Sistemi S-300 i S-400 "Triumf"

322

Sistemi S-300 i S-400 "Triumf"

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 18461

Syria has not turned to Russia so far with a request to deliver S-300 air defense missile systems, Russian Defense Minister Sergei Shoigu said in an interview with the Italian daily Il Giornale on Wednesday.

“A decision on the delivery of this type of armament to the army of any foreign state is made on the basis of the corresponding request, which has not been filed so far,” Shoigu said, replying to a question about the possible deliveries of S-300 long-range surface-to-air missile systems to Damascus.
https://www.almasdarnews.com/article/syria-made-no.....-minister/Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25858

Toliko zeljen i trazen, cekan a ipak nikad docekan tih 90tih ...

Strah od raketa S- 300

Citat:Koliko smo obaveštajno bili nepoznanica i za samu Ameriku u to sam se lično uverio. Vojni i vazduhoplovni izaslanik SAD u Beogradu pukovnik Džon Pemberton tražio je prijem kod komandanta RV i PVO tri puta od 12. februara do 18. marta. Primao sam gospodina Pembertona i sa njim razgovarao tri puta u proseku po jedan sat. Razgovarali smo o mnogo čemu, a najviše o kosmetskoj krizi i pravcima njenog razrešenja. Ali, razgovor je išao i šire: gde je ko rođen, kakvu je vojničku karijeru imao i drugo. Kad smo se treći put sastali, 18. marta, gospodin Pemberton već je bio poslao svoju suprugu i decu iz Beograda u Budimpeštu. Pitao sam ga: “Zašto ste izmestili svoju porodicu u Budimpeštu?”, a on je odgovorio: “Radi njihove lične bezbednosti”. Prokomentarisao sam: “A zar nije Beograd bezbedan?”
Odlazak porodice vojnog izaslanika Amerike iz Beograda bio je još jedan signal da uskoro sledi agresija.

Odgovor pukovniku

Na kraju tog trećeg razgovora, posle zvaničnog završetka prijema, na samim vratima moje kancelarije, Pemberton zastaje i kaže: “Gospodine generale, mogu li još samo nešto.” “Da”, odgovaram ja. “Gospodine generale, razgovarali smo tri puta, u vrlo kratkom vremenu. Vi ste za sve to vreme, iako vam preti vazdušna kampanja, pokazali mir, samopouzdanje i potpunu samokontrolu. Na osnovu čega se tako ponašate?” “Ukoliko nas napadnete, saznaćete”, rekao sam. Još nisam ni završio misao, a on će: “Imate li S-300?” Bio sam iznenađen njegovom drskošću. Kratko, čak i ljutito, rekao sam: “I to ćete saznati kad nas napadnete.”
Američki vojni izaslanik se okrenuo i otišao.
Vojni izaslanik Amerike, tri puta za mesec dana tražio je prijem kod komandanta RV i PVO, da bi saznao ima li Jugoslavija i njena PVO protivvazdušni sistem S-300. Pošto nije uspeo, na samom kraju, i van protokola, morao je direktno da postavi pitanje. Predstavnik iz odeljenja GŠ VJ za odnose sa stranim vojnim predstavnicima, potpukovnik Delibašić, koji je prisustvovao razgovoru, postupak Pembertona je prokomentarisao rečima: “Koliko ja znam, ovo u vojno-diplomatskim odnosima do sada sigurno nije registrovano.”


Arrow http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.h.....eta-S--300

Citat:Iz tih razloga, ali prevashodno zbog potrebe za oružjem za odbranu zemlje, prvenstveno oružjem iz sistema PVO, Glavni štab Vrhovne komande je već treći dan rata uputio ekipu stručnjaka i eksperata za PVO u Rusiju, koju je predvodio načelnik Uprave Artiljerijsko-raketnih jedinica PVO, general-major Mladen Karanović.
Odmah po dolasku u Moskvu ekipu su primili predstavnici Generalštaba Armije Ruske federacije. Ekipa je iznela naše potrebe za sistemima PVO. One su se u osnovi zasnivale na predlogu za modernizaciju iz 1997. godine, koju su sačinili generali Vučinić i Veličković i korekcijama - proširenju predloga iz 1998. godine za još 2 do 3 raketna diviziona “S-300 PMU-1” i 3 do 4 raketne baterije “TOR-M-1”.
Konkretno naši predstavnici su iskazali potrebu za: 2 raketna diviziona “S-300 PMU-1”; 2 do 3 puka sistema “BUK-1”; 3 do 4 raketna diviziona “TOR-M-1”; 15 do 20 raketnih baterija prenosnog sistema “IGLA” i dva do tri trodimenzionalna ili dvodimenzionalna radara. Interesantno je da su predstavnici Generalštaba ruske vojske preporučivali znatno povećanje traženih sredstava ratne tehnike i moćnija sredstva po borbenim karakteristikama.


