Ruski radari

49

Ruski radari

offline
 • Taso  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 28 Maj 2008
 • Poruke: 867
 • Gde živiš: Terra Australis

Niobij je verovatno Armijski (KOV) ekvivalent Nebo-SVURegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15515
 • Gde živiš: Lublana

caesar ::+ ++
Citat:Новая трехкоординатная радиолокационная станция "Ниобий-СВ" создана специально для ПВО Сухопутных войск. Основная задача - обнаружение, сопровождение и определение принадлежности воздушных объектов всех типов — самолетов, вертолетов, крылатых и баллистических ракет, а также беспилотников. Станции работают в метровом диапазоне и прекрасно "видят" американские "стелсы". РЛС мобильны, расположены на шасси "КамАЗ" и могут долгое время работать в круглосуточном режиме.

Niobij-SV je 3D radar. I raniji ruski metraši poput Nebo-U i AESA Nebo-SVU i Nebo-M su 3D.

Sad sam išao malo da proverim ter ruske VHF (metraše), nisam našao nekog stručnog teksta več uglavnom šturi tekst i konfuziju. Nebo-SVU i Nebo-M (RLM-M) imaju u sredini ili u sredini ispod dodanu posebnu antenu uz glavnu VHF antenu za utvrđivanje visine cilja koja ne radi metarskom več u decimetarskom (S) ciklu da bi postigli 3D. Ja sam površno pogledao glavnu (veliku VHF antenu) i mislio da su to 2D radari.offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@jazbar

To je verovatno neki kompromis, jer su visinci uglavnom u visokom S ili C frekventnom opsegu (centimetarskom) (2,7 - 9 GHz), na primer PRV-9, PRV-11 i PRV-16....
Bilo je pokušaja da se metraši naprave kao 3D radari, ali bez većeg uspeha.
Prvi pokušaj je bio još sa P-30, koji je imao 2 antene, od kojih je gornja postavljena u odnosu na donju pod uglom od 45 stepeni i bila je antena bloka za merenje visine. Visina otkrivanja ciljeva je bila do 20 km. Ipak, radar nije pokazao traženu preciznost kod merenja visine ciljeva, pa je prepravljen na osmatračko radar poznatiji pod oznakom P-35.
Takođe, radar P-12 (1Cool je bio koncipiran kao 3D radar. Visinu cilja je određivao po principu goniometra, upoređivanjem faza gornjeg i donjeg seta jagi antena, ali mu je preciznost merenja visine bila niska.

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15515
 • Gde živiš: Lublana

^ Jeste kompromis u smislu da su metraši postali samostalni u nadzoru i akviziji, netreba više dodatni radar osim za niskoleteče ciljeve naravno. Naravno nije to centrimetaš pa da prati 200 ciljeva odjednom. Više da bi detektovao "stelth" letelice, koje centrimetaš ne pronađe dok nisu sasvim blizu. Onaj koji bi hteo da ima kvalitetan nadzor i akviziciju samo sa metrašima neće ići. Zato ima Nebo-M u kompletu 3 radara, da je sve po PSu.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

^ Metraši su kod nas u JNA/VJ kombinovani sa visinomerima, tu mislim na kombinacije P-14/PRV-11 i P-35/PRV-11.
Kod Sovjeta su u sistemu VOJIN bile pojačane konstrukcije sa 1-2 OARSt + 1 niskovisinac + 1-2 visinomera....Naravno i frekventni opsezi su bili u skladu sa tim npr. metarski + decimetarski + centimetarski....

Kod PVO sistema Krug i Kub se koristila kombinacija OARSt 1RL128D i PRV-16(9), a kod S-200V najčešće P-14/PRV-11 ili 13....

Radarski triplet Nebo je poseban slučaj. Pravljen gotovo isključivo za saradnju sa S-300PM-2 i S-400 u borbi protiv najsavremenijih letelica sa stealth karakteristikama i o tome smo dosta pisali...

