi utvrdjivanja cinjenica

Obelezavanje pripadnosti otkrivenih ciljeva (aviona) vrsi se sledecim oznakama:
_NEP......neprijateljski
_X....nepoznat (nije izvresena identifikacija)
_Y.... avion iz sopstvenog sastava RV i PVO
_C....civilni avion

+Dezurna smena u OC VOJIN

Opertivni centar VOJIN ,nacelno, ima sledeca radna mesta:
_crtaci traga na VSP i pomocnim situacionim plocama
_spiker za predaju podataka na talasu obavestavanja (TO)
_crtac sheme letova
_dispecer
_oficir za obradu podataka (identifikator)
_oficir za upravljanje
_dezurni operativni oficir (nacelnik borbene smene)
_OZN (oficir za navodjenje LA)

+Odredjivanje pripadnosti otkrivenog cilja

Vrsi se na dva nacina: elektronski, i na klasican nacin.
Odredjivanje pripadnosti otkrivenih ciljeva ima izuzetno velik znacaj u smislu otklanjanja opsanosti od dejstva PVO po sopstvenim letelicama.
OC VOJIN ima obavezu da, cim primi prvi podatak o nekom cilju, sto pre odredi njegovu pripadnost. Odredjivanjem pripadnosti olaksava se problem kontrole vazdusnog prostora i angazovanja PVO. Ako se identifikacija nekog cilja izvrsi nepotpuno, PVO se dovodi u dilemu...dejstvovati po njemu, ili ga propustiti.

Odrredjivanje pripadnosti elektronskim putem vrsi se tzv. "pitacima" Ovaj uredjaj, po nekom kodu, u eter salje signal u kome su sadrzana "pitanja". Ako je na avionu ugradjen "odgovarac" (podesen na isti kod), u OC VOJIN stize informacija o pripadnosti datog aviona. Ovo je najbrzi i prilicno pouzdan nacin utvrdjivanja pripadnosti.
Klasican nacin odredjivanja pripadnosti sastoji se u merenju parametara cilja (brzina, visina i pravac) i taktickoj proceni. Utaktickoj proceni, oficir za obradu podataka vrsi procenu takticko-tehnickih karakteristika cilja kao sto je: pravac naleta, manevar, velicina grupe i dr. Procenjeni podaci uporedjuju se sa planiranim (najavljenim) letovima sopstvenih vojnih i civilnih aviona.
Prijave leta (plan letenja) i najave poletanja vojne i civilne kontrole letenja obavezno dostavljaju u OC VOJIN, s tim sto se plan letenja, ili prijava leta dostavlja dan ranije, a najava poletanja neposredno po poletanju aviona.


Danas je sektor odgovornosti podeljen izmedju 20. Bataljona VOJIN koji je odgovoran za vojne i civilne letove od severa do Kragujevca( linija Bajna Basta-Kragujevac-Zajecar) i 31. Bataljona VOJIN koji je nadlezan za sve juzno od te linije + Crna Gora, bez Kosova.

Znaci AKL Batajnica i Vrsac javljaju poletanja 20. a AKL Ladjevci, Nis i Ponikve 31. BcVojin. 20. i 31. dalje medjusobno javljaju jedni drugima podatke o vojnim i domacim civilnim letovima koji prelaze iz jednog sektora u drugi.

Naravno OZI -iji i u jednom i drugom OC-u prate situaciju u VAP-u iznad cele teritorije jer sistem daje ciljeve na pracenje i identifikaciju i iako nisu u "njihovom" sektoru.

-U smeni se obicno nalaze NGBR, OZI i AD( avio dispecer). OZOP se ubacuje prema potrebi. OZN takodje, kada se radi navodjenje avijacije( ali to se zna unapred).

U slucaju uzbune dispecer koji trenutno nije u smeni dolazi na mesto crtaca traga a drugi i treci Ozi na mesto OZOP-a i Spikera TO.

Sto se oznaka tice

Y-Nas vojni, tamno plava boja
P-Planiran let, poznat, plava boja
X-Neprijateljski, crvena boja
L-Neprijatelj na kojeg dejstvuje nasa LA, crveno
R-Neprijatelj na kojeg dejstvuju nase raketne jedinice, crveno
S-Specijalni let, svetlo plavo
C-Civilni, zeleno
V-Vezbovna formacija, belo
N-NEP/Nepoznat/neprijatelj opteg tipa, zuto
0-0 Ometac, zuto( van naseg vap, unutar je crveno)

Sve ono sto OZI vidi na radarskoj konzoli se prikazuje na dodatnom kompjuterskom ekranu( M3) ali po bojama( gore napisanim). Znaci kompletna situacija u VAP-u iznad SCG sa ciljevima oznacenim po bojama.
---------------------------------------------------------------

Danas se koristi ATS CADAS terminal (AFTN mreza)

Dispecer na kompjuteru ispred sebe dobija sve podatke sa mreze koji ukljucuju planove leta, najave, notame... Radi (mnogo)lakseg rada koriste se filteri( sa ubacenim pojmovima), generalno dva glavna, jedan za najave i jedan za specijalne letove koji stalno stoje na ekranu.

Planovi leta za sutradan( mogu stici i dopune u toku dana) stizu sa AKL vojnih aerodroma i od AGKL( za specijalne i NATO) vece pre i dispecer stampa plan leta za sutradan.

