Noćno osmatranje - prednost termalne nad noćnom optikom

7

Noćno osmatranje - prednost termalne nad noćnom optikom

online
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 2429

Ruski, sa Armija 2020. Ako je za ovu temu.


https://vpk.name/news/440674_teplovizionnye_pribory_na_forume_armiya-2020.htmlRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 27038online
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 2429

Napisano: 27 Okt 2021 17:48

Termalna kamera kroz dim

https://twitter.com/gunner_schmulke/status/1453365.....A&s=19

online
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 2429

Malo o ruskom razvoju:


Русија заостаје у области "техничког вида" за оклопна возила? Да ли је то заиста тако? Први део.
26 March 2021
6,7k full reads
Поздрав свима, врло је често чути такво мишљење од " стручњака "да је Русија технолошки заостајала за западним колегама у областима термовизија, оптике и другог спектра опреме који се односи на такозвани" технички вид", колико је то тачно? Hajde da razjasnimo.

Поглед кроз опсег ОБТ Абрамс М1А2. Извор фотографије: Иандек.Слике

У зору сумрака Совјетског Савеза, већ крајем 80-их на западни оклоп почели су да се инсталирају дигитални системи за контролу пожара, неки примери, попут француског ОБТ АМКС-56 Лецлерц почетком 90-их, уопште је био први ОБТ са пуним АСЦ-ом (аутомат за пратњу циља", али главна разлика од тенкова из совјетског периода била је присуство термичког нишана, а често чак и два, јер је други постављен у панорамски нишан, Међутим, као што није тешко погодити, термовизије у СССР-у су развијене, па чак и у ограниченом броју произведене за тенковске нишане.Термовизијски нишан "Агава" - СССР. Извор фотографије: Иандек.Слике


Први совјетски тенковски термални нишан, развијен је 1982.године под ознаком "Агава", домет препознавања циља био је до 2000 м. опсег је развијен на основу ФПУ (фотодетемског уређаја) "Лена-ФП" са осетљивошћу спектралног опсега до 5 μм. У фази производње пре серије, одлучили смо да користимо не 50, већ 100 осетљивих елемената на КРТ материјалу са спектралним опсегом од 12 μм. Иако је овај производ није било један, било је у то време апарат 1ПН59 "Корист-1", који се састојао од 50-ак осетљивих елемената и имао је фреквенцију скенирања 16 Hz, а домет препознавање циља - 1800 м Ближе 1988. године појавио апарат "Корист-2 са 64-ја сам осетљиви елементи и фреквенција скенирања 33 Ghz, домет је повећан на око 3.000 метара, али је коришћен инструмент на заштићеним објектима и у истраживање.


Поглед кроз термовизијски инструмент са матрицом 0. генерације 1ПН59. Извор фотографије: Иандек.Слике


Па шта је са тенковским нишаном "Агава"? Он је успешно прошао пробу, али војници су одбили да од њега због лоших карактеристика, тако да је време опремање совјетских тенкова тепловизорами поново отодвинулись до 1990-ог године, када је био спреман да нови нишан "Агава-2" (временска контрола т01-П02) на бази ФПУ који се састоји већ колико од 256 комада, што је омогућило да се повећа домет до 2900 метара. Производња је почела 1991.године, али убрзо није била на термалним нишанима, јер је земља престала да постоји након неколико година, али је на неколико десетина тенкова т80у нишан је и даље инсталиран.


