Iranske podmornice

1

Iranske podmornice

offline
 • Pridružio: 25 Apr 2010
 • Poruke: 198

Napisano: 19 Jan 2013 10:09

U klub zemalja koje su počele gradnju podmornica ušao je i Iran sa serijom mini podmornica koje su isključivo rađene uz pomoć Severno Korejaca i njihove tehnologije zasnovane na gradnji klase podmornica popularnih Yugo iliti Yono klasa kako se negde još naziva ova podmornica.

U Iranu gradnju podmornica preuzeo je vojno-industrijiski odbrambeni kompleks SSD (Sazemane Sanaye Defa). U stručnoj literaturi zavisno od izvora spominje se da je podmornica klase Ghadir zapravo klasična kopija Yugo klase. Prve podmornice počele su u naoružanje da stižu daleke 2007 a dosada je primljeno 21 komad serijskih brojeva od 942-962.

Podvodni deplasman podmornica je 115 tona, dužine su 29 metara, trup je širine 2,75 m, a gaz iznosi 2,5 m. Pogon je dizel električni motor, a akumulatorske baterije koriste se u podvodnoj vožnji. Maksimalna brzina na površini je 8 čvorova (14,8 km/h), a podvodna se kreće do 11 čvorova 820,3 km/h) autonomija podmornice je procenjena na 30 dana. Posada broji 5 članova.
Glavno naoružanje podmornica su dve torpedne cevi kalibra 533 mm, postavljenih na prmacu, a borbeni komplet iznosi 4 torpeda i 8 do 16 morskih mina. Postoje informacije koje je i Iran sam potvrđivao da ove podmornice nose super kavitacijska torpeda VA-111 škval

youtube.com/watch?v=7X0Gf2b4SBY

Podmornice klase Nahan ( Kit na persijskom)

Još tokom razvoja klase Ghadir došlo se na ideju da se razvije veća podmornica tj naslednik Ghadira koji će moći nositi veći ubojni teret i veću količinu mina. Iranci vole da se pohvale da je to zapravo prva podmornica koju su oni samostalno projektovali bez pomoći stručnjaka, a na projektu je navodno radilo 120 stručnjaka. Primarna uloga po rečima iranskih admirala je miniranje persijskog zaliva u slučaju da za tim bude izražena potreba.

Deplasman podmornice je od 300 do 400 tona, dužine 22 metra, a trup je širine 3 metra, naoružana je prema dostupnim podacima sa dve torpedne cevi klaibra 533 mm i može da nosi od 10 do 20 mina. Pogon je dizel-električni

Podmornica klase Fateh tek se snuje a njeno projektovanje je započelo 2011 i nepoznat je status dokle se stiglo sa tom podmornicom. Iranci tvrde da je su na mostu podmornice instalirani specijalni senzori za otkrivanje mina, kao i određivanje lokacije gde mine mogu biti postavljene.Dopuna: 19 Jan 2013 10:11Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1142

Ghadir je duži i večeg deplasmana od Yono klase čak ni sve Ghadir nisu jednake po deplasmanu i vizuelno se vidi razlika izmedju njih,a Yugo klasu bi volio vidjeti bar jednom jer nigdje nikada nije potvrdjena njena postojanost, priče o prodaji te podmornice su iz 65-godine tako da....,jedina Jugoslovenska podmornica koja izgledom malo podsječa na GHADIR je HEROJ koji je čini mi se deplasmana 615 t tako da i to otpada.
Nahang podmornice bar zvanično postoje samo dvje koje koristi IRGC NAVY zajedno sa flotom od 4 podmornice Ghadir klase,Fateh klasa je ušla u projektovanje 2007g i očekuje se uvodjenje do kraja ove Iranske godine koja se završava 21.marta a 2011 je počeo rad na QAEM klasi deplasmana 1100t koja se često poistovječuje sa Fateh klasom koja je deplasmana izmedju 600-650t.