Arrow http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.h.....-saveznike

Citat:Među građanima, ali i pripadnicima vojske, stalno se govorilo o isporuci savremenih ruskih raketnih sistema S-300 koji bi mogli preokrenuti tok rata.

– O nabavci S-300 razmišljalo se u godinama i mesecima pre početka rata, nažalost ništa nije urađeno po tom pitanju. Isporuka takvog sistema, prilično glomaznog i složenog za obuku, više nije bila realna kada je počelo bombardovanje. Zapravo, mi smo radili na nabavci ruskog raketnog sistema „buk”, koji je manji a i naši ljudi bi brže savladali rukovanje jer je reč o usavršenoj verziji sistema „kub” koji imamo u naoružanju. Naši generali i eksperti bili su u Rusiji tokom rata. Iako su ova sredstva bila pripremljena, odobrenje za isporuku nikada nije dato, uprkos razočaranju ruskog vojnog vrha. Ali, to je bila Rusija Borisa Jeljcina, ne ovakva kakvu je danas znamo.


Arrow http://www.politika.rs/sr/clanak/37151/Drustvo/Mil.....de-na-NATOoffline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 55422

Первая партия российских С-400 поступит в Турцию в 2019 году
Citat:Российские зенитные ракетные системы С-400 начнут поставлять в Турцию к концу 2019 года, заявил в среду глава МИД Турции Мевлют Чавушоглу.
Arrow https://www.aex.ru/news/2018/7/11/186147/

offline
 • Pridružio: 03 Sep 2017
 • Poruke: 34

Hektor ::Naravno da forum služi za razmenu mišljenja, ali neki kriterijumi moraju da postoje, pa je tako rasprava o tome da li sateliti mogu da navode rakete zemlja-vazduh komoleksa S-400 potpuno degutantna, jer to ne samo da je tehnički nemoguće, već je to poznato svakom ko je odvojio više od 10 minuta na tu tematiku.

AWACS-i koje si pomenuo su skraćenica od Airborne Warning And Control System... i tu nigde nema "guiding system". Takodje, stučna skraćenica je (AEW&C) odnosno Airborne Early Warning and Control.

Kalibar koji pominješ (verovatno misliš na Kalibr) se vodi potpuno različito od Z-V rakete.

Za AWACS se moze uslovno reći da mu je namena "navodjenje" ali navodjenje lovačke i bombarderske avijacije a ne navodjenje raketa koje lansiraju.

Način vodjenja SARH i AR raketa je takav da AWACS nije upotrebljiv kao osnova koja ce voditi raketu do cilja.

Pojednostavljeno, radari, odnosno radarski rezimi koji sluze za osmatranje nisu analogni radarima odnosno radarskim rezimima kojima se vodi raketa do cilja. Surveillance radari nisu u mogućnosti da vrše zahvat cilja, odnosno nisu u mogućnosti da vrše kontinuirano zračenje neprekidnim talasnim snopom metu, tome sluze "nišanski radari".

Ukratko i laički.


Koja je razlika izmedju navodjenja Kalibar raketa i navodjena rakete sa S-400 na zahvacen cilj.?
znas li sta je DATA LINK..? Da ponovim DATA LINK.?

Dobro.. Control system, ok. Sta on kontrolise.? Sta mislis.?
Pazi, leteci radar koji ne moze da navodi rakete. Isto kao da si rekao puska koja ne moze da opali metak, ali bukvalno.!

E pazi sada. Ti radari mozda ne mogu a mozda mogu da zahvate cilj.?
Jedno je sigurno, to je da mogu da navode raketu ka cilju. Tu Raketa sa aktivnom glavom preuzima kontrolu i u tome je kvaka.
Samo budala moze da poveruje da je Sufu oborio S-200 sistem.