Тенковски термовизијски нишан 1. генерације "Агава-2". Извор фотографије: Иандек.СликеРетки кадар, виђен са нишана "Агава-2" из 2001.године. Извор фотографије: Иандек.Слике


Међутим, квалитет слике је у великој мери инфериоран у односу на западне колеге тог времена, тако да су први извозни Т90С 2001. године поставили Нишан "Есса", заснован на француској термичкој матрици компаније Тхалес и Сагем, који су обезбедили своје моделе Цатхерине-ФЦ и Матиз за дати опсег. Резолуција матрице била је 754к576 пиксела, откривање пешадије Французи су гарантовали на растојањима до 6 км, оклопна возила до 10 км, хеликоптери на 14 км, а авиони на 18 км. Французи су продавали једноканалну матрицу термалне слике друге генерације која је радила у опсегу 8-12 µм. У поређењу са опсегом "агаве-2", слика је била фантастична, а главна матрица због здраве резолуције омогућила је дигитални или хибридни зум.


Термовизијски нишан "Есса" са матрицом Цатхерине-ФЦ друге генерације. Извор фотографије: Иандек.Слике

За извоз је то добро, али су и њихови тенкови морали бити опремљени масовним термичким нишанима и АСЦ-ом, што је заправо почело да се дешава од 2007.године. Заједно са белоруским предузећем "Пеленг" развијен је нови нишан " Бор " и "Бор-У", нишан је постао комбинован са уграђеним даљиномером, имао је не само термовизијски канал који користи термовизијску камеру друге генерације са карактеристикама од 8-12 μм, већ и телевизијску, а домет препознавања циља типа резервоара био је до 5500 м, а опсег је имао још 2 аксијалне оптичке стабилизације.


Поглед са видео уређаја за гледање тенка Т 90А, Сирија. Слика се приказује из опсега "Бор-и" (ГИФ видео).


Да ли многи одмах имају питање? Чија је Матрица? И пре него што одговорите на то, вреди детаљно објаснити како функционише термовизијска матрица и колико земаља је у стању да је произведе.


Нишан "Сосна-У" са уграђеним АСЦ-ом. Извор фотографије: Иандек.Слике


Све је почело пре 200 година када је физичар Фриедрицх Вилхелм Херсцхел, након што је изложио сунчеву светлост стакленом призмом, одлучио да термометром измери температуру спектра боја. Како се испоставило, свака боја се веома разликовала у температури, значајно повећање температуре било је у подручју црвене боје и тада је физичар померио термометар иза линије црвеног спектра и био је изненађен. Температуре су се још више повећале и схватило се да постоји невидљиви спектар, наиме Инфраред Спецтрум (инфрацрвени спектар зрачења).


Уређај термалне матрице 2. генерације.


У срцу било ког термалног снимача или опсега је термални низ који претвара инфрацрвено зрачење у видео сигнал помоћу процесорске јединице за обраду и видео излаз информација на екран или окулар. Као заштита матрице користи се германијум оптика, јер једноставно стакло не пропушта зрачење, већ само три земље, САД, Француска и Кина, могу произвести тако сложен инструмент до 2014.године. Покушаји да се створи своју матрицу и обим на основу радили такве земље као што је Немачка, Јапан и Кореја, али није ишло, иако Кореја уз подршку овог технолошког гиганта као што је Самсунг успео да се прототип матрице са карактеристикама 8-12 ум, али да произведен тако и није успело.


Видео уређај за гледање заснован на плазма дисплеју (Т-72Б3) ГИФ видео.


Па, одговор на нишану "Сосна-У", матрица је наравно Француска, али је произведена по лиценци у Русији. Питате, али јесте ли написали да су до 2014. године само три земље могле да ураде такву технолошку ствар? Da li je neko mogao da bude četvrti na ovoj Listi? Да, од 2014. године постоји нови "играч", са матрицом 3.генерације и ХД резолуцијом. Zainteresovan? Сачекајте други део, биће све најзанимљивије, а за многе ће то бити откриће, као и моји чланци о домаћој авионики.


originalni tekst na ruskom: https://zen.yandex.ru/media/id/5f20a49cf01f506fcb8.....73597b2bf7

