Snajperske puške

59

Snajperske puške

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

@Kibo:

Odgovor oko dužina cevi na našoj AP M70. On je višé vezan za sam metak nego za dužinu cevi. Metak 7.62x39 je metak koji je pravljen da ispaljuje zrno sa relativno malom brzinom, i on te brzine postiže na dosta kratkim cevima. Nadoknađuje gubitke na brzini zrna sa masom zrna. Tako da on ne dobije nešt previšé sa cevima dužina preko 400 mm, što je neki standard za Kalašnjikov sisteme ( ne hvatajte me za svaki milimetar dužine, podatak je okviran). Inače, ta dužina cevi je nešto veća od one koja je na karabinskim verzijama za metak 223 Nato, koji pokazuje sa tim dužinama cevi (koje su postale dansa neki standard za narudžbine vojski) gubitke performansi (sam metak je rađen za velike brzine, pa tgraži duge cevi tipa 508mm). Prednost 7.62 metka je da sa dosta kraćim cevima ima relativno mali gubitak performansi (dakle, one vrlo kratke, tipa automata).

Sad pitanje optike. Optika neće povećati preciznost oružja. Preciznost oružja ti je data fabrički, dakle, kako je izašlo iz fabrike nema bolje od toga. Ono što povećava je tvoja verovatnoća pogotka cilja, i to zato što se smanjuje broj tačaka koje moraš da poklopiš na dve sa tri ( dakle nema više prednji - zadnji nišan - meta, već oznaka na nišanu- meta) i što po pravilu oni imaju uvećanje pa se meta bolje vidi, tačnije delovi mete. Sad, pitanje je kakav tip nišana treba za to. Ono što se meni dopada je jedan koncept predstavljen u Kalibru, dakle, rumunski IOR Pit Bull, ili još bolji Elcan SpecterDR 1-4x. Evi ti i linkova:

pit bull: http://www.valdada.com/product/6928a7e3-e3bc-48d0-9e8a-4ac78862cd81.aspx

i Specter : http://elcansightingsystems.com/Specter_Family_of_....._1x-4x.php

Zašto ova dva? Prvo, oni daju dosta dobro uvećanje od 4x koje je sasvim OK za dejstvo na većim daljinama (dakle do 400m sasvim OK za prosečnog strelca, višé i ne treba). Međutim, oni daju i uvećanje od 1 iliti nema uvećanja, što je izuzetno važno na malim daljinama kad je potrebno da se ima veći vidni ugao, i kad uvećanje samo smeta a pogotovu ako dejstvuješ na malim daljinama po pokretnom cilju. O čemu pričam? Pa evo Elcan obljašnjenja, jedan manji flash demo:

http://elcansightingsystems.com/downloads/dr_demo.swf

Prevuci onu končanicu od mete do mete i pritisni uvećanje 1 ili 4, imaš pored nje i biće jasno. Zašto mi se više dopada Elcan? Pa čistiji dizajn. Drugo, lično mislim da za vojne AP ne treba ceo onaj set točkića za upucavanje, podešavanje i sl. Jednostavno, ona se upuca jednom, ne upucava se na svakih 30 ili 50 metaka ili prema seriji municije, na bojištu kod manje spretnih strelaca, manji pomeraj tih točkića i promašuješ ... Što jednostavnije to bolje, i mislim da je to prednost Elcana, sistem upucavanja je sklonjen maksimalno, jedino bitno je ona ručkica sa strane gde se promeni uvećanje. Dejstvo na nekoj daljini, imaš sve na končanici, i to je to. Ne kažem da za snajperiste sve pomenuto nije korisno, ili nepotrbno, naprotiv, već da na standardnoj AP koja nije toliko precizna i koja se koristi na mnogo manjim daljinama, nije baš neophodno.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7560
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

Vasiljevicu (mozda smo rodjaci jer je to devojcko prezime moje majke Very Happy ) pogledao sam ovaj demo i znas sta mi je tu odmah zapalo za oko? Pa kad stavis uvecanje na 4 onda ti je okolina jako mutna sto postaje veliki problem ako ti je meta negde u sumi pa imas dosta grancica i uopste zelenila oko nje. Da li je to zato sto je lose uradjena grafika na ovoj demonstraciji ili je to stvarno tako? Nisam imao nikada prilike da pucam sa optikom za pusku pa zato pitam. Ono sto sam jos zapazio je to da se na uvecanju 1 dobija takodje dobra slika i svakako je lakse nisaniti nego sa mehanickim nisanom i ne bi bio problem pogoditi metu i sa tim uvecanjem.