Radari ne moraju neprekidno da zrace cilj, to su budalastine.
Dovoljno je da A-50 putem data linka navodi raketu ka cilju i aktivira radar na raketi putem data linka. Raketa sama odradi posao u zavrsnoj fazi.
Tako nesto je govorio i Izraelski pilot. Covek je doslovno rekao da nije znao sta ih je snaslo. Wink

Nemoj da se ljutis. Ali mislim da je tvoje vidjenje vise laicki nego ukratko.

Tekst za link

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 1539

A.S.M ::
Samo budala moze da poveruje da je Sufu oborio S-200 sistem.

Radari ne moraju neprekidno da zrace cilj, to su budalastine.
Dovoljno je da A-50 putem data linka navodi raketu ka cilju i aktivira radar na raketi putem data linka. Raketa sama odradi posao u zavrsnoj fazi.
Tako nesto je govorio i Izraelski pilot. Covek je doslovno rekao da nije znao sta ih je snaslo. Wink

Nemoj da se ljutis. Ali mislim da je tvoje vidjenje vise laicki nego ukratko.


Ja sam hteo ipak da se uključim pre svega vezano za obaranje F-16 od strane Sirijskog sistema S-200V. Nema sumnje da su sistemi VOJIN Ruske vojske i Sirijske armije uvezani i da postoji razmena podataka.
Ipak, potrebno je reći da je taj F-16 definitivno oboren raketom iz sistema S-200V. To što pilot "nije znao šta ga je snašlo" se može tumačiti i kao njegovo "vađenje" na očite propuste koje je imao tokom obavljanja misije, ali ima veze i sa metodom gađanja.
Dakle, po dostupnim podacima, Sirijci su sa sistemom S-200V primenili metod gađanje grupnih ciljeva širokim snopom. Pri takvom načinu gađanja gađa se sa većim brojem raketa, jer je preciznost nešto niža, a i avioni često ne znaju da su predmet gađanja, jer nije u pitanju uski snop koji avionski SPO uređaji brzo detektuju. Ovakvo gađanje se vrši pri odbijanjima masovnog napada avijacije. Gađa se sa 4-6 raketa što je i ovde bio slučaj. Takođe, raketa iz sistema S-200V ima mogućnost ostvarivanja zahvata u vazduhu, što omogućava kraći rad nišanskog radara na zračenju.

Što se tiče rakete 40N6 i ove glavne rasprave, ne vredi se raspravljati jer mnogo toga ne znamo o toj raketi. I oni dijagrami ne govore mnogo o tome da li je neophodan neki "treći" radar u vidu nekog A-50 ili nekog trećeg zemaljskog radara koji bi eventualno poslao neku korekciju na raketu kada ona krene u obrušavanje na cilj, a pre nego njen radar zahvati cilj.
Pitanje je i kakve su mogućnosti te rakete da efikasno dejstvuje protiv manevrišućih ciljeva-aviona na krajnjim granicama...meni više deluje da je ovo raketa namenjena za uništavanje AWACSA i drugih "visoko-letača", kao i presretanje balističkih raketa srednjeg dometa koji se sa velikih visina obrušavaju na cilj na zemlji....
Ipak, ovo je moje mišljenje sa ogradama... Smile

offline
 • Pridružio: 03 Sep 2017
 • Poruke: 34

Kubovac ::

Ja sam hteo ipak da se uključim pre svega vezano za obaranje F-16 od strane Sirijskog sistema S-200V. Nema sumnje da su sistemi VOJIN Ruske vojske i Sirijske armije uvezani i da postoji razmena podataka.
Ipak, potrebno je reći da je taj F-16 definitivno oboren raketom iz sistema S-200V. To što pilot "nije znao šta ga je snašlo" se može tumačiti i kao njegovo "vađenje" na očite propuste koje je imao tokom obavljanja misije, ali ima veze i sa metodom gađanja.
Dakle, po dostupnim podacima, Sirijci su sa sistemom S-200V primenili metod gađanje grupnih ciljeva širokim snopom. Pri takvom načinu gađanja gađa se sa većim brojem raketa, jer je preciznost nešto niža, a i avioni često ne znaju da su predmet gađanja, jer nije u pitanju uski snop koji avionski SPO uređaji brzo detektuju. Ovakvo gađanje se vrši pri odbijanjima masovnog napada avijacije. Gađa se sa 4-6 raketa što je i ovde bio slučaj. Takođe, raketa iz sistema S-200V ima mogućnost ostvarivanja zahvata u vazduhu, što omogućava kraći rad nišanskog radara na zračenju.

