Jedinice VOJIN

1

Jedinice VOJIN

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@........

Namena i zadaci jedinica VOJIN

Jedinice VOJIN su namenjene za neprekidno radarsko osmatranje vazdusnog prostora, otkrivanje i pracenje ciljeva u vazduhu, radarsko obezbedjenje borbenih dejstava LA, RJ PVO, i PAA, kao i obavestavanje jedinica RV i PVO, KoV i centara civilne zastite o situaciji u vazduhu.

Jedinice VOJIN izvrsavaju sledece zadatke:
_Neprekidno osmatraju vazdusni prostor.
_Otkrivaju i neprekidno prate sredstva za napad iz vazduha.
_Obavestavaju jedinice i ustanove vojske i centre civilne zastite o situaciji u vazduhu.
_Vrse radarsko obezbedjenje borbenih dejstava jedinica LA, RJ PVO, PAA.
_Vrse navodjenje LA na otkrivene ciljeve u vazduhu.
_Vode druge vrste avijacije u rejon izvrsenja borbenih zadataka.
_Pruzaju navigacijsku pomoc avionima u nuzdi.

Pored navedenih zadataka, jedinice VOJIN se angazuju i za radarsku kontrolu letenja sopstvene avijacije kao i za osmatranje i pracenje radioloske i meteoroloske situacije.

Dopuna: 21 Feb 2007 21:16

@.......

Organizacija jedinica VOJIN

Organizacija sistema VOJIN je jedinstven za drzavnu teritoriju i oruzane snage.
Celokupna drzavna teritoruja podeljena je na zone, a zone na sektore vazdusnog osmatranja i javljanja.Velicinu i granice sektora i zona VOJIN odredjuje Komanda RV i PVO.
Jedinice Vojjin organizovane su u pukove (ponekad u brigade), bataljone, cete, vodove, odeljenja, kao i druge pristapske jedinice za obezbedjenje i opsluzivanje.
*Puk VOJIN (u nekim slucajevima brigada) je najveca jedinica VOJIN, koja organizuje i vrsi vazdusno osmatranje, javljanje i navodjenje u zoni koju brani korpus PVO, a u svom sastavu, nacelno, ima:
1-2 bataljona VOJIN, bataljon za vezu, cetu za upravljannje (CZU) i cetu veze za opsluzivanje, 5 i vise samostalnih ceta VOJIN, 2-6 samostalnih vodova VOJ, tehnicku cetu, pristapske jedinice za pozadinsko obezbedjenje.
*Bataljon VOJIN nacelno je u organizacijskom sastavu puka, a moze da bude i samostalna jedinica. Ako se nalazi u sastavu puka VOJIN, onda organizuje i vrsi vazdusno osmatranje i navodjenje u sektoru zone puka.
Kada je bataljon VOJIN organizacijski samostalna jedinica, onda organizuje i vrsi vazd. osmatranje javljanje i navodjenje u zoni koju brani brigada PVO.
Bataljon VOJIN u svom sastavu, nacelno, ima: 3 i vise ceta VOJIN, 2-4 voda VOJ, cetu za upravljanje, cetu veze i pristapske jedinice.

Bataljon za vezu namenjen je za uspostavljanje i odrzavanje svih planiranih veza od OC VOJIN i komandnog mesta korposa PVO prema pretpostavljenim, sadejstvujucim,i potcinjenim komandama, kao i odrzavanje unutrasnjih veza u OC VOJIN i na komandnom mestu korpusa PVO.
Ceta za upravljanje namenjena je za organizaciju i opsluzivanje OC VOJIN.
Ceta VOJIN namenjena je vazdusno osmatranje, javljanje i navodjenje lovaca presretaca na ciljeve u vazduhu, Moze da bude samostalna jedinica puka ili u sastavu bataljona VOJIN.
Vod VOJ je najmanja jedinica VOJIN, a namenjena je za vazdusno osmatranje i prenosenje podataka u OC VOJIN. Normalno je u sastavu cete, bataljona ili puka VOJIN.
Odeljenje VOSt (vizuelna osmatracka stqanica) namenjeno je za dopunu radarskog osmatranja; vrsi tvrdjivanje sastava rupe koja nalece na odredjeni rejon, odredjuje tipove i pripadnost letelica,osmatra borbena dejstva avijacije u vazduhu i na zemlji. VOSt vrsi osmatranjei predaju meteoroloskih podataka, a nalazi se u sastavu cete ili voda.