Русија заостаје у области "техничког вида" за оклопна возила? Да ли је то заиста тако? Drugi deo.
29 March 2021
14k full reads
Па, ево другог дела о фасцинантном и когнитивном садржају на тему" заостајања "Русије у области" техничког вида " у оклопном возилу. У првом делу смо почели од раних 80-их, како је СССР упао у технолошки процес развоја термовизијске матрице и са чиме смо остали 2000-их. упоредили смо увезене термовизијске матрице и нишане, као и раставили основни принцип рада тако сложеног и технолошког уређаја, време је да разговарамо о "хлађењу" Русије у модерно доба. Као што је раније написано, главни масовни тенковски нишан са АСЦ-ом и термовизијом друге генерације на нашим тенковима био је призор "Бор-У" опремљен француском матрицом Цатхерине-ФЦ, такав нишан се може наћи на Т-90А, Т-90С, Т80-БВМ и Т-72Б3. Сама матрица има резолуцију 754к576 пиксела са опсегом рада од 8-12 µм.


Нишан са термалним снимком и АСЦ "Бор-и". Извор фотографије: Иандек.Слике


Међутим, Француска је за половину, испоруке матрица у Русију од 2009. године се не спроводе, јер је исте године потписан уговор о лиценци за производњу термалних камера у склопу са матрицом Цатхерине ФЦ у вологодском предузећу ВОМЗ. Ови модули су такође инсталирани на нишанима БМП-3М, БМД-4М итд.али не можете дуго седети на увозној технологији, па је МО одлучио да спонзорише развој сопствене матрице најмање 2. генерације и радови на ту тему започели су 2011. године. Првобитно је планирано да се развије матрица са параметрима од 8-12 μм са резолуцијом од 640к512 пиксела на основу технологије израде супстрата користећи индијум инсб антимонид.


Нишан са домаћом матрицом 2. генерације "Ирбис-К". Извор фотографије: Иандек.Слике


Прва матрица НВО "Орион" и ЦНИ "Циклон", као и нишани на основу ње, појавили су се 2014. године под називом "Ирбис-К" и "Агат-МДТ", за многе је то било чудо, јер се са сигурношћу могло тврдити да је Русија постала четврта земља на свету, после САД, Француске и Кине, која је успела да створи сопствену термичку матрицу, а вест је код многих На мрежи пробила "вентил" од мржње и незадовољства.


Поглед са ТВ канала "Ирбис-К" (ГИФ видео).


Нишани "Агат-МДТ" и "Ирбис-К" (ГИФ видео).


До 2015. године Русија је имала две производње матрица, лиценцирану и сопствену, али није било могуће зауставити се на томе, требало је успоставити развој и сигналног видео процесора, а он је наравно увезен из алтере.


Домаћа матрица 2.генерације НВО Орион. Извор фотографије: Иандек.Слике


Детектор термовизијске матрице има високу граничну осетљивост захваљујући примени структура у квантним јамама (Куантум Велл Инфраред Пхотодетецтор, КВИП) и при томе су матрице охлађене, међутим, према проученим подацима, у већини резервоара М1А2 Абрамс, стоје термовизије прве генерације и само најновије варијације типа М1А2 Сеп В3 Туск у оквиру нишана ЦИТВ успостављене су термовизијом друге генерације, која по квалитету слике није боља од нашег "бора" i "Irbis-k".


Поглед кроз опсег ЦИТВ резервоара Абрамс са термалном камером друге генерације. Извор фотографије: Иандек.Слике


Поглед кроз нишан "Ирбис-К" тенка Т-72Б3 М, матрица друге генерације. Извор фотографије: Иандек.Слике


Али напредак не мирује, од 2012.године у току је развој хибридних термалних камера треће генерације са ХД резолуцијом на супстрату галијум арсенида (Гаас). На пример, израелски Елбит Системс је развио нову генерацију опсега за ОБТ "Меркава-4" заснован на Флир модулу, опсег има термалну резолуцију 1280к1024 са параметрима од 8-12 μм.


