Jedinice VOJIN

1

Jedinice VOJIN

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 8971
 • Gde živiš: Banja Luka

@........

Namena i zadaci jedinica VOJIN

Jedinice VOJIN su namenjene za neprekidno radarsko osmatranje vazdusnog prostora, otkrivanje i pracenje ciljeva u vazduhu, radarsko obezbedjenje borbenih dejstava LA, RJ PVO, i PAA, kao i obavestavanje jedinica RV i PVO, KoV i centara civilne zastite o situaciji u vazduhu.

Jedinice VOJIN izvrsavaju sledece zadatke:
_Neprekidno osmatraju vazdusni prostor.
_Otkrivaju i neprekidno prate sredstva za napad iz vazduha.
_Obavestavaju jedinice i ustanove vojske i centre civilne zastite o situaciji u vazduhu.
_Vrse radarsko obezbedjenje borbenih dejstava jedinica LA, RJ PVO, PAA.
_Vrse navodjenje LA na otkrivene ciljeve u vazduhu.
_Vode druge vrste avijacije u rejon izvrsenja borbenih zadataka.
_Pruzaju navigacijsku pomoc avionima u nuzdi.

Pored navedenih zadataka, jedinice VOJIN se angazuju i za radarsku kontrolu letenja sopstvene avijacije kao i za osmatranje i pracenje radioloske i meteoroloske situacije.

Dopuna: 21 Feb 2007 21:16

@.......

Organizacija jedinica VOJIN

Organizacija sistema VOJIN je jedinstven za drzavnu teritoriju i oruzane snage.
Celokupna drzavna teritoruja podeljena je na zone, a zone na sektore vazdusnog osmatranja i javljanja.Velicinu i granice sektora i zona VOJIN odredjuje Komanda RV i PVO.
Jedinice Vojjin organizovane su u pukove (ponekad u brigade), bataljone, cete, vodove, odeljenja, kao i druge pristapske jedinice za obezbedjenje i opsluzivanje.
*Puk VOJIN (u nekim slucajevima brigada) je najveca jedinica VOJIN, koja organizuje i vrsi vazdusno osmatranje, javljanje i navodjenje u zoni koju brani korpus PVO, a u svom sastavu, nacelno, ima:
1-2 bataljona VOJIN, bataljon za vezu, cetu za upravljannje (CZU) i cetu veze za opsluzivanje, 5 i vise samostalnih ceta VOJIN, 2-6 samostalnih vodova VOJ, tehnicku cetu, pristapske jedinice za pozadinsko obezbedjenje.
*Bataljon VOJIN nacelno je u organizacijskom sastavu puka, a moze da bude i samostalna jedinica. Ako se nalazi u sastavu puka VOJIN, onda organizuje i vrsi vazdusno osmatranje i navodjenje u sektoru zone puka.
Kada je bataljon VOJIN organizacijski samostalna jedinica, onda organizuje i vrsi vazd. osmatranje javljanje i navodjenje u zoni koju brani brigada PVO.
Bataljon VOJIN u svom sastavu, nacelno, ima: 3 i vise ceta VOJIN, 2-4 voda VOJ, cetu za upravljanje, cetu veze i pristapske jedinice.

Bataljon za vezu namenjen je za uspostavljanje i odrzavanje svih planiranih veza od OC VOJIN i komandnog mesta korposa PVO prema pretpostavljenim, sadejstvujucim,i potcinjenim komandama, kao i odrzavanje unutrasnjih veza u OC VOJIN i na komandnom mestu korpusa PVO.
Ceta za upravljanje namenjena je za organizaciju i opsluzivanje OC VOJIN.
Ceta VOJIN namenjena je vazdusno osmatranje, javljanje i navodjenje lovaca presretaca na ciljeve u vazduhu, Moze da bude samostalna jedinica puka ili u sastavu bataljona VOJIN.
Vod VOJ je najmanja jedinica VOJIN, a namenjena je za vazdusno osmatranje i prenosenje podataka u OC VOJIN. Normalno je u sastavu cete, bataljona ili puka VOJIN.
Odeljenje VOSt (vizuelna osmatracka stqanica) namenjeno je za dopunu radarskog osmatranja; vrsi tvrdjivanje sastava rupe koja nalece na odredjeni rejon, odredjuje tipove i pripadnost letelica,osmatra borbena dejstva avijacije u vazduhu i na zemlji. VOSt vrsi osmatranjei predaju meteoroloskih podataka, a nalazi se u sastavu cete ili voda.