Nahang

Fateh 600-650tQAEM 1100tGhadir

Unutranjost


Klip o Ghadir klasioffline
 • Pridružio: 25 Apr 2010
 • Poruke: 198

Nema šta otkrio si veliku stvar da su Iranci za 9 metara produžuli podmornicu radi ugradnje većeg komandog mosta nego na Yono ili Yugo klasa jer se radi o istoj podmornici samo na zapadu se drugačije zove.Gledaj ne znam odakle tebi ideja da heroj ima deplasman 615 tona kada je u površinskoj deplasman 1.170 t a u podvodnoj 1,350 tona, gadir je dužine 29 metara a heroj 64, širina gadira 2,75 a herojeva 7,2 nema šta baš su isitih dimenzija Wink. To što ti nisi video yugo klasu ne znači da postoji naravno da postoji Južno Korejci su izvukli dva primerka osim sanga O i priča ne datira iz 65 otkudti ti ta ideja nego s početka osamdesetih jer yugo klasa je direktna naseldnica naših diverzantskih posmornica UNA tj mi smo im prodali planove, a oni su preuredili i proširili podmornice u želji za megalomanijom, to što smo mi negirali priču je opet sasvim druga priča, Inače neki podmornicu klase Sang O ( Ajkula ) definišu kao podmornicu sličnu heroju iako ima deplasman od 327 tona podvodnog i dužine od 34 metra s Herojem nema ništa slično i one se navodno počinju od 1992 proizvoditi mada opet proizvodnja datira iz sredine, ako ne i početka osamdesetih godina prošlog veka to navodi i Miler u svojoj knjizi o podmornicama, kao i Darman. Da su te podmornice tako silnih dimenzija onda bi imale 6 torpednih cevi a ne 2 cevi kao što gadir ima. ja nešto ne vide razliku među njima ali ako ti vidiš ok dimenzije su iste ništa epohalno koliko vidim. Inače otkud tebi 4 podmornice kada tih podmornica ima ne 4 već 21 od kojih su neke prebačene na Kaspijsko jezero. Ništa epohalno i za Nahang koje plove dve kao i Fateh i Qaem koje se nalaze u fazi projektovanja i daleko su od realizacije. Inače kao se mogu poistovećivati ako su različitih deplasmana po izgledu da ... Gledaj Iran neće još dugo imati boljih podmornica od Kilo klase.Sa apekta upotrebe i angažovanja pomorskih snaga Persijski zaliv je pogodan za upotrebu svih lakih pomorskih snaga i oružja osim za velike i srednje podmornice za koje je preplitak pa se zato u nameri blokade koriste manje diverzantske podmornice za polaganje mina a srednje se koristiti mogu na izlazu iz zaliva zato je luka Bandar Abas veoma važna. Inače nije baš sve što se kači na wikipediji baš isitina kao što stoji potrebno je pratiti više literature od wikipedije Ziveli Zagrljaj

offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1142

Napisano: 22 Jan 2013 23:25

Baš sam i rekao da nema šanse da je Ghadir kompatibilan sa Heroj klasom,znaš li ti uopšte kako izgleda Yono,nijedna Jugoslovenska podmornica ni ne liči na nju i znaš li kako je nastao naziv Yugo koja je ustvari nepostoječa podmornica nita ta klasa uopšte postoji,to je provala stolječa bolje pročitaj post prije nego počneš davati odgovore,nikada Yugo klasa niti je vidjena koreanci su izvukli Sang o i Yono klasu a ti pokaži Yugo klasu ja ču ti dati šta očeš,to je zapadna provala koja nema nikakve veze s stvarnošču pa pogledaj samo kako izgledaju Jugoslovenske podmornice a kako Yono,Sang O