Ovo je nacelna organizacija jedinica VOJIN u VJ i VRS(dok je postojala)
Sa novom reorganizacijom vojske verovatno ce biti promena u smislu organzacije.

*******U sledecem tekstu bice reci o sredstvima jedinica VOJIN.

Dopuna: 22 Feb 2007 19:37

@......

Sredstva u naoruzanju jedinica VOJIN

Jedinice VOJIN su opremljene elektronskim tehnickim sredstvima cije mogucnosti u otkrivanju, pracenju, javljanju, utvrdjivanju pripadnosti, obavestavanju, navodjenju i komandovanju obezbedjuju izvrsenje svih zadataka. Za neposrednu zastitu jedinice su naoruzane sredstvima za odbranu od napada sa zemlje i iz vazduha, kao i sredstvima za vucu (prevoz).
Elektronska tehnicka sredstva sacinjavaju:
1)Radarski uredjaji
2)Uredjaji za obradu, prikazivanje i prenos podataka (racunarski uredjaji)
3)Uredjaji za elektronsku identifikaciju
4)Uredjaji za vezu
5)Izvori za napajanje

1) Radarski uredjaji
Vrste, tipovi i mogucnosti radarskih uredjaja u jedinicama VOJIN odredjeni su namenom i zadacima jedinice, a to su uglavnom:
_radari velikog dometa
_radari srednjeg dometa
_radari malog dometa
_radari za merenje visine

_Radari velikog dometa otkrivaju ciljeve u vazduhu na velikim daljinama i visinama. Nacelno su stacionarnog tipa, fortifikacijski uredjeni i branjeni PAA. Opsluzuje ih ceta VOJIN. U izuzetnim slucajevima njihovi polozaji mogu da se koriste kao rezervna bataljonska komandna mesta.
Osnovne karakteristike ovih radara su: daljina otkrivanja do 1000km, impulsna snaga 1-5MW, tacnost odredjivanja daljine 2-4km, tacnost odredjivanja azimuta1,5-3 stepena, talasno podrucje je najcesce metarsko, ima veci broj panoramskih i drugih pokazivaca.
Lose strane ovih radara: nedovoljna preciznost za navodjenje avijacije, zahteva veliku refleksnu povrsinu za formiranje snopa zracenja (do 2000m u precniku), slaba pokretljivost.

_Radari srednjeg dometa otkrivaju ciljeve u vazduhu na daljini do 400km. Nacelno su pokretni. Opsluzuje ih ceta VOJIN, a prema uzoj nameni mogu da se koriste i za navodjenje LA na ciljeve u vazduhu, jer se odlikuju velikom preciznoscu merenja daljine, visine, azimuta i brzine aviona.
Osnovne karakteristike ovih radara su: daljina otkrivanja do 400km, impulsna snaga 1-2MW, tacnost merenja daljine oko 200m, tacnost merenja azimuta 0,2-2 stepena, talasno podrucje je decimetarsko i centimetarsko, broj panoramskih pokazivaca prema potrebi.

_Radari malog dometa koriste se za pokrivanje mrtvih zona i medjuprostora koje sa svojih polozaja ne mogu da "pokriju" radari velikog i srednjeg dometa. Daljina osmatranja iznosi do 250km. Mogu se brzo premestati, a opsluzuje ih vod VOJ. Ostale karakteristike ovih radara priblizno su iste kao i radara srednjeg dometa.