Sto se tice optike, ti rece da je uvecanje od 4 x dovoljno za distancu od 400 metara.

E sad, optika koju su koristili Sovjeti za snajpeke u WWII je imala uvecanje od 3,5 x na modelu PU a na modelu PE 4 x.

Dakle, po ovome sto si ti napisao prosecan sovjetski snajperista je moga da bez problema pogodi metu na 400 metara daljine. Cini mi se da su i Nemci koristili optiku sa uvecanjem od 3,5 x, sto znaci da su i oni bili tu negde na 400 metara.

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

Loše odrađeno po pitanju izgleda, takvih distorzija nema na optici u stvarnosti.

Najprecizniji opis je da sa uvećanjem jedan imaš najšire polje vida, dakle, vidiš više sa strana i manja je verovatnoća da će neko da ti promakne. Ako je meta pokretna lako je vidiš, lako je pratiš, jer u takvoj priči obično imaš oba otvorena oka, dakle, koristiš optiku kao dot sistem, slično Aim Point nišanima, mada mislim da bi kod ova dva nevedena ipak imalo ograničenja oko položaja glave, ili ti pomeraja glave levo desno. Ali opet, i pored nekog takvog ograničenja koje bi se lako rešilo obukom, brzina zahvata cilja i dejstva je mnogo brža nego kod klasičnog mehaničkog nišana sa preciznije plasiranim hicem (sa stanovišta strelca). Nešto što se označava kao brzi nišan. Na većim daljinama korišćenjem optike dobijaš uvećanje koje ti daje lakše biranje mesta pogotka, imaš veću kontrolu šta se dešava, slika je bliža, izbor mete je lakši. Primer je recimo izbor između dve ili tri mete. Prvi metak tamo i oni ostali nestaju. Pogodiš li oficira ili bilo koga iz komandnog i komunikacionog dela, ti si odradio posao koji može da znači razliku između preživljavanja i smrti ne samo tebe već jedinice. Mada je po meni mnogo bitniji deo oko rasterećenja strelca, imaš mnogo lakši posao sa optikom nego sa mehaničkim nišanima.

Sad, po pitanju uvećanja. Na našim snajperkama, bili su optički nišani uvećanja 4x. Smatralo se da sa njima može da se gađa na daljinama do 800m. U zadnje vreme, uzioma se da je za svakih 100m potreban jedan dodatni x. Kako se menja vreme menja se i percepcija potreba korisnika, rastu zahtevi, dolazi se do novih saznanja u praksi. Tako da sam ja stavio ono što je danas rasprostranejno i što se pokazalo u praksi kao dosta tačno. I da, i sovjeti i nemci su mogli sigurno do 400m da plasiraju vrlo precizne pogotke. Tako da bi recimo u teoriji, sa ovakvim optikama mogli da dejsttvujemo i do pomenutih daljina, samo što mislim da na automatskim puškama to ne bi bilo nešto naročito efikasno. Razlog je sama konstrukcija cevi kod njih. Ona je po kvalitetu i tolerancijama ispod onoga što se radi za snajperke pa bi na tiom daljinnama rasturanje zrna bilo relativno veliko. Uostalom, ko je služio vojsku setiće se napomena o dejstvima na udaljene ciljeve gde je stajalo ko napomena dejstvo sređenom paljbom, dakle, dejstvo više strelaca po istom cilju. Ideja koja kaže veći broj metaka, po verovatnoći, neki mora da pogodi. Bez obzira šta se priča, 400 metara za običnog pešadinca je maksimum dejstva, za preko ipak treba nešto moćnije.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8422
 • Gde živiš: Ravni Banat

Да ниси то прочитао у мом тексту о снајперској СВТ? Mr. Green

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

@10x10:

Nisam gore pričao o nekom ko ti, koji je vežbao svaki dan već o onom običnom prašinaru koji to baš i naradi tako Smile.