Dopuna: 22 Jan 2013 23:30

Deplasman Ghadir podmornica je od 120-130t u zavisnosti kada je proizvedena kolika je ta Yugo 85t,de malo vidi kako i ko je uopšte doveo vezu Yono klase sa Yugo nigdje nikada niko nije našao bilo kakav izvor ili bilo šta da je Yugo-Yono.
Otvorio si temu o Iranskim podmornicama a nijedna informacija ti nije tačna,sve što postoji o Iransko-S.Korejskim podmornicama sam pročešljao tako da znam o čemu govorim,informacije koje si postavio nemaju veze s stvarnošču a pogotovo priča o Yono klasi i nekoj Yugo klasi koju niko nikada nije vidio,ono što se može i nači o Yugo klasi ne odgovara Yono klasi a Ghadir još manje,priča za HEROJklasu je vezana iz drugog razloga to jest zbog izgleda.A evo da ne lupaš svi izvori govore o 600-700tTakodje podmornica M-29 Yeoneo(Pravi naziv koji se čita Yono) je razvijena i nasljednica P-4 koja je u deplasmanu manja sličnog izgleda i te su izvadili J.Koreanci to su podmornice za više od jedne trečine manje od Ghadir podmornice a ti navodiš da je kopija Yugo klase koja nije uopšte u klasi Yono,nego i ako je ikada postojao projekat mogao je biti u klasi P-4 ustvari čak se i P-4 navodi kao evolucija Yugo i to se Yugo klasificira kao o BOAT dakle četri generacije je iza Ghadir,upravu si nije dovoljno copy/paste neke tekstove koje nemaju veze s stvarnošču.Nemože podmornica biti kopija neke koja je za više od 1/3 krača i takodje šira i niža i u mostu i u trupu,znaš li kolika je to razlika i to nije sve unutrašnji raspored nije ni sličan,kao ni oprema i sistemi koji su ugradjeni.

Inače ove podmornice se klasificiraju kao Yugo koje su evoluirale u P-4 pa poslije Yono,dakle ni slično sa Ghadir klasom a o kopiji da ne pričamo.Znaš li specifikacije Ghadir klase ili drugi podmornica u Iranskoj mornarici,Fateh podmornica je gotova nije u projektiranju i najvjerovatnije za vrjeme proslave "svete odbrane" koja počinje 31.01 dakle za 8-9 dana če biti uvedena,kao i novi borbeni avion,lansiranje satalita, novi PVO sistem ,uvode i novo izgradjeni svemirski centar več je ovjavljeno da su testovi na Fateh skoro zavrešeni i da če do kraja godine(Iranske) biti uvedena,sve tri Kilo su remontovane i modernizovane.
Iranci več posjeduju S.Korejske podmornice i bile su i na paradi tako da se manje više sve zna,Informacije koje si naveo su iz vremena kada je jedina Fotka Ghadir klase bila Planeman-ova kompjuterska obrada Ziveli sada se manje više sve zna i prije godinu dana sam na temi OS Irana obradio sve Iranske podmornice pa čak i ronilice i mini one od 16t i 35t deplasmana. Ziveli

A zašto sam rekao da priča jer činjenica nema datira iz 65 godine i to se navodi da je rječ o 70 t diverzanskoj podmornici,i ako uzmemo koliko je recimo najbolja naša podmornica mogla biti pod vodom i koliku je autonomnost imala pa računamo i razliku u veličini,mislim da je smješno reči da je nešto kopija nečeg skoro duplo manjeg koje nema ni sličan izgled,neko je več navodio tu istoriju poistovječivanja Yono-Yugo a nije teško ni nači pa vidi kakve veze ima dotična s Ghadir klasom koja je napredna podmornica po svim procjenama.

