Pešadijsko naoružanje/oprema

1

Pešadijsko naoružanje/oprema

offline
 • Pridružio: 28 Nov 2005
 • Poruke: 93
 • Gde živiš: Zrenjanin

Šta i koliko znate o novom Zastavinom oružju - pušci M21?M 21
Puska je prvi put promovisana Avgusta 2004.god. a nekoliko meseci, preciznije 29. aprila 2004. zvanično je uvršćena u naoružanje Vojske SCG.

U nameri da pripadnike vojske SCG i drugih bezbednosnih službi, opreme adekvatnim oružijem-automatskom puškom, stručnjaci ZASTAVE su u saradnji sa drugim relevantnim institucijama i službama, pristupili izradi projekta pod popularnim nazivom „Oružje za 21 vek“ iz čega je nastao naziv puške M21.

Iako je ZASTAVA i ranije proizvela automatsku pušku u kalibru 5,56mm (modifikovana verzija serije M70) istu ponudila, i delom opremila neke sastave i jedinice Vojske i MUP-a, model M21 je potpuno nova verzija puške, iako su neki delovi, prvenstveno sanduk puške sa unutrašnjim mehanizmom preuzeti od ranijeg modela u istom kalibru. - Potreba za "novom" puškom nastala je kao posledica, savremenih trendova u ratnoj teoretici i taktici, davno su vojni stručnjaci izračunali da zamenom kalibra (dimenzija i težine metka) omogućavaju vojniku da sa istom težinom ponese veći broj metaka i time poveća svoju vatrenu moć, kao direktna potreba na „zapadu“ se prešlo sa .308 (7,62x51mm) na metak .223 (5,56x45mm) dok je na „istoku“ to urađeno sa metka 7,62x39 M1943 na metak 5,45x39 M74.

Prelazak sa jednog na drugi kalibar nije samo želja i potreba, to je proces koji prvenstveno zahteva velike finanisjke izdatke i prateće tehničke zahteve...


Automatska puška 5.56mm M21S
Bacač granata kal. 40 mmKompleksnost borbenog polja zahteva oružje velikih mogućnosti, koje funkcioniše i u najtežim klimatskim i terenskim uslovima. Rešenje za to je jurišna puška M21S kal 5,56mm. Ona je konstruisana na bazi poznatog Kalašnjikova, pruža preciznost i tačnost snajperske puške, uz mogućnost upotrebe bacača granata.Najvažnije karakteristike:

- Ergonomski konstruisano, savršeno izbalansirano
- Blagi trzaj
- Lako i kompaktno
- Efikasan i visoko pouzdan sistem bravljenja
- Pouzdan i bezbedan tip mehanizma za okidanje
- Hladno kovana cev, koja omogućava veliku preciznost
- Polimerski kundak sa mogućnošću brze izmene položaja
- Okvir izrađen od visokokvalitetnog polimera
- Napravljeno od najkvalitetnijih sirovina
- HladnPuška ima ugrađenu "Picatinny" šinu, koja omogućava montažu svih optičkih sprava koje odgovaraju NATO standardu.
Brza i jednostavna montaža podcevnog bacača granata kal. 40 mm. Gumeni potkov koji se montira na kundak i koji je sastavni deo kompleta, omogućava udobnije gađanje kada se koristi bacač granata.

Skrivač plamena umanjuje mogućnost da se uoči strelac. U isto vreme, on ima funkciju stabilizatora oružja tokom gađanja.Opcione karakteristike
Puška može imati ograničeni kontrolisani rafal od tri hica.