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1788

Ovako kako si napisao mogi bi da pomisle da su P-30 i P-35 metarski a nisu.
Merenje V snopom je bilo relativno dobro zamišljeno za svoje vreme (kod sovjeta je to bila praktično kopija metode koju su prvi razvili amerikanci ali relativno brzo od nje odustali) ali se u to vreme zasnivalo u konačnici na na nomogramima a to je pre pojave računskih mašina ozbiljnijih bilo u praksi jedva nešto bolje od ničega a kada su računske mašine došle praktično zastarelo jer je sam radar brzo zatarevao pa je u rasulu raspada ipak modernizovan kao takav i korišćen više kao deo nekog više civilnog VOJ-a nego rasnih borbenih postrojbi.
Nebo SVU je kao i Niobij radar Suhoputnih nije Vazdušnih barem po poreklu.
Visinu meri ali sa relativno velikom greškom pa se formalno vodi kao 2D radar mada je on što bi mogli da
nazovemo 2D+1. Niobij visinu je ne meri nikako i zato mu sada pridružuju onaj možda i najrazvijeniji merač visine svih vrmena, skoro pa radar za sebe.
Nebo-U je za razliku od njih 3D radar u punom smislu ali ipak sa ograničenjem on zapravo visine meri u nekoj vrsti sekundarne detekcije, u *drugim okretima*, pa je nekako 3D-1 nego čist 3D ali obzirom na domet i da je deo VOJ-a možda i nije bitno ali od tih slabopokretnih giganata mi se uvek digne kosa na glavi i jedan donji organ stisne da izvinite, možda po ruskim stepama i vijetnamskim i južnokineskim džunglama to ima više smilsla ali brate, neka hvala ...
Nebo-M-M iz tripleta Nebo-M je nešto bolje od Neba-SVU ali neznatno pa u verziji Nebo-UME ima onaj decimetarski dodatak janusovski postvaljen koji samo meri visinu i to takođe po drugim okretajima antene.
Za snažne nišance sa S-400 pa i S-300 informacija samo sa metraša bi ponekad i bila dovoljna ali to nije to, on je tu dežurac, eventulano u paru sa decimetrašem sa kojeg je informacija još za klasu bolja, ali najbolje je da prosto treći kratkotrajno locira cilj sa velikom tačnošću i nišanac ide najkraćim vremenom dejstva što je i ideal.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@Oluj

Jeste, u pravu si. Malo sam zbrzio i propustio neke dodatke, a povukla me delimična analogija koju je @jazbar pomenuo sa kombinacijom decimetarca za određivanje visine u osnovnom metarskom radaru.

Radar P-30 je imao 6 primopredajnika, od kojih su prva 4 bila uvezana za donju antenu i bila su centimetarskog talasnog područja, dok su 5. i 6. primopredajnici bila uvezani za gornju antenu i bili su decimetarskog talasnog područja.
Naime, radar P-30 je trebao da ima namenu i za merenje visine, upravo tom specifično postavljenom gornjom antenom, pod uglom od 45 stepeni u odnosu na donju antenu, koja je formirala tzv. "V-snop" koga si pomenuo gore. Obe antene su emitovale vertikalni radarski snop. Procena visine se obavljala tako što se cilj prvo pojavljivao na panoramskom pokazivaču na osnovu podataka sa donje antene, a zatim posle recimo par sekundi i na osnovu podataka sa gornje antene. Merenjem vremena koje protekne od pojave odraza cilja sa donje i sa gornje antene, a na osnovu nagiba gornje antene u odnosu na donju, određuje se visina cilja. Što je cilj bio na većoj visini, to je vreme pojavljivanja na pokazivaču sa gornje antene bilo duže i obratno....

Ubrzo je primećeno da ti podaci nisu dovoljno precizni, pa se u sistemu VOJIN JNA, kao visinac koristio američki AN/TPS-10D i sovjetski PRV-11.

Takođe, zbog svojih radnih frekvencija, kod nas (JNA) se često koristio u kombinaciji sa P-12, pogotovo u četnoj nameni, kada je slika sa P-12, zbog dobrih brisača stalnih odraza, korišćena do daljina od 100 km, a nakon toga zajednička slika. Kasnije je to isto nastavljeno i sa P-35M, koji je prepravljen u osmatrački radar, sa "vraćanjem" gornje antene u horizontalan položaj, paralelan sa osom donje antene. Takođe, izvršene su i izmene rada u talasnom području rada 5. i 6. primopredajnika i sada su svih 6 primopredajnika radila u 5 radnih frekvencija E i F banda (od 2,7 - 3,3 GHz)....