_Radari za merenje visine sluze za odredjivanje visine otkrivenih ciljeva u vazduhu, a koriste se u sprezi sa osmatrackim radarima. (Obicno je sprega racunar i takva sprega omogucuje automatsko merenje visine).
Osnovne karakteristike ovih radara su: otkrivaju ciljeve male refleksne povrsine na daljini do 200km i visini do 20km, a ciljeve vece refleksne povrsine na daljini do 250km i visini do 80km. (Poznat je sovjetski visinomer PRV-11 koji je koristen kod svemirskih letova), impulsna snaga im je 250KW-1MW, tacnost merenja visine do 300m, sirina snopa zracenja po vertikalnoj ravni 0,7, a po horizontalnoj ravni 3 stepena sto omogucava veliku tacnost merenja visine, talasno podrucje je centimetarsko. Oci radari se nalaze u satavu seta VOJIN.
Najnoviji osmatracki radari imaju tako reseno skaniranje snopa da sa jedne antene vrlo precizno mere i visinu. (tzv. 3D radari)

2)Uredjaji za poluautomatsku i automatsku obradu podataka.
Ovi uredjaji vrse automatsku obradu i prikazivanje podataka o otkrivenim ciljevima u vazduhu za najkrace vreme, cime je omoguceno brzo donosenje odluke o izvodjenju borbenih dejstava. Oni omogucavaju brzu integraciju podataka radarskog osmatranja sa velikog prostora i od veceg broja jedinica VOJIN. Njihov sastav i vrsta zavise od mesta i uloge u borbenom poretku jedinice VOJIN.
U cetama VOJIN nacelno se nalaze dve vrste ovih uredjaja
_Prva vrsta omogucuje obradu, izdvajanje i predaju do 60 kompletnih podataka o: broju, brzinama i visinama u jednoj minuti. Najnoviji radari koje poseduje VS daju kompletnu informaciju do 1000 ciljeva u jednom okretaju antene.
_Druga vrsta uredjaja omogucuje izracunavanje, kodiranje (sifrovanje) i predaju veceg broja jednovremenih komandi za navodjenje lovaca- presretaca. Daljina prenosa komandi zavisi od mogucnosti sistema i sredstava veze.
U bataljonskim centrima VOJIN ovi uredjaji omogucuju:objedinjavanje i prikazivanje podataka o situaciji u vazduhu koji su dobiveni sa lokalnih i izdvojenih radara; proracun mogucnosti upotrebe avijacije po tipovima, vrsti naoruzanja i mestu baziranja;komandovanje potcinjenim jedinicama;razmenu podataka sa susednim operativnim centrima;prenos podataka vazdusne situacije u OC pretpostavljene komande.
Kompleks automatizovanog sistema bataljonskog centra VOJIN sastoji se od: vise radarskih pokazivaca razlicite namene,elektronskih optickih planseta, telepredajnika i teleprijemnika sa klasicnim i specijalnim sredstvima za vezu, sifratora, desifratora i memorija podataka, elektronskih racunara i dela za klasicnu obradu i izlaganje podataka.
U pukovskom centru VOJIN nalazi se slicna oprema kao i u bataljonskom centru, specificirana prema potrebama i zadacima samog centra VOJIN.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Jan 2004
 • Poruke: 3519
 • Gde živiš: Niš

Cezare, ovo je odličan tekst i trebalo bi ga postaviti na Vikipediju. Ja mogu da ga okačim pod MC imenom na srpsku Vikipediju. Budući da si samo ti učestvovao u njegovoj izradi možeš da ga okačiš i pod svojim imenom tamo, ako ti to više odgovara. Javi mi molimte šta misliš?offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@Stane......

Okaci ga ti pod MC imenom.
Igramo za isti tim Wink

offline
 • Pridružio: 13 Jan 2004
 • Poruke: 3519
 • Gde živiš: Niš

To mi se sviđa ;-)
http://sr.wikipedia.org/wiki/VOJIN

Ako hoćeš naknadno da ga edituješ tamo mogu da ti objasnim kako, mada siguran sam i da ćeš se i sam snaći.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25285
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Svaka čast obojici! Stvarno je lepo biti u timu u kome vlada ovakva kolegijalnost!

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@........

Borbena spremnost i pripravnost jedinica VOJIN

_Borbena spremnost
Jedinice VOJIN, kao integralni deo RV i PVO, nalaze se permanentno u odredjenom stepenu borbene spremnosti u sistemu PVO teritorije. U mirnodopskim uslovima one su sposobne da brzo predju u visi steprn borbene spremnosti. Iz mirnodopske borbene spremnosti, jedinice VOJIN su u stanju da snagama RV i PVO omoguce: stalnu kontrolu vazdusnog prostora iznad drzavne teritorije; brze intervencije u slucaju povrede vazdusnog prostora; prelazak glavnih snaga RV i PVO u najvisi stepen borbene spremnosti; odbijanje iznenadnog napada neprijatelja iz vazduha; pruzanje navigacijske pomoci posadama aviona u slucaju nuzde.

