SA-75 Dvina / S-75 Desna / S-75M Volhov

6

SA-75 Dvina / S-75 Desna / S-75M Volhov

offline
 • Miroslav Miladinović
 • saobraćajni inženjer
 • Pridružio: 23 Maj 2009
 • Poruke: 192
 • Gde živiš: negde na brdovitom Balkanu

TOP GUN ::Djokkinen ::Citat:Iz tog filma je ono cuveno kad je jedan pilot bio izresetan po krilu(a nije smeo da kaze gde su leteli) i pitaju ga mehosi "sta je bilo" a on kaze "jato vrabaca" a mehos "jesu 20 mm":Z


Film je 13 dana, a rešetani su F-8


Nisam pitao iz kog nego kazem da je iz tog(gore pomenutog 13 dana) Smile

U-2 Mr. Green


Ovde mi nesto nije jasno posto na prvoj slici onaj U-2 ima oznake RV Tajvana ili RoC AF,pa je moje pitanje sledece da li je Tajvansko RV imalo avione U-2?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 27500
 • Gde živiš: Petrovgrad

I tvoje pitanje ce dobiti odgovor Wink

Dva U-2 su bila data Tajvanu jos 1960.na njima je letela posebna grupa pilota koji su bili na obuci u Americi.
Zvali su se "Black Cat" Squadron

Neznam koliko su ukupno aviona imali,ali je nekoliko izgubljeno...offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11169
 • Gde živiš: Banja Luka

@Jester...

Retki su pogoci, kako kazu trkaci Alke, "u sridu"
U ovom slucaju cilj je pretrpeo ostecenje, ali, ocigledno, nedovoljno za prekid leta.
Citat: Pretpostavljam da je bojeva glava SA-2 usmerenog dejstva, ali opet nešto slab učinak na cilju.
Ja bih pre postavio pitanje koji tip upaljaca je detonirao bojevu glavu, jer je ucinak zaista slab u smislu prekida leta. Mora se imati u vidu da su ovakvi ciljevi veliki, ali i vrlo otporni zbog svojih dimenzija.

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 5040
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

E to mi je dobro, što reče Veliki Blek S-75 Mk Dvina oborila SU-27 iznad Gruzije, kad? Kako? E dobra je ta Dvina. Kad je tako efikasna što je mi nismo upotrebili 1999?

offline
 • Pridružio: 03 Maj 2005
 • Poruke: 436
 • Gde živiš: Vršac

brus013 ::Pozdrav svima.
Služio sam u JNA 1985 godine U Obrenovcu na ovom sistemu raketa.Bile su namenjene za obranu Beograda.


Ja sam služio 2001 na Batajnici ali sam bio nedelju dana u Obrenovcu kao ispomoć za borbenu smenu. Jedna Dvina nam je služila kao klupa (bila je bez krilca) Very Happy . Stvarno velika raketa u odnosu na Nevu. I tada nam rekoše da su ih povukli zbog otrovnog goriva a da su ih zamenile Neve došle iz Hrvatske i Slovenije.

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 5040
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Sećem se negde u leto 2003, VRS je na poligonu Manjača uništavale bojeve glave Volhov raketa, Strela-2M i deo raketa Kub. Tada sam službovao u regrutnom centru VRS. Znam da su se SFOR-ovci slikali sa tim raketama pred uništenje, da ima da ponesu kući neku uspomenu.

Oznaka RS je bila sledeća: SA-75Mk Dvina (SAM-2) i S-75M Volhov (SAM-2M) a i jednu i drugu raketu NATO je kodirano zvao GUIDELINE.

Masa sistema je bila 100 tona zajeno sa lansirnom rampom, raketom i radarom.
Masa rakete Dvine je bila 2290kg, a Volhov 2397kg.
Dužina rakete 10,7m.
Raspon krila 2,2m.
Donja granica dejstva Dvine je iznosila 300m, a Volhova 100m.
Gornja granica dejstva Svine 27km, a Volhova 30km.
Bliža granica dejstva Dvina 10km, a Volhov 5-7km.
Dalja granica dejstva Dvina 35km, Volhov 56km.
Maksimalna brzina Dvine 3,5 maha, Volhov 3 maha.
Tip lansera jednošinski.

offline
 • Pero  Male
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 16 Jun 2009
 • Poruke: 14
 • Gde živiš: Vel. Uplje

Pozdrav svima!

Evo javljam se prvi put na ovom krasnom forumu i na kome ima puno stručnih, ali i "stručnih" ljudi!

Služio sam JNA od sept 90 do aug 91;prvo obuka u Somboru- 2 meseca, a zatim 250. RBR - 1. RTD(raketno-tehnički divizion) Sremčica- elektromehaničar za izvore el. energije-agregatista...

