Automatske puške familije AK, M. T. Kalašnjikova

48

Automatske puške familije AK, M. T. Kalašnjikova

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2008
 • Poruke: 2292

Veoma interesantan text pod naslovom "Kalašnjikov - M70 - Abakan - AEK 971 - M21" Mladena Puzigace - strucnog saradnika magazina "ZRNO" iz BiH. Text je iz broja 8 , juni 2008."Kalašnjikov - M70 - Abakan - AEK 971 - M21"


"Čuo sam priču da je strašni Brko J.V. Staljin jednom prilikom u direktnim pregovorima sa visokom američkom delegacijom dobio opasku od nekog vojnog atašea koja je trebala da zvuči kao najjača zastrašujuća poluga prevlasti. Ovom prilikom je meni nepoznati gospodim rekao: “Gospodine Staljin Vi svakako znate da mi imamo atomsku bombu”! Dok je američki delegat nastavio da govori sa tonom novostečene superiornosti, Brko se pomalo nepristojno okrenuo svome vojnom savjetniku i upitao naglas “ Imamo li mi tu bombu”, na što je ovaj postiđeno odgovorio “ Nemamo druže Staljin.! Drug Staljin je skidajući oči sa njega rekao skoro očinski,“ Dobro, napravite to”!

Iskreno se nadam da Brko sličnim urokljivim pogledima nije pekao narednika Mihaila koji je veoma nadahnuto dorađivao vizije svoga novog oružja. Rusija, odnosno SSSR, u oružarskom rječniku do 1947 godine, nije imala pojam jurišna puška ali ima ko jeste. Bez obzira koja je pokretačka snaga motivisala njemačke inžinjere činjenica je da su u razvoju pješadijskog oružja bili daleko ispred ostatka svijeta. Zahvaljujući našem čitaocu, evo nakon četrdesetčetiri godine kako je nastala prva moderna jurišna puška, meni nedostojnom, pripade čast da kažem svoje mišljenje o tim gigantima oružarstva.

Danas čuveni narednik Mihail Kalašnjikov na sreću, prilikom konstrukcije nove jurišne puške nije baš sasvim bio bez uzora u konceptu i tehničkim rješenjima. Jurišna puška AK 47 nije prva i autonomna kreacija koja je po namjeni, konceptu i izgledu prva dama svjetske scene automatskih pušaka. Početkom 1944. godine, njemačke oružane formacije su već imale jedno sasvim novo oružje. STG MP44 kojem pripada slava prvenca u konceptu jurišna puška.

Njemačka jurišna puška Sturmgewehr (šturmgever) MP44
Na prvi pogled se može primjetiti da oružje ima pozajmicu gasova i da mu automatika funkcioniše prenosom sile klipa radni namehanizam. Ovo oružje se odlikuje fantastičnim inovativnim konceptom i u izboru metka.Zbog privrženosti kalibru, a naravno i zbog praktičnih razloga metak za MP 44 je konstruisan kao skraćena verzija metka 7.9 tako da je rođen Kurtz 7.92.
Sovjetsko savez je dovršio rat sa automatom koji mi poznajemo kao Špagin a Jugoslavija ga je imala u naoružanju kao M42. Automat sa pištoljskim metkom 7.62 koji je funkcionisao prenosom sile danceta čaure na čelo zatvarača nije mogao da bude ravan njemačkom STG-u.
Mislim da kamarad Kalašnjikov nije bio gadljiv da se posluži postojećim idejnim rješenjima sa MP 44. Osmišljavanjem metka 7.62 X 39 za AK 47 Rusi su dobili kratki puščani metak, tako da ne njemački 7.92 dobio rođenog brata. Rotirajući zatvarač u masivnom nosaču koji svojom inercijom jednostavno gnječi sitnu prljavštinu i zapale komadiće. Široki udarač velike klizne površine koja se oslanja na nosač zatvarača prilikom napinjanja, brutalan hod nosača, kompaktan metak i hromirana cijev su u osnovi bili konstrukciona prilagođenost za teške uslove korištenja u ratu. Ovakav rad mehanizma je možda slučajna posledica , ali je ujedno najveća inovacija i zaista originalna filozofija u genezi sada već legendarnog AK47 mehanizma. Rotirajući zatvarač je već mnogo godina ranije bio igračka kojom su se igrali Štajer i Švarc Loze. Englezi su imali karabin Mark 2 sa pravolinijskim hodom nosača i rotirajućim zatvaračem u kalibru 7.7 British.