Ovo je nacelna organizacija jedinica VOJIN u VJ i VRS(dok je postojala)
Sa novom reorganizacijom vojske verovatno ce biti promena u smislu organzacije.

*******U sledecem tekstu bice reci o sredstvima jedinica VOJIN.

Dopuna: 22 Feb 2007 19:37

@......

Sredstva u naoruzanju jedinica VOJIN

Jedinice VOJIN su opremljene elektronskim tehnickim sredstvima cije mogucnosti u otkrivanju, pracenju, javljanju, utvrdjivanju pripadnosti, obavestavanju, navodjenju i komandovanju obezbedjuju izvrsenje svih zadataka. Za neposrednu zastitu jedinice su naoruzane sredstvima za odbranu od napada sa zemlje i iz vazduha, kao i sredstvima za vucu (prevoz).
Elektronska tehnicka sredstva sacinjavaju:
1)Radarski uredjaji
2)Uredjaji za obradu, prikazivanje i prenos podataka (racunarski uredjaji)
3)Uredjaji za elektronsku identifikaciju
4)Uredjaji za vezu
5)Izvori za napajanje

1) Radarski uredjaji
Vrste, tipovi i mogucnosti radarskih uredjaja u jedinicama VOJIN odredjeni su namenom i zadacima jedinice, a to su uglavnom:
_radari velikog dometa
_radari srednjeg dometa
_radari malog dometa
_radari za merenje visine

_Radari velikog dometa otkrivaju ciljeve u vazduhu na velikim daljinama i visinama. Nacelno su stacionarnog tipa, fortifikacijski uredjeni i branjeni PAA. Opsluzuje ih ceta VOJIN. U izuzetnim slucajevima njihovi polozaji mogu da se koriste kao rezervna bataljonska komandna mesta.
Osnovne karakteristike ovih radara su: daljina otkrivanja do 1000km, impulsna snaga 1-5MW, tacnost odredjivanja daljine 2-4km, tacnost odredjivanja azimuta1,5-3 stepena, talasno podrucje je najcesce metarsko, ima veci broj panoramskih i drugih pokazivaca.
Lose strane ovih radara: nedovoljna preciznost za navodjenje avijacije, zahteva veliku refleksnu povrsinu za formiranje snopa zracenja (do 2000m u precniku), slaba pokretljivost.

_Radari srednjeg dometa otkrivaju ciljeve u vazduhu na daljini do 400km. Nacelno su pokretni. Opsluzuje ih ceta VOJIN, a prema uzoj nameni mogu da se koriste i za navodjenje LA na ciljeve u vazduhu, jer se odlikuju velikom preciznoscu merenja daljine, visine, azimuta i brzine aviona.
Osnovne karakteristike ovih radara su: daljina otkrivanja do 400km, impulsna snaga 1-2MW, tacnost merenja daljine oko 200m, tacnost merenja azimuta 0,2-2 stepena, talasno podrucje je decimetarsko i centimetarsko, broj panoramskih pokazivaca prema potrebi.

_Radari malog dometa koriste se za pokrivanje mrtvih zona i medjuprostora koje sa svojih polozaja ne mogu da "pokriju" radari velikog i srednjeg dometa. Daljina osmatranja iznosi do 250km. Mogu se brzo premestati, a opsluzuje ih vod VOJ. Ostale karakteristike ovih radara priblizno su iste kao i radara srednjeg dometa.

_Radari za merenje visine sluze za odredjivanje visine otkrivenih ciljeva u vazduhu, a koriste se u sprezi sa osmatrackim radarima. (Obicno je sprega racunar i takva sprega omogucuje automatsko merenje visine).
Osnovne karakteristike ovih radara su: otkrivaju ciljeve male refleksne povrsine na daljini do 200km i visini do 20km, a ciljeve vece refleksne povrsine na daljini do 250km i visini do 80km. (Poznat je sovjetski visinomer PRV-11 koji je koristen kod svemirskih letova), impulsna snaga im je 250KW-1MW, tacnost merenja visine do 300m, sirina snopa zracenja po vertikalnoj ravni 0,7, a po horizontalnoj ravni 3 stepena sto omogucava veliku tacnost merenja visine, talasno podrucje je centimetarsko. Oci radari se nalaze u satavu seta VOJIN.
Najnoviji osmatracki radari imaju tako reseno skaniranje snopa da sa jedne antene vrlo precizno mere i visinu. (tzv. 3D radari)