Što se tiče rakete 40N6 i ove glavne rasprave, ne vredi se raspravljati jer mnogo toga ne znamo o toj raketi. I oni dijagrami ne govore mnogo o tome da li je neophodan neki "treći" radar u vidu nekog A-50 ili nekog trećeg zemaljskog radara koji bi eventualno poslao neku korekciju na raketu kada ona krene u obrušavanje na cilj, a pre nego njen radar zahvati cilj.
Pitanje je i kakve su mogućnosti te rakete da efikasno dejstvuje protiv manevrišućih ciljeva-aviona na krajnjim granicama...meni više deluje da je ovo raketa namenjena za uništavanje AWACSA i drugih "visoko-letača", kao i presretanje balističkih raketa srednjeg dometa koji se sa velikih visina obrušavaju na cilj na zemlji....
Ipak, ovo je moje mišljenje sa ogradama... Smile


Cenim misljenje.
Ali onda se postavlja jedno logicko pitanje.
Kako je jedna stara raketa takvih gabarita prosla Izraelski VOJIN.?

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2018
 • Poruke: 311

Ма да. Немамо још довољно информација о њој. Ја као лаик могу само да кажем да се "понашање" овакве ракете при крајњим дистанцама разликује од нормалног "понашања".

offline
 • Pridružio: 06 Jul 2009
 • Poruke: 3045
 • Gde živiš: Novi Sad

A.S.M ::

Cenim misljenje.
Ali onda se postavlja jedno logicko pitanje.
Kako je jedna stara raketa takvih gabarita prosla Izraelski VOJIN.?


Кад се осилиш превише и кад мислиш да си недодирљив и Богом дан, онда те изнад Израела спичи С-200.

Сад озбиљно, дубина територије Израела је прилично мала, судећи по ономе што сам читао и гледао док је било актуелно то обарање, Ф-16 је имао сусрет са С-200 негде изнад Голана, што вероватно није било довољно "близу" да одреагује израелски ПВО.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 1539

Georgius ::A.S.M ::

Cenim misljenje.
Ali onda se postavlja jedno logicko pitanje.
Kako je jedna stara raketa takvih gabarita prosla Izraelski VOJIN.?


Кад се осилиш превише и кад мислиш да си недодирљив и Богом дан, онда те изнад Израела спичи С-200.

Сад озбиљно, дубина територије Израела је прилично мала, судећи по ономе што сам читао и гледао док је било актуелно то обарање, Ф-16 је имао сусрет са С-200 негде изнад Голана, што вероватно није било довољно "близу" да одреагује израелски ПВО.


Znam da ću vam možda "raspaliti" maštu, ali prema dostupnim podacima avioni su praćeni dok su bili nad Sirijskim VaP, ali su rakete lansirane na njih kada su već bili u odlasku, negde u reonu Golana. Na 2 aviona IAF lansirano je 12 raketa (2 x 6) i jedna (najmanje jedna) je pogodila F-16 i to u dubini teritorije Izraela. Nagađa se da je još jedna raketa bila uspešna i oštetila jedan F-15. Za to nemamo potvrdu, a verovatno ne bi imali ni za ovo, ali je F-16 pao u naseljeno mesto, snimljen je i postavljen na net kako pada....više nije bilo sakrivanja...
Nakon toga su Izraelci poslali (ili pojačali) svoj sistem Iron Dome na Golan....
Ničiji antiraketni ili protivavionski sistem nije 100% neprobojan.... Wink

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24145
 • Gde živiš: Beograd

Мислим да је 12 ракета испаљено на више авиона...

А укупно је дејствовано са више ракета...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 710 korisnika na forumu :: 51 registrovanih, 5 sakrivenih i 654 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 19:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Albin0, babaroga, Belac91, Boris90, bulovic, celik, darkangel, Davor Kondic, djboj, doom83, Drug pukovnik, Gibli, hyla, ibssa, imperator10, j22, Joja, Jose, Koca Popovic, Krstić, krunomiletic5, Marko Marković, mercedesamgzakon, Metanoja, mgaji21, mikrimaus, milos.cbr, Milos1977, Mogway, nevenka.sombor, novator, panzerwaffe, patton, Raderadovic, RADOVAN.S, rovac, sasakrajina, shone34, Sr.Stat., Srki94, stokanovicm, theNedjeljko, vasa.93, VJ, voja64, x9, Zmaj 99, zomel, 187