Поглед кроз опсег тенка Меркава-МК4, матрица друге генерације. Извор фотографије: Иандек.Слике


Модул термовизије користи мултиспектрални принцип, формално детектор матрице има све исте 640к512 пиксела, али постоји још једна камера слична термовизији, такозвана СВИР. СВИР камера, за разлику од термалног снимача, не чита сопствену топлотну "ауру", већ рефлектоване таласе, она хвата најмањи одраз у опсегу електромагнетних таласа од 0,9-1,7 микрона. Комбиновањем у један канал преко графичког копроцесора, два термална модула могу се добити супер оштра (за ТВ) слика до ХД резолуције.


Поглед са нишана хеликоптера АХ - 64 Апацхе, матрица 3. генерације са додатком СВР модула (ГИФ видео).


А знате ко је до 2017. године могао да савлада серијску производњу сличне матрице као Израелци? Шта мислите, а шта је матрица и опсег постављен на Т14 "Армата" и у панорами ПЦ ПАН "Хавкеие" на Т90М? А шта су термовизијске камере на борбеним модулима "епоха" развијеним за БМП " Курганец-25 "и БТР"Бумеранг"? Вероватно нешто засновано на модулу од "Ирбис-К", друге генерације итд.?Поглед са нишана Ирбис-то-2, матрица 3. генерације, вероватно снимци са ОБТ Т-14 (ГИФ Видео).

Нисмо погодили, на овој техници су инсталирани термовизијски модули треће генерације са сензорском подлогом направљеном на бази галијум арсенида (Гаас), што ће значајно побољшати квалитет слике и осетљивост на извор инфрацрвеног зрачења. Резолуција матрице је стварна 800к600 пиксела са некомпресованом интерполацијом до 1024к720 пиксела. Ове модуле је развио Казански АО "НВО хипо", а микропроцесор Комдив-64 (1890вм118) одговоран је за обраду слике.


Термовизијски модул треће генерације. Извор фотографије: Иандек.СликеТермовизијски Модули 3. генерације високе резолуције за обећавајуће оклопно возило. Извор фотографије: Иандек.Слике


Дно црта: до појаве домаће мегапиксела матрице је још увек далеко, али чињеница да смо и даље савладали сопствену матрицу, па чак и последњу генерацију, сугерише да смо далеко од заостајања у овом плану, да се затвори 30 година јаз у технологији за само 7 година, то је достојно поштовање, а такође се радује што санкције и ограничавање приступа страним технологијама гурају више ешалоне власти да улажу у науку и производњу. Danas je sve, dobro svima!originalni tekst na ruskom: https://zen.yandex.ru/media/id/5f20a49cf01f506fcb8.....790ce0420f

online
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 2429

Wescam istorija

online
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 2429

Svačeg na Aliekspresu

BAM 5,040.40 | Military Grade Vehicle Car Infrared Thermal Imaging Advanced Night Vision Camera
https://a.aliexpress.com/_mLl5rLK
offline
 • Pridružio: 18 Nov 2017
 • Poruke: 1075

Interesuje me da li neko zna nesto vise o srpskim termovizijama o kojima sam cuo da ce se koristiti za pesadince i M80 bvp?
Sta se proizvodi?

Citajuci temu samo da napomenem da su na ovom forumu neispravno tvrdilo da termovizija odlicno vidi kroz kisu i maglu. Daleko od istine a to i sami proizvodjaci termovizija pisu (nesto malo bolje ako nije bas ozbiljna magla i kisa). Link:
https://www.flir.com/discover/rd-science/can-therm.....-and-rain/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 853 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 4 sakrivenih i 822 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, BORUTUS, branko7, BSD, DonRumataEstorski, dule10savic, Ilija Cvorovic, Joja, ljuba, LUDI, m0nstrum_, MB120mm, mercedesamg, Mercury, pein, pirke96, rikirubio, royst33, Shinobi, Srki94, t84dar, Tas011, Username1000, Vendox, Vlad000, vobo, zixmix