Za domace vojne letove AKL sa tog aerodroma javlja momenat poletanja dispeceru koji zapisuje vreme poletanja u planu leta i prenosi informaciju OZI-u(sede jedan pored drugog) koji ce cim avion poleti imati isti na radaru i dati mu identifikaciju. Isto AKL javlja vreme sletanja. Dispecer dodatno javlja vreme poletanja i sletanja dispeceru u komandi strategijskog nivoa jer i oni hoce da znaju sta je letelo( OC KOV-OC RV PVO).

Ista procedura sa javljanjem poletanja i sletanja od strane AKL vazi i za domace civilne letove( ne putnicke, znaci ne Nikola Tesla nego sportske, privatne... izuzetak su low cost iz Nisa, za njih se javlja poletanje/sletanje u OCS)

Specijalni letovi ukljucuju strane drzavne( diplomatski, vojni, TIS...), domace drzavne, opasne materije, NATO. NATO nisu "svi letovi NATO clanica preko nas" nego se kao NATO vode samo letovi za Kosovo/sa Kosova preko njihovog koridora za snabdevanje iz Bosne preko Crne Gore za Kosovo. U vecini slucajeva i letovi UH-60 iz Bondstila za bazu Jug ili Nis se vode kao NATO, ponekad kao strani drzavni, zavisno sta je u pitanju.

Obavestenje o specijalnim letovima stize putem AFTN mreze( ubaceni su u filter za taj dan pozivni znakovi aviona). Nekih desetak-petnaest minuta pre nego sto je avion na nasoj granici stize obavestenje( koje posto smo ga ubacili u filter) iskoci na ekranu, dispecer zapisuje vreme, skvok, i prenosi Ozi-u informaciju o tome koji je let u pitanju, kada ce biti na nasoj granici i na kom koridoru i sa kojim skvokom. Ozi ga "ceka" i kada ga primeti mu daje identifikaciju S.

Ako je OZI-u neki let "sumnjiv" on prosto pita dispecera da mu proveri skvok. Dispecer prosto na mrezi u pretrazi ukucava skvok i dobija podatak, u vecini slucajeva kompletu najavu. Primera radi da je to A-320 ide putem izmedju koridora tog i tog, skvok taj i taj vreme to i to... naravno greska je moguca, poznavanje vazduhoplova je zato obavezno, da nebude da vam nije cudno da vam gazela leti 800 na sat na 10 000 m.

U slucaju da nepostoji nikakav podatak poziva se najbliza AKL a ako i oni nemaju podatak poziva se AGKL na Nikoli Tesli, odnosno nadlezni KIZA( za kontrolu zastitu i alokaciju) kome dispecer kaze gde se cilj nalazi i podatke o njemu. KIZ je covek za koordinaciju izmedju vojske i SMATS-e i sluzi bas za takve situacije da nebi dispecer direktno razgovarao sa nekim od kontrolora leta i ometao ga onda KIZ koji je tamo proverava podatke i javlja dispeceru o cemu se radi. Obicno oni imaju podatak i 99% je to neki sitni privatnik/civil sa nekim ultra lakim avionom ili ovi mali helikopteri. Postoji i posebna procedura u slucaju pojave X formacije.



offline
 • Pridružio: 26 Apr 2014
 • Poruke: 2083

Светски преседан: Србија згазила своје тихе хероје који су излуђивали НАТО

Србија ће ускоро имати ескадрилу мигова, али њу мора да прати служба за осматрање и обавештавање која је потпуно разорена. Ово је прича о тим тихим херојима Војске Србије.

https://rs.sputniknews.com/analize/201712171113826.....na-dlanu-/

offline
 • Pridružio: 28 Dec 2017
 • Poruke: 1

milisa ::Razmisli logički:180kw za radar,a 90 za stambene objekte,malo je mnogo.

Uzmi i procitaj specifikacije radarskog sistema, pa onda vidi da li je logicno ili nije. Kad procitas koliko struje radar vuce kad baca snop, sve ce ti biti jasno.

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 10850
 • Gde živiš: Banja Luka

@...

Nebo na dlanu

offline
 • Pridružio: 29 Dec 2011
 • Poruke: 94

Posjeta ministra 126 B. VOJ

mod.gov.rs/cir/tekst/12391/bezbednost-n.....vana-12391

offline
 • Pridružio: 17 Jun 2009
 • Poruke: 179

Шта мислите да ли је могуће да је ово један од она два половна ТПС-70 купљених из Словеније? Рекао бих по фарби да су скоро ремонтовани. С обзиром да претпостављам где је сликано, овај комплет тамо није био пре неких годину дана. Видим и два МЦВОЈ.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Vladimir90 ::Шта мислите да ли је могуће да је ово један од она два половна ТПС-70 купљених из Словеније? Рекао бих по фарби да су скоро ремонтовани. С обзиром да претпостављам где је сликано, овај комплет тамо није био пре неких годину дана. Видим и два МЦВОЈ.

AN/TPS-70 je dobar radar i dobro je da smo kupili ta dva radara iako su polovni. Dobro su se pokazali i 99-te, nisu bili lako ometani...
Pre 99-te imali smo 4 kom, od čega su 2 bila ispravna. Jedan je oštećen tokom rata, a jedan je preživeo...Kako sada stoje stvari? Koliko ih imamo u operativnoj upotrebi, uz ova 2 kupljena?

offline
 • Doca  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 24 Mar 2016
 • Poruke: 497
 • Gde živiš: Pomoravlje

Ako su svi ispravni uz ta dva... Ukupno 5.

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 23681
 • Gde živiš: Petrovgrad

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 496 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 2 sakrivenih i 479 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, amstel, Andrija357, BSD, Chainsaw, draggan, flash12, ivica976, nemkea71, pavle_pzs, plavii, Recce, sabros, YU-UKI, Zori