Slika 1: V-snop kod određivanja visine kod P-30

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1788

Napisano: 13 Okt 2019 19:24

http://www.rusarmy.com/pvo/pvo_vvs/rls_1l117m.html

То је тај који је модернизован да се не користе номограми него да иде преко рачунара, услед тадашњег стања у Русији а у недостатку нечега бољег тада доста их је модернизовано по том принципу и мислим да су још понегде у употреби у забитима, истина тада су се појавили и први модерни АСУРИ облици на које је везиван. Но гломазност конструкције је остале послала на СУКЛ задатке за које су углавном сасвим другачије модернизовани са додатком велике антене секундарног радара и потпуним укидањем друге антене. Све је радила фирма Лира која је била у тим грозним временима ретко оператибилна до коначног продукта. Временом појвила се Сопка која све то мења али трајаће то још јер услед губитка непекидног радарског поља још нису све рупе затворене па ће разне те модернизације радити још дуго мислим можда и читаву деценију, додуше изван чисто војног сектора, више у цивилном.

Dopuna: 13 Okt 2019 19:32

Кинези су П-35 водили као 3Де радар јер је као могло из тих *богатих* разних фаза да се изведе податак о висини и без Ве-снопа али је то суштински било једва па врло грубо ешалонирање и то проблематично у пракси толико да сами Совјети су П-35 водили као 2Де и додавали му наравно висинце, једном сам давно напоменуо да сам видео положај С-200 са П-35 и висинцима као борбеним делом уместо Алтај(Кабина) система. Наравно Лена је као дежурац била незаменљива.

Dopuna: 13 Okt 2019 19:39

https://topwar.ru/163356-novejshie-rls-niobij-sv-p.....ossii.html

Ово је Ниобиј, и мене су раније преварили погрешним давањем имена па сам мислио да је Ниобиј оно што је заправо Небо-УМЕ, то је оно што је Јазбар приметио.

Dopuna: 13 Okt 2019 19:44

Узгред већ неку годину нисам успео да сазнам који је нови радар добио опет име Волга, појави се и нови Јенисеј а не знам која је нова Волга. Није непознат сигурно смо га овде већ одавно и коментарисали само под неадекватним стварним именом.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@......

Ma to kako su kinezi "određivali" visinu kod P-35, onda se i P-12/18 može smatrati visincem jer je čak i koncipiran kao 3D radar, a visinu cilja je određivao po principu goniometra, upoređivanjem faza gornjeg i donjeg seta jagi antena, ali mu je preciznost merenja visine bila niska.
Takođe, pisali smo već na temama o Mečki, Kubu i Krugu, o radaru 1RL128D "Mečka" koji je imao mogućnost približnog određivanja visine ešaloniranjem tokom pretraživanja i praćenja, a po tome bi onda čak i P-15 mogao da se veoma uslovno koristi kao "visinac" u tom smislu da se cilj koji se uoči u prvoj zoni osmatranja, može (uzimajući u obzir daljinu) dodeliti jedinicama ARJ PVO malog dometa jer je uočeni cilj na visinama ispod 3000 - 3500 metara (ovisno o tipu i veličini cilja).....

Kod nas je u skladu sa onim što si i ti pomenuo, radar P-35M, uz P-12 i PRV-11 bio okosnica sistema poluautomatskog prenosa podataka radarskom osmatranja ASPD-1, koji je omogućio formiranje integrisanog sistema Vazduh 1P, uvezivanje na četnom nivou sa kabinom 2BU, na bataljonskom sa kabinom 8D i na nivou puka sa kabinom 11D.
Taj sistem Vazduh 1P, o kome smo već pisali u temi o sistemima automatizacije u JNA/VJ/VS, u sebi je pored sistema ASPD-1, integrisao i sistem instrumentalnog navođenja lovaca na ciljeve u VaP-u "Kaskad" i sistem "Lazur" sa radio uređajima veze i uređajem za prenos komandi na aparaturu u lovcu.....

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1788

Napisano: 13 Okt 2019 20:11

Да баш тако, Каста 2-2 услед ниског плафона и 4 ешалона по висини, такође даје неки употребљив податак о висини, сад колико употребљив је друга прича.

Dopuna: 15 Okt 2019 21:03

Mislim da onda možemo zaključimo zašto su Iranci kalemili dva para antena od metraša jedan iznad drugog.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 466 korisnika na forumu :: 1 registrovan, 0 sakrivenih i 465 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: tomigun