AK 47 sa klasičnim drvenim kundakomI preklapajućim kundakom.
Oružje Mihaila Kalašnjikova je za razliku od MP44 bilo rasterećano njemačke filozofije usitnjavanja dijelova i autonomnosti sklopva. AK 47 je dobio kočnicu koja nije u ručki nego u sanduku gdje prosto i efikasno blokira udarač. Srce mehanizma odnosno lagani rotirajući zatvarač koji je duboko skriven u snažnom i robusnom nosaču, kao dobro čuvana pčela matica, je sa gotovo brutalnom pouzdanošću odrađivao posao bravljenja, opalenja metka i vađenja čaure napolje. Nosač zatvarača sa prilično jakom povratnom oprugom je funkcionsao kao tvrđava, ledolomac i bezkompromisni razbijač obavljajući povjereni posao. Zamislite komad zapale prljavštine u sanduk AK47 kao poređenje čovjeka ispred kojeg, naprijed nazad ogromnom brzinom prolijeće čelični sef veličine autobusa. Eto gdje je glanvna snaga pouzdanosti mehanizma AK47.
Iako je postojao model uzora, put do AK 47 zaista nije bio lagan. Na jednoj staroj fotografiji sam nabrojao čak 37 raznih modela koji su bili radna osnova u razvoju tadašnje, a i današnje puške Mihaila Kalašnjikova. Jedinstveno i savremeno oružje izrađeno od nadahnutog narednika je postalo jedan od sinonima ruske produkcije oružja. Bez obzira koji prefiks nosila i kako je nazivali, da li je vezali za slobodarske ili terorističke pokrete, za sve poznavaoce oružja ova puška će zauvjek da znači isto, odnosno, pouzdanost!
Naslednik AK 47 je ispravio neke od nedostataka ove puške. Težina metka i prilično rasuta slika pogodaka zbog težeg kontrolisanja rafalne vatre su naveli konstruktore da na narednom modelu unaprijede rješenja i prilagode uslovima ratovanja početkom sedamdesetih godina.
Autonomija kretanja i efikasnosti borca najviše zavisi od količine korisnog tereta koji može da ponese je značajno povećana konstruisanjem novog modela ruske jurišne puške.

Novi model AKS 74 je svakako i dalje punokrvni Kalašnjikov
Novi savremeni metak 5.45 X 39 je zajedno sa manjim nosačem zatvarača i kompezatorom trzaja doprinio mirnijem radu oružja koje se u režimu rafalne paljbe lakše kontroliše.
Ni naredni model AK 107/8 nije izmijenio prepoznatljivi mehanizam a ni izgled predhodnih modela. Metak 5.45X39 je već postao standardan i sa osiguranom budućnosti.
Malo više plastike, kvadratičan cilindar pozajmice, crna boja i to je to.
Danas je u naoružanju Ruske federacije skoro mrtva trka između dva ravnopravna modela. Prvi trkač je nama dobro znani mehanizam AKS 74 uz usavršenu kontrolu vatre AEK 971.

Jedinstveno rješenje kontrole trzaja sa dva slobdna utega je dovelo ovu pušku do nevjerovatne preciznosti u režimu rafalna paljbe. Energija barutnih gasova je razložena u četiri impulsa koji se međusobno potiru. Težina oružja je 3.3 kg a kadenca 900metaka u minuti. Režim rada je automatski, jedinačni i kratki rafal od tri metka. Konstruktorski tim koji se prijavio na konkurs Ministarstva odbrane SSSR još davne 1978godine je vodio Sergej Kokšarov u Kovorovskom mehaničkom zavodu. AEK 971 koristi metak 5.45 X 39 ali ima i opcioni model koji koristi stari ruski metak 7.62 X 39. Gospodin Aleksej Petrovič je na mnogim demonstracijama pokazao zaista impresivne grupe pogodaka koje više liče na rezultate preciznih pušaka nego na automatsku pušku.

Drugi model je nevjerovatni AN92 Abakan.
Novo lice koje je svakako zaslužilo da bude zapamćeno ide uz ime Genadij N. Nikonov koji je konstruktor ovog oružja. Jedinstvenost ove puške je u tome što ne uvodi metak na klasičan način odmah u cijev nego u kanal ispred ležišta metka, pa tek onda u cijev. Saelektor vatre omogućuje raspoznavanje zadatog režima rada. Ovim je omogućeno da prva dva metka iz ove puške budu opaljena u nevjerovatnoj kadenci od 1800 metaka u minutu. Abakan nema klasičnu pozajmicu nego funkcioniše kratkim trzajem cijevi čime gura zatvarač unazad i otvara malo veći prostor za funkciju dva metka zaredom. Oružje ima blag trzaj, masu od 3,8 kg i efikasni domet 800 metara. Posebnu pažnju zaslužuje inovacija sa režima rada dva metka. Zbog kontrole trzaja preciznost ova dva metka je zaista visoka. Pogađanjem u istu metu se udvostručuje ukupan efekt predane energije na cilju.
Princip na kojim počiva rad Abakana je poznati artiljeriski zajednički hod cijevi i zatvarača do momenta odbravljenja. Složenost mehanizma AN94 koji se rastavlja u trinaest osnovnih dijelova, ujedno govori i da je pristup u obuci i rukovanju znatno složeniji. Nišan Abakana je diopterski a režim vatre jedinačan, rafalni i dva metka visoke kadence.