Kalibar (mm)
5.56

Masa (kg)
Oružje
3.85

Okvir od 30 metaka, prazan
0.185

Dužina (mm)
Oružje
925
Cev
375

Mehaničke karakteristike

Način paljbe
poluautomatska i automatska

Princip rada
pozajmica barutnih gasova

Sistem bravljenja
rotirajući zatvarač

Brzina paljbe (met/min)
560-680

Početna brzina (m/s)
914

Maksimalni efektivni domet (m)
500Bacač granata

Kalibar (mm)
40
Masa (kg)
1.5
Ukupna dužina (mm)
323
Dužina cevi (mm)
120
Početna brzina (m/s)
76
Maksimalni efektivni domet(m)
400
Radijus ubojnog dejstva (m)
20

Nišanjenje (m)
direktno:
50-400
ndirektno:
200-350
o kovana cev, hromirana iznutra, omogućava veliku preciznost

Prateći pribor:
Nož sa nožnicom
Pojačnik trzaja za manevarsku municiju
Pribor za čišćenje
Šipka za čišćenje
Kantica za ulje
Remnik
4 rezervna okvira kapaciteta 30 metaka

Komplet podcevnog bacača granata kal. 40 mm
(Gumeni potkov, četkica za čišćenje, torbica za municiju, futrola)Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Hellraiser
 • Demon to some. Angel to others
 • Pridružio: 07 Jan 2005
 • Poruke: 3429
 • Gde živiš: Beneath the Black Sky

Svidja mi se pushka strashno lepsha mi je od M70-ice ali me zanima kakva je u praksi i kako se pokazala...offline
 • Pridružio: 28 Nov 2005
 • Poruke: 93
 • Gde živiš: Zrenjanin

Acid_Burn ::Svidja mi se pushka strashno lepsha mi je od M70-ice ali me zanima kakva je u praksi i kako se pokazala...

Radi se na tome, mislim da je prikraju ako se nevaram.

offline
 • Pridružio: 25 Nov 2005
 • Poruke: 89
 • Gde živiš: Subotica

Impresivno, nema sta! Zao mi je sto nisam imao prilike da je probam. A kako stvari stoje, ni necu biti u prilici. Sad
Cini mi se da po performansama nicime ne zaostaje za zapadnim puskama, a i estetski je (bar po meni) prilicno dobro uradjena.

offline
 • Pridružio: 28 Nov 2005
 • Poruke: 93
 • Gde živiš: Zrenjanin

DesertFox ::Impresivno, nema sta! Zao mi je sto nisam imao prilike da je probam. A kako stvari stoje, ni necu biti u prilici. Sad
Cini mi se da po performansama nicime ne zaostaje za zapadnim puskama, a i estetski je (bar po meni) prilicno dobro uradjena.


Pa da ona je i pravljena po NATO standardima.

offline
 • Pridružio: 25 Nov 2005
 • Poruke: 89
 • Gde živiš: Subotica

neocity ::DesertFox ::Impresivno, nema sta! Zao mi je sto nisam imao prilike da je probam. A kako stvari stoje, ni necu biti u prilici. Sad
Cini mi se da po performansama nicime ne zaostaje za zapadnim puskama, a i estetski je (bar po meni) prilicno dobro uradjena.


Pa da ona je i pravljena po NATO standardima.To znam. Ali sam mislio na to da je po kvalitetu ako ne i bolja, a ono makar kao i postojece puske pravljene po NATO standardima.

offline
 • Pridružio: 20 Avg 2005
 • Poruke: 545

jako dobra puska..koristice se u nasoj profesionalnoj vojsci.

i lepo kazem po NATO standardu...ali ne,rete i patriote iz moga razreda se smeju i kazu:NATO???jesi ludd to je cisti kalash..lol:)

offline
 • Pridružio: 28 Nov 2005
 • Poruke: 93
 • Gde živiš: Zrenjanin

Evo kako M 21 izgleda u rukama:

Dopuna: 04 Dec 2005 0:10

za Cyber Warrior-a:
neocity ::U nameri da pripadnike vojske SCG i drugih bezbednosnih službi, opreme adekvatnim oružijem-automatskom puškom, stručnjaci ZASTAVE su u saradnji sa drugim relevantnim institucijama i službama, pristupili izradi projekta pod popularnim nazivom „Oružje za 21 vek“ iz čega je nastao naziv puške M21.