_Pripravnost
Pripravnost je stanje u kome su jedinice VOJIN primile ili ocekuju prijem naredjenja za pocetak dejstva osmatranjem ili navodjenjem, a mogu da se nalaze u pripravnosti broj 1,2 i 3.

*Pripravnost broj 1 je stanje u kome je jedinica primila zadatak za pocetak borbenog rada. Ljudstvo se nalazi na radnim mestima, obezbedjen je neprekidan izvor el. energije, sredstva za vezu su ukljucena. Radarska sredstva su podesena i na niskom su naponu, a sredstva automatizacije su ukljucena.
Borbeno dejstvo pocinje cim se dobije naredjenje. Vreme pocetka je uslovljeno ukljucenjem visokog napona (nekoliko sekundi).
Pripravnost broj 1 je najvisi stepen pripravnosti jedinica VOJIN i primenjuje se, nacelno, kada je nemoguce izvrsiti zadatak sa zadejstvovanim sistemom.

*Pripravnost broj 2 je stanje u kome je jedinica VOJIN izvrsila pripremu za pocetak borbenog dejstva i spremna je za prijem zadatka. Dezurno ljudstvo se nalazi na radnim mestima. Radarska sredstva, sredstva automatizacije su ispravna i spremna za ukljucenje. Veza je uspostavljena sa svim korespodentima i proverena.
Vreme do pocetka borbenog dejstva je uslovljeno vremenom prijema naredjenja, ukljucivanja sredstava na niski i visoki napon.

*Pripravnost broj 3 je stanje u kome jedinica VOJIN ne ocekuje naredjenje za pocetak borbenog rada. Celokupan satav jedinice se odmara ili izvodi obuku i radove na sredsatvima (eventualne opravke).
Iz ovoga stepena pripravnosti ljudstvo i tehnika, na dati znak za uzbunu, mogu brzo da se prevedu u pripravnost broj 1 ili broj 2.

Ovo, gore napisano, se ne odnosi na jedinice VOJIN koje su dezurne u sistemu PVO (njihov borbeni rad je permanentan od 00-24).

offline
 • Pridružio: 22 Jun 2005
 • Poruke: 20
 • Gde živiš: u svojoj i nekoliko tudjih glava

Zaista, lepo napisano sa mnostvom preciznih podataka i ja se kao obicni civil pitam sta se danas tretira kao vojna tajna? Ne uzimajte ovo kao zlobnu primedbu nego jednostavno nepoznavanje danasnjih prilika,u i oko vojske.

offline
 • Pridružio: 26 Dec 2005
 • Poruke: 4710

Ovo je prepisivanje pravila koja su možda još uvek na snazi

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@babuska.......

U ovim tekstovima nema elemenata vojne tajne.
Sve gore napisano ,a i podaci iz drugih tekstova koje sam ovde napisao, mogu se naci u literaturi koja je dostupna siroj javnosti.
Neki tekstovi jesu iz oblasti vazduhoplovno tehnicke stuke, ali nisu vojna tajna.

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11156
 • Gde živiš: Banja Luka

@rade012.....

Citat:Ovo je prepisivanje pravila koja su možda još uvek na snazi

Podaci o pripravnosti jedinica VOJIN nisu pravilo.
Ovi podaci se mogu procitati u knjizi Taktika i Taktika RV i PVO.
Navedene knjige su bile u upotrebi na nekadasnjem fakultetu ONO i naravno u vojsci u raznim izdanjima.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1001 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 7 sakrivenih i 966 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amonsrb, Atomski čoban, bestguarder, burevesnik, darkangel, Dimitrise93, GandorCC, godljevo, ikan, Kubovac, Leonov, Lucije Kvint, mercedesamg, mikki jons, Milos ZA, MrNo, Nikolajevic, nobutado, Pohovani_00, privremeno, Smajser, Srle993, stegonosa, vathra, yufighter, ZetaMan, zziko