Gdje je mjesto Zastava Arms M21 u cijeloj priči teškoje reći .U drugom broju poznatog BiH časopisa ZRNO je objavljen članak o ovom oružju u kojem je izeseno dovoljno tehničkih podataka na osnovu kojih se može steći prilično korektno mišljenje.

Nova zastavina puška je zasnovana na provjerenom mehanizmu Kalašnjikova tako da je to samo za sebe svojevrsna garancija pouzdanosti. Posebnost ove puške je karakteristična hladno kovana, šestougaona poligonalna cijev, sa desnim korakom uvijanja. Zastava se napokon idlučila za tvrdo hromiranje unutrašnjosti cijevi što je za svaku pohvalu. Mehanički nišan M21 je preklapajući sa poravnanjem na 300 i 600 metara

Novi dizajn ipak ne može da sakrije karakterističan M70AB2 sanduk i krilce selektora vatre.
M 21 ima obostrane komande režima vatre što se može komentarisati na razne načine ali će konačni sud vjerovatno dati korisnici u realnima uslovima.

Naravno uz svako oružje ide pohvala i kritika, međutim mi ćemo se držati prava na komentar koji ne mora da bude ni pohvala ni kritika nego pokušaj objektivne konststacije.

Automatska puška M21 radi u režimu jedinačno, kratki rafal tri metka i automatska vatra. Metak za ovu pušku je 5.56X45 NATO ili poznati 223 Remington. Kapacitet okvira je 30 metaka. Nosač nišana je dug preklapajući čime je produžena nišanska lnija. Na lijevoj strani sanduka se nalazi nosač za optilki nišan koji ima grendel šinu. Trzaj cijevi je ublažen kompenzatorom, ručka modifikovana, postavljen bočno preklapajući kundak sa amortizujućim gunmenim jastučićem.
Na pušku se postavlja i podkundačni bacač granata.

Koncept oružja pripada ranim sedamdesetim godinama bez značajnih unapređenja i inovativnih rješenja. Orijentacija na metak 5.56 X 45 NATO odnosno 223 Remington govori da nije riječ u autentičnom proizvodu nego komercijalnom oružju koje je prilagođeno za NATO program. Uporedni testovi metka 5.45 X 39 i 5.56 x 45 NATO su pokazali da je 5.45 X 39 bolji vojnički metak tako da je Zastava zaista trebala imati opcioni model M21 u kalibru 5.45.X 39.
Puška je zaštićena bruniranjem što nije dovoljno dobra zaštita za vojničku pušku a nosač zatvarača je ostao sjajan odnosno bez zaštite.
Sirovi kompenzatori u pravili podižu buku i okreću gasove prema licu strelca i može da se desi da doleti i poneko zrnce nesagorilog baruta. Kod M21 je izlaz berutnih gasova kanalisan nagore što nije dobro i u poređenju sa bočnim odvođenjem kao kod AKS 74, ovo rješenje predstavlja izvjesno nazadovanje i previd konstruktora. Predpostavka je možda bila da se trzaj oružja nagore kompenzuje kanalisanjem pravca izlaska barutnih gasova. Mislim da je princip gasne kočnice sasvim dovoljan. tako da mi nije jasno zašto nije primjenjen!
Optički nišani sa visokom montažom su jako osjetljivi na stresanja i mehaničke udarce.Bez obzira na konstrukciono rješanje, potrebna su česta upucavanja i prečeste provjere preciznosti optičkog nišana. Iskustva sa ratišta govore o tome da se većina iskusnih ratnika veoma brzo otarasi koketirajućih optika i vraćaju se pouzdanijem mehaničkom nišanu. Osim toga, svaki dodatni teret ili zaseban mehanizam kao što je podkundačni bacač granata neminovno vodi toliko nepopularnom povećanju težine i gabarita oružja.
Bočno preklapajući kundak značajno odebljava preklopljenu pušku tako da osim praćenja trenda ne vidim ozbiljan razlog za odustajanje od predhodnog preklapajućeg kundaka sa M70 AB2.
Gledanje filmskim očima se značajno razlikuje od pogleda kojim se posmatra stvarnost. Idealno zamišljena teorija često zaglavi u blatu, snijegu i pustinjskom pijesku prakse i realnih uslova na ratištima. Svaka salonska ljepotica je idealna sve dok ne postane obična blatnjava puška kojoj neko treba da povjeri svoj život. Pred M21 se nalazi dugačak i težak put da se izbori za reputaciju opasnog i ozbiljnog ratnika.
Da je ovaj model izašao paralelno sa AKS 74 svakako da bih o njemu govorio ustima punih pohvala, ali na žalost već smo ušli u 2008 godinu. U klasi pušaka koje su geneza Kalašnjikova
M 21 ima strašnog konkurenta u AEK 741, u klasi generacije se našao nezaobilazni AN 94 Abakan. Iako sam zaista pokušao izbjeći direktnu komparaciju zbog mog emotivnog stava prema nama bliskoj Zastavi, u izboru najbolje od ove tri puške sam na visoko treće mjesto stavio M21. Zbog gabrita, kompaktosti, preciznosti, inovativnih rješenja, jednostavnosti i imidža najbolje pogođene upotrebljive vojničke puške na prvo mjesto stavljam AEK 741.Ovo je savršeno prosta sprava za ratovanje i nije nikakvo kosmičko čudo i sokoćalo!