The Yugo class submarine is a class of four midget submarines used primarily for infiltration and espionage by North Korea. The class is so named because it was built to plans supplied to North Korea by Yugoslavia in 1965. Their final example was built in the 1980s, after which they were superseded by the Sang-O class submersibles.

offline
 • Pridružio: 25 Apr 2010
 • Poruke: 198

odlično si proučio tekst iz 2010 covertshores.blogspot.com/2010/06/north-korean-small-submarines-file.html Wink nema šta zavidno znanje. Inače kad se blog pogleda yugo klasa je početak serije modifikacija ove podmornice i to lepo stoji u blogu kad se pažljivo čita. bez obzira koja modifikacija blia korištena i gadir i nahana evoluirali su od yugo preko jono klase to je vidljivo

offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1142

Napisano: 23 Jan 2013 9:07

Ama čovječe kakav tekst,to isto imaš na temi OS Irana postavljeno prošle godine,sam sam postavio,takodje i na Iranskim forumima več dugo vremena,imaš mojih postova na IMF iz 2008g,pod istim nikom,kada je tamo otvorena tema o Ghadir podmornici koja je uvedena zajedno sa Jamaranom nemam ja šta pročavat Planeman-ove gluposti koje nemaju veze s stvarnošću, znanje si ti pokazao u svom postu i to s bloga je upitno i nigdje nije potvrdjeno ,postavio sam samo da vidiš šta si napisao tj. da je Ghadir kopija Yugo klase koja i ako je postojao projekt nije proizvedena pod tim nazivom niti je uopšte u klasi navedeni,po tebi su sve podmornice kopije Njemački podmornica iz ww2, opet ti ponavljam prouči i pitaj kako je nastao naziv Jugo.
S.Korejanci su proizveli podmornice pod odredjenim nazivima i ni jedna nije Yugo,podmornica koja se na zapadu klasificira kao Yugo nije YONO klasa čak nije ni P-4,niti ima išta zajedničko s tim klasama,niti izgledaju isto,niti su u istoj klasi pa kako može biti kopija Ghadir koja je veča u svim parametrima i od Yono klase.