Odbrana Beograda imala je 2 sistema- 4 diviziona dvine i 4 neve
1.RTD sremčica - DVINA sa 4 divizona:
Jakovo
Obrenovac
Mladenovac
Smederevo
2.RTD ZUCE -NEVA i opet 4 diviziona:
Batajnica
Pančevo
Jakovo
Zuce

Naša je kasarna (1.RTD Sremčica)bila locirana u Lipovačkoj šumi nedaleko od sela Rušanj.
Dugo vremena je bila tajna pa smo tako i 1990/91 godine imali pored VP 5065 imali i V.E (vojna ekspedicija) 17. Tamo je bilo negde oko 130 raketa...
Moje je "radno mesto" bilo odelenje KIPS-kontrolno ispitna pokretna stanica. to je bila kabina na kamionu ZIL i služila je za ispitivanje raketa.
Baterija je imala 2 voda: 1. vod je vadio rakete iz "konzerve", razmastio ih i predao nama koji smo je malo razmontirali i istestirali, zavisi od vrste pregleda- polugodišnji, godišnji... trebalo je to kao raditi svake pola godine...
Nakon testiranja raketa je vračena natrag prvom vodu- mast i u "konzervu".
Moje je mesto običajno bilo "šesti"- tri su bila oficira (prvi drugi i treći) i tri vojnika. Svi smo bilo povezani radio vezom(sa kablom i mikrofonom na bradi) i preko te veze su davane komande ko treba šta da radi... Šesti je stavljao i skidao poklopce preko VF antena (4 kom) na špici rakete koje su korištene za određivanje daljine rakete od cilja od 50-70 metara od cilja raketa je eksplodirala poput bombe...
Kada sam bio 4., okretao sam autopilota koji se vadio iz rakete i stavljao u posebno postolje kojeg se nakon toga okretalo na komande iz kabine.
Nakon probe trebalo je zatvoriti sve poklopce gde su se priključivali debeli kablovi, potrebni za test i staviti pečat na njih... I tako par puta svakog dana.
Svake toliko došle su dežurne rakete koje su bile na ZILOVIMA ispod cerada-nije bilo najlepše priključivati ruske kablove na raketu npr. januara kod -15...
Onda je došla 1991 i poznate stvari, mi smo imali borbenu uzbunu(dodje ti oficir do kreveta, potapša te po ramenu i kaže "ajdemo da radimo"...) nakon što je umro onaj Makedonac u Splitu, došlo nam je više od 300 rezervista(kod 150 redovnog sastava diviziona), da bi me kraju otpustili u augustu 1991- 21 dan pre isteka vojnog roka...
U 2001 godini navratio sam u Beograd i naravno u bivšu kasarnu koju je NATO bombardovao medju prvima tada-kao i rezevrni položaj u kod Devojačkog groba kojih 30 km južnije...
1991. dovezli su nam 1.stepen od Neva iz Vrhnike- 200 kg sanduci sa barutnim šipkama.
Pošto smo opskribljivali 4 diviziona, a svaki je palio do 3 rakete odjednom (Neva 4), trebalo je srediti da ima nekog reda... Zato su bila 4 kanala -A, B, C i D i tri boje crvena, žuta i plava. To znači da se na rakete za npr Obrenovac stavilo kutije sa elektronikom(veličine 2 kutije cipela) sa oznakom "A" i tri male poklopce sa tri pomenute boje- ti poklopci su u stvari bili "brikovi" pa je zavisno od tog brika raketa radila na određenoj frekvenciji; drugi je divizion dobio "B" kanal i opet tri boje-frekv.
Bila su 2 tipa bojevih glava-jedan je imao oko 3000 kuglica a drugi ploćica koje su nanosile štetu cilju poput ručne bombe.
Za vreme borbene uzbune (kraj maja 1991), trebali smo po planu otpremiti 24 raketa za 6 sati, no mukom smo uspeli odraditi 6 njih u 24 sata, a 3 od njih su došle na cilj do svojih rampi...(ostala 3 kamiona su se pokvarila).
Tom raketom su oborili U-2, 1985 na Premanturi je pilot JNA koji je vukao metu jedva izbegao najgore...

Evo nešto malo o Dvini i kako se sećam tih dana, bilo nam je i dobro i loše, uglavnom dobro!