Sila barutnih gasova jednakim intenzitetom potiskuje zatvarač unazad i tijelo mehanizma kompenzatora unaprijed. Rezultat ovako izbalasiranih sila je savršeno mirna cijev čak i u režimu rafalne paljbe."


http://forum.trablmejker.com/viewtopic.php?f=29&am.....t&sd=a

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5864

aramis s ::Pogledaj ovde Trpe
http://www.mycity-military.com/Kopnena-vojska/Zast.....tml#640034


Embarassed Embarassed Mene stid Embarassed Embarassed
GUZ - Glavom U Zid Nisam potrazio GUZ - Glavom U Zid

offline
 • Pridružio: 10 Jan 2009
 • Poruke: 405

Kalašnjikov-M70-Abrakan-AEK971-M21

Tipično za novinare,udri mujo u tepsiju

offline
 • Sam svoj gazda ,sam svoj majstor.
 • Pridružio: 19 Jul 2008
 • Poruke: 416
 • Gde živiš: U Srbji brale

-Bočno preklapajući kundak značajno odebljava preklopljenu pušku tako da osim praćenja trenda ne vidim ozbiljan razlog za odustajanje od predhodnog preklapajućeg kundaka sa M70 AB2. -
Odebljava je ali a.p. ionako nije namenjena prikrivenom nošenju a koliko je prilikom gađanja klimanje kundaka na a.p. M70 AB2 izlunđivalo generacije vojnika ,sa M21 to nije slučaj

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35789
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Evo šta se dešava kad plavuša uzme AK u svoje ruke Mr. Green

http://fishki.net/print.php?id=48812

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2008
 • Poruke: 774

u hebote...
ma bilo je ovakvih i u vojsci!

trci iza tebe,po nagorem mogucem terenu, blato klizavo, a treba pretrcati 200m cistine, odjedanput rafal izanad glave, a on pao i opalio rafal, naravno pametnjakovic drzao prst na obaracu....

ne bi im dao ni vazdusnu pusku u ruke...

a ovaj se verovatno pokajao sto joj dade pusku u ruke.

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2007
 • Poruke: 8632

Uh, još se smejem.... Ne kapiram šta joj bi, trzaj AP nije toliko veliki. Metak 7,62x39 je još i zahvalan za pucanje, ako je 5,45 on je još bolji jer je zrno manje težine, pa je i trzaj manji.

Šta bi bilo da su joj dali neku pušku u jačem kalibru.

offline
 • Zidam zgrade i fasade ......... I armiram, betoniram. Utovaram, istovaram i nikad se ne odmaram.
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 25521
 • Gde živiš: Na istoj adresi ali promenih četiri države

Ударная сила -"Калашников,AK -47"Перезалито

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25878
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Mladen Puzigaća očigledno zna prednosti ''Resavske škole''; malo prepisao, malo ''dosolio'' nazovi-duhovitošću , i eto članka...

offline
 • Pridružio: 05 Jul 2008
 • Poruke: 2292@boksi


Zar se jos uvek u Vojsci Srbije koriste ove M70B1 sa celicnim glodanim sandukom?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 637 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 4 sakrivenih i 591 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Aleksandar Tomić, amaterSRB, anbeast, Apok, babaroga, bobomicek, Boris90, ddjxxi, HrcAk47, krkalon, Krusarac, ljubacv, M1los, Marko Marković, Mendonca, Metanoja, Milometer, milos.cbr, misa2, moldway, MrNo, Ne doznajem se u oružje, Parker, pedjolino76, Prašinar, raptorsi, Raso75, Recce, Shilok, solic, ss10, stankolich, Struna, Sumadija34, t.mile, Trpe Grozni, vathra, Vatreni Zmaj, vukovi, |_MeD_|, šumar bk2