model M21 je potpuno nova verzija puške, iako su neki delovi, prvenstveno sanduk puške sa unutrašnjim mehanizmom preuzeti od ranijeg modela u istom kalibru. - Potreba za "novom" puškom nastala je kao posledica, savremenih trendova u ratnoj teoretici i taktici, davno su vojni stručnjaci izračunali da zamenom kalibra (dimenzija i težine metka) omogućavaju vojniku da sa istom težinom ponese veći broj metaka i time poveća svoju vatrenu moć, kao direktna potreba na „zapadu“ se prešlo sa .308 (7,62x51mm) na metak .223 (5,56x45mm) dok je na „istoku“ to urađeno sa metka 7,62x39 M1943 na metak 5,45x39 M74.Znaci vidis i sam!

Dopuna: 04 Dec 2005 0:29

Postepeno preoružavanje Vojske SCG

Načelnik Sektora za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane SCG general - potpukovnik Vojske SCG Ivan Đokić izjavio je prekjuče za Danas da misli da će preoružavanje domaće vojske novom "Zastavinom" automatskom puškom M21, sa NATO kalibrom 5,56 milimetara, početi već početkom naredne godine.
Međutim, stručnjaci upućeni u ovu problematiku tvrde da neće sve jedinice VSCG odmah dobiti nove automatske puške, već da će preoružavanje ići postepeno, a određene specijalne jedinice će imati prioritet. Stručnjaci se slažu i da bi bilo neracionalno potpuno izbaciti pušku M70 iz upotrebe, jer je reč o veoma kvalitetnom oružju. Automatska puška M70 je u upotrebi oko tri decenije i predstavlja deo standardnog pešadijskog naoružanja Vojske SCG.
Danko Cvetić, zaposlen u marketingu Zastava - Oružje, u jednom od ranijih razgovora za Danas je objasnio da je model M 21 zadržao proveren i dokazan sistem bravljenja i mehanizam za okidanje kalašnjikov, mnogo je lakši zbog korišćenja novih polimerskih laganih materijala protkanih staklenim vlaknima. Kundak se preklapa na stranu, što omogućava brzo sklapanje, a novost je i podcevni bacač granata 40 mm koji se brzo skida i postavlja na pušku. Prema NATO standardima M21 ima laserski, optički i nišane za dnevno i noćno gađanje. Model M21 koristi municiju NATO kalibra 5, 56 mm, pri ispaljenju projektila manje trza, a preciznost do određene udaljenosti poredi se sa preciznošću snajperske puške.

Artiljerijski program

Pukovnik Marinko Petrović ističe da će "Zastavina fabrika oružja Vojsci SCG da ponudi i proizvode iz artiljerijskog programa. Najpre TOP 30 mm za modernizaciju borbenog vozila pešadije. Zatim vežbovno sredstvo za oklopno mehanizovane jedinice, odnosno tzv. spregnutu pušku za uvežbavanje pomenutih jedinica u sobnim poligonima. Spregnutom puškom, kalibra 22LR, uspešno se, prema Petrovićevim rečima, zamenjuje top od 125 mm, naravno na vežbama u sobnim poligonima (na daljinama do 25 metara), a ujedno i znatno pojeftinjuje uvežbavanje oklopno mehanizovanih jedinica. "Zastava Oružje" planira da Vojsci SCG ponudi i vežbovno sredstvo za tenk M84. Reč je o umetnutoj cevi od 12,7 mm, namenjenoj za vežbe na terenskim poligonima.
Uz sve ovo, "Zastavina" Fabrika oružja će specijalnim jedinicama Vojske SCG da ponudi i novi pištolj - TOP 20, koji je proletos bio izložen na najvećoj evropskoj smotri naoružanja i vojne opreme - u Parizu.