Pozdrav, Pero!

offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5624

Dobrodosao @Pero Ziveli
Slobodno nastavi da spodeljujes uspomene sa nama kad god osetis da imas nesto da kazes. ( nemora da bude uspomena Very Happy )

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11169
 • Gde živiš: Banja Luka

@Pero....
Citat:zavisi od vrste pregleda- polugodišnji, godišnji... trebalo je to kao raditi svake pola godine...
Sad si me podsetio na jedan detalj koji nisam primetio na forumu do sada.
Naime, za svako MTS (bar u RV i PVO) se pravio plan tehnickih pregleda na godisnjem nivou. Taj plan je morao obezbediti borbenu upotrebu (sretsva koja nisu obuhvacena teh. pregledom) bar 75% srdstava, kolokvijalno, za RV i PVO. Ovo sto si ti pomenuo (svakih pola godine) su I i II tehnicki pregled. Prvi teh. pregled podrazumeva manji stepen teh. zahvata, a drugi je obimniji, zahtevniji i trazi prisustvo najsposobnijeg tehnickog satava jedinice, ljudi iz tehnicke radionice, pa cak (kad krene po zlu) pomoc remontnog zavoda. Pored ovih teh. pregleda, postojali su nedeljni teh. pregled, pregled pre upotrebe, pregled u toku upotrebe i pregled posle upotrebe MTS.
Ono sto je neobicno vazno je cinjenica da je tehn. pravilo zahtevalo obavljanje tehnickog pregleda na ispravnom sredstvu. Opravke, srednji remonti, opste opravke i sl. bili su u drugoj kategoriji tehnickog odrzavanja MTS.

Mozda ovo nije vezano za temu, ali je pokazatelj koliko je ljudstvo takvih i slicnih jedinica ulagalo truda i znanja kako bi sve funkcionisalo bezprekorno i operativcima omogucilo borbenu upotrebu SRT.

offline
 • Pero  Male
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 16 Jun 2009
 • Poruke: 14
 • Gde živiš: Vel. Uplje

Ponekad je trebalo slati koju raketu u Banja Luku u kozmos, a isti tako su vozili KIPS tamo na baždarenje.
Inače je problem sa dvinama bio prednji dio-baš tamo gde sam ja radio sa antenama, ispod poklopca su bile 2 VF diode sa svake strane i često se desilo da je koja otkazala- a tek onda problem-bile su od neke loše keramike i vrlo sitne tako da se obično dogodilo da se polomila. I onda je trebalo u najboljem slučaju jedno pola sata da se to izvadi-to se vadilo baš kao kod zubara, sa malim zrcalom na dršci i jednom kvakom-kojih 15cm duga šipkica na kraju zakrivljena. Tako su se vadili ostaci tih dioda-veličina 2 glavica šibica!
Bez tih dioda raketa NE EKSPLODIRA kada se približi cilju-to je bilo obično 50-70 metara od aviona-jer antena ne šalje (ili ne prima) signal pa se tako uništila nakon 55 sekundi automatski. Inače joj je "operativni rad" bio od 5-55 sekundi leta- posle 5 sekundi otpao je prvi stepen i palio se drugi i tada je mogla da eksplodira.
Testiranja dežurnih raketa i onih koje su dovezli iz lansirnih diviziona (Obrenovac...) su se obavljala na pisti ispred hangara i to na kamionima, jer rakete sa bojevim glavama nisu smele ulazitit u hangar...
U tom slučaju je trebalo stavit OŠ-6 kabel da neki impuls ne prođe i aktivira bojevu glavu.
Prevozno sredstvo je bio ZIL-benzinac sa potrošnjom 100 l/100km, ali je radio jedini u Sibiru na -50 stepeni
Ja sam inače dugo godina živeo koji kilometar od baze sa nevama- Ljubljana-Šentvid gledali smo kad smo bili mali kako se okreću rakete na rampi, često smo imali smetnje na televizorima kada je radio radar... a onda su napravili autoput prema Kranju 1986 između kuća i kasarne pa se nije više ništa videlo. Od povlačenja JNA je tamo vojna policija.

Evo malo od mene, ako ima netko pitanja neka samo izvoli.

Pozdrav svima
Pero

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 843 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 9 sakrivenih i 784 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., alkatraz080, Atomski čoban, Bobrock1, Boris90, comi_pfc, dankisha, darkstar101, djboj, Dorcolac, draganca, dragon986, Drug pukovnik, DucicM, Džordžino, FOX, Frunze, Georgius, ivan1973, JimmyNapoli, Krusarac, Krvava Devetka, kunktator, ladro, Leonov, Lieutenant, madza, MiroslavD, Niko Bitan, nobutado, Panter, Parker, pceklic, proka89, Qwertyuio, radoznao, Rakenica, Rocker, Rogan33, Shinobi, Skakac7, stegonosa, strn, theNedjeljko, tmanda323, vathra, vladulns, wulfy, |_MeD_|, Živković