Iskreno rečeno, ovaj deo priče o ovim optikama ne spada baš u deo o snajperkama, već o automatskim puškama. Jeste mali off topic ali je bar pokazao neki trend koji se meni dopada. Odlična taktička optika, dva bitna uvećanja za običnog vojnika koja pokrivaju vrlo efikasno ceo opseg daljina koje trebaju. Jedino što mene interesuje danas je da li bi nešto ovako moglo da se napravi recimo u Zraku.

offline
 • Pridružio: 13 Nov 2010
 • Poruke: 49

Nebi trebalo da bude tesko, kinezi su vec napravili airsoft verziju

ebairsoft.com/specterdr-magnifier-scope.....-2834.html

Uz odgovarajucu obradu i materijal ne bi trebao biti problem napraviti nesto sto moze podnijeti surovije uslove.

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2007
 • Poruke: 8422
 • Gde živiš: Ravni Banat

vasiljevic ::Jedino što mene interesuje danas je da li bi nešto ovako moglo da se napravi recimo u Zraku.
Теслићки су прекрстили, а сарајевски се исто зове.

Имају они одавно компактне ОН.

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2006
 • Poruke: 1533
 • Gde živiš: Beograd

@yoshich:

Neznam koliko je taj kineski za airsoft kvalitetan za vojnu upotrebu. Milsim na pitanje kvaliteta same optike, one konstrukcije unutra i sl.

@Zorge:

Da budem iskren, neznam ko šta sada tamo radi. Ono što sam našao je sajt sarajevske firme, a tu ima koliko vidim onoga što je i pre proizvođeno, ništa novo pa .... A za teslićki deo nisam našáo njihov sajt, ili neke podatke šta rade. Tako da ne mogu da kažem šta ima ili nema. Nažalost.

offline
 • Pridružio: 15 Jun 2010
 • Poruke: 627
 • Gde živiš: Srbija

POZIV ZA UĈEŠĆE NA TAKMIĈENJU
„PPU CUP 2011“
Streljački klub „PRVI PARTIZAN“ iz Užica organizuje međunarodno takmičenje u gađanju iz puške pod nazivom „PPU CUP 2011“. Takmičenje će se održati na Zlatiboru u tri discipline:
Dana 14.05.2011. godine (subota) gađanje iz lovačkih karabina u kategoriji
- F-class Hunting Rifle na daljini 200 metara
Dana 15.05.2011. godine (nedelja) gađanje iz specijalnih pušaka u kategorijama
- F-class Target Rifle na daljini 500 metara
- F-class Open Rifle na daljini 500 metara
Takmičenje ujedno predstavlja drugo kolo „BALKANSKE LIGE“. Prvo kolo održano je u Crnoj Gori (Danilovgrad, 17.04.2011. godine).
Pozivamo vas da uzmete učešće u ovom takmičenju.
OPŠTE PROPOZICIJE:
Puca se pojedinačno i ekipno.
Ekipu čine najviše četiri takmičara, od čega se za plasman ekipe boduju tri najuspešnija takmičara.
Svaki takmicar moze učestvovati pojedinačno i ekipno u sve tri kategorije.
Plasman takmičara određuje na osnovu ostvarenog broja krugova.
Meč se gađa u kružnu metu dimenzija 500 x 500 mm sa:
- 1 x 10 metaka u kategoriji Hunting Rifle
- 2 x 10 metaka u kategorijama Target Rifle i Open Rifle
Vreme: 5 minuta za pripremu oružja
5 minuta za probu gađanjem
10 minuta za meč
Nakon završetka takmičenja uslediće proglašenje pobednika i zajednički ručak. Nakon završetka prvog takmičarskog dana održaće se trening gađanje na 500 m.
Kotizacija za takmičenje (RSD):
Za 1 meč: 1.500
Za 2 meča: 1.500 + 1.000
Za 3 meča: 1.500 + 1.000 + 500

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 901 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 11 sakrivenih i 844 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 037, 4channer, _commandos_, A.R.Chafee.Jr., Apok, aramis s, Atomski čoban, babaroga, Beka, blake, bojank, Buzdovan, celik, Djokkinen, Doca, Duh sa sekirom, Gama, Georgius, GrM, havoc995, ibssa, ILGromovnik, jovan.simovic97, Kalvi1979, kuntalo, kvcali, lacko, Marko Marković, megadeki, Mercury, MikeHammer, Milos ZA, pein, Profica, proka89, reidmihajilo, repac, rovac, S2M, scimitar19, suton, Toni, trajkoni018, Voja1978, voja64, Wiesel092