Vera i Tamara znaju za F-117

2

Vera i Tamara znaju za F-117

offline
 • Pridružio: 27 Jul 2006
 • Poruke: 2023

Цезаре 35, нема шта да сумњаш, пробано Wink Јесте да у етру постоји џунгла радио сигнала, али овакви системи управо и служе за истраживање и анализу те џунгле. Ето Чеси кажу да ВЕРА може да прати до 200 циљева једновремено. Чак истовремено може да се користи поред праћења циљева и за праћење и анализу осталих радио сигнала.
У сукобима са односом снага какав је био 1999. између нас и НАТО-а, то је чудо једно колико је етар просто загушен. Сагласан сам да може доћи и до ометања, али гониометри управо и служе да открију и лоцирају и ометаче. Онај који врши напад би требало да зна где се налази гониометар, да би могао да врши ефикасно ометање, а пошто је то пасивни уређај то није лако одредити, а и то ометање би требало да буде врло јако и широкопојасно, па да "заглупи" пријемнике. Задатак уопште није лак за ЕИиПЕД, јединице ВОЈИН и ракетне јединице ПВО. Агресор се управо труди да изврши загушење система ПВО информацијама. Често се дешава да се поред авиона и хеликоптера лансирају беспилотне летелице, лете авиони ометачи који стварају одговарачке синхроимпулсне сметње, постоје и вучени радарски мамци које авиони вуку на сајли...
Не треба се наравно ослонити само на гониометре при праћењу циљева у ваздушном простору, али могу бити веома корисни зато што се користе у пасивном режиму рада.

Сад ми паде на памет, авиони НАТО алијансе су за време мисија непрекидно имали укључене транспондере због праћења са АВАКСА, носача авиона и од стране обласних контрола летења земаља кроз чији ваздушни простор су летели. То се згодно може искористити за пасивно праћење радарима јединица ВОЈИН Mr. Green поготову је згодна прилика била јер су транспондери компатибилни са одговарајућим пријемницима на америчким радарима AN/TPS 63 и AN/TPS-70, које ми имамо у наоружању, претпостављам да је слично и за британски S-600. Ако се добро сећам AN/TPS-70 је уграђен и на неке америчке носаче авиона.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 10952
 • Gde živiš: Banja Luka

@machak..........
To sa transpoderima na AN/TPS 63 I 70 mi je poznato i koliko znam ta je teh. mogucnost max. koriscena. Kod S-600 je nesto drugacija situacija.
Da, AN/TPS-70 je ugradjen na neke nosace aviona....to je u stvari jedno vreme bio bazni radar americke vojske.offline
 • Pridružio: 29 Okt 2006
 • Poruke: 1996
 • Gde živiš: nedaleko odavde

Citat: machak

''ВЕРА обрађује сигнале: ваздухопловних, земаљских и поморских радара, ометача, транспондера за иденификацију, радио предајника у уређајима за навигацију, дејта линкова и свега осталог што емитује радио импулсе. Пише да такође може да се користи у систему ПВО као пасивни 3Д радар.''

Da li to znači da se VERA ne može upotrebljavati samostalno bez posredništva drugih lokatora?
Ne vjerujem jer u uvodnom članku nisam napomenuo da u suradnji s američkom firmom koja je kupila čehe se radi na tome da se cijeli sistem smanji i prilagodi za ugradnju na helikoptere i avione.
Takav sistem u savremenim letjelicama bi morao imati mogučnost raditi samostalno ili u suradnji sa drugim radarskim sistemima ali bez zavisnosti od posredništva zemaljskih lokatora.

Citat: machak

''Код овог система нису битне конструкционе карактеристике циља. Као што је већ речено, он врши праћење сигнала из свих радио предајника на циљу. Код употребе F-117 је баш карактеристична "радио тишина" при реализацији задатка, чак престаје и радио ометање радара. То се иначе примењује свуда у војсци. Треба што мање користити радио везу, а приликом преноса информација пожељно је да буде кодирана.''