Dopuna: 23 Jan 2013 10:53

Na Iranskom forumu smo več više puta raspravljali o stvarima o kojima sad pričamo,evo ti primjer Yono klase izvadjene od strane J.Koreanaca po Planeman-ovoj kompjuterskoj obradi(na svim tim blogovima su njegove) most je visok 1.60m što odgovara ovoj izvadjenoj ako uporediš visinu ljudi,dok je Iranska preko 2m a ova je medju prvim i najmanjim Ghadir podmornicama isto je i sa ostalim parametrimka,drugo izvadjena YONO nema uopšte torpedni cjevi mada neke i imaju unutrašnje a neke vanjska cjevi i to nije jedina razlika ima još dosta vanjski razlika kao što su Periskopi i druga oprema koje Yono ima vrlo malo,dok je Ghadir opremljen s tri različita periskopa i radarom koji je potreban za njihove verzije ASM,prvi put s Ghadir podmornice je ispaljen AS projektil 2010 e sad uzmi da se navodi da je p-4 nasljednica Yugo klase mada nije ni nalik njoj ni po izgledu ni po ičemu drugom a P-4 je neuporedivo manja od Yono klase i izgledom je dosta izmjenjena ,ovdje se radi o ne uporedivm stvarima po svim parametrima od izgleda koji jeste sličan jer Ghadir je razvijen iz Yono i to se vidi po izgledu ali nema dodirni tačaka ni sa P-4 koja je pa skoro duplo manja a o toj nikada vidjenoj Yugo klasi da ne pričamo.
Čak ni na CovertShores blogu ne dovode direktno u vezu ni Yono klasu sa Yugo a o GHADIR da i ne govorim,i tamo se govori o "provisional writen" kada se porede jer nikada Yugo klasa nije vidjena niti je utvrdjeno postojanje a kamoli uporedjena sa P-4 a prepostavlja se da je gore na fotki navedena Yugo predhodnica P-4 i tamo ti se navodi kako je nastao ne oficijalni naziv Yugo,pa sam izgled i veličina sve govori više zajedničkog imaju neke podmornice veliki sila nego gore navedena,neke bar su slične a ove gore vidi svako koliko imaju sa ponavljam pretpostavljenom Yugo klasom.
Ja neznam kako si svatio da postoje 4 Ghadir podmornice,vjerovatno ne znaš organizaciju OS Irana gdje postoji IRINAVY (regularna mornarica) i IRGC NAVY(mornarica Iranske Revolucionarne Garde) koja drži 4 zone odgovornosti u P.Zalivu, ukupno ih ima 25 od kojih je 21 u IRINAVY i 4 IRGC NAVY(namjerno stavljam oficijalne nazive da nebi bilo zabune),nedavno su uvedene još neke podmornice u IRGC NAVY u bazi JASK,pretpostavlja se da su Ghadir mada postoji mogučnost da su i Fateh jer se več očekuje njihovo uvodjenje a poznavajuči Irance i činjenicu da uvode naoružanje večinom na značajne datume i da se uvode već operativni sistemi i u većem broju,vrlo je moguće da je i Fateh u pitanju mada je to projekt IRI NAVY za razliku od NAHANG podmornica koje su IRGC projekat i to je i jedan od razloga zašto ih je samo dvje mada ne mora značiti ako su dvje vidjene da ih toliko ima,broj tih podmornica nije zvanično objavljen niti specifikacije.
Činjenica da u OS Irana postoji takva organizacija da IRGC ima svoju mornaricu,vazduhoplovstvo...itd koje sa regularnom vojskom čine OS Irana i dovodi do zabune i do grešaka u brojevima..itd, pored navedeni IRGC komponenti koju čine profesionalci i gdje pripada i dobrovoljačka BASIJ i postoji i regularna vojska u koju ulaze mornarica(IRINAVY) ,vazduhoplovstvo (IRIAF) ,protiv vazdušna odbrana (IRIAD) pješadija(IRIA) u koju ulaze i njihova vlastita avijacija (IRIAA) koja je največi korisnik helikopterske flote u Iranu i od aviona imaju samo one za VIP prevoz,takodje dio oružani snaga je i policija(IRIP) koja je malo drukčija od drugi u svjetu pa više liči na armiju takodje ima svoje zračnu komponentu (IRIAP) koja ima više helikoptera od pola vojski svjeta zbog velikog fronta protiv trgovaca narkoticima i grupa poput PJAK ili MEK,od aviona koriste neke manje transportne,u VIP konfiduraciji,manje turbo-prop uglavnom naoružane nrz-lanserima za izvidjanje i blisku podršku kao i UAV,da ne idem previše u off,ovo je dovoljno da bi se bolje razumjela situacija kada se priča o mornarici i drugim rodovima OS Irana.
Ne vidim zašto si se osjetio prozvanim, ja sam postavio čiste informacije i osvrnuo na porjeklo špekulacija o vezi Iransko-S.Korejski podmornica bez ikakve namjere da omalovažavam tvoje znanje i podatke koje si postavio.,,mislim čak da je več ovdje na forumu negdje objašnjeno sve o o tome. Ziveli

Dopuna: 23 Jan 2013 13:31

Iranske kilo klasa podmornice,prije , u toku i poslje remonta i modernizacije,inače Iranski nazivi za podmorbnice kilo klase su Tareq, Yunes i Nooroffline
 • Pridružio: 14 Dec 2010
 • Poruke: 964

Nelsa, jel opremljen iranski Kilo Kalibar/Klub familijom raketa?

offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1142

Napisano: 23 Jan 2013 23:55

Večina izvora navode da ih posjeduju mada moram reči da nisam nikada vidio taj projektil kod Iranaca niti su oni išta spominjali bilo šta za bilo koje projektile odredjeno,govori se samo generalno ASM projektilima,projektili koji su ispucavani na manevrima s podmornica su nazvani Iranskim nazivima kao što su SAGHEB i Payambar-e Azam tako da nije poznato tačno o kojim se projektilima radi,ima i klipova po netu o tome ali jednostavno je nemoguće procjeniti o kojim projektilima se radi.
U 2006 je objavljeno da je testiran Klub projektil iz torpedne cjevi Kilo klase u večem broju medija,evo jedan primjer.
http://www.strategypage.com/htmw/htsub/articles/20060830.aspx