2)Uredjaji za poluautomatsku i automatsku obradu podataka.
Ovi uredjaji vrse automatsku obradu i prikazivanje podataka o otkrivenim ciljevima u vazduhu za najkrace vreme, cime je omoguceno brzo donosenje odluke o izvodjenju borbenih dejstava. Oni omogucavaju brzu integraciju podataka radarskog osmatranja sa velikog prostora i od veceg broja jedinica VOJIN. Njihov sastav i vrsta zavise od mesta i uloge u borbenom poretku jedinice VOJIN.
U cetama VOJIN nacelno se nalaze dve vrste ovih uredjaja
_Prva vrsta omogucuje obradu, izdvajanje i predaju do 60 kompletnih podataka o: broju, brzinama i visinama u jednoj minuti. Najnoviji radari koje poseduje VS daju kompletnu informaciju do 1000 ciljeva u jednom okretaju antene.
_Druga vrsta uredjaja omogucuje izracunavanje, kodiranje (sifrovanje) i predaju veceg broja jednovremenih komandi za navodjenje lovaca- presretaca. Daljina prenosa komandi zavisi od mogucnosti sistema i sredstava veze.
U bataljonskim centrima VOJIN ovi uredjaji omogucuju:objedinjavanje i prikazivanje podataka o situaciji u vazduhu koji su dobiveni sa lokalnih i izdvojenih radara; proracun mogucnosti upotrebe avijacije po tipovima, vrsti naoruzanja i mestu baziranja;komandovanje potcinjenim jedinicama;razmenu podataka sa susednim operativnim centrima;prenos podataka vazdusne situacije u OC pretpostavljene komande.
Kompleks automatizovanog sistema bataljonskog centra VOJIN sastoji se od: vise radarskih pokazivaca razlicite namene,elektronskih optickih planseta, telepredajnika i teleprijemnika sa klasicnim i specijalnim sredstvima za vezu, sifratora, desifratora i memorija podataka, elektronskih racunara i dela za klasicnu obradu i izlaganje podataka.
U pukovskom centru VOJIN nalazi se slicna oprema kao i u bataljonskom centru, specificirana prema potrebama i zadacima samog centra VOJIN.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Jan 2004
 • Poruke: 3520
 • Gde živiš: Niš

Cezare, ovo je odličan tekst i trebalo bi ga postaviti na Vikipediju. Ja mogu da ga okačim pod MC imenom na srpsku Vikipediju. Budući da si samo ti učestvovao u njegovoj izradi možeš da ga okačiš i pod svojim imenom tamo, ako ti to više odgovara. Javi mi molimte šta misliš?offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 8971
 • Gde živiš: Banja Luka

@Stane......

Okaci ga ti pod MC imenom.
Igramo za isti tim Wink

offline
 • Pridružio: 13 Jan 2004
 • Poruke: 3520
 • Gde živiš: Niš

To mi se sviđa ;-)
http://sr.wikipedia.org/wiki/VOJIN

Ako hoćeš naknadno da ga edituješ tamo mogu da ti objasnim kako, mada siguran sam i da ćeš se i sam snaći.

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 20853
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Svaka čast obojici! Stvarno je lepo biti u timu u kome vlada ovakva kolegijalnost!

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 8971
 • Gde živiš: Banja Luka

@........

Borbena spremnost i pripravnost jedinica VOJIN

_Borbena spremnost
Jedinice VOJIN, kao integralni deo RV i PVO, nalaze se permanentno u odredjenom stepenu borbene spremnosti u sistemu PVO teritorije. U mirnodopskim uslovima one su sposobne da brzo predju u visi steprn borbene spremnosti. Iz mirnodopske borbene spremnosti, jedinice VOJIN su u stanju da snagama RV i PVO omoguce: stalnu kontrolu vazdusnog prostora iznad drzavne teritorije; brze intervencije u slucaju povrede vazdusnog prostora; prelazak glavnih snaga RV i PVO u najvisi stepen borbene spremnosti; odbijanje iznenadnog napada neprijatelja iz vazduha; pruzanje navigacijske pomoci posadama aviona u slucaju nuzde.