Može li avion tokom zadatka isključiti baš sve sisteme koji emitiraju radio impulse.Dobro, ''radio tišina'' i prestanak ometanja radara može smanjiti emitovanje u eter ali let na zadatku bez upotrebe vlastitog radara ili nekog sistema za navigaciju... nisam pilot ali mi to zvuči opasno.

offline
 • Pridružio: 27 Jul 2006
 • Poruke: 2023

Citat:Da li to znači da se VERA ne može upotrebljavati samostalno bez posredništva drugih lokatora?
Ne vjerujem jer u uvodnom članku nisam napomenuo da u suradnji s američkom firmom koja je kupila čehe se radi na tome da se cijeli sistem smanji i prilagodi za ugradnju na helikoptere i avione.

@Moriarty
Ја сам коментарисао оно што сам видео преко линка који је дао dwollner, то је ваљда неки рекламни материјал те чешке фирме, дат је на 2 стране у PDF формату. Незнам одакле теби информација, неби било лоше да наведеш извор података, односно неки линк на Интернету, па да погледамо. На поменутој страници се налази цртеж система на коме су приказане и варијанте лоцирања све 3 врсте циљева (ваздушни, копнени и поморски). Суштина принципа рада оваквог система је праћење радио таласа које емитује било који тип радио предајника. То значи да се може лоцирати не само авион, него и неки земаљски радар, радио станица, брод...
Незнам шта Амери као нови власници планирају, али према ономе што сам видео то је земаљски систем. Незнам на какво посредништво других локатора мислиш. Овде се ради о класичном гониометрисању. На цртежу који сам помињао, дат је пример лоцирања и могу се видети 3 линије које се пресецају на циљу. То значи да 3 пријемне станице, које се налазе на 3 различите локације "виде" циљ под одређеним азимутом. Пошто су координате пријемних станица познате повуку се линије од њих под измереним азимутима и у њиховом пресеку се налази циљ.

Citat:Može li avion tokom zadatka isključiti baš sve sisteme koji emitiraju radio impulse.Dobro, ''radio tišina'' i prestanak ometanja radara može smanjiti emitovanje u eter ali let na zadatku bez upotrebe vlastitog radara ili nekog sistema za navigaciju... nisam pilot ali mi to zvuči opasno.

И то сам већ напомињао... Свуда у војсци уопште, треба користити што мање радио везу, како због заштите тајности информација, тако и због спречавања откривања положаја на пример радара, радио станице, радио релејне станице, авиона у лету на задатку, брода...
Код стелт авиона је то поготову изражено. Поред смањеног радарског и инфрацрвеног одраза, смањене буке мотора..., радио веза се користи минимално. То се чак и у другом светском рату примењивало и уопште не представља проблем што се тиче навигације. Поред инерциониг навигационог система, савремени авиони користе и ГПС пријемнике, што ће рећи нема емитовања радио таласа. Шта мислиш како лете силни борбени авиони без употребе било каквог радара, дању и ноћу и врше гађање циљева. Него да не ширимо тему...
Када сам помињао престанак ометања радара то је посебно карактеристично приликом употребе противрадаских ракета у неутрализацији система ПВО. Мислим на временски интервал непосредно пред лансирање ПРР.

offline
 • Pridružio: 29 Okt 2006
 • Poruke: 1996
 • Gde živiš: nedaleko odavde

Iz tvog prvog komentara sam shvatio da je tvoje mišljenje o ovom sistemu da on nemože samostalno otkrivati ciljeve (prije svega mislim na vazdušne) već da se isključivo oslanja na podatke do kojih dolaze drugi klasični (aktivni) radio lokatori,a čije podatke Vera analizira i bez čije podrške bi ovaj sistem bio beskoristan( tu sam mislio na njihovo posredništvo u detekciji).Ako nisam dobro shvatio oprosti.

http://www.army.cz/scripts/detail.phb?id=6159

Na ovom linku u članku između ostalog stoji da se sistem Vera može koristiti i kao korisna nadogradnja i podrška postojećim aktivnim radarskim sistemima u civilnom vazdušnom saobraćaju, bez ambicija da te sisteme potpuno zamjeni. (moj slobodan prevod)

''The PSS VERA is a useful complement and a back-up of existing active radars of air traffic control centres, without ambition to replace them.''