Tarlan torpedno raketni čamac posjeduje torpednu cjev 533mm u sredini trupa, postoje i u konfiguraciji sa 3 torpedne cjevi 533mm i uglavnom su namjenjeni HOOT torpedu ali na vježbama su iz njih ispucavani i AScM projektili Iranske proizvodnje,takodje i iz Ghadir podmornice,Kilo takodje mogu Ispucavati te iste projektile ali za posjedovanje Klub projektila i ako se smatra da ih posjeduju nisam sigaran jer ih za razliku od ostali nisam vidio mada to ne mora ništa značiti i znamo da su Kilo podmornice remontovane i modernizovane a za najmanje jednu a dosta izvora navode dvje su več navodno došle opremljene tim projektilima,opet kažem nemogu ništa 100% reći.Dopuna: 24 Jan 2013 15:09
Redom: Taregh,Yunes i Noor


Yunes(Kilo klasa) podmornica,Bandar Abasu pozadini dva osmatračka radara i dva stratosferska koji su dio večeg stratosferskog radarskog sistema,ostali se nevide iz ovog ugla.Sa vježbe Velayat 91

offline
 • Pridružio: 19 Jun 2012
 • Poruke: 114

iranska podmornica kilo:

offline
 • nelsa  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 21 Sep 2011
 • Poruke: 1142

Večina izvora navode da ih posjeduju mada moram reči da nisam nikada vidio taj projektil kod Iranaca niti su oni išta spominjali bilo šta za bilo koje projektile odredjeno,govori se samo generalno ASM projektilima,projektili koji su ispucavani na manevrima s podmornica su nazvani Iranskim nazivima kao što su SAGHEB i Payambar-e Azam tako da nije poznato tačno o kojim se projektilima radi,ima i klipova po netu o tome ali jednostavno je nemoguće procjeniti o kojim projektilima se radi.
U 2006 je objavljeno da je testiran Klub projektil iz torpedne cjevi Kilo klase u večem broju medija,evo jedan primjer.
http://www.strategypage.com/htmw/htsub/articles/20060830.aspx

Tarlan torpedno raketni čamac posjeduje torpednu cjev 533mm u sredini trupa, postoje i u konfiguraciji sa 3 torpedne cjevi 533mm i uglavnom su namjenjeni HOOT torpedu ali na vježbama su iz njih ispucavani i AScM projektili Iranske proizvodnje,takodje i iz Ghadir podmornice,Kilo takodje mogu Ispucavati te iste projektile ali za posjedovanje Klub projektila i ako se smatra da ih posjeduju nisam sigaran jer ih za razliku od ostali nisam vidio mada to ne mora ništa značiti i znamo da su Kilo podmornice remontovane i modernizovane a za najmanje jednu a dosta izvora navode dvje su več navodno došle opremljene tim projektilima,opet kažem nemogu ništa 100% reći.Dopuna: 24 Jan 2013 15:09
Redom: Taregh,Yunes i Noor


Yunes(Kilo klasa) podmornica,Bandar Abasu pozadini dva osmatračka radara i dva troposferska koji su dio večeg troposferskog radarskog sistema,ostali se nevide iz ovog ugla.Sa vježbe Velayat 91

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 773 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 9 sakrivenih i 714 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., acatomic, Albin0, aljosa7, Apok, Atomski čoban, beowl, chester_perry, cikadeda, Cirkon, DARKMEN22, Dimitrise93, dzaILIbu, DzoniHN, FOX, GUARIN, indja, kovinacc, kunktator, kybonacci, leptirleptir, lord sir giga, MB120mm, mercedesamg, mnn2, ninareflex, novator, nuke92, Paja Pajser, pajkan, pirke2, pristinski korpus, raketaš, renoje2, rkekoke, royst33, ruger357, ruseskij, Sass Drake, Sicario, trajkoni018, vlahale, voja64, VP3987, VP6919, W123, wizzardone, zlaya011, šumar bk2