_Pripravnost
Pripravnost je stanje u kome su jedinice VOJIN primile ili ocekuju prijem naredjenja za pocetak dejstva osmatranjem ili navodjenjem, a mogu da se nalaze u pripravnosti broj 1,2 i 3.

*Pripravnost broj 1 je stanje u kome je jedinica primila zadatak za pocetak borbenog rada. Ljudstvo se nalazi na radnim mestima, obezbedjen je neprekidan izvor el. energije, sredstva za vezu su ukljucena. Radarska sredstva su podesena i na niskom su naponu, a sredstva automatizacije su ukljucena.
Borbeno dejstvo pocinje cim se dobije naredjenje. Vreme pocetka je uslovljeno ukljucenjem visokog napona (nekoliko sekundi).
Pripravnost broj 1 je najvisi stepen pripravnosti jedinica VOJIN i primenjuje se, nacelno, kada je nemoguce izvrsiti zadatak sa zadejstvovanim sistemom.

*Pripravnost broj 2 je stanje u kome je jedinica VOJIN izvrsila pripremu za pocetak borbenog dejstva i spremna je za prijem zadatka. Dezurno ljudstvo se nalazi na radnim mestima. Radarska sredstva, sredstva automatizacije su ispravna i spremna za ukljucenje. Veza je uspostavljena sa svim korespodentima i proverena.
Vreme do pocetka borbenog dejstva je uslovljeno vremenom prijema naredjenja, ukljucivanja sredstava na niski i visoki napon.

*Pripravnost broj 3 je stanje u kome jedinica VOJIN ne ocekuje naredjenje za pocetak borbenog rada. Celokupan satav jedinice se odmara ili izvodi obuku i radove na sredsatvima (eventualne opravke).
Iz ovoga stepena pripravnosti ljudstvo i tehnika, na dati znak za uzbunu, mogu brzo da se prevedu u pripravnost broj 1 ili broj 2.

Ovo, gore napisano, se ne odnosi na jedinice VOJIN koje su dezurne u sistemu PVO (njihov borbeni rad je permanentan od 00-24).

offline
 • Pridružio: 22 Jun 2005
 • Poruke: 20
 • Gde živiš: u svojoj i nekoliko tudjih glava

Zaista, lepo napisano sa mnostvom preciznih podataka i ja se kao obicni civil pitam sta se danas tretira kao vojna tajna? Ne uzimajte ovo kao zlobnu primedbu nego jednostavno nepoznavanje danasnjih prilika,u i oko vojske.

offline
 • Pridružio: 26 Dec 2005
 • Poruke: 4737

Ovo je prepisivanje pravila koja su možda još uvek na snazi

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 8971
 • Gde živiš: Banja Luka

@babuska.......

U ovim tekstovima nema elemenata vojne tajne.
Sve gore napisano ,a i podaci iz drugih tekstova koje sam ovde napisao, mogu se naci u literaturi koja je dostupna siroj javnosti.
Neki tekstovi jesu iz oblasti vazduhoplovno tehnicke stuke, ali nisu vojna tajna.

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 8971
 • Gde živiš: Banja Luka

@rade012.....

Citat:Ovo je prepisivanje pravila koja su možda još uvek na snazi

Podaci o pripravnosti jedinica VOJIN nisu pravilo.
Ovi podaci se mogu procitati u knjizi Taktika i Taktika RV i PVO.
Navedene knjige su bile u upotrebi na nekadasnjem fakultetu ONO i naravno u vojsci u raznim izdanjima.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 702 korisnika na forumu :: 56 registrovanih, 15 sakrivenih i 631 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 20:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aljosa7, Apok, aramis s, axa, borko_marjanovic, Cvijo_ue, darionis, dekao, delrey, Dimitrise93, dobri covek, Dok, draganca, Dzoni Stek, gasha, goranvas, goxin, gromche, helen1, hyla, ikan, Jimmy4, Kaplar, kljift, Lancerux, Logic005, Mahovljani, mačković, micoboj, Milan A. Nikolic, Miroslav.Cvejic, monomah, mrmr, nebkv, nikoladim, ninoslav1011, ofbeyond, pedjolino76, powSrb, raketaš, RJ, robertino, S-lash, slonic_tonic, StepskiVuk, tanakadzo, Van71, Veber Zoltan, vladom6, vradoje, WS2, yamato, zoranis, zoranlik, |_MeD_|, 119