To je samo reklama da se ovaj sistem može koristiti i u civilne svrhe.
Postoje dvije verzije Vere ( civilna i vojna)
Vera AP - verzija namjenjena za kontrolu civilnog vazdušnog saobraćaja
Vera E - vojna mobilna verzija na kamionu

offline
 • Pridružio: 27 Jul 2006
 • Poruke: 2023

@Moriarty
Ја и ти се очигледно не разумемо баш најбоље. Пажљиво прочитај шта сам написао у претходне 3 поруке. Коментарисао сам рекламни материјал који се може преузети са следећег линка:
http://www.army.cz/acr/vera/veraeeng.pdf

Погледај слику и прочитај текст и биће ти јасно.

offline
 • Pridružio: 29 Okt 2006
 • Poruke: 1996
 • Gde živiš: nedaleko odavde

Da,sad vidim gdje je nastao nesporazum,moja greška, sorry.
Malo sam pretraživao po internetu i našao sam detaljnije objašnjen princip triangulacije i dwolnerova slika zapravo predstavlja upravo to.Po onome što sam pročitao ispada da se Vera zapravo i nemože smatrati radarom već tzv. ELINT sistemom koji može da obavlja funkcije vrlo slične kao i radar.Međutim naišao sam i na neke druge projekte pasivnih radarskih sistema kao npr. australijski OTHR(over the horizon radar), a ćini mi se da je neko već spomenuo Australce.
Također se spominje i britanski projekt radara za pozicioniranje mob.
tzv.CELLDAR system ( cellular+radar).
Ipak spominje se da takvi sistemi mogu otkriti i magnetne anomalije kakve stvara avion u letu (pa i stealth) kao i sve druge pojave koje nisu ''normalne'' u prostoru te na taj način letjelice mogu otkriti svoje prisustvo.
Međutim još mi samo ostaje nejasno po informaciji koju sam pročitao da taj sistem nastoje prilagoditi za ugradnju na letjelice(nisam memorisao taj link na koji sam prije naletio pa nemogu da ga nađem) na koji način će ga koristiti jer mi se princip triangulacije čini besmislenim kod letjelica.

offline
 • Pridružio: 30 Jun 2007
 • Poruke: 6037
 • Gde živiš: Novi Sad, severna Srbija

Неколико корисних линкова на ову тематику.

http://era.aero/products/vera-by-era/

http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=6159

http://pvo.guns.ru/other/czech/tamara/

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4986

Kopač, Ramona, Tamara, Tamara.M (Svetlana), Vera akod rusa odskoro Valerija su sistemi pelengovanja zasnovnai na takozvanoj TDOA ili DTOA metodi. Ona se potpuno razlikuje od triangulacionih metoda pelengacije kave imaju češki Ramet, Borap ili ruski POST-3M, Auztobaza, Moneron, Krilion, Rubikon a sada Vega-Orion i Sbor.
Ponekad triangulaciono rade i troposkateri kao što su SDR-2, Kolčuga a sada i SInteza ali to im je sekundarni oblik rada.
Da opasno je tako leteti i JEDINO Raptor ima za sada tu mogućnost ali i on PREDVIĐENO samo u stratosferi.

offline
 • Pridružio: 14 Jul 2011
 • Poruke: 172

Mogu li ovi sistemi locirati avione sa AESA radarom? Mislim samo preko AESA ne preko transpodera , elektonike ...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 641 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 9 sakrivenih i 592 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, A.R.Chafee.Jr., AF-1, AMCXXL, crnitrn, dolinalima, dragon986, Georgius, ILGromovnik, ivan1973, kuntalo, Leonardo, ljubo70, Marko Marković, MB120mm, Mercury, messerschmitt, miodrag, miroslavvmiki.lol, nebkv, nuke92, operniki, panonski mornar, pavlest1906, pera bager, Profica, raketaš, RJ, robertino, rovac, ruger357, Sale.S, shone34, Sirius, Srki94, suton, Vlada78, vlvl, White Knight, |_MeD_|