Osvajanje i razvoj proizvodnje automatske puške M21 u "Zastavi" je trajalo godinama unazad, a pre nekoliko meseci, preciznije 29. aprila, zvanično je uvršćena u naoružanje Vojske SCG. Ministarstvo odbrane SCG nedavno je naručilo tzv. "nultu seriju" proizvodnje puške M21 (500 komada). Serijska produkcija nove "Zastavine" automatske puške počeće 1. septembra, i do kraja godine treba da bude proizvedeno oko 5.000 pušaka sa oznakom M21. Kontingent pušaka M21, u vrednosti od 150.000 evra, uskoro će biti isporučen Makedoniji, koja će biti prvi inostrani kupac najnovije "Zastavine" automatske vojne puške.
U serijskoj proizvodnji u "Zastavi" će izrađivati dve verzije automatske puške M21- sa dužom i kraćom cevi. Verzija sa kraćom cevi nosiće oznaku M21 S i namenjena je prevashodno specijalnim jedinicama vojske i policije, jer se, prema rečima pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Srbije Miroslava Miloševića, može upotrebiti u borbi protiv urbanog terorizma.
Puška M21 nije jedini proizvod koji "Zastava Oružje" nudi Vojsci SCG za najavljeno preoružavanje njenih pripadnika. Direktor "Zastava Oružja", pukovnik Marinko Petrović, za Danas kaže da je ova fabrika već pripremila čitavu paletu proizvoda.
- Pored puške M21, sa NATO kalibrom 5,56, za potrebe Vojske SCG spremili smo i snajpersku pušku, kalibra 7,62 (M91), koja treba da zameni snajpersku pušku 7,9 mm (M76). Naša vojska treba da se naoruža i Zastavinom dalekometnom puškom "crna strela" (M93), kalibra 12,7 mm, koja ima efikasan domet do 1.800 metara i veliku probojnu moć. Vojsci SCG "Zastava Oružje" nudi i novi automat kalibra 9 milimetara i mitraljez na pešadijskom postolju, kalibra od 12,7 mm, čiji je komercijalni naziv "kojot". Prototipske partije novog automata i mitraljeza "kojot" već su napravljene - nabraja Petrović.
Inače, iako SFRJ nije bila članica nijednog od dva suprotstavljena hladnoratovska vojnopolitička bloka, JNA je prihvatila naoružanje karakteristično za zemlje članice Varšavskog pakta. Jedna od karakteristika lakog pešadijskog naoružanja, koji su koristile vojske zemalja članica tog bloka, osim sistema bravljenja i mehanizma za okidanje kalašnjikov, bio je i kalibar 7,62 mm. Zemlje članice NATO pakta usvojile su kao standardan kalibar 5,56 mm.
Automatska puška M21 je takođe jedan od glavnih aduta domaće odbrambene industrije i kompanije "Zastava - Oružje" za prodiranje na veliko tržište zemalja članica NATO pakta i programa "Partnerstvo za mir". Osim modela M21 "Zastava - oružje" razvija celu familiju oružja kalibra 5,56 mm.
Z. Radovanović - R.Femić

Izvinjavam se, malo je duzi tekst ali...takva je tema.

offline
 • Hellraiser
 • Demon to some. Angel to others
 • Pridružio: 07 Jan 2005
 • Poruke: 3429
 • Gde živiš: Beneath the Black Sky

Koliko sam ja chuo M21 su vec dobili 72 i 63 kao i josh neke jedinice VSCG...a 5.56 kalibar je uveden i jednim delom zbog prijema u Partnerstvo za mir jednog lepog dana Smile

offline
 • Pridružio: 28 Nov 2005
 • Poruke: 93
 • Gde živiš: Zrenjanin

Da, da tako je.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 396 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 2 sakrivenih i 390 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 39mm, mean_machine, raketaš, Trpe Grozni